CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cycek
    Rider
    • 2009
    • 554

CIS73, na początku sprawdź inne radio, powiedzmy, że też 4W z pewną mocą. Może power-miarka rozkalibrowana.
    Jeżeli tak zwyczajowo w najprostrzych urządzenia w środku masz PRek do wyregulowania. I najlepiej na sztucznym obciążeniu.
    *Może odwrotnie podłaczyłeś w zależności od budowy, miarka przy odwrotnym podłączeniu może ciąć moc własnie o połowę.
    *Może w radiu jeżeli to jakiś grzebak jest skrót mocy? Wiele wzmacniaczy tranzystorowyh pracujacych na mrfach lub poprostu w klasie AB nie lubi wiecej niż 2W - ktoś mógł sobie to robić.
    *Może ktoś dłubał w samym radiu - nieudolnie.

Wykluczam raczej kabel - jeżeli swr zachowuje wartości.

Zamieszczone przez smer
    Nie znam się na elektrotechnice, ale moim zdaniem końcówka mocy nie może sobie paść w połowie... Albo pada, albo nie. Chyba....
    JAk padnie to też pogadasz, driver swoje wypluwa, dla wiekszości aż nad (0,5W)
    Końcówke sprawdzisz podczas nadawnia, przy modulacji będzie spadek mocy.
    Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• CIS73
      Rider
      • 2008
      • 522

cycek, na innym radiu (tti 880) pokazuje 2,2W, kabli raczej odwrotnie nie podłączyłem (są opisy ant i tx), radyjko nie rozbierane i nie grzebane w nim na 100%
      w tej chwili to chyba obstawiam swr miarkę
      dzięki
      CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
      CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• ZipY
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 875

CIS73, cycek, ja mam podstawową wiedzę o elektronice, ale wiem, że przeciążenie końcówki mocy jest możliwe i można spowodować jej "częściowe" uszkodzenie. Będzie dalej działała.. ale nie będzie całej jej "funkcjonalności i siły".

a to cytat:

Strojenie

Antenę możemy dostroić do używanej częstotliwości, zmieniając nieco długość promiennika. Przy danej długości uzyskamy optymalną pracę na wybranym kanale, ale celem strojenia jest utrzymanie jak najlepszych warunków w całym 40-kanałowym paśmie. Ważne jest przy tym, aby strojenie przeprowadzić po zamontowaniu anteny na samochodzie - jego konstrukcja wpływa na odbiór, stając się w pewnym sensie częścią anteny. Do strojenia używa się reflektometru, zwanego też SWR-miarką. Celem strojenia jest uzyskanie jak najniższego wskazania reflektometru w połowie pasma (np. na kanale 19), przy równych wskazaniach na końcu pasma (kanały 1 i 40). Niedostrojona antena powoduje, że część mocy nadajnika nie zostaje wypromieniowana w przestrzeń, ale wraca do tzw. końcówki mocy i grzeje ją. Prowadzi to do nadmiernego jej zużycia, a w skrajnych przypadkach do przepalenia nadajnika.

Resztę znajdziecie http://gps24.pl/poradnik-cb-i-50.html
        http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• noswer
          Ambiente
          • 2008
          • 232

Chciałem prosić o polecenie jakiegoś radia (ostatnio zapłaciłem mandat 300zł :/ i 8 punktów)

preferowanie cos co mógłbym wziąć na raty (idą święta i wolę mieć gotówkę jakby co...)

jeżdżę rzadko na dlugie trasy dlatego nie sądzę bym potrzebował bardzo wysokiej klasy sprzęt ( poprostu chce zminimalizować prawdopodobieństwo kolejnego mandatu

co powiecie na tego typu zestaw: http://www.euro.com.pl/radia-cb/opin...tml#content_3c

Ewentualnie co myślicie o radiu Intek M-790 Plus - bo znalazłem je w niezłej cenie i wydaje mi się nie być złe...

ewentualnie inny zestaw preferowanie do 400zł (dobrze aby były raty 0% - coprawda zakładam że spłace całość wcześniej - max luty)

proszę też o informacje czy radio powinno być zakładane w jakimś profesjonalnym zakładzie czy wystarczy po prostu podpiąć założyć i jeździć?

Komentarz

• cycek
            Rider
            • 2009
            • 554

Zamieszczone przez ZipY
            Niedostrojona antena powoduje, że część mocy nadajnika nie zostaje wypromieniowana w przestrzeń, ale wraca do tzw. końcówki mocy i grzeje ją. Prowadzi to do nadmiernego jej zużycia, a w skrajnych przypadkach do przepalenia nadajnika.
            Zgadza się, dokładnie chodzi o zachowanie wartości 50omh w ukladzie antena-radio.
            Kabel nie ma znaczenia. Wtedy całość jest wypromieniowana i nioe ma zwrotu na końcówke. Z drugiej strony, kiedyś nikt nie stroił anten.
            Montowało się i gadało, nawet z wieszaka albo suszarki matuli. O końcówke martwiłbym się jedynie przy braku masy na antenie (o ile nie ma diody zabezpieczającej).
            Zamieszczone przez ZipY
            reflektometru
            - ufajmy czemuś bardziej wiarygodnego. JA wszytskie antgeny mierze na takim stworze. :twisted:

Dla porównania dodam, że Turbo 2000 na reflektometrze faruma miało 1,2 a na Antritsu 2

Zamieszczone przez CIS73
            w tej chwili to chyba obstawiam swr miarkę
            Sprawdz jeszcze na jakimś, jeżeli okaże się zeczywiście, otwórz ją i wyreguluj.
            Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• ZipY
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 875

cycek, Władco wystrojonych anten

Reflektometr jest dostępny dla każdego a takie cuś dla wybrańców zresztą sprawdza się zasada, że dla napicia się piwa nie trzeba kupować browaru no chyba ze minibrowarek w postaci reflektometru

hi hi hi
              http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• smer
                RS
                • 2008
                • 2021
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ja jestem posiadaczem reflektometru i chociaż zdaję sobie sprawę z niedoskonałości tegoż instrumentu ufam mu.

Zadowala mnie SWR wystrojone w przybliżeniu, gdyż nawet najdokładniejsze profesjonalne strojenie zapewnia idealne warunki użytkowania zestawu CB jedynie chyba na środku pustyni.
                Kiedyś z ciekawości (i aby potwierdzić/zaprzeczyć różnym opiniom) podpiąłem SWR-miarkę pod antenę i pojechałem na przejażdżkę; w zależności od tego, czy mijałem TIR-a z wanienką, czy ekran dźwiękochłonny na autostradzie, czy inne bolszyje metalowe ustrojstwa, SWR był bardzo różny, a momentami zatrważający.
                Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• ZipY
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 875

smer, nie odkryłeś Ameryki ale pewnie uzmysłowiłeś innym "problem"! Faktycznie "odbicia" to właśnie to co wpływa na wystrojenie chwilowe anteny dlatego lepiej mieć lepiej niż gorzej.. (dotyczy "wystrojenia")

No chyba, że tylko słuchasz to można to mieć "gdzieś"

Komentarz

• smer
                    RS
                    • 2008
                    • 2021
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez ZipY
                    dlatego lepiej mieć lepiej niż gorzej..
                    Dokładnie tak. Gdybym miał bazówkę i to kosztującą kilka tysięcy, to na pewno nie pożałowałbym na strojenie profesjonalnym sprzętem. W samochodzie dopuszczam kilka procent błędu wynikających z niedoskonałości SWR-miarki.

Komentarz

• cycek
                      Rider
                      • 2009
                      • 554

Zamieszczone przez ZipY
                      Władco wystrojonych anten
                      Do władcy mi daleko. :szeroki_usmiech
                      Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• arccuss
                        Rider
                        Moderatorr
                        • 2009
                        • 397
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez noswer
                        co powiecie na tego typu zestaw: http://www.euro.com.pl/ra...html#content_3c
                        Na podobny zestaw kiedyś się połaszczyłem- do najbardziej podstawowych celów (2 km w miescie, 4-5 na trasie- w miarę ok.). Antena- generalnie zapomnij. Radio- nie jest takie najgorsze (jeździ jeszcze u mnie w II autku), ale: ASC ucina bardzo dużo i jest mało efektywna;
                        Modulacja bardzo "ostra" nieprzyjazna dla ucha; Dużo szumów- do ustawiania (ciągłego) tylko przez SQ (NIE - ASC).
                        Reasumując, nie wyrzucaj na "toto" kasy (ja tak zrobiłem niestety kiedyś w trasie, jak mi Alan padł- bo go "wzięli"), bo niezbyt warto. Z najprostszych innych polecam (nie- najtańszych) - President Johny II lub III (jeśli nie jeździsz za granicę) - fajna modulacja, + antenę w zależności od potrzeb. Całość w dość dobrym zestawie do kupienia za ok. 550(JII)- 650(JIII) zeta. Wydaje mi się, że kupując najprostszego Presidenta, będzisz zadowolony na lata...
                        Władca chyba nie zaprzeczy... :szeroki_usmiech
                        Perfect Service by DGW

Komentarz

• cycek
                          Rider
                          • 2009
                          • 554

Troche pieniedzy szkoda na nowe Presidenty, wolałbym coś starszego.
                          P. Wilsona
                          P. Herberta old
                          P. Taylora F
                          u520xl (f)
                          alana 18
                          alana 28

Antena najważniejsza. Radio to szczegół.
                          Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• noswer
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 232

poczytalem i doszedlem do zestawu który może nie być zły alan 48 multi plus (ewentualnie tti 881 - uniden 520xl choc dobry to brak homologacji a klamać nie lubie :roll: ) oraz antena Sirio As 100 (podstawa na magnes, myslalem o ML 145 ale: mniejsza antena - latwiej sie miesci oraz to ze i tak zasieg na niej nie powinnien byc taki zly) - w granicach 400-450 chyba optimum

antena tylko jeden metr ale powinno wystarczyc
                            korci mnie jednak alan 121 - niewiele na jego temat znalazlem a jest w dobrej ofercie... jakby ktos wiedzial cos o tym wynalazku to prosze o wypowiedz

ogólnie prosze opinie na temat tego zestawiku...

Komentarz

• smer
                              RS
                              • 2008
                              • 2021
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

noswer,
                              Radio:
                              Moim zdanie nie warto kombinować z tanim sprzętem. Kto tanio kupuje, kupuje dwa razy. Cena np. Harrego II (lub jeśli nie jeździsz za granicę Johnego II, bo to praktycznie te same radia) to w skali życia nie taki znowu kosmos . Jak kupisz prezydenta, to masz pewność, że nie będziesz siał śmieciami w eterze, będziesz dobrze słyszalny i innych będziesz dobrze słyszał.
                              Jeśli chodzi o funkcje, to 90% z nich służą do..... niczego i nigdy z nich nie będziesz korzystał.Za to moim zdaniem radio musi na pewno mieć RF Gain! SQ (a do tego z ASC) nie używam w ogóle.

Antena:
                              Sirio AS-100 to dobra antena, miałem i chwaliłem.
                              Moja rada:
                              a) jeśli będziesz używał radia głównie w mieście, kupuj antenę krótką;
                              b) jeśli będziesz używał radia głównie w trasie, kupuj antenę długą (choć też niekoniecznie)

Komentarz

• locaj85
                                Rider
                                • 2009
                                • 482

ja mam unidena 520xl plus president ML145 - uzywam od 1,5 roku i jestem bardzo zadowolony

a antenka wcodzi na szerokosc bagaznika O! bez wyginania

Komentarz

• mol
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 118

Pytanie laika - czy można mieć 2 anteny - jako główna TRIFLEX a w dalekie trasy bat o długości 1,75m.

Jaki ma zasięg TRIFLEX? Czy na tyle wystarczający że można sobie taką długą jako zapas odpuścić?

Komentarz

• smer
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2021
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez mol
                                    Pytanie laika - czy można mieć 2 anteny - jako główna TRIFLEX a w dalekie trasy bat o długości 1,75m.
                                    Pewnie że można tak mieć

Zamieszczone przez mol
                                    Jaki ma zasięg TRIFLEX? Czy na tyle wystarczający że można sobie taką długą jako zapas odpuścić?
                                    Nie wiem co rozumiesz przez "wystarczający". Mi triflex wystarcza aż nadto. Licząc po słupkach, informacje dostaję z 7 - 8 km. Czasem zdarza się że dalsze, ale sporadycznie. Moim zdaniem 7 km w zupełności wystarcza żeby wiedzieć co się dzieje na drodze i używam tylko triflexa.
                                    Jedyna wada cichociemnego triflexa, to zero lansu, hehe. Ale moim zdaniem to jedna z głównych jego zalet.

Komentarz

• piotrek_os
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8160
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mol

Jak załozysz triflexa to o bacie w bagazniku zapomniesz
                                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• cycek
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 554

Zamieszczone przez smer
                                        to zero lansu
                                        Według mnie sporo wiecej wad. Nie zostaniesz wywołany na trasie.

Zamieszczone przez mol
                                        jako główna TRIFLEX a w dalekie trasy bat o długości 1,75m
                                        Triflex w miejsce FM-ki, 30-40 cm przed nią gniazdo PL i dowolna antena, przełącznik antenowy za radiem, albo dwa kable.

Z czasem okaże się ze będziesz ozystał tylko z 1,75
                                        Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• fan
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 760

A jakie radyjko z automatyczna redukcje szumow polecacie?
                                          szerokosci
                                          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• piotrek_os
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8160
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

http://www.allegro.pl/item804604138_...m_rzeszow.html CB ermes - polecam :diabelski_usmiech
                                            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• smer
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2021
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez cycek
                                              Zamieszczone przez smer
                                              to zero lansu
                                              Według mnie sporo wiecej wad. Nie zostaniesz wywołany na trasie.
                                              To mała cena za CAŁKOWITĄ BEZOBSŁUGOWOŚĆ triflexa. Zresztą po co mam być wywoływany?

Zamieszczone przez cycek
                                              Z czasem okaże się ze będziesz ozystał tylko z 1,75
                                              Lub odwrotnie, tylko z triflexa... (piszę to na bazie własnych doświadczeń, zarówno jako były użytkownik długiej anteny oraz aktualny użytkownik triflexa)

cycek, ja Ciebie nie przekonam, ani Ty mnie, bo mamy swoje doświadczenia i czego innego oczekujemy od anten. Ale kolega mol pyta jako kandydat na użytkownika CB i dobrze że mamy różne zdania, bo może sobie poczytać i wybrać co mu lepiej spasi

Komentarz

• Piratka
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1016

:roll: no to i my wpisujemy się w księgę posiadaczy

Zestaw Alan 100+ ( nie było 102 ) + antena midland 145
                                                co do zasięgu to hmm z Centrum K-ce rozmawiałam z mobilem przy węźle sośnica
                                                jakieś 25km
                                                :twisted: mała czarna :twisted:

Komentarz

• cycek
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 554

Zamieszczone przez smer
                                                  cycek, ja Ciebie nie przekonam, ani Ty mnie, bo mamy swoje doświadczenia i czego innego oczekujemy od anten. Ale kolega mol pyta jako kandydat na użytkownika CB i dobrze że mamy różne zdania, bo może sobie poczytać i wybrać co mu lepiej spasi
                                                  Ważne kto będzie miał rację ale spokoooooooo
                                                  Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• smer
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2021
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez cycek
                                                    Ważne kto będzie miał rację
                                                    W tym rozważaniu nie ma miejsca na zastosowanie pojęcia "racja".

Ty masz rację z Twoją anteną dopasowaną do Twoich potrzeb, a ja z moją dopasowaną do moich potrzeb.
                                                    A to, czy mol trafi z zakupem, będzie świadczyło jedynie o słuszności jego wyboru, dopasowanego do warunków późniejszego użytkowania, nie o naszych racjach.

ps. Pragnę podkreślić, iż powyższe moje wywody nie są off topickiem, gdyż poza zapasami słownymi zawierają również treści merytoryczne

Komentarz

Pracuję...