CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Johnny_B
    Rider
    • 2008
    • 372

Zamieszczone przez KriSSo
    Zamieszczone przez OctaviaRS TDi
    KriSSo, jak już kupujesz johnny III to weź lepszą, dłuższą antenę. Bo z anteną to jest tak jak z car audio.
    Dzięki. Wziąłem jednak Harry II i posłuchałem rady odnośnie antenki - czyli dłuższa OHIO.
    gratuluje - mam taki sam zestaw i jestem zadowolony

Komentarz

• KriSSo
      Rider
      • 2008
      • 285

Ehh, jednak chcę dokupić drugi zestaw, taniutki, byle coś tam działało do drugiego auta.

Czy takie coś się w miarę jakoś sprawdzi?

CB TTI 771 + ML 145 Sirio
      Albo
      ALAN 109 + TTI 28

A jeśli nie, to co byście polecili do nie wiem, no 300 pln? Czy nic nie złożę w tej cenie?

Komentarz

• Rudd
        Ambiente
        • 2009
        • 151

A co powiecie na temat jednego z najtańszych zestawów, a mianowicie Onwa mk3 + hustler ic-100. http://www.allegro.pl/item840398718_...00_gratis.html

Da się z tym jakoś sensownie nawiązać współpracę?
        B,C 1.8T

Komentarz

• smer
          RS
          • 2008
          • 2021
          • Octavia II (1Z3)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez KriSSo
          Czy takie coś się w miarę jakoś sprawdzi?
          Zamieszczone przez Rudd
          To zależy jakie macie zagęszczenie fal na drogach którymi się poruszacie. Jeśli zamierzacie używać radia głównie w mieście, to nie pakujcie się w sprzęt bez RF Gaina.
          Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• ZipY
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 875

smer, dobrze prawisz - RF GAIN bardzo przydatny przy "natłoku" stacji nadających...

Dawnymi czasy w moim rodzinnym miasteczku po to, żeby sobie nie przeszkadzać nawzajem wstawialiśmy do radyjek skróty mocy i jeździliśmy na częściach 1W... i wszyscy się słyszeli.. ale wymagało to dyscypliny wszystkich użytkowników radyjek... w Warszawie raczej nie jest to do zrobienia
            http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• smer
              RS
              • 2008
              • 2021
              • Octavia II (1Z3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

W dzisiejszych czasach, przy ogólnym braku kultury w eterze i powszechnemu zamiłowaniu użytkowników CB do spamowania, bez RF Gaina nie da rady... (SQ nie używam w ogóle, bo urywane strzępy rozmów strasznie mnie drażnią)

Ale wolna wola; każdy kupuje w czym się lubuje

Komentarz

• cycek
                Rider
                • 2009
                • 554

Zamieszczone przez smer
                SQ nie używam w ogóle, bo urywane strzępy rozmów strasznie mnie drażnią)
                Tak było i będzie. SQ tylko na KF.
                Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• Johnny_B
                  Rider
                  • 2008
                  • 372

smer, jeśli nie używaśz SQ to masz odkręcony na maxa czy jak?

Komentarz

• cycek
                    Rider
                    • 2009
                    • 554

Odkręcony na maxa - przecież zaciągniety nie będzie nic przepuszczal :>
                    Wszytsko reguluje RFem, Pewnie do momentu aż filtry pokryją szymy.

...aaaa, a moej szumi cały czas :diabelski_usmiech
                    Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• lukanio63
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 202

Panowie, musze i ja sie pochwalic :P Przesiadlem sie wlasnie z U510xl na wiekszego brata czyli PC68LTW. Do tego zdjolem moje sirio ml-145 z magnesu i zalozylem na uchwycie bagaznikowym. Jutro zjezdzam do PL na swieta wiec bede mial okazje przetestowac radyjko na dlugiej trasie i napewno podziele sie wrazeniami.
                      Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
                      Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
                      Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8162
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Rudd
                        A co powiecie na temat jednego z najtańszych zestawów, a mianowicie Onwa mk3 + hustler ic-100. http://www.allegro.pl/item840398718_...00_gratis.html

jezeli chodzi o MK3 to polecam tylko ze miałem z nim problem w swojej 0II - we wszystkich innych autkach bardzo fajnie chodziło..... :diabelski_usmiech
                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• smer
                          RS
                          • 2008
                          • 2021
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Johnny_B
                          smer, jeśli nie używaśz SQ to masz odkręcony na maxa czy jak?
                          Johnny SQ mam odkręconego ma maxa. Taki układ oczywiście powoduje, że sygnał docierający do głośnika jest niefiltrowany, co ma wady i zalety:
                          - wada: do głośnika wpada wszystko, czyli m.in. duże szumy, zakłócenia, itp...
                          - zaleta: dostaję sygnał ciągły, a nie ograniczony do progu określonego przeze mnie. Czyli w praktyce oznacza to tyle, że radyjko nie wydaje z siebie odgłosów jakbym mi głośniczek przerywał

W celu ograniczenia szumów skręcam RF Gaina do momentu w którym szumy zostają wyciszone. Takie wyciszenie nie powoduje efektu urywanych strzępków rozmów.

Oczywiście RF Gaina skręcam, gdy jadę z żoną. Gdy jadę sam, to wszytko mi szumi dość głośno; uwielbiam ten "szept aniołów"...

ps. Bo zastanówmy się jak działa SQ lub co gorsza ASC?
                          Nie jestem elektronikiem i nie mam pojęcia jak to się tam w bebechach radia odbywa, mi chodzi o odczuwalność działania SQ.
                          Otóż ustawiamy sobie czułość filtru i tenże filtr, jako urządzenie tępe i nieinteligentne reguluje co przepuścić, a czego nie. W praktyce wygląda to tak, że SQ często przepuszcza "mocne" szumy i zakłócenia, a wycina "słabe", aczkolwiek wyraźne rozmowy.
                          Na pocieszenie fanów ręcznego SQ dodam, że maja oni możliwość ręcznego regulowania progu czułości filtra. Gorzej mają fani ASC; ten wynalazek pod płaszczykiem komfortu (umówmy się - wątpliwego komfortu) sam ustawia czułość i to dopiero jest jazda bez trzymanki; coś jeszcze głupszego niż autokorekta w pakiecie MS Office, hehehe....

[ Dodano: Sro 16 Gru, 09 10:46 ]
                          Zamieszczone przez Lashlo
                          Ja juz glupieje...Chce TRIFLEX a zamontowac,bylem w 3 serwisach w Olsztynie i kazdy odmawia wykonania,bo nie bede zadowolony-zasieg na 500m.
                          Z tego co mowia koledzy z forum,ktorzy maja ta antene-jest OK,prare km a to wystarczy w zupelnosci.
                          Juz sam nie wiem,a ML 145 na magnesie to wielka niewygoda,choc dziala super...
                          Lashlo, nie słuchaj głupot i zakładaj. W życiu Triflex nie da Ci takiego zasięgu jak bat 1,5m, ale skoro nie tego potrzebujesz, to tych kilka km z Triflexa powinno Ci wystarczyć. Powiedzmy 7km w nocy bez zakłóceń na odkrytym terenie, choć czasem i w mieście.
                          Tracisz na zasięgu, zyskujesz na komforcie. Zadaj sobie pytanie czego częściej potrzebujesz: wygody, czy 15 km zasięgu?

No, śmiało, szybka decyzja i potem już jest fajnie: Bungee!!!! :lol:

Komentarz

• mol
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 118

Zadawałem już to pytanie ale nikt nie odpowiedział mi ... czy można stosować zamiennie TRIFLEX i długą antenę?

Komentarz

• smer
                              RS
                              • 2008
                              • 2021
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez mol
                              Zadawałem już to pytanie ale nikt nie odpowiedział mi ... czy można stosować zamiennie TRIFLEX i długą antenę?

mol, kilka osób już Ci odpowiedziało. Można.

Zamieszczone przez smer
                              mol napisał/a:
                              Pytanie laika - czy można mieć 2 anteny - jako główna TRIFLEX a w dalekie trasy bat o długości 1,75m.

Pewnie że można tak mieć
                              Zamieszczone przez cycek
                              mol napisał/a:
                              jako główna TRIFLEX a w dalekie trasy bat o długości 1,75m

Triflex w miejsce FM-ki, 30-40 cm przed nią gniazdo PL i dowolna antena, przełącznik antenowy za radiem, albo dwa kable.

Komentarz

• cycek
                                Rider
                                • 2009
                                • 554

Sirio TWIN-CAR, może w tym dostrzeżesz alternatywe.
                                Bardzo łatwo ten niby kikut od CB podmienić na prawdziwą antene na DV.
                                Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• tryton
                                  Elegance
                                  • 2008
                                  • 935

Zamieszczone przez mol
                                  Oczywiście że można . Ja po 2 miesiącach jazdy z tajfunem w jednym zgodzę się w 100% z kolegą " smer " komfort związany z tymi antenami bezcenny Jeżdze z tą antenką na co dzień po krakowie na temat zasięgu nie wypowiadam się to tu każdy ma inne preferencje Ale na trase zmieniam na ML 145 . Ja rozwiązałem sprawę przełączenia anten w ten sposób że w bagażniku na kablu mam beczkę i w zależności od potrzeb przełączam antenkę

Komentarz

• mol
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 118

A jak ze "strojeniem"? podobno pod te długie baty trzeba stroić radio??

Komentarz

• Saszka
                                      Ambiente
                                      • 2005
                                      • 113

Zamieszczone przez mol
                                      A jak ze "strojeniem"? podobno pod te długie baty trzeba stroić radio??
                                      Stroi się każdą antenę do miejsca zamontowania (w uproszczeniu pisząc). Radio nie ma tu kompletnie nic do rzeczy.
                                      Pozdrawiam,

Saszka

Perfect Service by DobryGrześWawa

Komentarz

• tryton
                                        Elegance
                                        • 2008
                                        • 935

ze strojeniem nie ma problemu stroisz triflexa czy inny model antenki potem przełączasz antenki i stroisz drugą antene . Masz obie zestrojone i po kłopocie . Długie baty stroją tak dobrze ze nawet potem przestawienie magnesu perę centymetrów w tą czy w tą nie zmienia aż tak swr . A jak jesteś perfekcjonistą to w miejscu strojenia magnesu przyklejasz folie przezroczystą i zawsze stawiasz magnes idealnie tym samym miejscu a jeszcze ochroni ci lakier ( choć mnie się jeszcze nie udało porysować lakieru magnesem choć folijki nie mam )

Komentarz

• vwojtas
                                          Drive
                                          • 2008
                                          • 92

[ Dodano: Pon 14 Gru, 09 17:34 ]
                                          W jednym serwisie w Kielcach pytałem Pana sprzedawce kiedys o triflexa....to powiedział mi ze tekiego gw..na to on nie sprzedaje. 9 lat temu jak podjechałem do niego seatem cordoba co miałem antene zamocowana w błotniku to az sie za glowe złapał....ze to nie powinno chodzic.....a chodziło i to nieźle. Lashlo, nawet sie nie zastanawiaj i montuj sobie sam - bo montaz jest banalnie prosty
                                          Kolego a możesz podpowiedzieć jak zrobic ten montaz i czy gwarancji sie nie straci na auto?
                                          Dzieki
                                          Pozdrawiam wojtas
                                          O2 ambiente 1.6 MPI + LPG LR

Komentarz

• piotrek_os
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8162
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

vwojtas, na gwarancji bym nie ryzykował......wczoraj kolega pisał ze ASO za montaz triflexa i radia cb zakosiło 210 zł - wiec jak na gwarancji....to moze by to trzeba było zrobic.....

Komentarz

• vwojtas
                                              Drive
                                              • 2008
                                              • 92

Zamieszczone przez piotrek_os
                                              vwojtas, na gwarancji bym nie ryzykował......wczoraj kolega pisał ze ASO za montaz triflexa i radia cb zakosiło 210 zł - wiec jak na gwarancji....to moze by to trzeba było zrobic.....
                                              Kumam tylko ze Ci mocarze z ASO zrobią jedno a spierdolą drugie. :-)
                                              A powiedz jak się zdejmuje podsufitkę żeby samemu to zrobić. Rozumiem ze kable trzeba wszystkie ciągnąc + zasilanie?
                                              Pozdrawiam wojtas

Komentarz

• piotrek_os
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8162
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

vwojtas, cofnij sie kilka stron do tyłu.....opisywałem w tym wątku co i jak. jak nie znjadziesz daj znac wysle Ci na priwa co by nie smiecic......tutaj juz :diabelski_usmiech

Komentarz

• vwojtas
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 92

Ok dzięk,i poszło na PW :-)
                                                  Pozdrawiam wojtas

Komentarz

• smer
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2021
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Gwarancją się nie przejmuj, myślę że w ASO się nie kapną że to nie fabryczna

Komentarz

Pracuję...