CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cycek
    Rider
    • 2009
    • 554

Viniu, masz kieszeń din - po co przy kolanie, bez sensu jak dla mnie.
    Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• mol
      Ambiente
      • 2009
      • 118

Ja ponownie w sprawie TRIFLEXa. Miałem - mam wątpliwości czy ASO dobrze zamontowało mi antenę i radio. Jadąc drogą ostatnio na otwartej płaskiej przestrzeni zdala od aglomeracji miejskiej i linii wysokiego napięcia testowałem z 3 tirowcami zasięg i okazało się że ledwo słyszałem gościa z bardzo długim batem już przy odległości ok 0,8 km!
      Co mogli źle podłączyć? Dodam że elektryk źle też podłączył w ASO zestaw BT Nokii CK-100 więc nabieram wątpliwości co do prawidłowego montażu CB ;(

Jakie WY macie zasięgi na swoim TRIFLEXIE?

Komentarz

• locaj85
        Rider
        • 2009
        • 482

Zamieszczone przez mikolaj93
        Viniu zapodaj zdjęcie (z czystej ciekawości) tego mocowania anteny w bagażniku.
        ej...cos krecicie :| ja mam presidenta ML145 i do bagaznika pasuje idealnie!!
        bez problemu i zandego giecia miesci sie na szerokosc bagaznika, a magnes doskonale lapie nawet przez ten filc wiec nie widze problemu,

nasze autka maja dosc szerokie bagazniki

a radio wcisniete miedzy konsole srodkowa a fotel pasazera ( po zmianie na fotele od leona troszke trudniej je tam wepchnac )

Komentarz

• Kabraxis
          Ambiente
          • 2009
          • 106

ej...cos krecicie :| ja mam presidenta ML145 i do bagaznika pasuje idealnie!!
          bez problemu i zandego giecia miesci sie na szerokosc bagaznika, a magnes doskonale lapie nawet przez ten filc wiec nie widze problemu,

nasze autka maja dosc szerokie bagazniki
          o
          a radio wcisniete miedzy konsole srodkowa a fotel pasazera ( po zmianie na fotele od leona troszke trudniej je tam wepchnac )[/quote]

Ja mam O1 i też mam ML145 (Midland) na magnesie, ale od tego wyciągania/chowania trochę naderwał się kabel przy podstawie no i wyrobiła się guma (ta zakładana na magnes) no i rysuje troche. No i do tego, ok 3 dni temu postawiłem ją na oblodzonej klapie bagażnika, no i na autostradzie mi spadła. Dlatego cały czas zastanawiam sie nad tym Triflexem

Komentarz

• smer
            RS
            • 2008
            • 2021
            • Octavia II (1Z3)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Kabraxis
            od tego wyciągania/chowania trochę naderwał się kabel przy podstawie no i wyrobiła się guma (ta zakładana na magnes) no i rysuje troche. No i do tego, ok 3 dni temu postawiłem ją na oblodzonej klapie bagażnika, no i na autostradzie mi spadła. Dlatego cały czas zastanawiam sie nad tym Triflexem

Zamieszczone przez mol
            Ja ponownie w sprawie TRIFLEXa. Miałem - mam wątpliwości czy ASO dobrze zamontowało mi antenę i radio. Jadąc drogą ostatnio na otwartej płaskiej przestrzeni zdala od aglomeracji miejskiej i linii wysokiego napięcia testowałem z 3 tirowcami zasięg i okazało się że ledwo słyszałem gościa z bardzo długim batem już przy odległości ok 0,8 km!
            :shock: :shock: :shock:

Zamieszczone przez mol
            Co mogli źle podłączyć? Dodam że elektryk źle też podłączył w ASO zestaw BT Nokii CK-100 więc nabieram wątpliwości co do prawidłowego montażu CB ;(
            I słusznie że nabierasz wątpliwości. Powinieneś podłączyć sobie sam i miałbyś pewne, że zrobiłeś to dobrze.

Zamieszczone przez mol
            W dobrych warunkach, tj. tak jak piszesz: "na otwartej płaskiej przestrzeni z dala od aglomeracji miejskiej i linii wysokiego napięcia" to te 7 do 8km powinieneś wykrzesać; czasem więcej, czasem mniej... W mieście też nie powinieneś mieć problemów z zasięgiem kilku km.
            Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• lepicky
              Ambiente
              • 2009
              • 115
              • Octavia III combi (5E5)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jak macie tego TRIFLEX`a to powiedzcie mi koledzy, jak na Boga mam Was ostrzec na drodze skoro nie widze, że macie CB...

Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.

Rabat dla OCP

www.primusal.pl

[email protected]

Komentarz

• piotrek_os
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8160
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mol

a wiec tak. napewno masz cos spierdzielone. na początek podjedz na strojenie antenki. Jezeli chodzi o zasieg - to dwa triflexy na dwóch 0II "słyszały" sie na ok 7 km. Jezeli z drugiej strony ktos ma dłuższa antene to zasieg sie wydłuza. Bo chyba podkładki gumowej w aso nie podlozyli.....co by mase zabrac od spodu :roll:
                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• smer
                  RS
                  • 2008
                  • 2021
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez lepicky
                  Jak macie tego TRIFLEX`a to powiedzcie mi koledzy, jak na Boga mam Was ostrzec na drodze skoro nie widze, że macie CB...
                  1. Mijając zagrożenie po prostu ogólnie o nim poinformuj , już my (jak i wszyscy inni) Cię usłyszymy.
                  2. Po zmroku przecież też nie widzisz czy ktoś ma antenę czy nie?

Komentarz

• lepicky
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 115
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez smer
                    1. Mijając zagrożenie po prostu ogólnie o nim poinformuj , już my (jak i wszyscy inni) Cię usłyszymy.
                    Informuje ale o ogólnych zdażeniach na drodze. Gdy np. zapomnisz włączyć światła, przytrzaśniesz sobie pas, nie zamkniesz wlewu paliwa itd. itp. to ja na 100% Ci nic nie powiem, bo skąd mam wiedzieć, że masz CB.
                    Zamieszczone przez smer
                    2. Po zmroku przecież też nie widzisz czy ktoś ma antenę czy nie?
                    Po zmroku nie zobaczę przytrzaśniętego pasa i nie zamkniętego wlewu...

Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.

Rabat dla OCP

www.primusal.pl

[email protected]

Komentarz

• mol
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 118

Zamieszczone przez piotrek_os
                      Bo chyba podkładki gumowej w aso nie podlozyli.....co by mase zabrac od spodu :roll:
                      Gdzie ta podkładka powinna być - pod anteną na dachu? Jest w zestawie razem z anteną?

Co jeszcze mogli spartolić?

Gdzie w Wawie mogę podjechać na sprawdzenie i strojenie? Jakiś polecany punkt - na Woli lub Białołęka/Tarchomin?
                      ASO twierdzi że nie stroi się tych anten - nie ma takiej potrzeby.

W poniedziałek 4.01.10 melduje się w ASO na poprawki - dlatego wszelkie sugestie odnośnie co może być spartolone - mile widziane.

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8160
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mol
                        Bo chyba podkładki gumowej w aso nie podlozyli.....co by mase zabrac od spodu :roll:
                        Gdzie ta podkładka powinna być - pod anteną na dachu? Jest w zestawie razem z anteną?

Co jeszcze mogli spartolić?
                        to juz była lekkawo ironiczna moja odp. na temat ASO i montazu triflexa.....bo tego raczej sie nie da spierdzielic. Dlatego napisąłem o "podkładce gumowej" - bo to juz by trzeba było specjalnie wsadzic zeby nie chodzilo cb. (miąłem na mysli od spodu pod śrubke)

Komentarz

• mol
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 118

to juz była lekkawo ironiczna moja odp. na temat ASO i montazu triflexa.....bo tego raczej sie nie da spierdzielic. Dlatego napisąłem o "podkładce gumowej" - bo to juz by trzeba było specjalnie wsadzic zeby nie chodzilo cb. (miąłem na mysli od spodu pod śrubke)
                          A czy można pomylić kable antenowe, cb i od gsm?
                          Bo wydaje mi się że kiepsko wyszukuje stacje radiowe ... w mieście znajduje raptem 4 stacje - muszę ręcznie stroić - wybierać stacje!

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8160
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mol
                            A czy można pomylić kable antenowe, cb i od gsm?
                            Bo wydaje mi się że kiepsko wyszukuje stacje radiowe ... w mieście znajduje raptem 4 stacje - muszę ręcznie stroić - wybierać stacje!
                            hmmmm nie wiem czy by końcówki pasowały zeby sie pomylic.... - moze ktoś ma z Was jeszcze triflexa w garazu.....tudziez w innym miejscu oczekującego na montaz to by luknał....

[ Dodano: Sob 02 Sty, 10 17:26 ]
                            http://www.allegro.pl/item868676835_...tura_nowe.html patrzać od lewej to 1 i 2 są podobne i na upartego mozna by sie pomyslic. Zakładałem 2 triflexy i jakos tej pomyłki nie zrobiłem - jak dobrze pamietam na schemacie jest napisane który kabelek do czego. Ale z tego co piszesz ze radio Fm tez licho....to cos jest nie tak. Od radia ciągneli Ci 2 kabel? czy wtyczke przerabiali kole anteny?

Komentarz

• Gregor.
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 127

A ja nie mam już cb, a właściwie anteny, bo ktoś mi przedwczoraj buchnął moją Missouri na olsztyńskiej starówce... ;(
                              OGIEŃTEAM by OCP

President Taylor III + PRESIDENT ML-145

www.mgregor.pl
                              www.pokerstrategy.com/u3JOTE - wejdź i graj! ; )

Komentarz

• smer
                                RS
                                • 2008
                                • 2021
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

mol, ewidentnie masz coś namieszane!
                                Odegnij sobie podsufitkę i popatrz:
                                - czy aby na pewno nie zamienili Ci kabli,
                                - czy do CB i FM idą osobne kable,
                                - czy nakrętka od spodu ma dobry kontakt z masą.

Piszesz że: "ASO twierdzi że nie stroi się tych anten - nie ma takiej potrzeby."
                                Dla ścisłości - to nie ASO tak twierdzi, tylko jakiś wyjątkowy tumok tam zatrudniony i powinni go za takie herezje na pal wbić. Inna sprawa, że niekompetencja w ASO to norma; w każdym chyba ASO, nie tylko Skody.

Triflexa stroi się wkręcając lub wykręcając ruchomą końcówkę. Najlepiej kup sobie SWR-miarke za 5 dych i będziesz miał do końca życia, nie będziesz zdany na żadnego partacza, tylko sam sobie wystroisz. Po trzech strojeniach koszt Ci się zwróci.

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8160
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mol, tak mi przyszło do głowy....moze źle cos zarobili wtyczke przy radiu cb - tam gdzie trzeba było jaką kolwiek ingerencje w kabelek zrobic.....moze sie stykac "ekran z masa"

Komentarz

• mol
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 118

Dziękuje SMER i PIOTREK_OS za sugestie. Jutro (poniedziałek) melduje się w ASO i będą poprawić co spartolili .

Przy okazji, czy można mieć 2 różne anteny CB? Triflex na co dzień - a coś dłuugiegoo z dużym zasięgiem na trasy/wsie ... jak się wtedy kalibruje radio pod te anteny?

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8029
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

mol, stroi się antenę do radia
                                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• mol
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 118

dobrze, to jak się stroi Triflexa? Może mam mylne wyobrażenie - tnie się go?

Komentarz

• CIS73
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 522

mol, :shock:

kolega smer,napisał Triflexa stroi się wkręcając lub wykręcając ruchomą końcówkę.
                                          CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
                                          CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• piotrek_os
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8160
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez AdamB
                                            mol, stroi się antenę do radia
                                            antene do auta!!! nie do radia

[ Dodano: Pon 04 Sty, 10 00:40 ]
                                            Zamieszczone przez mol

Przy okazji, czy można mieć 2 różne anteny CB? Triflex na co dzień - a coś dłuugiegoo z dużym zasięgiem na trasy/wsie ... jak się wtedy kalibruje radio pod te anteny?
                                            mozna miec ale po co....jak wszystko bedziesz miał ok z triflexem to o drugiej nawet nie będziesz chciał słyszec

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8029
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Dokładnie to tak jak piszesz, ale założyłem że w aucie jest zamontowane radio i kolega zmienia antenę.
                                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Saszka
                                                Ambiente
                                                • 2005
                                                • 113

Zamieszczone przez AdamB
                                                Dokładnie to tak jak piszesz, ale założyłem że w aucie jest zamontowane radio i kolega zmienia antenę.
                                                No, tak gwoli ścisłości, to niedokładnie :twisted:
                                                Antenę stroi się do miejsca zamontowania. Jak postawisz magnesówkę na środku dachu, zestroisz, a potem przestawisz np. na klapę, to nie będzie dobrze zestrojona :wink:
                                                Pozdrawiam,

Saszka

Perfect Service by DobryGrześWawa

Komentarz

• cycek
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 554

Zamieszczone przez Saszka
                                                  przestawisz
                                                  Trzeba zamontowac tak, żeby nie można było przestawić
                                                  Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• smer
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2021
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez mol
                                                    Przy okazji, czy można mieć 2 różne anteny CB? Triflex na co dzień - a coś dłuugiegoo z dużym zasięgiem na trasy/wsie ...
                                                    mol, bo mnie zaraz wkurzysz! Odpowiedziałem Ci już na to pytanie dwa razy: na str. 175 i 180! Czy Ty czytasz odpowiedzi, czy tylko zadajesz pytania i olewasz to co Ci się odpowiada???? Bóg mi świadkiem, że trzeci raz nie odpowiem Ci na to samo pytanie....

Komentarz

Pracuję...