vwojtas, smer tez jest "praktycznym" użytkownikiem triflexa i mam w tym lecitki "wkład"
To zajebiście, chłopaki podpowiedzcie co i jak, radyjko mam już zamontowane, umiem majsterkować przy aucie, ja podłączyć te antenkę, jak z zestrojeniem (rozumiem, ze muszę podjechać do serwisu CB). Podoba mi się ten triflex, bo nie trzeba nic przykręcać, kable się nie plątają, a tego nie cierpię. Trzymam auto w garażu i codzienne zdejmowanie anteny i zakładanie nie jest dla mnie dobrym rozwiązaniem ;-)
[ Dodano: Sob 19 Gru, 09 13:13 ] vwojtas, jak zamontujesz to trzeba ja zestroic - choc ja miałem wszystko oki. Wszystko zalezy jak koncowka jest wkrecona. Niby móbym Ci podac doklady wymiar bacika.....bo to takie samo auto....ale lepiej ja zestroic. Widze, ze jestes z W-wy - wiec kup triflexa na Alejach Jerozolimskich przy stacji Orlenu (chyba) wtedy za free Ci ja zestroja......
Co myslicie o nowym radiu Pressidenta Tommy, przymierzam się do zakupu ale nie wiem czy to dobry wybór. Czytałem że to radio jest to taka biedna wersja Johnego, ale czego mu brakuje, może poprostu zrezygnowali z funkcji których w zasadzie się nie używa.
ventix, Tommy rzeczywiście względem Johnnego III się różni.. o ile temat roger bipa, programowania i pamięci kanałów oraz innych dodatkowych przycisków nie jest istotny, o tyle brak RF Gaina w Tommym może być uciążliwy w dużych aglomeracjach miejskich.
Ogólnie radyjka mają bardzo podobne funkcje: 40 kanałów, modulacja AM, Squelch z włączaną automatyką ASC itd.. Wyglądają prawie tak samo...
Zastanawiam się jak rozwiązany jest VOX w Johnym.. Może być tak, że słuchając muzyki będzie się włączał na nadawanie reagując na dźwięki w samochodzie.. trudno powiedzieć..
Globalnie jedna najistotniejsza kwestia to własnie brak RF Gaina.. róznica w cenie między Tommy a Johny III nie jest aż tak duża .. więc może warto jednak się skusić na Johnego?
smer, mogę Ci powiedzieć, że radia bez RF Gaina sprawdzały się kiedy nie było zbyt długiego natłoku stacji nadawczych. Często osoby jeżdzące w trasy i używające radia tylko w tym wypadku wybierają takie bez RF Gaina.. zawsze to alternatywa i można wytłumaczyć, dlaczego takie radia mają rację bytu i wzięcie. Są to najtańsze odpowiedniki, które uzywać można w warunkach polowych i długodystansowych -> tam sprawdzają się bez dwóch zdań
właśnie dołączyłem do grona posiadaczy radia CB - mam alana 48 multi plus oraz antenę sirio as 100 - mam tylko pytanie gdzie to zamontować aby nie było problemu z wyjmowaniem i montowaniem (nie chce ani radia ani anteny montować na stałe - podpiołem zasilanie pod zapalniczkę ale nie wiem co z samym radiem) - moja octavia to jedynka przed FL - macie jakieś propozycje gdzie upchnąć to radio?
Ja mam na rzepach (RZEP MONTAŻOWY) po prawej stronie tunelu środkowego (mam O1 po FL)
Rzep kupiłem w Castoramie albo w tego typu sklepie. W Octavii 1 po FL do pewnej wysokości tunel środkowy przy nogach pasażera obity jest materiałem i tam przyczepiam radio na które wcześniej nalepiłem rzep.
W zestawie masz rzep który jest dwu częściowy jedną część przyklejasz do radia a drugą do miejsca w którym będziesz miał radio
(Po przejechaniu 800km Trasa Łódź-Zamość i Zamość-Łódź + jazda po Zamościu radio nawet nie drgnęło jak je odczepiałem to myślałem że wyrwę je z tym obiciem.)
Wygodne rozwiązanie bo można Cb schować i niema po nim śladu
Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
!!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!
Cześć.
Jak widać mam octavia 1 tour. Z CB to juz mój 4 samochód. Niestety musze przyznac, że o montażem radia w Octawce miałem najwiecej problemów. Wcześniej miałem Megane I, Megane II, Focus II i Astra II. W każdym z tych aut bez probelmu radio się mieściło w półce pod radiem. W Octavi jest jakiś słupek i moje radyjko wystaje. Juz się przyzwyczaiłem że wystaje, ale wygląda troszke smiesznie. Osobiście używam radia UNIDEN 520XL PRO, oraz anteny ALAN 9PLUS. Zestaw ten mam już kilka lat, i sprawuje się bardzo dobrze. Wcześniej miałem Alan 100, i Unieden to o niebo lepsze radio. Polecam wszystkim anteny montowane na stałe, na motylka lub do dachu. Magnes ma gorsze parametry, i ryzyko spadniecia (uderzyłem kiedyś w gałęzie z drzewa i po szybie... ((. Montować na stałe polecam oczywiście z lewej strony samochodu, z tych samych powodów.
Pozdr
MW
Cześć.
Jak widać mam octavia 1 tour. Z CB to juz mój 4 samochód. Niestety musze przyznac, że o montażem radia w Octawce miałem najwiecej problemów. Wcześniej miałem Megane I, Megane II, Focus II i Astra II. W każdym z tych aut bez probelmu radio się mieściło w półce pod radiem. W Octavi jest jakiś słupek i moje radyjko wystaje. Juz się przyzwyczaiłem że wystaje, ale wygląda troszke smiesznie. Osobiście używam radia UNIDEN 520XL PRO, oraz anteny ALAN 9PLUS. Zestaw ten mam już kilka lat, i sprawuje się bardzo dobrze. Wcześniej miałem Alan 100, i Unieden to o niebo lepsze radio. Polecam wszystkim anteny montowane na stałe, na motylka lub do dachu. Magnes ma gorsze parametry, i ryzyko spadniecia (uderzyłem kiedyś w gałęzie z drzewa i po szybie... ((. Montować na stałe polecam oczywiście z lewej strony samochodu, z tych samych powodów.
Pozdr
MW
w octavii 01 masz sporo miejsc montażu - wiec nie wiem z czym problem. Mozesz je np. schowac do popielniczki itd. Ja miałem zamonowane w pułke pod radiem i bez problemu mi sie mieścił alan 100 + ; onwa mk3 i jeszcze inne. Fotki są w tym wątku.
w octavii 01 masz sporo miejsc montażu - wiec nie wiem z czym problem. Mozesz je np. schowac do popielniczki itd. Ja miałem zamonowane w pułke pod radiem i bez problemu mi sie mieścił alan 100 + ; onwa mk3 i jeszcze inne. Fotki są w tym wątku.
W O1 przed FL nie ma szans na zmieszczenie dużego CB w zapalniczce - moj alan 48 multi plus nawet po włażeniu w półkę pod radiem nie pozwalał wpiąć zasilania do zapalniczki - więc zamontowałem go obok nóg pasażera pod kątem - łatwo wyjąć radio zostaje tylko rusztowanie z radia...
W O1 przed FL nie ma szans na zmieszczenie dużego CB w zapalniczce - moj alan 48 multi plus nawet po włażeniu w półkę pod radiem nie pozwalał wpiąć zasilania do zapalniczki - więc zamontowałem go obok nóg pasażera pod kątem - łatwo wyjąć radio zostaje tylko rusztowanie z radia...
radio trzeba kupic takie zeby pasowało...w "otwornie" i po problemie. Mój Ermesik to chyba wszedzie wejdzie
biorąc pod uwagę fakt iż będę używał radia z 3 razy w miesiącu to myślę że zbytnio mi nie będzie przeszkadzać - do pracy i pracy i tak w korkach więc cb niewiele by mi dalo....
Ja mam na rzepach (RZEP MONTAŻOWY) po prawej stronie tunelu środkowego (mam O1 po FL)
A ja zamontowałem na dwa wkręty z lewej strony pod deską rozdzielczą. Jest tam taka wąska półeczka i do niej zamontowałem radio. W razie sprzedaży auta i demontażu radia dwóch dziurek nawet nie będzie widać. IMHO to miejsca sprawdza się wyśmienicie z jednym małym minusem: praworęcznym jest mniej wygodnie Kabel od anteny również jest niewidoczny, bo puściłem go pod uszczelką słupka A, górą pod uszczelką drzwi przednich, słupka B, drzwi tylnych i słupka C.
W związku z tym, że radia używam sporadycznie, zależało mi na sprawnym chowaniu anteny. Wymyśliłem więc patent najprostszy z możliwych: kawałek blachy o wymiarach 10x10cm przykręciłem do wykładziny w bagażniku, tej okrywającej nadkola. Tym sposobem antenę na magnes chowając w bagażniku "przyklejam" do tej blachy i antena 100cm mieści się idealnie w poprzek bagażnika tuż pod półką bagażnika A drugi koniec anteny na przeciwległym nadkolu zamontowałem taki haczyk z kawałka blaszki, na którym zaczepiam koniec anteny. Dziecinnie proste ale jak się sprawdza !! :szeroki_usmiech Kabel zasilający do zapalniczki puściłem po prostu pod dywanikami. Tym sposobem kiedy radia nie używam, to jakby go nie było
No to CB mam i ja - HarryII classic + magnes Wilson little Wil. Potrzebuje troszkę czasu żeby łatwo się po tym poruszać (terminologia itp) ale na razie jest nieźle.
Pozdrowienia dla wszystkich CB-radiowców.
Viniu zapodaj zdjęcie (z czystej ciekawości) tego mocowania anteny w bagażniku.
Ja mam ml145 i przyczepiam magnes do tylnych foteli i tylko końcowa część bata jest wygięta.
PS: mam COMBI
Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
!!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!
Komentarz