CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_os
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8162
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Z triflexem to jak z bagażnikiem w Octavii...są osobówki co do bagażnika ciezko włozyć "neseser", a w Octavii jest bagaznik praktyczny....co się zmieści powiedzmy "dwóch nie małych teoretyków" I są też busy.....tylko po co mieć busa....zeby mieć "jako taką" przestrzeń ładunkową - wystarczy Octavia :diabelski_usmiech a jak komuś to nie wystarcza to juz kupuje "wieksze autko"
    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Evil
      Rider
      • 2009
      • 721

Zamieszczone przez Maru 123
      mam ml145 na magnesie i często stawiam ją na częściowo oblodzony-zaśnieżony dach :roll:
      OT
      Nie mogę w to uwierzyć :roll: Ty? na lekko ośnieżony dach? na częściowo oblodzony :roll: ten który na forum chyba jest jednym z nielicznych co to samochód by najlepiej do pokoju na noc wstawili, wystawiasz antenę z CB na niedoczyszczony i wysuszony dach? szok :shock:
      To nawet ja w swojej zanim postawię antenę na krążku z foli bezbarwnej przyklejonej na klapę bagażnika, to czyszczę z śniegu i potem nawet do sucha wycieram
      nieładnie :diabelski_usmiech

druga sprawa bardziej bym się obawiał jak koledzy piszą o zsunięcie się anteny, niż o pogorszenie jakości odbierania/nadawania.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• lukanio63
        Ambiente
        • 2009
        • 202

Zamieszczone przez piotrek_os
        Żalisz sie czy chwalisz osiągami Ml-145????
        Ani jedno ani drugie, poprostu Triflex to zadna rewelacja. Antena jak kazda inna, bez fajerwerkow a wychwalana prawie w niebiosa. Jedyna ja zaleta jest to ze jest montowana na stale i nie trzeba jej zdejmowac ale pozatym...nic. Takie jest moje prywatne zdanie.
        BTW wiekszosc anten mozna traktowac jako bezobslugowe po zamontowaniu ich na stale do karoserii auta.
        Pozdrawiam.
        Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
        Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
        Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez lukanio63
          Triflex to zadna rewelacja. Antena jak kazda inna, bez fajerwerkow a wychwalana prawie w niebiosa.
          tylko dodaj, ze nie miałes jej nawet w rękach :diabelski_usmiech przez takich teoretyków jak Ty o mały włos bym dał im wiare jak ok 2 lata temu zaczałem sie nia interesowac. A zamontowałem ja juz do II autka - wiec jakby było cos nie tak to II raz bym w to nie wchodził. A to, że widzsz na forum co troche słowo "triflex" to widzsz jakie jest na nią zainteresowanie (na allegro również). Tylko jak pojdziesz gdzies do sklepu kupic...to ci sprzedajcy co jeszcze jej nie widzeli strasznie odradzaja - osobiscie sie z tym spotkałem i z tego co wiem nie tylko ja. Wiec dyskusje na owy temat z Toba koncze...no chyba ze dojdziesz do wniosku, ze i Ty spróbujesz...triflexa - wtedy w tym wątku "podziekujesz" :diabelski_usmiech

Komentarz

• lukanio63
            Ambiente
            • 2009
            • 202

tylko dodaj, ze nie miałes jej nawet w rękach :diabelski_usmiech przez takich teoretyków jak Ty o mały włos bym dał im wiare jak ok 2 lata temu zaczałem sie nia interesowac. A zamontowałem ja juz do II autka - wiec jakby było cos nie tak to II raz bym w to nie wchodził. A to, że widzsz na forum co troche słowo "triflex" to widzsz jakie jest na nią zainteresowanie (na allegro również). Tylko jak pojdziesz gdzies do sklepu kupic...to ci sprzedajcy co jeszcze jej nie widzeli strasznie odradzaja - osobiscie sie z tym spotkałem i z tego co wiem nie tylko ja. Wiec dyskusje na owy temat z Toba koncze...no chyba ze dojdziesz do wniosku, ze i Ty spróbujesz...triflexa - wtedy w tym wątku "podziekujesz" :diabelski_usmiech
            Powtorz kolego bo nie dolecialo... :lol: <taki zarcik>

Strasznie sie pienisz kolego, a ja Ci powiem ze niepotrzebnie. Wcale nie twierdze ze z ta antena jest cos nie tak, poprostu mysle ze nie ma sie czym podniecac. Jak dla mnie to mozesz zakladac ja nawet do 100 aut. Ja nie zaloze jej wcale i to nie dlatego ze jest bee. Poprostu ma za maly zasieg!!! Praw fizyki nie oszukasz i nie sciemnisz! Nie staraj sie nawet mi wmowic ze na takim kikucie da sie rozmawiac na wiecej niz 4-5km, bo w to nie uwierze (pamietaj ze wyjatki nie stanowia regoly). Pomysl tez co by bylo gdyby tak wszyscy zaczeli zakladac tak krotkie anteny- era CB w mobilach szybko by sie skonczyla, bo ciezko byloby sie ze soba komunikowac.

Komentarz

• lepicky
              Ambiente
              • 2009
              • 115
              • Octavia III combi (5E5)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja dziś się zebrałem do założenia (starej poczciwej Cobry) CB. Montaż bardzo prosty Dwa kawałki rzepu technicznego 3M z allegro i w każdej chwili można je ukryć :twisted:
              Załączone pliki

Tłumaczenia, kursy językowe i korepetycje j. angielski.

Rabat dla OCP

www.primusal.pl

[email protected]

Komentarz

• smer
                RS
                • 2008
                • 2021
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Strasznie sie pienisz kolego, a ja Ci powiem ze niepotrzebnie. Wcale nie twierdze ze z ta antena jest cos nie tak, poprostu mysle ze nie ma sie czym podniecac. Jak dla mnie to mozesz zakladac ja nawet do 100 aut. Ja nie zaloze jej wcale i to nie dlatego ze jest bee. Poprostu ma za maly zasieg!!! Praw fizyki nie oszukasz i nie sciemnisz! Nie staraj sie nawet mi wmowic ze na takim kikucie da sie rozmawiac na wiecej niz 4-5km, bo w to nie uwierze (pamietaj ze wyjatki nie stanowia regoly). Pomysl tez co by bylo gdyby tak wszyscy zaczeli zakladac tak krotkie anteny- era CB w mobilach szybko by sie skonczyla, bo ciezko byloby sie ze soba komunikowac.
                1. Jeśli chodzi o zasięg to fakt - nie ma się czym podniecać, półtorametrówki nie pobijesz. Tyle że nie jak piszesz 4-5 km, a 7-8 km. Mi wystarczy. Gdybym mieszkał w tajdze woziłbym bat 5m Za to bezobsługowość - bezcenna.

2. Bezobsługowość - piszesz, że: BTW wiekszosc anten mozna traktowac jako bezobslugowe po zamontowaniu ich na stale do karoserii auta. To fakt, tyle że w wielu przypadkach jest ona bezobsługowa jedynie do momentu jej kradzieży; potem nie ma anteny, więc nie ma dylematu czy jest obsługowa, czy nie....

3. Piszesz: Pomysl tez co by bylo gdyby tak wszyscy zaczeli zakladac tak krotkie anteny- era CB w mobilach szybko by sie skonczyla, bo ciezko byloby sie ze soba komunikowac.

Odpowiem w trzech zdaniach:
                a) Gdyby wszyscy zaczęli zakładać takie anteny, to w eterze byłoby mniej zakłóceń; nie docierałoby do mnie tyle śmieci i spamu. Jedynie te z odległości 7-8 km.
                b) era CB w mobilach wcale by się nie skończyła (fałszywe proroctwo? demagogia?)
                c) Łatwo byłoby się z sobą komunikować. Zapytasz dlaczego? patrz pkt. a).
                Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• lukanio63
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 202

Zamieszczone przez smer
                  a) Gdyby wszyscy zaczęli zakładać takie anteny, to w eterze byłoby mniej zakłóceń; nie docierałoby do mnie tyle śmieci i spamu. Jedynie te z odległości 7-8 km.
                  b) era CB w mobilach wcale by się nie skończyła (fałszywe proroctwo? demagogia?)
                  c) Łatwo byłoby się z sobą komunikować. Zapytasz dlaczego? patrz pkt. a).
                  Ciekawa teorja, ale jak zbierasz za duzo smieci powiedzmy w godzinach szczytu to od czego jest rf-gain? Zastanow sie tez dobrze czy mniejszy zasieg oznacza lepsza komunikacje???!!

Komentarz

• smer
                    RS
                    • 2008
                    • 2021
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ciekawa teorja, ale jak zbierasz za duzo smieci powiedzmy w godzinach szczytu to od czego jest rf-gain?
                    Używam wyłącznie rf-gain (nie używam SQ)

Zastanow sie tez dobrze czy mniejszy zasieg oznacza lepsza komunikacje???!!
                    Moim zdaniem tak. Ale to tylko teoria, bo w praktyce nijak jej potwierdzić empirycznie

Komentarz

• CIS73
                      Rider
                      • 2008
                      • 522

koledzy a co sądzicie o antenach helikalnych, może ktoś używa, może jakieś porównanie do ml145, na pewno jest krótsza i grubsza, ciekawią mnie osiągi
                      CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
                      CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• Sinner
                        Drive
                        • 2009
                        • 68

Ja używam helikala, President Gamma 90. Rewelacyjna antena. Osiągami spokojnie może konkurować z ml145 (20km), ale jest krótsza i zbiera zdecydowanie mniej śmieci. Ja polecam.
                        Skodżitsu AGR+ by Dynosoft

Komentarz

• smer
                          RS
                          • 2008
                          • 2021
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Sinner
                          Ja używam helikala, President Gamma 90. Rewelacyjna antena. Osiągami spokojnie może konkurować z ml145 (20km), ale jest krótsza i zbiera zdecydowanie mniej śmieci. Ja polecam.
                          Sinner, radzę Ci dla własnego dobra: nie pisz tak! Oportuniści Cie zakrzyczą! Dla niektórych najwazniejsze są metry, hehe

Komentarz

• arturas03
                            L&K
                            • 2009
                            • 1298
                            • Toyota
                            • AGN 1.8 20V 125 KM
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Cholercia, a mi radyjko właśnie się zbuntowało i nie reaguje na potencjometr głośności... Włączam i ryczy mi na cały regulator. Masssakra. Na szczęście jest jeszcze na gwarancji. Zobaczymy co w serwisie na to powiedzą. :x
                            Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                            Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8162
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez arturas03
                              Cholercia, a mi radyjko właśnie się zbuntowało i nie reaguje na potencjometr głośności... Włączam i ryczy mi na cały regulator. Masssakra. Na szczęście jest jeszcze na gwarancji. Zobaczymy co w serwisie na to powiedzą. :x
                              jezeli to alan to norma jak nie jeden potencjometr to drugi poleci....

Komentarz

• arturas03
                                L&K
                                • 2009
                                • 1298
                                • Toyota
                                • AGN 1.8 20V 125 KM
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Teraz mi to mówicie???
                                Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                                Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• smer
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2021
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez arturas03
                                  Teraz mi to mówicie???
                                  A kto Ci polecał Alana? Tak to jest z miernymi typami radyjek, oszczędność dwóch stówek w stosunku do Presidenta czy Ermesa, a kłopotów tyle że....

Komentarz

• Grzesiek81
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 4

Witam. Mam też CB i worze w bagażniku jest to kłopotliwe wyjmowanie. Ma ktoś jakiś pomysł żeby tego nie wyjmować i zakładać za każdym razem a żeby działało. Słyszałem że są anteny na dach które obsługują radio FM i radio CB wie ktoś jak to działa.

Komentarz

• piotrek_os
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8162
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Grzesiek81
                                      Witam. Mam też CB i worze w bagażniku jest to kłopotliwe wyjmowanie. Ma ktoś jakiś pomysł żeby tego nie wyjmować i zakładać za każdym razem a żeby działało. Słyszałem że są anteny na dach które obsługują radio FM i radio CB wie ktoś jak to działa.
                                      kilkanaście stron o tym jest! wpisz sobie w wyszukiwarke "triflex" :diabelski_usmiech

Komentarz

• Kacza
                                        Classic
                                        • 2008
                                        • 38

A gdzie macie zamontowane głośniczki zewnętrzne w OI?
                                        Myślę o montarzu pod kierownicą na półeczce ale nie wiem czy z prawej czy z lewej strony. A może jeszcze w innym miejscu?

Głośnik taki (Sunker CDM250):

Jak macie jakieś fotki to pokażcie

Komentarz

• piotrek_os
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8162
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kacza, pod kierownica w 01 miałem w tej pułce co jest gniazdo diagnostyczne. bez róznicy czy z prawej. lewej czy na środku. Bylebys sobie gniazda nie zastawił

Komentarz

• cycek
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 554

Zamieszczone przez Kacza
                                            A gdzie macie zamontowane głośniczki zewnętrzne w OI?
                                            Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• smer
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2021
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ja mam tak:
                                              głośnik

Komentarz

• CIS73
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 522

ja swój mam przy dźwigni hamulca pod podłokietnikiem
                                                Załączone pliki
                                                CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
                                                CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• Kacza
                                                  Classic
                                                  • 2008
                                                  • 38

smer super to wygląda ale tak raczej nie założę...
                                                  Chyba jednak pójdzie pod kierownicę.

Dzięki wszystkim za przykłady (przynajmniej powstało podsumowanie dla potomnych )

Komentarz

• cycek
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 554

Smer dobry patent, ale mój głośnik chyba tak nie wejdzie, a z drugiej strony.
                                                    Nie chcę go rozbierac bo wygłuszyłem.
                                                    Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

Pracuję...