CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kacza
    Classic
    • 2008
    • 38

Czyli Unidena i Presidenta mozna porównać do Toyoty i Lexusa (w tej samej kolejności).
    Lexus robi lepsze auta niż Toyota ale nie ma mowy o tym, że Toyota podrabia samochody Lexusa.
    I tylko tyle chciałem wykazać - Uniden to nie podróba Presidenta jak napisał smer. O jakości nie wspomniałem ani słowem i z pewnościa ZipY ma 100% racji.

Komentarz

• Szkapass
      Classic
      • 2009
      • 10

nowe radyjko

Witam, zanoszę się z kupnem radyjka jak wyżej i potrzebuję anteny w miare przyzwoitej która będzie pasowała do mojej O2 i oczywiście do tego radia.
      jakieś sugestje co do anteny, długości, producenta, modelu, wykonania?
      Może ktoś ma namiar na ciekawe miejsce gdzie mogę zakup przeprowadzić z nastrojeniem w 3mieście?
      dzięki i pozdrawiam

Komentarz

• mikolaj93
        Rider
        • 2009
        • 385
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Co do anteny to forumowicze używają triflex'a i sobie chwalą (wiadomo że nie będzia miała ona takich osiągów jak 2m bat, moim zdaniem to super sprawa na krótka trasę i miasto).
        Ja mam Sirio ml-145 i jestem b. zadowolony (wiadomo im dłuższa antena tym więcej szumów i dalszy zasięg, w lanosie na tylnej klapie swr 1.2 bez strojenia) Jeśli nie chcesz mieć długiego bata na dachu ("do którego można przyczepić żagiel i jeździć za free") to rozważyłbym kupno sirio AS-100 lub lemm AT-900 (wujek ma i nie narzeka antenka pracuje z unidenem 520)
        Bym zapomniał przedewszystkim musisz zadać sobie pytanie: Do czego będzie służyć CB trasa, miasto i jak często będziesz z niego korzystał. I dopiero po odp. na to pytanie zacząłbym dobieranie anteny.
        Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
        !!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
        Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• KriSSo
          Rider
          • 2008
          • 285

Zamieszczone przez mikolaj93
          musisz zadać sobie pytanie: Do czego będzie służyć CB trasa, miasto i jak często będziesz z niego korzystał.
          No to się podłączę. Antenę głównie będę używał w mieście, zatem musi być taka, by do każdego garażu, parkingu, marketu wjeżdżać bez żadnego wysiadania, ściągania, składania itd. Po prostu - stawiam na dachu i zapominam, że ją mam. Jakieś propozycje?

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8162
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez KriSSo
            Zamieszczone przez mikolaj93
            musisz zadać sobie pytanie: Do czego będzie służyć CB trasa, miasto i jak często będziesz z niego korzystał.
            zatem musi być taka, by do każdego garażu, parkingu, marketu wjeżdżać bez żadnego wysiadania, ściągania, składania itd. Po prostu - stawiam na dachu i zapominam, że ją mam. Jakieś propozycje?
            Triflex, bo jak innej nie ściagniesz to zostawia Ci tylko końcówke kabla (wiem to z praktyki :evil: )
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• smer
              RS
              • 2008
              • 2021
              • Octavia II (1Z3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Kacza
              Uniden to nie podróba Presidenta jak napisał smer

Kacza, nigdzie nie napisałem, że Uniden nie jest podróbą Presidenta.
              Nie wiem na jakiej zasadzie jest on produkowany, czy to firma córka, czy ordynarny plagiat.
              Jedno wiem na pewno, pomimo łudzącego zewnętrznego podobieństwa i niektórych wspólnych podzespołów, wnętrzem różnią się znacznie, choćby w kwestii ekranowania i kultury wykonania. Ktoś może powie, że powtarzam komunały? Może tak, niemniej faktem jest, że Unidenowi do homologacji tak daleko jak mi do nieba...

Czy warto kupić radio markowe? Tak.
              1. Cena (szacowana w skali życia) nie jest znowu aż tak przerażająca.
              2. Zapewniamy sobie przyzwoitą jakość.
              3. Zapewniamy innym przyzwoitą jakość.

bez_odbioru
              Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• mikolaj93
                Rider
                • 2009
                • 385
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

KriSSo jeżeli interesuje cie antena na magnes (mocowanie typu DV) to zastanowił bym się nad sirio mini snake 27 (~70cm)/ lemm AT-900 (82cm) .
                Jest mała i można ją sobie odchylić do przodu-tyłu.
                Sam miałem taką (mini snake 27) kupić ale wybrałem Ml-145.
                Albo sirio AS-100 też jest w miarę mała (mocowanie typu PL)
                Lub tak jak piotrek_os napisał Triflex (ale będzie mały zasięg, ja podchodzę do tej anteny sceptycznie, nie miałem z nią do czynienia, forumowicze ją chwalą).
                A jeżeli masz dużo kasy to możesz kupić Triflex'a (na miasto) i np ml-145 (w trasę) i oczywiście do tego przełącznik antenowy ( http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=899802197).
                Tu masz linki do anten o których pisałem:

Nowoczesne medium, porządkuje świat i dostarcza angażujące informacje, rozrywkę i usługi w czasie rzeczywistym. Przewodnik Polaków w wirtualnym świecie.

Nowoczesne medium, porządkuje świat i dostarcza angażujące informacje, rozrywkę i usługi w czasie rzeczywistym. Przewodnik Polaków w wirtualnym świecie.

Polecam odwiedzić też jakieś forum o cb.
                Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
                Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• tryton
                  Elegance
                  • 2008
                  • 935

uniden czy prezydent są zdjęcia można samemu porównać http://www.saxon.waw.pl/naprawa_cb-46.html

[ Dodano: Sro 03 Lut, 10 19:12 ]
                  warto poczytać o podróbach prezydenta

Komentarz

• dylan80
                    Rider
                    • 2009
                    • 625

co do wątpliwości na temat Triflexa to ja napisze tak .... wcześniej jeździłem z metrowym IC100 , mieszkam w dużej aglomeracji(śląsk) i powiem, ze każde gówno z okolicy mi zbierała, bo im większy zasięg, tym więcej szumów i w ogóle .... jeśli chodzi o zasięg, to powiedzcie szczerze, po co duży zasięg, co was obchodzi, co sie dzieje na drodze 15-20 km dalej, po co wam taki zasięg, nim tam dojedziecie, to sie dawno coś zmieni,
                    po zmianie IC100 na Triflexa zauważyłem zmianę i to na LEPSZE .... może zasięg mniejszy, (niektórzy powiedzą, ze dużo ) ale te 5 km zawsze jest, a mobilki na bierząco podają warunki na trasie, także jeśli coś sie stanie na trasie w kierunku , w którym podążasz, to czy bedziesz miał zasięg 3 km czy 15 km to i tak zawsze ci kilku mobilów podrzuci jak jest i zawsze to samo usłyszysz,
                    jeżdze po mojej okolicy, to po co mi wiedzieć, co sie dzieje powiedzmy 15 km dalej w innym mieście, do którego akurat nie mam zamiaru jechać...
                    co do zasięgu w trasie , miałem okazje sprawdzić możliwości anteny kilkakrotnie na trasie mikołów, łódź, konin i zawsze wiedziałem , co sie na drodze dzieje, a jak nie wiedziałęm, to pytałem i tak ktoś zawsze podrzucił....
                    polska to nie tajga, ze trza mieć baty dwumetrowe i min 30 km zasięgu...
                    ja z Triflexa jestem bardzo zadowolony, pare razy udało mi sie gadać z mobilami oddalonymi o ponad 5 km, a mi to wystarcza. im większy zasięg, tym więcej szumów, zakłóceń i róznego gówna zbiera antena....

a o wygodzie z triflexem , to już nie wspomne.... namówili mnie do niego ludzie z forum, również strojenie kolega Smer wykonał i jestem mu wdzięczny i bardzo zadowolony....
                    dla mnei Triflex to same plusy... nie potrzebuje dłuższej - nie jeżdze po Mongolii

Komentarz

• mikolaj93
                      Rider
                      • 2009
                      • 385
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez tryton
                      warto poczytać o podróbach prezydenta
                      Jak zobaczyłem tą podróbkę w środku to połowy rzeczy w niej niema 1
                      Serwis i naprawa CB radio, prowadzimy komis oraz naprawy CB radio. Serwis cb radio w Warszawie. Nasza firma prowadzi profesjonalny sklep i komis CB radio dla kierowców. W ofercie radiotelefony CB.

UNIDEN USER

Komentarz

• bradley
                        L&K
                        • 2008
                        • 1465

dylan80, poruszyles wazny aspekt. Jazda po slasku. Tragedia. Musze skrecac rf gaina na polowe bo nie da sie tego szmeru sluchac. W jednym momencie nadaje 3 albo 5, jeden naklada sie na drugiego.

Triflex jest dobry bo nie trzeba bawic sie w odkrecanie i zakrecanie bacika albo przyklejaniem magnesu. Choc jak ktos kumaty to i triflexa pozna :P
                        VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                        Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                        Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• dylan80
                          Rider
                          • 2009
                          • 625

Zamieszczone przez bradley
                          dylan80, poruszyles wazny aspekt. Jazda po slasku. Tragedia. Musze skrecac rf gaina na polowe bo nie da sie tego szmeru sluchac. W jednym momencie nadaje 3 albo 5, jeden naklada sie na drugiego.
                          i tak masz dobrze, ja RF mam zazwyczaj tak na 10-11tą, bo więcej to juz tragedia, a to nie wina radia ani anteny...

no i właśnie dlatego sie przesiadłem na triflexa..... po co mi w mikołowie wiadomości ze pszczyny, bierunia albo bytomia.... tylko niepotrzebne śmieci zbierałem kiedyś.... teraz słysze to , co chce, jak trzeba, to RFgaina odkręcam i już wiem więcej....
                          polecam ludziom mieszkającym w aglomeracjach typu śląsk, kraków, trójmiasto , poznań, czy wawa

Komentarz

• bokson
                            Classic
                            • 2010
                            • 1

Witajcie!
                            Jestem nowym użytkownikiem.Bardzo proszę was o informacje w którym miejscu najlepiej zamontować CB onwa.Mam octavie 01 1,9sdi.Pozdrawiam!

Komentarz

• fuego_2007
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 230
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Powiedzcie mi proszę co myślicie o tym CB

Komentarz

• KriSSo
                                Rider
                                • 2008
                                • 285

mikolaj93, mam Prosidenta OHIO 82 cm i jest za długa. Właśnie dlatego szukam innej anteny, bo ta leży w szafie. Jak mam za każdym razem wysiadać, składać ją w te i nazad to pierniczę. Pomyślę o tej Sirio, którą podałeś 69 cm, tylko wpierw muszę zmierzyć, czy wjadę z nią do garażu, być może te 13 cm różnicy akurat pozwoli wjeżdżać do marketów itd.

[ Dodano: Sro 03 Lut, 10 23:31 ]
                                Mam jeszcze Georgię, z nią wjadę wszędzie dosłownie, ale z kolei nic nie zbiera - lipa. Czyli porażka - jedna ma zasięg, ale wszędzie haczy, z drugą wszędzie wjadę, ale nic nie słyszę. Paranoja z tymi antenami. Nie wiem, może jeszcze Floridę spróbować - akurat dłuższa od Georgie, czyli lepszy zasięg i wciąż na tyle krótka, że wszędzie wjadę.

Komentarz

• chimek11
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 482

a co myślicie o takim zestawie: ANTENA SIRIO MAG OMEGA 27 + alan 102.
                                  mam taki kupiony za grosze ale nie mam porównania do innego sprzetu ponieważ to moje I radyjko.
                                  pozdrawiam

Komentarz

• piotrek_os
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8162
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez KriSSo

Mam jeszcze Georgię, z nią wjadę wszędzie dosłownie, ale z kolei nic nie zbiera - lipa. Czyli porażka - jedna ma zasięg, ale wszędzie haczy, z drugą wszędzie wjadę, ale nic nie słyszę. Paranoja z tymi antenami. Nie wiem, może jeszcze Floridę spróbować - akurat dłuższa od Georgie, czyli lepszy zasięg i wciąż na tyle krótka, że wszędzie wjadę.
                                    Uzywałem Gorgie - jak dla mnie lipa (tylko, że ktoś pozyczył i nie oddał - został tylko obciety kabelek). Florida jest juz lepsza - choć jedna folorida tez poszła w siną dal..... Wiec z praktycznego podejścia do tematu Triflex wypada najlepiej z tych w/w anten i nie wiem dlaczego sie tak przed nim bronisz......- załozysz - zapomniesz, ze masz antene......

Komentarz

• Kacza
                                      Classic
                                      • 2008
                                      • 38

Piszesz:
                                      Nie wiem o co chodzi z tym podwójnym zaprzeczeniem ale strone wczesniej napisałeś, że uniden jest podróbą presidenta:
                                      Zamieszczone przez smer
                                      2. Uniden 520xl - (...) różnica w cenie pomiędzy presidentem harry, a jego podróbą Unidenem będzie naprawdę niezauważalna
                                      Niemniej jednak proponuje zakończyć tę bezowocną dyskusję bo nie o to chodzi w tym wątku.

Komentarz

• arturas03
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1298
                                        • Toyota
                                        • AGN 1.8 20V 125 KM
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                                        Wiec z praktycznego podejścia do tematu Triflex wypada najlepiej z tych w/w anten i nie wiem dlaczego sie tak przed nim bronisz......- załozysz - zapomniesz, ze masz antene......
                                        No popieram to w całej rozciągłości...
                                        Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                                        Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• fan
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 760

Midland Alan 102 + President Florida 45cm

Mam i Ja swoje radyjko z antenka,juz ktores z rzedu.Tym razem wpadl mi w rece zestawik typu:radyjko Midland Alan 102 + antenka President Florida 45cm.Sprzecik odpalony tylko po to,zeby sprawdzic czy dziala,jeszcze nie zestrojony i nie latany w trasie,ale mysle ze powinno byc OK.p.s.Wazne zeby sie przydawal :lol:
                                          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• piotrek_os
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8162
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Radyjko idealnie pasujace do schowka w OII to Ermesik

Juz kiedys raz wstawiałem fotke radyjka w 0II ale z racji na pytania zrobie to jeszcze raz :szeroki_usmiech Polecam to radyjko CB Ermes koszt radyjka to ok 360 zł. Kabelki pochowane - więc nic sie nie pląta itd.
                                            Załączone pliki

Komentarz

• smer
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2021
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Kacza
                                              Piszesz:

Nie wiem o co chodzi z tym podwójnym zaprzeczeniem ale strone wczesniej napisałeś, że uniden jest podróbą presidenta:

Zatem:
                                              1. Z podwójnym zaprzeczeniem chodzi o to, że gdybyś stronę wcześniej w zdaniu
                                              Zamieszczone przez Kacza
                                              Uniden to nie podróba Presidenta jak napisał smer
                                              użył interpunkcji, to nie odebrałbym go opacznie.
                                              Ty w domyśle miałeś:
                                              Uniden, to nie podróba Presidenta jak napisał smer
                                              Ja przeczytałem to tak:
                                              Uniden to nie podróba Presidenta - jak napisał smer

Olewanie interpunkcji powoduje nieporozumienia, niestety...

2. Co do użycie przeze mnie słowa "podróba" w zdaniu:
                                              Zamieszczone przez smer
                                              2. Uniden 520xl - (...) różnica w cenie pomiędzy presidentem harry, a jego podróbą Unidenem będzie naprawdę niezauważalna
                                              , to zwracam honor, faktycznie go użyłem, ale jakoś tak bezwiednie, mając bardziej na myśli gorszy jakościowo zamiennik, itp...

Bo że gorszy jakościowo, to chyba się zgadzamy? Nie bez przyczyny przecież cofnięto mu homologację.
                                              Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Ostlander
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 163

Uniden wcale nie jest podróbą Presidenta , co więcej jest jego producentem. Tak, to ta sama firma sprzedająca swój sprzęt pod marka President na wybrane rynki (Europa).
                                                Sprzęt sprzedawany pod marką Uniden to nie tylko sławne radio 520 XL ale też bardzo dobre PC68, PC78 czy inny sprzet łączności - warto sprawdzić w necie i nie pisać że to podróby.
                                                Cały problem Unidena z brakiem deklaracja zgodnosci polega na tym , że oryginalnie Uniden 520XL jest produkowany jako radio działające w "5"- USA. Ponieważ do Polski był importowany przez prywatnych importerów którzy samodzielnie przestrajali to radio na "0" nie zawsze dokładnie , poszczególne egzemplarze nie trzymały parametrów i dla tego cofnięto dopuszczenie. Nie oznacza to wcale ze jest gorszy jakościowo jako produkt.
                                                Na bazie Unidena 520XL powstał President Johny. :twisted:
                                                Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• dylan80
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 625

mi sei wydaje, ze Ostlander, ma racje, też to kiedyś gdzieś czytałem , a czytałem również, że czasem unideny lepsze są niz presidenty a to przez wadliwe działanie ASC w presidentach .....

kłócić sie nei bede, ale mówie, co przeczytałem gdzieś kiedyś,.... ja mam unidena, chciałem miec presidenta, ale mnie na niego nie stać, wolałem unidka kupić....

Komentarz

• lukanio63
                                                    Ambiente
                                                    • 2009
                                                    • 202

Ja tez mam Unidena, drugiego juz i jestem bardzo zadowolony. Pierwszy czyli 510XL byl ok, ale PC68 jest poprostu miodzio! Naprawde pozadny sprzecik za nieduze pieniadze, naprawde polecam.
                                                    Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
                                                    Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
                                                    Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

Pracuję...