CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_os
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8160
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kajacek, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...asc&start=1725 na dole strony moje fotki jak miałem radyjko w 01
    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• kajacek
      Drive
      • 2005
      • 66

Zamieszczone przez piotrek_os
      kajacek, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...asc&start=1725 na dole strony moje fotki jak miałem radyjko w 01
      Pomysł niegłupi w sumie Muszę poszukać takiej zaślepki...

Jeszcze pytanie: czy z tyłu jest dość miejsca na podłączenie anteny i jak podłączyłeś zasilanie - bezpośrednio do akumulatora?

Komentarz

• CIS73
        Rider
        • 2008
        • 522

panowie a co powiecie na takie radio jest to podobno odpowiednik unidena 510 na rynek niemiecki http://www.allegro.pl/item941750697_...nt_m_3044.html
        CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
        CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kajacek
          Zamieszczone przez piotrek_os
          Pomysł niegłupi w sumie Muszę poszukać takiej zaślepki...

Jeszcze pytanie: czy z tyłu jest dość miejsca na podłączenie anteny i jak podłączyłeś zasilanie - bezpośrednio do akumulatora?
          Alan 100 plus - trzeba z tyłu troszku plastika "udułbac" ale np Ermes to jeszcze luz na co chcesz. Miałem kableki pochowane i tylko wtyczka wygladała do ginazda zapalniczki. Zaslepke kupisz na giełdzie ok 6 zeta lub w sklepie z radiami samochodowymi
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• smer
            RS
            • 2008
            • 2021
            • Octavia II (1Z3)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez CIS73
            panowie a co powiecie na takie radio jest to podobno odpowiednik unidena 510 na rynek niemiecki http://www.allegro.pl/item941750697_...nt_m_3044.html
            1. Nie widzę nigdzie RF-Gaina (dlatego to radio dyskwalifikuję na starcie).
            2. Jakieś ono dziwne.......
            Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Kacza
              Classic
              • 2008
              • 38

smer, bo to jest odpowiednik Unidena 510, a one nie maja RF-Gaina...
              Nawet gruszka ta sama co w ubotach wiec pewnie to to samo radio tylko inny wyswietlacz

Komentarz

• Awiater
                Ambiente
                • 2009
                • 114

Triflexa sirio mam i ja, dzisiaj zmieniłem orgy, na tri i bardzo mi się podoba. Wcześniej był Midland ML 145 na magnesie, ale już mnie ta walka z kablem zaczynała wkur...ć, dlatego wymieniłem. Z dzisiejszych nasłuchów w Stolycy jestem zadowolony, zobaczymy w trasce, póki co jest fajnie
                POZDRAWIAM AWIATER

było: 105 KM i 249 Nm
                mod1: 131 KM i 335,7 Nm
                mod2: 147 KM i 352 Nm:-)

i stówka pękła

Nowa miłość:
                XL 1000 Varadero

Komentarz

• smer
                  RS
                  • 2008
                  • 2021
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Awiater
                  Z dzisiejszych nasłuchów w Stolycy jestem zadowolony, zobaczymy w trasce, póki co jest fajnie
                  Awiater, na cuda w trasie nie licz, ale 7km masz gwarantowane. Jak dla mnie jest to zasięg (odsłuchu) wystarczający.

Komentarz

• Awiater
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 114

Dlatego w bagażniku czeka ML. W traskę wrzucę na dach, a tak w mieście wisegda gatow:-)
                    POZDRAWIAM AWIATER

i stówka pękła

Nowa miłość:
                    XL 1000 Varadero

Komentarz

• tomasz_j73
                      Classic
                      • 2009
                      • 28

hm...no to się pochwalę....od wczoraj jestem w posiadaniu radia President Johnny II wraz z anteną Wilsona (potem mam nadzieję zmienić tą antenę).....wrażenia takie jak myślałem....sporo szumów itp ...szukam jeszcze pomysłu na montaż....schowek po lewej stronie, czy na tunelu po prawej....hm?

...budżet został znacznie przekroczony....

pozdrawiam
                      Tomek

Komentarz

• Awiater
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 114

A czy ktoś bywa czasami na tym kanale, bo próbowałem niejednokrotnie wywoływać kolegów na 14 i cisza była.
                        POZDRAWIAM AWIATER

i stówka pękła

Nowa miłość:
                        XL 1000 Varadero

Komentarz

• baca10
                          RS
                          • 2009
                          • 6225

No i ja sie pochwale
                          Na poczatku jakies dwa tygodnie tem zagoscilo radyjko CB Albrecht AE 5280, niestety nie wytrzymalo proby uderzeniowej zafundowanej przez mojego trzy letniego syna
                          Dzisiaj pod strzechy zagoscilo radyjko Midlanda Alan 199-A z antena Sirio AS 100 MAG,

P.S. nie bede zakladac nowego watku tylko sie tutaj zapytamczy te radyjko jest dobre :?:

Komentarz

• jankos31
                            Classic
                            • 2008
                            • 33

Zamieszczone przez woma1
                            Witam.

No więc, jak już wcześniej pisałem, założyłem ponownie Triflexa. Jak na razie wszystko OK. Uszczelka przylega idealnie. Mam jednak pewien problem z radiem. Chodzi o President Johnson II ASC. I z ASC jest teraz coś nie tak! W zasadnie to praktycznie nie filtruje żadnych sygnałów. Czasem zablokuje coś na poziomie 2-3, ale w większości nawet i to przepuszcza. Wszystkie szumy, przydźwięki itd. Wcześniej działało bez zarzutów. Słyszałem tylko silnie modulowane sygnały. Teraz praktycznie cały czas mi coś szumi! Nie widzę tu jakiegoś związku z anteną, chyba że ten egzemplarz jest lepiej wykonany (lub zamontowany) i zbiera więcej sygnałów. Tak czy siak, czy wie ktoś jak samemu podregulować ASC? Do Częstochowy nie będę wysyłał, bo już raz tam radio było (jeszcze na gwarancji) i nic go nie wyregulowali.

DUDS
                            Nie wiem w jakim serwisie poprawiali Ci radyjko, bo ja swojego JohnyII poprawiałem ( ASC i RF ) w SINAD i powiem szczerze, że po tym zabiegu radio jak dla mnie jest rewelka.
                            Pozdrawiam

Komentarz

• wkowal10
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 237

Dlatego w bagażniku czeka ML. W traskę wrzucę na dach, a tak w mieście wisegda gatow:-)
                              Ale jak odłączysz triflexa a podłączysz ML to nie będzie działało radio, czy dobrze mówię ?Czy jest na to jakiś sposób?

Komentarz

• smer
                                RS
                                • 2008
                                • 2021
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez wkowal10
                                Ale jak odłączysz triflexa a podłączysz ML to nie będzie działało radio, czy dobrze mówię ?Czy jest na to jakiś sposób?
                                A to niby czemu?
                                Radio CB będzie działało na ML, a radio FM będzie działało z trifcia, bo w triflexie są osobne końcówki do CB i FM.

Komentarz

• wkowal10
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 237

Zamieszczone przez smer
                                  Zamieszczone przez wkowal10
                                  A to niby czemu?
                                  Radio CB będzie działało na ML, a radio FM będzie działało z trifcia, bo w triflexie są osobne końcówki do CB i FM.
                                  Sorry . Racja . wszystko się zgadza. Pozdr.

Komentarz

• Awiater
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 114

Doładnie tak jak mówi smer,
                                    POZDRAWIAM AWIATER

i stówka pękła

Nowa miłość:
                                    XL 1000 Varadero

Komentarz

• thomasc
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 28

Witajcie!
                                      Od jakiegoś czasu jeżdże z anteną ale mam pewne obawy. Za każdym razem jak myję auto i ściągam antenę z dachu (magnesówka oczywiście) to pozostaje w tym miejscu doś widoczny ślad. Szczególnie widoczny jak auto jest mokre bo woda w tym miejscu inaczej się "układa" na lakierze - mam tu na myśli że układa się w takie pierścienie okrągłe jak podstawa anteny. Mam tu zasadniczo kilka pytań:
                                      1. Czym to jest spowodowane ?
                                      2. Czy jest ryzyko że ten ślad zostanie na stałe?
                                      3. Jak zapobiec temu? (poza oczywiście pozbyciem sie anteny)
                                      pozdrawiam

Komentarz

• Guguś
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 1212

thomasc, możesz nakleić naklejkę bezbarwną jako podkład pod magnez, wiele osób tak robi.

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• woma1
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 24

jankos31

Moje radyjko (JohnsonII) było w serwisie Presidenta w Częstochowie jeszcze na gwarancji. Coś tam podregulowali, i z ASC było w miarę OK. Teraz nie da się korzystać bo praktycznie wszystko przepuszcza. Muszę go jakoś wyregulować, ale w Krakowie. Może ktoś da namiar! Byłem w paru serwisach CB, ale oni nie chcą się czymś takim zająć. W sumie to w Krakowie nie ma jakiegoś naprawdę dobrego i profesjonalnego serwisu CB. Te które są ograniczają się standardowego założenia radyjka i anteny oraz zestrojenia. Jak coś ponad szablon to już ponad ich możliwości.

DUDUS

Komentarz

• smer
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2021
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Chciałbym kiedyś posłuchać radia z "dobrze ustawionym" ASC, tzn. tak ustawionym, żeby przepuszczał wszystkie rozmowy i tłumił wszystkie/większość zakłóceń. Ciekawe czy to w ogóle możliwe? Niektórzy zapewniają, że tak właśnie mają... i że filtr nie produkuje im tych charakterystycznych urywanych strzępów rozmów.....

Komentarz

• woma1
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 24

smer

Powiem szczerze, iż przedtem tak miałem. No oczywiście, że czasem przebiły się jakieś szumy czy strzępy rozmów. Ale dość sporadycznie. Myślę że antena była źle zamontowana i zbierała dość słabo sygnał. Teraz, po zmianie anteny zauważam dużo większy zasięg i czułośc radia. No ale ten ASC mnie całkiem dobija. Może ktoś wie jak samemu wyregulować ASC? No muszą tam gdzieś być jakieś podkówki do tego, ale nie chcę grzebać tak na "czuja".

DUDUS

Komentarz

• jankos31
                                                Classic
                                                • 2008
                                                • 33

Zamieszczone przez smer
                                                Chciałbym kiedyś posłuchać radia z "dobrze ustawionym" ASC, tzn. tak ustawionym, żeby przepuszczał wszystkie rozmowy i tłumił wszystkie/większość zakłóceń. Ciekawe czy to w ogóle możliwe? Niektórzy zapewniają, że tak właśnie mają... i że filtr nie produkuje im tych charakterystycznych urywanych strzępów rozmów.....

Możliwe.
                                                Powiem tak, urywane strzępy rozmów i przepuszczanie szumów itp. historie były normą przed poprawą. Właściwie ASC był przeze mnie nie używany. Po poprawie ASC i RF GAIN praktycznie zawsze jest włączone. Nie twierdzę, iż nigdy nic nie pożądanego się nie przedostanie szczególnie w mieście,ale są to pojedyncze przypadki. Jak dla mnie radyjko jest teraz bardzo komfortowe w użytkowaniu, tylko szkoda,że producent nie postarał się o wyregulowanie tego w procesie produkcyjnym, bądź co bądź nie taniego przecież radia.

[ Dodano: Czw 01 Kwi, 10 23:55 ]
                                                Zamieszczone przez woma1
                                                jankos31

Moje radyjko (JohnsonII) było w serwisie Presidenta w Częstochowie jeszcze na gwarancji. Coś tam podregulowali, i z ASC było w miarę OK. Teraz nie da się korzystać bo praktycznie wszystko przepuszcza. Muszę go jakoś wyregulować, ale w Krakowie. Może ktoś da namiar! Byłem w paru serwisach CB, ale oni nie chcą się czymś takim zająć. W sumie to w Krakowie nie ma jakiegoś naprawdę dobrego i profesjonalnego serwisu CB. Te które są ograniczają się standardowego założenia radyjka i anteny oraz zestrojenia. Jak coś ponad szablon to już ponad ich możliwości.

DUDUS
                                                W firmie gdzie ja poprawiałem radio możesz załatwić to wysyłkowo. żeby radio działało naprawdę fajnie powinieneś poprawić też RF, będzie działał płynnie i w większym zakresie.
                                                Pozdrawiam

Komentarz

• smer
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2021
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez woma1
                                                  Powiem szczerze, iż przedtem tak miałem. No oczywiście, że czasem przebiły się jakieś szumy czy strzępy rozmów. Ale dość sporadycznie.
                                                  Skoro strzępy rozmów się przebiły, to znaczy że jakieś rozmowy w eterze krążyły i ich nie słyszałeś, bo ich większą część wyciął Ci filtr. A o istnieniu niektórych słabszych rozmów może w ogóle nie wiesz, bo filtr wycina Ci je w całości. Taki niestety jest "urok" korzystania z filtrów.
                                                  Jedyna metodą exploracji eteru na maxa jest zaniechanie stosowania filtrów; co najwyżej można sobie skręcić RF Gaina.

Komentarz

• woma1
                                                    Classic
                                                    • 2010
                                                    • 24

smer,

W Johnsonie nie ma regulacji RF Gaina. Jest tylko SQ.

DUDUS

Komentarz

Pracuję...