CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • smer
    RS
    • 2008
    • 2021
    • Octavia II (1Z3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Subaru
    zamontuję głośnik pod kierownicą
    Koszt głośniczka to ok. 20-25zł
    Ja miałem w O1 zamontowany w tym miejscu i się sprawdzał:

Główny pałer szedł na mnie i żonka się nie burzyła, że radio gada za głośno
    Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Subaru
      Rider
      • 2005
      • 640

Pełna koza A to jakiś specjalny głośnik? Tak żeby wyraźnie było słychać
      Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• szpara
        Ambiente
        • 2010
        • 212
        • Octavia I (1U2)
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez locaj85
        Do tej pory pracuje u mnie UNIDEN 520 xl + Presidend ML145, niestety radyjko zaczyna stwarzać problemy
        Napisz jakie bo może okazać się, że nie warto zmieniać na inne.
        czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• smer
          RS
          • 2008
          • 2021
          • Octavia II (1Z3)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Pełna koza A to jakiś specjalny głośnik? Tak żeby wyraźnie było słychać
          Zwykły najtańszy głośnik do nabycia w każdym sklepie z CB. Z odsłuchem spoko, na pewno lepiej niż bezpośrednio z radia.

Komentarz

• Witam. Ja wreszcie się zdecydowałem i kupiłem cb radio alan 109 plus zntena sirio ML 145.
            Dzięki za wasze podpowiedzi co do wyboru radia i anteny. Zastanawiam się teraz gdzie na stałe zamontować radyjko czy doradzacie aby trzymać między siedzeniami i nie zostawiać radia w samochodzie na parkingu ?

Komentarz

• K_R_I_S
              Ambiente
              • 2010
              • 128

No to ja się też pochwalę,
              Radio Uniden PRO 520 XL + antena magnetyczna 100cm.
              Sprzęt z drugiej ręki, bo cena była atrakcyjna... :wink:

Narazie radio upchnięte między tunelem, a siedzeniem pasażera.
              Zastanawiam się jak to upchnąć w schowku (popielniczce). Ma ktoś foty z montażu?
              http://www.profi-it.pl
              Tanie laptopy, komputery i serwery poleasingowe, strony www, antywirusy, zdalne wsparcie informatyczne 24h...

Komentarz

• locaj85
                Rider
                • 2009
                • 482

Zamieszczone przez szpara
                Do tej pory pracuje u mnie UNIDEN 520 xl + Presidend ML145, niestety radyjko zaczyna stwarzać problemy
                Napisz jakie bo może okazać się, że nie warto zmieniać na inne.
                generalnie nie chcę się pozbywać radyjka, tylko mieć je rezerwowo do innych aut, w octavce chciałbym, żeby wyło zamontowane we wskazanym miejscu.

Przyczyną objawów jest prawdopodobnie jakiś zimny lut, na moje amatorskie oko.
                Objawy są takie, że nagle zaczyna trzeszczeć i przenosić zakłócenia z subwoofera i innych urządzeń, a po szybkim liściu lub dwóch uspokaja się do następnego razu.

Komentarz

• szpara
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 212
                  • Octavia I (1U2)
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

po szybkim liściu lub dwóch uspokaja się do następnego razu
                  To faktycznie może być drobny brak kontaktu ale nie koniecznie w radiu - może coś w instalacji antenowej.
                  czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• locaj85
                    Rider
                    • 2009
                    • 482

antena jest OK, kabel niedawno wymieniany, wtyczka też, w innym radiu działa bezproblemowo, i tka jak mówiłem- liść pomaga na jakiś czas :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pią 27 Maj, 11 22:46 ]
                    Zamieszczone przez SP9XWW
                    Anteny na Twoim miejscu bym nie zmieniał
                    a czy te, które wymieniłem są podobnej, lepszej bądź gorszej jakości?
                    a czy nie zaszkodzi MLce zamontowanie na uchwycie??
                    czy polecacie jakąś konkretną główkę i uchwyt?
                    znalazłem kilka i ten polecany przez SP9XWW ma swoją cenę , a jak się mają pozostałe, np te aluminiowe?

Komentarz

• zwolin
                      Rider
                      • 2010
                      • 656

A to jakiś specjalny głośnik?
                      Świetnie sprawdza się głośnik Nokii od zestawu głośnomówiącego. HFS-12. W porównaniu do gośników montowanych w radiach, to zupełnie inny świat. Cena ok 20-30 pln.
                      Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                      O II Tour Combi 1.6
                      Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• tomikt
                        Rider
                        • 2007
                        • 391

witam,

zakupiłem właśnie zestaw stabo 3001 + sirio mag27 i jest nieźle

nie sądziłem ze jest tyle ruchu w powietrzu (jakoś nigdy wcześniej CB nie słyszałem)

73
                        ech...
                        TomikT

Komentarz

• SP9XWW
                          Rider
                          • 2009
                          • 579

Zamieszczone przez tomikt
                          nie sądziłem ze jest tyle ruchu w powietrzu (jakoś nigdy wcześniej CB nie słyszałem) 73
                          Poczkaj, poczkaj! Jak zawieje propą to dopiero posłuchasz :lol: ...włochów.
                          Vy 73! de S!@w

Komentarz

• smer
                            RS
                            • 2008
                            • 2021
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez tomikt
                            nie sądziłem ze jest tyle ruchu w powietrzu (jakoś nigdy wcześniej CB nie słyszałem) 73
                            Poczkaj, poczkaj! Jak zawieje propą to dopiero posłuchasz :lol: ...włochów.
                            SP9XWW, w tym tygodniu nam to niestety nie grozi :?

Komentarz

• Krzychu09
                              Classic
                              • 2011
                              • 19

Panowie teraz czas na mnie.
                              Przymierzam się do kupna CB radia i na oku mam alana 102 lub alana 109, co do antenki to myślalem o sirio ml-145. Co myślicie o tych dwóch radyjkach ? Zastanawia mnie również ich cena ponieważ alan 102 jest droższy ale nie ma rf gaina a alan 109 jest tańszy ale już ma tą funkcję. Jak sie sprawują te dwa radia ? może ktoś z użytkowników forum je ma i potrafi mi pomóc
                              Na cb chciałbym przeznaczyć ok 240 zł, oczywiście nie licząc anteny.
                              Możecie podać również swoje propozycje radyjek w wymienionej wyżej kwocie :wink:
                              Pozdrawiam.

Komentarz

• endryu
                                RS
                                • 2006
                                • 3777
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Lafayette Atena=Yosan Pro 120 (w środku to samo) i ml-ka

O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                =================================================

Komentarz

• cpt-diablo
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 6

Witam mam pytanko odnosnie antenki do cb. Kupilem sobie radyjko onwa mk3 i chcialbym do tego dokupic antenke. Mam jakas podrobke presidenta jednak nie jestem tym usatysfakcjonowany. Ogolnie to chcialbym antenke na uchwyt do bagaznika (sedan). Co polecacie? tak okolo 0.8-1.4 metra. Cena mniej wiecej 100-150 zł. Slyszalem ze niektore antenki są przystosowane do dzialania na magnesie i przy uchwycie traca bardzo zasieg, dlatego tez pytam. Myslalem o sirio 145ml ale odradzono mi montowac ją wlasnie na uchwyt.

Komentarz

• Krzychu09
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 19

Zamieszczone przez Krzychu09
                                    Panowie teraz czas na mnie.
                                    Przymierzam się do kupna CB radia i na oku mam alana 102 lub alana 109, co do antenki to myślalem o sirio ml-145. Co myślicie o tych dwóch radyjkach ? Zastanawia mnie również ich cena ponieważ alan 102 jest droższy ale nie ma rf gaina a alan 109 jest tańszy ale już ma tą funkcję. Jak sie sprawują te dwa radia ? może ktoś z użytkowników forum je ma i potrafi mi pomóc
                                    Możecie podać również swoje propozycje radyjek w wymienionej wyżej kwocie
                                    Pozdrawiam.
                                    Może ktoś jeszcze się wypowie ?

Komentarz

• cpt-diablo
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 6

Odnosnie alana 109 wlasnie wrocilem od kolesia zajmującego sie radyjkami. Chcialem zakupic wlasnie to radyjko lecz on mi odradzil. Powiedzial ze coraz czesciej slychac ze sie psuja. Jest to jedno z najtanszych radyjek. Firma nastawila sie na sprzedaz w duzej ilosci badziewia. Ja osobiscie rowniez odradzam. Mi polecono onwe mk3 i z radyjka jestem zadowolony. Zaplacilem 190zl. Wiec doplacic do alana 3 dyszki i jest ok

Komentarz

• kamiluch90
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 199

cpt-diablo, Miałem alana 109 może ze 3 dni :P Radio działało tylko gdy w aucie było ciepło :? Dwa razy było w serwisie, ale nic to nie dało. Problem powracał. Teraz mam TTI-550 + President ML-145.
                                        Pozdro
                                        Nieoznakowana Octavia :twisted:
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=41691

Komentarz

• cpt-diablo
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 6

Aczkolwiek nie odpowiada to na moje pytanie odnosnie antenki Ale bede wiedzial zeby alana nie kupowac

Komentarz

• eaglemirek
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 14116
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Koledzy planuję zakup radyjka CB i zamontowanie go w miejscu na popielniczkę
                                            Początkowo pomyślałem o Harry III ASC bo krótsze od II ale niestety szersze i grubsze i podobno nie wejdzie :cry: Zakup II w związku że już nie produkują jest ciężki
                                            Mam na oku 3 oferty i zastanawiam się którą wybrać :?:
                                            Ta wydaje się być najpewniejsza ale najdroższa http://atumedia.com.pl/sklep/product...oducts_id/1508
                                            Do tej jakoś nie jestem do końca przekonany :? - http://allegro.pl/cb-radio-president...643918684.html
                                            I 3 sprzęt używany ciekawy cenowo ale ja się kompletnie nie znam na CB nawet gdybym pojechał do Tychów po niego osobiście to nie wiem jak sprawdzić jego stan techniczny :cry: http://allegro.pl/president-harry-ii...646009826.html
                                            Możecie coś poradzić emerytowi :szeroki_usmiech

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• SP9XWW
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 579

Zamieszczone przez Krzychu09
                                              Możecie podać również swoje propozycje radyjek w wymienionej wyżej kwocie :wink:
                                              Pozdrawiam.
                                              Oprócz tego co polecili Ci koledzy niuchnij też za Maxonem. Dobre radia za przyzwoitą cenę. Jedyny minus / plus (niepotrzebne skreślić) to w 70-tce brak potencjometrów. Idzie się przyzwyczaić. Na pokładzie ma procesor dźwięku DSP.

[ Dodano: Czw 02 Cze, 11 21:56 ]
                                              a czy te, które wymieniłem są podobnej, lepszej bądź gorszej jakości?
                                              Pod kątem elektrycznym i pracy anteny nie ma to żadnego znaczenia.

a czy nie zaszkodzi MLce zamontowanie na uchwycie??
                                              czy polecacie jakąś konkretną główkę i uchwyt?
                                              Moja ML-ka właśnie tak jeździ. Reling + uchwyt = stroi się na WFS=1.1.

znalazłem kilka i ten polecany przez SP9XWW ma swoją cenę , a jak się mają pozostałe, np te aluminiowe?
                                              Trochę mniejsza wytrzymałość mechaniczna (istotne gdybyś montował na uchwycie 3 tonowego słonia). Duża różnica estetyczna i tylko tela. Pamiętaj o zabezpieczeniu śrub (najbardziej newralgiczny element). Uwaga też przy dokręcaniu - łatwo można zerwać gwint i wyrobić gniazda w imbusach, a wtedy zostanie już tylko rozwiercanie / rozcinanie i montaż innych śrub. :wink:
                                              Vy 73! de S!@w

Komentarz

• smer
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2021
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez eaglemirek
                                                Koledzy planuję zakup radyjka CB i zamontowanie go w miejscu na popielniczkę
                                                Początkowo pomyślałem o Harry III ASC bo krótsze od II ale niestety szersze i grubsze i podobno nie wejdzie :cry: Zakup II w związku że już nie produkują jest ciężki
                                                eaglemirek, uderz do mnie na PW, to pogadamy. Lub obgadamy temat na spociku
                                                Ale wstepnie radzę Ci Harrego II i nie wierz plotkom, że do popielniczki w O2 jest za długie :wink:

Aha, i oczywiście jakiekolwiek radyjko szersze o 2mm od Harrego II lub jego plagiatów nie wlezie do popielniczki...

Komentarz

• locaj85
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 482

Moja ML-ka właśnie tak jeździ. Reling + uchwyt = stroi się na WFS=1.1.
                                                  Jak rozwiązałeś podłacznie masy?? Skąd ją pociągnąłeś? z relingu czy dodatkowo kabelkiem?

Komentarz

Pracuję...