greg44, a co takiego można zrobić z tajwańskim Unidenem zrobionym na SMD? Nie bardzo mi się uśmiecha dokładanie kolejnej setki na radio... to samo w gruncie rzeczy.
Pomoże to jakoś wymiernie temu unidenowi, czy jak umarłemu świeczka?
[ Dodano: Sro 17 Lip, 13 08:29 ] Antek2000, a jak odróżnić antenę od "anteny" ? Pojadę do "moich" sprzedawców, powiem, że chcę wymienić tą na oryginalną ML145 - to mi sprzedadzą jakąś podróbkę w cenie oryginału :-(
Podróbkę od oryginału najlepiej odróżnić po wadze podstawy, tu: http://www.sirio.pl/index.php?option...layout=default masz opis, no i oryginalne anteny mają kod pod zdrapką, sprawdzasz na stronie Sirio, to możesz już w sklepie.
guzolot No jeżeli to jest współczesny chińczyk - nowy to z takiego Unidena 520XL nic może nie wycisnąć, podobno chińczyk z przed kilku lat (lata 2006 - 2009, nie jestem pewny na 100% są najlepsze do tuningu i przeróbek i jest też na SMD tylko inaczej skonstruowane niż te obecne, są w necie porównania). Generalnie podałem ci namiar do niego bo serwis prowadzi gość który jest polecany, jeżeli chodzi o te radia, zna się na nich i wie na co można sobie pozwolić. Może i współczesne ogarnia nie wiem masz nie daleko, można zadzwonić i ceny za sprawdzenie, ewentualnie jakąś modernizację, nie są u niego wygórowane. Ja bym faktycznie jak jest słaby odsłuch zaczął od zmiany anteny na jakąś porządną i polecaną. A dalej się zastanowił co można zdziałać, poprawić. Uniden 520XL jest to radio, które ma to co radio CB powinno mieć, bez wodotrysków, które w codziennym użytkowaniu nie są potrzebne, a wręcz przeszkadzają.
NIe wiem czy to przypadłość ale mam wrażenie ze antena zbiera wiecej zakłóceń i mam problem aby wyeliminować przyczynę. Sq musze skrecac do połowy wowczas jest ok. SP9XWW a jak wyglada u Ciebie sprawa z zakłóceniami. ?
JAk miałem antene chyba 70 cm to wystarczyło lekko skrecic sq ( lekko nad ASC) i było ok, a w tym przypadku to cały czas muszę kręcić gałkami.
W dłuższych antenach indukuję się większy sygnał. Zakłócenia i sygnał pożądany idą z sobą w parze - więc tutaj raczej tego nie rozdzielisz. Jedyna rada w RF Gain'ie i SQ. W mieście jest problem, ale poza obszarami zabudowanymi takie anteny rozwijają skrzydła. :szeroki_usmiech
Moje problemy wzięły się stąd, że niewłaściwie testowałem radio (w mieście między blokami).
Po wyjechaniu na otwarty teren mogłem rozmawiać na 12km. Wynik uznałem za wystarczający.
Teraz tylko się zastanawiam, czy niedużym nakładem gotówki dało by się coś poprawić w radyjku. Czy zastosowanie ekranowania między cewkami dało by jakieś zauważalne efekty.
Może wymiana filtra? Zamieszczam fotkę płyty radia. Może ktoś z Was coś robił i uzyskał ciekawe efekty :-)
rezon, Andrzej.P, dzięki. Sprzedawca mówi, że ta standardowa antena IC-100 jest do tyłka i radzi mi, żebył dołożył ~100zł do SIRIO. Ma rację? Bo nie za bardzo chcę płacić wiecej niż budżet. Aha, udało mi się znaleźć jeszcze niższą cenę 109:
Ja jeździłem z WIlsonem Little Will - też 1m. BYło OK. Każda antena wymaga strojenia. Często będziesz używał? Chcesz zamontować na stałe? Jak na stałe to polecam zawsze Triflexa - zasięg co prawda 2-3km, ale nikogo nie kłuje w oczy. http://allegro.pl/cb-antena-sirio-tr...364243753.html Odnośnie odbiorników to lepiej aby inni się wypowiedzieli - ja mam od dobrych kilku lat Unidena 520XL i wg opinii sprzedawcy mam małe szanse znalezienia lepszego zmieniam samochód, przekładam, kupuję nową antenę i tak się toczy
BTW warto nakleić sobie naklejkę na lakier. Można kupić gotową albo kupić materiał na 4 szt. w sklepie z foliami do reklam - wyjdzie taka sama cena
rezon, Andrzej.P, a z tych 4 zestawów pokazanych powyżej który byście polecili jako najlepszy? Przyjmijmy, że w ich przypadku argument "ceny" nie ma znaczenia... Czy "najdroższy" z tych zestawów (z anteną President, która podoba mi się za małą wysokość) będzie "najlepszy"?
Anteny 1m dadzą Ci lepszy zasięg i mniejsze szumy. Ja - pewnie przez dobre wspomnienia - wziąłbym z Wilsonem. Aż żal mi ją było zostawiać jeszcze w O1 A nie masz czasami anteny radiowej na dachu? Wtedy poszedłbym w kierunku Triflexa - wygoda niesamowita - wystarczy zamalować flamastrem napis Sirio i nikogo nie kusi "zwykła" antena samochodowa. Kolega z O2FL, który podpatrzył u mnie też sobie zamontował i śmieje się ze mnie czasami, jak muszę schować. Ja mam teraz Sirio helikalną czyli taką jak ta http://allegro.pl/antena-cb-sirio-t3...364605828.html . Też z takim wielkim magnesem, bo kiedyś z mniejszym zdjąłem koledze na drodze do Poznania Zasięg jest ok. 5km , ale gdybym nie miał rekina wróciłbym do Triflexa - może jeszcze wrócę .
Mając te 4 do wyboru, to skłaniałbym się ku 109 + wilson will.
Niby jest jeszcze 109 + jakiś klon ML145, ale jakoś nie budzi to mojego zaufania. Kwestia jaki to ma magnes i jak wygląda jakość tej anteny.
Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Jak nie masz dziury to szkoda robić. Ja tak jak pisałem - kupiłbym z sympatii Wilsona. Bardzo ładnie się stroił i działał. Ale to było bodajże 10 lat temu Uniden520XL, którego posiadam to też nie ten sam Uniden520XL, który jest obecnie w sprzedaży Podobno tylko obudowa się zgadza
Panowie,
a czy można jakoś tak "na czuja" wystroić tą antenę Wilson will? Pytam dlatego, że chyba zamówię przez allegro zestaw z tą anteną niewystrojoną, a będę w stanie wystroić ją dopiero w poniedziałek sprzętem kolegi...
Zakładająć, że sprzęt będzie sprawny, żadnych zwarć itp. (wiadomo, nawet w nowym może się zdarzyć), to załóż i tyle. Przetestuj, czy Ciebie słychać, ale dla świętego spokoju (do czasu sprawdzenia SWR i ew. korekt) nie nadawaj za dużo.
Generalnie są dwa rodzaje opinii odnośnie tego typu sprzętu:
1. że jest OK
2. że nadaje się do diagnostyki instalacji, czy nie ma zwarć itp., bo sama dokładność wskazań jest o kant dupy rozbić
Komentarz