Witam. Ja wreszcie się zdecydowałem i kupiłem cb radio alan 109 plus zntena sirio ML 145.
Dzięki za wasze podpowiedzi co do wyboru radia i anteny. Zastanawiam się teraz gdzie na stałe zamontować radyjko czy doradzacie aby trzymać między siedzeniami i nie zostawiać radia w samochodzie na parkingu ?
Do tej pory pracuje u mnie UNIDEN 520 xl + Presidend ML145, niestety radyjko zaczyna stwarzać problemy
Napisz jakie bo może okazać się, że nie warto zmieniać na inne.
generalnie nie chcę się pozbywać radyjka, tylko mieć je rezerwowo do innych aut, w octavce chciałbym, żeby wyło zamontowane we wskazanym miejscu.
Przyczyną objawów jest prawdopodobnie jakiś zimny lut, na moje amatorskie oko.
Objawy są takie, że nagle zaczyna trzeszczeć i przenosić zakłócenia z subwoofera i innych urządzeń, a po szybkim liściu lub dwóch uspokaja się do następnego razu.
antena jest OK, kabel niedawno wymieniany, wtyczka też, w innym radiu działa bezproblemowo, i tka jak mówiłem- liść pomaga na jakiś czas :diabelski_usmiech
[ Dodano: Pią 27 Maj, 11 22:46 ]
Zamieszczone przez SP9XWW
Anteny na Twoim miejscu bym nie zmieniał
a czy te, które wymieniłem są podobnej, lepszej bądź gorszej jakości?
a czy nie zaszkodzi MLce zamontowanie na uchwycie??
czy polecacie jakąś konkretną główkę i uchwyt?
znalazłem kilka i ten polecany przez SP9XWW ma swoją cenę , a jak się mają pozostałe, np te aluminiowe?
Świetnie sprawdza się głośnik Nokii od zestawu głośnomówiącego. HFS-12. W porównaniu do gośników montowanych w radiach, to zupełnie inny świat. Cena ok 20-30 pln.
Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Panowie teraz czas na mnie.
Przymierzam się do kupna CB radia i na oku mam alana 102 lub alana 109, co do antenki to myślalem o sirio ml-145. Co myślicie o tych dwóch radyjkach ? Zastanawia mnie również ich cena ponieważ alan 102 jest droższy ale nie ma rf gaina a alan 109 jest tańszy ale już ma tą funkcję. Jak sie sprawują te dwa radia ? może ktoś z użytkowników forum je ma i potrafi mi pomóc
Na cb chciałbym przeznaczyć ok 240 zł, oczywiście nie licząc anteny.
Możecie podać również swoje propozycje radyjek w wymienionej wyżej kwocie :wink:
Pozdrawiam.
Witam mam pytanko odnosnie antenki do cb. Kupilem sobie radyjko onwa mk3 i chcialbym do tego dokupic antenke. Mam jakas podrobke presidenta jednak nie jestem tym usatysfakcjonowany. Ogolnie to chcialbym antenke na uchwyt do bagaznika (sedan). Co polecacie? tak okolo 0.8-1.4 metra. Cena mniej wiecej 100-150 zł. Slyszalem ze niektore antenki są przystosowane do dzialania na magnesie i przy uchwycie traca bardzo zasieg, dlatego tez pytam. Myslalem o sirio 145ml ale odradzono mi montowac ją wlasnie na uchwyt.
Panowie teraz czas na mnie.
Przymierzam się do kupna CB radia i na oku mam alana 102 lub alana 109, co do antenki to myślalem o sirio ml-145. Co myślicie o tych dwóch radyjkach ? Zastanawia mnie również ich cena ponieważ alan 102 jest droższy ale nie ma rf gaina a alan 109 jest tańszy ale już ma tą funkcję. Jak sie sprawują te dwa radia ? może ktoś z użytkowników forum je ma i potrafi mi pomóc
Możecie podać również swoje propozycje radyjek w wymienionej wyżej kwocie
Pozdrawiam.
Odnosnie alana 109 wlasnie wrocilem od kolesia zajmującego sie radyjkami. Chcialem zakupic wlasnie to radyjko lecz on mi odradzil. Powiedzial ze coraz czesciej slychac ze sie psuja. Jest to jedno z najtanszych radyjek. Firma nastawila sie na sprzedaz w duzej ilosci badziewia. Ja osobiscie rowniez odradzam. Mi polecono onwe mk3 i z radyjka jestem zadowolony. Zaplacilem 190zl. Wiec doplacic do alana 3 dyszki i jest ok
cpt-diablo, Miałem alana 109 może ze 3 dni :P Radio działało tylko gdy w aucie było ciepło :? Dwa razy było w serwisie, ale nic to nie dało. Problem powracał. Teraz mam TTI-550 + President ML-145.
Koledzy planuję zakup radyjka CB i zamontowanie go w miejscu na popielniczkę
Początkowo pomyślałem o Harry III ASC bo krótsze od II ale niestety szersze i grubsze i podobno nie wejdzie :cry: Zakup II w związku że już nie produkują jest ciężki
Mam na oku 3 oferty i zastanawiam się którą wybrać :?:
Ta wydaje się być najpewniejsza ale najdroższa http://atumedia.com.pl/sklep/product...oducts_id/1508
Do tej jakoś nie jestem do końca przekonany :? - http://allegro.pl/cb-radio-president...643918684.html
I 3 sprzęt używany ciekawy cenowo ale ja się kompletnie nie znam na CB nawet gdybym pojechał do Tychów po niego osobiście to nie wiem jak sprawdzić jego stan techniczny :cry: http://allegro.pl/president-harry-ii...646009826.html
Możecie coś poradzić emerytowi :szeroki_usmiech
Możecie podać również swoje propozycje radyjek w wymienionej wyżej kwocie :wink:
Pozdrawiam.
Oprócz tego co polecili Ci koledzy niuchnij też za Maxonem. Dobre radia za przyzwoitą cenę. Jedyny minus / plus (niepotrzebne skreślić) to w 70-tce brak potencjometrów. Idzie się przyzwyczaić. Na pokładzie ma procesor dźwięku DSP.
[ Dodano: Czw 02 Cze, 11 21:56 ]
Zamieszczone przez locaj85
a czy te, które wymieniłem są podobnej, lepszej bądź gorszej jakości?
Pod kątem elektrycznym i pracy anteny nie ma to żadnego znaczenia.
a czy nie zaszkodzi MLce zamontowanie na uchwycie??
czy polecacie jakąś konkretną główkę i uchwyt?
Moja ML-ka właśnie tak jeździ. Reling + uchwyt = stroi się na WFS=1.1.
znalazłem kilka i ten polecany przez SP9XWW ma swoją cenę , a jak się mają pozostałe, np te aluminiowe?
Trochę mniejsza wytrzymałość mechaniczna (istotne gdybyś montował na uchwycie 3 tonowego słonia). Duża różnica estetyczna i tylko tela. Pamiętaj o zabezpieczeniu śrub (najbardziej newralgiczny element). Uwaga też przy dokręcaniu - łatwo można zerwać gwint i wyrobić gniazda w imbusach, a wtedy zostanie już tylko rozwiercanie / rozcinanie i montaż innych śrub. :wink:
Koledzy planuję zakup radyjka CB i zamontowanie go w miejscu na popielniczkę
Początkowo pomyślałem o Harry III ASC bo krótsze od II ale niestety szersze i grubsze i podobno nie wejdzie :cry: Zakup II w związku że już nie produkują jest ciężki
eaglemirek, uderz do mnie na PW, to pogadamy. Lub obgadamy temat na spociku
Ale wstepnie radzę Ci Harrego II i nie wierz plotkom, że do popielniczki w O2 jest za długie :wink:
Aha, i oczywiście jakiekolwiek radyjko szersze o 2mm od Harrego II lub jego plagiatów nie wlezie do popielniczki...
Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.
Komentarz