NAVI RNS-510

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grygy
    Ambiente
    • 2007
    • 223

Ja teraz latam na mapach z BMW 2010.1 i jest tam juz autostrada o jest 2 miechy otwarta.V V6 jej niema=((

Komentarz

• martinex
      Drive
      • 2009
      • 87

Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem Octavii II FL z 2009 (1.4 TSI Ambiente kombi).
      Auto przyjechało z fabryki zupełnie bez radia. Mam tylko zaślepkę w górnej części konsoli i szufladę w dolnej. Nie mam też niestety Maxidota.

Zastanawiam się nad zakupem nawigacji i biorę pod uwagę Columbusa. Za takim zakupem przemawia oczywiście fakt idealnego dopasowania wizualnego do auta oraz kompatybilności złącz. Jest też jednak wiele minusów - dla mnie, są to przede wszystkim ograniczenia wynikające z fabrycznego firmware i zamkniętego systemu operacyjnego (a preferował bym np. Automapę do nawigacji).

Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Czy Columbus potrafi wyświetlić na ekranie wskazania czujników cofania? (mam czujniki tylko z tyłu ale dobrze by było, aby ściszało się radio - co uważam za oczywistość - a także żeby na ekranie Columbusa pokazywał się zarys pojazdu i odległości od przeszkody)

2. Czy w przypadku półautomatycznej klimatyzacji Climatic - wyświetlają się jakiekolwiek wskazania z niej na Columbusie? Czytałem, że Climatronic integruje się z RNS 510 a jak to jest z tą uboższą wersją?

3. To pytanie zapewne padało już wcześniej ale jakoś nie jestem przekonany co do jednoznacznej odpowiedzi - jak to jest z gwarancją na auto a samodzielną instalacją Columbusa - zwłaszcza nie pochodzącego z oficjalnej dystrybucji?

Komentarz

• _tm_
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 2333
        • Superb III (3V3)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez martinex
        1. Czy Columbus potrafi wyświetlić na ekranie wskazania czujników cofania? (mam czujniki tylko z tyłu ale dobrze by było, aby ściszało się radio - co uważam za oczywistość - a także żeby na ekranie Columbusa pokazywał się zarys pojazdu i odległości od przeszkody)

2. Czy w przypadku półautomatycznej klimatyzacji Climatic - wyświetlają się jakiekolwiek wskazania z niej na Columbusie? Czytałem, że Climatronic integruje się z RNS 510 a jak to jest z tą uboższą wersją?

3. To pytanie zapewne padało już wcześniej ale jakoś nie jestem przekonany co do jednoznacznej odpowiedzi - jak to jest z gwarancją na auto a samodzielną instalacją Columbusa - zwłaszcza nie pochodzącego z oficjalnej dystrybucji?
        1. wskazanie czujników wyświetlają się, radio się ścisza

2. nie, climatic się nie integruje z columbusem (zresztą z żadnym radiem się nie integruje)

3. jak Ci padnie elektryka w samochodzie to pewnie mogliby się do samodzielnego montażu przyczepić i zwalić winę na Ciebie, ale to chyba sytuacja czysto teoretyczna i nie ma sobie nią co głowy zawracać
        S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
        Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
        -------------------------------------------------------------------------
        O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
        O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
        O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• martinex
          Drive
          • 2009
          • 87

Zamieszczone przez _tm_
          1. wskazanie czujników wyświetlają się, radio się ścisza
          Dzięki, to już coś...

Zamieszczone przez _tm_
          2. nie, climatic się nie integruje z columbusem (zresztą z żadnym radiem się nie integruje)
          A tego to szkoda - co prawda mam w planach zmianę na Climatronica ale to szybko nie nastąpi... za 3 lata jeżeli już

Zamieszczone przez _tm_
          3. jak Ci padnie elektryka w samochodzie to pewnie mogliby się do samodzielnego montażu przyczepić i zwalić winę na Ciebie, ale to chyba sytuacja czysto teoretyczna i nie ma sobie nią co głowy zawracać
          A czy jest to gdzieś "logowane"? Tzn. jeżeli powiedzmy - zamontuję sobie Columbusa w garażu, coś się będzie knociło z elektryką i 'profilaktycznie' przed wizytą w ASO navi wymontuję to czy gdzieś w komputerze pozostaje zapis tego, że nawigacja była?

I jeszcze dodatkowo dopytując - jak wygląda w tej nawigacji VW kwestia radarów i innych POI?

Dla mnie to fundamentalna funkcjonalność - bo zazwyczaj jeżeli chodzi o drogę to raczej wcześniej przeglądam sobie trasę i zazwyczaj wiem jak jechać - zatem pani Halinka mówiąca mi gdzie mam skręcić owszem bywa przydatna ale raczej w nieznanych miastach.

Natomiast na trasie oczekuję ostrzeżeń o fotoradarach których ostatnio "jak mrówków" a poza tym czasami np. potrzebuję szybkiej wyszukiwarki punktów typu bankomat, szpital, hotel... na ile VW w nawigacji posiada odpowiednio zaktualizowaną listę takich POI? I czy np. jeżeli podłączy się do Columbusa komórkę przez BT z której jest dostęp do netu to czy dodaje to coś jeżeli chodzi o funkcjonalność? (np. w nokia maps jest tak, że można mapy wgrać na kartę sd i nie ściągać z netu - ale wyszukiwanie poi wymaga już połączenia z siecią)

Komentarz

• bzyq_74
            RS
            • 2008
            • 3467
            • Volkswagen
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

martinex, AM nie zapodasz do Columbusa, pozostają mapy BMW, ale jak koledzy wspominali niczemu nie ustępuja AM.
            MARCIN
            Mój szkodnik

Komentarz

• Thundi
              L&K
              • 2005
              • 1157

A czy jest to gdzieś "logowane"? Tzn. jeżeli powiedzmy - zamontuję sobie Columbusa w garażu, coś się będzie knociło z elektryką i 'profilaktycznie' przed wizytą w ASO navi wymontuję to czy gdzieś w komputerze pozostaje zapis tego, że nawigacja była?
              Do licznika zostanie zakodowany pin urządzenia (bo inaczej musiał byś go wpisywać za każdym razem jak odpalasz auto) więc ślad pozostanie. Inna sprawa że możesz dogadać się z z ASO aby ci założyli urządzenie (100-200zł) i wtedy nie będzie problemu.

I jeszcze dodatkowo dopytując - jak wygląda w tej nawigacji VW kwestia radarów i innych POI?
              No właśnie tu jest trochę problem bo dodawać poi można ale wymaga to ingerencji w pliki mapy (czyli przy zmianie plików musisz wypalić od nowa płytę z mapą i od nowa wgrać
              I czy np. jeżeli podłączy się do Columbusa komórkę przez BT z której jest dostęp do netu to czy dodaje to coś jeżeli chodzi o funkcjonalność?
              Oprogramowanie nie łączy się i nie wymaga połączenia z internetem.
              jak chcesz mieć internet to wejście TV i kombinacje z podłączeniem kompa itp przez to właśnie złącze
              O ortografie dba FF.
              Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
              http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
              Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Mario1981
                Drive
                • 2009
                • 58

Witam wszystkich,
                mam pytanie do fachowców od Columbusa, zamierzam zakupić taki sprzęt z Allegro ale odbiorę osobiści. Pytanie dotyczy na co zwrucić uwagę przy zakupie żeby nie trafić jakiegoś lutowanego czy kombinowanego sprzętu po reanimacji, kolejne pytanie czy do najnowszej Octavki na radiu musi być napisane Columbus czy ważniejszy jest symbol - oznaczenie kodem na naklejce po którym poznam że to najnowszy model i napewno będzie pasował do mojej skodzinki. Naczytałem sie o źle dobranych RNS 510 i problemach z urzytkowaniem nie odpowiednich modeli i dlatego bardzo chciałbym tego uniknąć. Dzięki za pomoc.
                PS.
                Dla pewności dopytam o ramkę po swingu nie będzie pasowała?

Komentarz

• _tm_
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 2333
                  • Superb III (3V3)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Mario1981
                  Nie będzie
                  S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                  Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                  -------------------------------------------------------------------------
                  O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                  O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                  O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Jac_ek
                    RS
                    • 2009
                    • 1733

Naczytałem sie o źle dobranych RNS 510 i problemach z urzytkowaniem nie odpowiednich modeli i dlatego bardzo chciałbym tego uniknąć. Dzięki za pomoc.
                    Chcesz mieć pewność, to kupuj u sprawdzonych sprzedawców - czasami lepiej zapłacić kilka % więcej i mieć spokój. Nawet jak ci się coś popsuje to masz gwarancje.
                    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• beskit
                      Classic
                      • 2008
                      • 28

Wracając do mojej prośby - Mam mapkę V6 zmiksowaną z BMW 2010-1. Zainteresowani na priv .
                      Skoda Octavia1 1,9TDi 2002 Elegance / Superb2 1.8TSi 2008 Platinum

Komentarz

• adamzg
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 155

Witam wszystkich,
                        mam pytanie do fachowców od Columbusa, zamierzam zakupić taki sprzęt z Allegro ale odbiorę osobiści. Pytanie dotyczy na co zwrucić uwagę przy zakupie żeby nie trafić jakiegoś lutowanego czy kombinowanego sprzętu po reanimacji, kolejne pytanie czy do najnowszej Octavki na radiu musi być napisane Columbus czy ważniejszy jest symbol - oznaczenie kodem na naklejce po którym poznam że to najnowszy model i napewno będzie pasował do mojej skodzinki. Naczytałem sie o źle dobranych RNS 510 i problemach z urzytkowaniem nie odpowiednich modeli i dlatego bardzo chciałbym tego uniknąć. Dzięki za pomoc.
                        PS.
                        kolega z forum sprzedaje pewne Columbusy napisz mu pw "grygy" i napewno sie dogadacie nie kupuj na allegro!!

Komentarz

• wasyl
                          L&K
                          • 2005
                          • 1084

Czy ta Navi w końcu dorobi się polskiego menu ? i lektora ??
                          ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                          www.wasilewski-foto.pl
                          KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• adamzg
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 155

Zamieszczone przez wasyl
                            Czy ta Navi w końcu dorobi się polskiego menu ? i lektora ??
                            specjalnie dla ciebie http://www.allegro.pl/item882487957_...m_pl_menu.html
                            :lol:

Komentarz

• bzyq_74
                              RS
                              • 2008
                              • 3467
                              • Volkswagen
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez adamzg
                              Tylko ciekawe co to za bank (Doutche Bank) gdzie sprzedawca ma konto. :szeroki_usmiech

IHMO za bardzo atrakcyjna oferta.
                              MARCIN
                              Mój szkodnik

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

bzyq_74, za wgranie jezyka 600 pln? Atrakcyjne? O kurde ... :diabelski_usmiech
                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• piotrek_gdy
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 7723
                                  • Volkswagen
                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez misiek^wro
                                  a wgranie jezyka 600 pln? Atrakcyjne? O kurde
                                  za wgranie do NEXUSA biorą 50-150pln
                                  600pln to ździerstwo
                                  tym bardziej że trzeba chyba eeprom lutować :diabelski_usmiech
                                  przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• adamzg
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 155

Zamieszczone przez bzyq_74
                                    Tylko ciekawe co to za bank (Doutche Bank) gdzie sprzedawca ma konto. :szeroki_usmiech

IHMO za bardzo atrakcyjna oferta

Komentarz

• misiek^wro
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8321

adamzg,

Deutsche Bank to co inne niz Doutsche Bank
                                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• wasyl
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1084

Z tego co zasięgałem opini to MENU W J.Polskim wyszło ale po jakimś czasie zawiesza całe urządzenie.... ? Ktoś słyszał takie cyrki ? i jak szukać sprawnej i taniej...
                                        ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                                        www.wasilewski-foto.pl
                                        KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• jago7270
                                          Elegance
                                          • 2008
                                          • 815

już kilka postów wyżej pisałem,że fajnie,że są tacy co chcą poprawić błąd fabryki związany z brakiem j.polskiego w skodzie(dotyczy to też RNS-a)ale to są tylko próby,
                                          ja poczekam aż "grygy" da znać ,że soft z j.polskim jest dostępny,
                                          z doświadczenia ostrzegam wszystkich przed kupnem RNS-a(trinax,columbus) z nie pewnego żródła,lepiej dołożyć parę % i po kłopocie,tym bardziej,że teraz ceny za nowy sprzęt nie są wygórowane
                                          Jacek

Komentarz

• bzyq_74
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 3467
                                            • Volkswagen
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez misiek^wro
                                            bzyq_74, za wgranie jezyka 600 pln? Atrakcyjne? O kurde ... :diabelski_usmiech
                                            Zapomniałem dodać cudzysłów :szeroki_usmiech , też się zgodzę że to zdzierstwo
                                            MARCIN
                                            Mój szkodnik

Komentarz

• leszekmw
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5356

czy ktoś kupił sobie ostatnio jakiś ciekawy telefon który bez problemu chodzi z bt premium i columbusem :?:
                                              chodzi mi o wyświetlanie książki itd..
                                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                              GVI 1.4TSI
                                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Jac_ek
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 1733

leszekmw, Bez problemu chodzą nokie serii E, mogę ci polecić z czystym sumieniem e75, przesiadłem się z HTC TyTn II, dzień do nocy na korzyść N, jeśli nie potrzebujesz klawiatury QWERTY, to bierz e52, znacznie dłużej trzyma bateria
                                                - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• koski
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 75

nowe mapy do rns'a (v 6.1)

wyszły nowe mapy do columbusa, v 6.1 - czy ktos wie jakie sa zmiany w porownaniu do v6?
                                                  linki na "podziemnym" forum
                                                  The Proud owner of Skoda Superb II

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Zamieszczone przez Jac_ek
                                                    to bierz e52, znacznie dłużej trzyma bateria
                                                    Tylko jakosc wykonania tego telefonu pozostawia wiele do zyczenia :roll:
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...