Ja teraz latam na mapach z BMW 2010.1 i jest tam juz autostrada o jest 2 miechy otwarta.V V6 jej niema=((
NAVI RNS-510
Zwiń
X
-
Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem Octavii II FL z 2009 (1.4 TSI Ambiente kombi).
Auto przyjechało z fabryki zupełnie bez radia. Mam tylko zaślepkę w górnej części konsoli i szufladę w dolnej. Nie mam też niestety Maxidota.
Zastanawiam się nad zakupem nawigacji i biorę pod uwagę Columbusa. Za takim zakupem przemawia oczywiście fakt idealnego dopasowania wizualnego do auta oraz kompatybilności złącz. Jest też jednak wiele minusów - dla mnie, są to przede wszystkim ograniczenia wynikające z fabrycznego firmware i zamkniętego systemu operacyjnego (a preferował bym np. Automapę do nawigacji).
Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Czy Columbus potrafi wyświetlić na ekranie wskazania czujników cofania? (mam czujniki tylko z tyłu ale dobrze by było, aby ściszało się radio - co uważam za oczywistość - a także żeby na ekranie Columbusa pokazywał się zarys pojazdu i odległości od przeszkody)
2. Czy w przypadku półautomatycznej klimatyzacji Climatic - wyświetlają się jakiekolwiek wskazania z niej na Columbusie? Czytałem, że Climatronic integruje się z RNS 510 a jak to jest z tą uboższą wersją?
3. To pytanie zapewne padało już wcześniej ale jakoś nie jestem przekonany co do jednoznacznej odpowiedzi - jak to jest z gwarancją na auto a samodzielną instalacją Columbusa - zwłaszcza nie pochodzącego z oficjalnej dystrybucji?
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez martinex1. Czy Columbus potrafi wyświetlić na ekranie wskazania czujników cofania? (mam czujniki tylko z tyłu ale dobrze by było, aby ściszało się radio - co uważam za oczywistość - a także żeby na ekranie Columbusa pokazywał się zarys pojazdu i odległości od przeszkody)
2. Czy w przypadku półautomatycznej klimatyzacji Climatic - wyświetlają się jakiekolwiek wskazania z niej na Columbusie? Czytałem, że Climatronic integruje się z RNS 510 a jak to jest z tą uboższą wersją?
3. To pytanie zapewne padało już wcześniej ale jakoś nie jestem przekonany co do jednoznacznej odpowiedzi - jak to jest z gwarancją na auto a samodzielną instalacją Columbusa - zwłaszcza nie pochodzącego z oficjalnej dystrybucji?
2. nie, climatic się nie integruje z columbusem (zresztą z żadnym radiem się nie integruje)
3. jak Ci padnie elektryka w samochodzie to pewnie mogliby się do samodzielnego montażu przyczepić i zwalić winę na Ciebie, ale to chyba sytuacja czysto teoretyczna i nie ma sobie nią co głowy zawracać
Komentarz
-
Zamieszczone przez _tm_1. wskazanie czujników wyświetlają się, radio się ścisza
Zamieszczone przez _tm_2. nie, climatic się nie integruje z columbusem (zresztą z żadnym radiem się nie integruje)
Zamieszczone przez _tm_3. jak Ci padnie elektryka w samochodzie to pewnie mogliby się do samodzielnego montażu przyczepić i zwalić winę na Ciebie, ale to chyba sytuacja czysto teoretyczna i nie ma sobie nią co głowy zawracać
I jeszcze dodatkowo dopytując - jak wygląda w tej nawigacji VW kwestia radarów i innych POI?
Dla mnie to fundamentalna funkcjonalność - bo zazwyczaj jeżeli chodzi o drogę to raczej wcześniej przeglądam sobie trasę i zazwyczaj wiem jak jechać - zatem pani Halinka mówiąca mi gdzie mam skręcić owszem bywa przydatna ale raczej w nieznanych miastach.
Natomiast na trasie oczekuję ostrzeżeń o fotoradarach których ostatnio "jak mrówków" a poza tym czasami np. potrzebuję szybkiej wyszukiwarki punktów typu bankomat, szpital, hotel... na ile VW w nawigacji posiada odpowiednio zaktualizowaną listę takich POI? I czy np. jeżeli podłączy się do Columbusa komórkę przez BT z której jest dostęp do netu to czy dodaje to coś jeżeli chodzi o funkcjonalność? (np. w nokia maps jest tak, że można mapy wgrać na kartę sd i nie ściągać z netu - ale wyszukiwanie poi wymaga już połączenia z siecią)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez martinexA czy jest to gdzieś "logowane"? Tzn. jeżeli powiedzmy - zamontuję sobie Columbusa w garażu, coś się będzie knociło z elektryką i 'profilaktycznie' przed wizytą w ASO navi wymontuję to czy gdzieś w komputerze pozostaje zapis tego, że nawigacja była?
Zamieszczone przez martinexI jeszcze dodatkowo dopytując - jak wygląda w tej nawigacji VW kwestia radarów i innych POI?
Zamieszczone przez martinexI czy np. jeżeli podłączy się do Columbusa komórkę przez BT z której jest dostęp do netu to czy dodaje to coś jeżeli chodzi o funkcjonalność?
jak chcesz mieć internet to wejście TV i kombinacje z podłączeniem kompa itp przez to właśnie złączeO ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Witam wszystkich,
mam pytanie do fachowców od Columbusa, zamierzam zakupić taki sprzęt z Allegro ale odbiorę osobiści. Pytanie dotyczy na co zwrucić uwagę przy zakupie żeby nie trafić jakiegoś lutowanego czy kombinowanego sprzętu po reanimacji, kolejne pytanie czy do najnowszej Octavki na radiu musi być napisane Columbus czy ważniejszy jest symbol - oznaczenie kodem na naklejce po którym poznam że to najnowszy model i napewno będzie pasował do mojej skodzinki. Naczytałem sie o źle dobranych RNS 510 i problemach z urzytkowaniem nie odpowiednich modeli i dlatego bardzo chciałbym tego uniknąć. Dzięki za pomoc.
PS.
Dla pewności dopytam o ramkę po swingu nie będzie pasowała?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mario1981Naczytałem sie o źle dobranych RNS 510 i problemach z urzytkowaniem nie odpowiednich modeli i dlatego bardzo chciałbym tego uniknąć. Dzięki za pomoc.- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mario1981Witam wszystkich,
mam pytanie do fachowców od Columbusa, zamierzam zakupić taki sprzęt z Allegro ale odbiorę osobiści. Pytanie dotyczy na co zwrucić uwagę przy zakupie żeby nie trafić jakiegoś lutowanego czy kombinowanego sprzętu po reanimacji, kolejne pytanie czy do najnowszej Octavki na radiu musi być napisane Columbus czy ważniejszy jest symbol - oznaczenie kodem na naklejce po którym poznam że to najnowszy model i napewno będzie pasował do mojej skodzinki. Naczytałem sie o źle dobranych RNS 510 i problemach z urzytkowaniem nie odpowiednich modeli i dlatego bardzo chciałbym tego uniknąć. Dzięki za pomoc.
PS.
Dla pewności dopytam o ramkę po swingu nie będzie pasowała?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wasylCzy ta Navi w końcu dorobi się polskiego menu ? i lektora ??
:lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adamzgspecjalnie dla ciebie http://www.allegro.pl/item882487957_...m_pl_menu.html
:lol:
IHMO za bardzo atrakcyjna oferta.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wroa wgranie jezyka 600 pln? Atrakcyjne? O kurde
600pln to ździerstwo
tym bardziej że trzeba chyba eeprom lutować :diabelski_usmiechprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
już kilka postów wyżej pisałem,że fajnie,że są tacy co chcą poprawić błąd fabryki związany z brakiem j.polskiego w skodzie(dotyczy to też RNS-a)ale to są tylko próby,
ja poczekam aż "grygy" da znać ,że soft z j.polskim jest dostępny,
z doświadczenia ostrzegam wszystkich przed kupnem RNS-a(trinax,columbus) z nie pewnego żródła,lepiej dołożyć parę % i po kłopocie,tym bardziej,że teraz ceny za nowy sprzęt nie są wygórowaneJacek
Komentarz
-
-
leszekmw, Bez problemu chodzą nokie serii E, mogę ci polecić z czystym sumieniem e75, przesiadłem się z HTC TyTn II, dzień do nocy na korzyść N, jeśli nie potrzebujesz klawiatury QWERTY, to bierz e52, znacznie dłużej trzyma bateria- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
Komentarz