NAVI RNS-510

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • voltar
    L&K
    • 2009
    • 1107
    • Octavia II (1Z3)
    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez leszekmw
    Zamieszczone przez voltar
    - jak rozpoznać kiedy Columbus jest zupełnie wyłączony ? Czy mam nasłuchiwać wiatraczka wentylatora ? Wydaje mi się że on chodzi jeszcze jakiś czas ale nie jest to latwe do usłyszenia. Boję się tu rozładowania aku choć podobno sterownik mam odpowiedni.
    no ale jest coś takiego chyba w O2 co odcina prąd po bodajże 40 minutach od wyłączenia auta i nie "dotykania" go.
    To jak tlumaczyc ze czasem po godzinie mam kompletny OFF i startuje z logo Welcome onboard a czasami po 12 h wlacza sie momentalnie jakby byl w STANDBY ?

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• Perfee
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2005
      • 179

U mnie Columbus przy wyłączonym silniku wyłącza się po ok 20 minutach... Wiatraczek pracuje dalej... On nie ma odpoczynku nigdy :diabelski_usmiech
      Perfee
      149 KM / 313 Nm by Masters Tuning

Komentarz

• voltar
        L&K
        • 2009
        • 1107
        • Octavia II (1Z3)
        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Perfee
        U mnie Columbus przy wyłączonym silniku wyłącza się po ok 20 minutach... Wiatraczek pracuje dalej... On nie ma odpoczynku nigdy :diabelski_usmiech
        I co nie rozladuje aku w ten sposob ?
        U mnie wiatraczek tak cico chodzi ze trudno wyczuc czy wogole chodzi ...

Komentarz

• koski
          Drive
          • 2009
          • 75

Zamieszczone przez Maciek_H
          Zamieszczone przez Grygy
          Juz jest sw 2724-teraz go wgralem, szprubuje co jest v nim nowego.
          No ja od dzisiaj pracuję na nowym sofcie 2724 i wszystko chodzi jak należy. Nie próbowałem z mapami BMW. Mapy v6.1 z moimi POI wgrały się bez problemu. Poza tym po aktualizacji nic sie nie skasowało.
          hejka, probowales juz moze z mapami BMW ?
          The Proud owner of Skoda Superb II

Komentarz

• Maciek_H
            Rider
            • 2006
            • 320

Zamieszczone przez koski
            Zamieszczone przez Grygy
            Juz jest sw 2724-teraz go wgralem, szprubuje co jest v nim nowego.
            No ja od dzisiaj pracuję na nowym sofcie 2724 i wszystko chodzi jak należy. Nie próbowałem z mapami BMW. Mapy v6.1 z moimi POI wgrały się bez problemu. Poza tym po aktualizacji nic sie nie skasowało.
            hejka, probowales juz moze z mapami BMW ?
            Nie.
            Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
            ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
            http://www.termowizja.bielsko.pl/

Komentarz

• Kubarp
              Classic
              • 2010
              • 7

Może ktoś napisać co w tym nowym sofcie jest ?

Komentarz

• gieu
                Rider
                • 2009
                • 607
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W starym sofcie miałem syndrom Regensburga. Zrobiłem update do 2724 i niby jest wszystko ok, ale czasami po starcie systemu, gps ma problem ze zlokalizowaniem satelitów i navi trochę błądzi po okolicznych uliczkach, czasami nawet do 10 minut (antenta jest podłączona i prawidłowo umieszczona).

Czy u Was navi zawsze od razu łapie poprawny sygnał?
                Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

• _tm_
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 2333
                  • Superb III (3V3)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez gieu
                  Tak. Dla mnie to jest największa zaleta wbudowanej nawigacji w stosunku do przenośnej - fix jest dostępny zawsze, nie trzeba na nic czekać.
                  S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                  Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                  -------------------------------------------------------------------------
                  O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                  O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                  O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Jac_ek
                    RS
                    • 2009
                    • 1733

Zamieszczone przez gieu
                    od razu i bez problemu, mimo tego ze u mnie antena od GPS jest dość dobrze schowana (nie na dachu) to jeszcze nie maiłem problemów z sygnałem GPS
                    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• frogtjl
                      Classic
                      • 2010
                      • 1

Zamieszczone przez koski
                      Zamieszczone przez adamzg
                      I co wgral juz ktos to polskie menu jakie wrażenia? To menu PL jet juz od tygodnia w sieci i jest to sw 1200
                      kurcze, to ja nie wgrywam, myślałem, że jest oparte przynajmniej na 2660 :-/

poczekam na następną wersję.
                      Witam wszystkich forumowiczów .
                      A czy nie dało by się wykorzystać chociażby samego lektora z tej wersji 1200 poprzez podmianę plików do wersji aktualnej np 2724? Podmiana całego katalogu "SPEECH" bądź samych plików UVO" ?
                      Czy ktoś już próbował tego typu modyfikacji?

Najchętniej sam bym tego spróbował, ale auto jest w ciągłej eksploatacji i nie mogę sobie pozwolić na nie powodzenie w razie wpadki.

z racji świąt, życzę wszystkim Ciepłych i pogodnych Świąt Wielkanocnych.

Komentarz

• rufas
                        Classic
                        • 2009
                        • 2

Witam mam pytanie posiadam rns z usa i jak wkladam mu europejski soft i nasze mapy wypluwa plyte czy zna kots jakis sposob aby przykja soft i mapki?

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

A jak jest zakodowany na vcdsie ??
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• nuti
                            Drive
                            • 2009
                            • 60

Ja używam 1200 bo nie mam gatewaya, ale gdzie znaleźliście 1200PL bo ja dwa juz sciągłem i był to FAKE

Komentarz

• voltar
                              L&K
                              • 2009
                              • 1107
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Perfee
                              Jaka na razie zaobserwowałem że :

- Aby mieć logo Skody podczas załączania auta / radia należy wyłączac radio "z kluczyka"
                              - Wystarczy otworzyć drzwi ( nawet bez odgryglowywania centralnego) i Columbus który był wyłączony już startuje i przechodzi do standby więc jeżeli się zwleka z uruchomieniem auta to może być tak że Columbus jest już gotowy i uruchomi sie potem szybko bez logo Skody.

Komentarz

• Robgold
                                Classic
                                • 2007
                                • 19

Takie zachowanie jest typowe dla wiekszosci navi fabrycznych. Otwarcie auta z pilota powoduje start navi. Niestety oprogramowanie w takiej nawigacji potrzebuje duzo czasu na inicjalizacje wszystkiego.

Komentarz

• voltar
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1107
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

U mnie wystarczy otworzyc fizycznie drzwi ktore nie byly zamkniete centralnym.
                                  Pod pojeciem startuje rozumiem nie samo wlaczenie sie radia tylko przejscie do stanu standby z ktorego pozniejsze wlaczenie jest juz szybkie.
                                  Ograniczenie Columbusa jakie widze to opoznienie wyswietlania informacji z czujnikow parkowania w przypadku pelnego startu z : no power .
                                  Niestety wtedy trzeba chwile poczekac. Tego w Streamie nie bylo.
                                  Na szczescie dzwiek przy parkowaniu jest dostepny momentalnie.
                                  Zanim sprzet wystartuje w pelni i pokaze sie wyswietlacz to potrafi tez wczesniej zalaczyc dzwiek z radia czy innego wlaczonego zrodla. Natomiast najdluzej z no power startuje nawigacja.

Komentarz

• miron75
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 157

Coś dobrego dla właścicieli O2 przed liftem, navi w wersji A (np: 1Z0035680A), gateway w wersji < 1K0907530L
                                    Specjalnie spreparowany soft:

Sprawdzone na sobie, działa.

w ściągniętym obrazie należy zamienić pqtable z sktable, co by maxidot się nie wieszał.

efekt:
                                    - działa maxidot
                                    - wersja A staje się wersją C
                                    - nie wybija baterii i nie trzeba zmieniać gateway'a
                                    - nie występuje syndrom regensburg'a
                                    (edit: jednak występuje, ale fix'a łapie po 15-30 sek, stąd na początku w ogóle tego problemu nie zauważyłem. Dopiero po przełączeniu na mapę od razu po włączeniu, po komunikacie "navigation starting up" widać, że startuje w Regensburg. Ale jak pisałem, fix jest błyskawiczny 15-30 sek.)
                                    - aktywne testmenu
                                    - mamy najnowszy soft 2724 z jego wszystkimi zaletami

wady:
                                    - nie działają mapy z bmw

ps. wiem też jak pozbyć się gateway error 202, tak jak pisał grygi - tylko softem.
                                    wystarczy wyciąć aktualizację gateway'a z pliku wsadowego EcuOrder.txt, ew. spróbować tego SWL recovery CD (aczkolwiek ja tej płytki nie próbowałem, użyłem 1ego sposobu).

[ Dodano: Nie 11 Kwi, 10 16:44 ]
                                    Zamieszczone przez gieu
                                    Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem, że po dołożeniu kierownicy multifunkycjnej nie działa przycisk/pokrętło do ustawiania głośności. W samochodzie (O2 FL Elegance) zamontowany jest Columbus i BT Premium III.
                                    Działają przyciski do zmiany utworu/stacji, do obsługi maxi-dota, do przechodzenia między radiem/cd/hdd. Po przyciśnięciu pokrętła do ustawiania głośności aktywuje się sterowanie głosowe, ale samo kręcenie tym przyciskiem nie wywołuje żadnej reakcji w Columbusie :-(
                                    SW 2664

Jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić? Grygy może Ty?
                                    Z góry dzięki za pomoc.
                                    Prawdopodobnie załadowałeś wersję, która została dedykowana do O2 przed liftem, spróbuj zamienić pqtable i sktable w sofcie który załadowałeś i powinno Ci wszystko działać.
                                    Skoda Octavia II 1.9 BXE. 2006/12
                                    było: 111KM / 275NM
                                    jest: 143KM / 310NM

Komentarz

• Grygy
                                      Ambiente
                                      • 2007
                                      • 223

Zamieszczone przez rufas
                                      Witam mam pytanie posiadam rns z usa i jak wkladam mu europejski soft i nasze mapy wypluwa plyte czy zna kots jakis sposob aby przykja soft i mapki?
                                      TAk, trza go zrobic na Europe.Potem wezme plyty i bendzie wsystko oki=)Zeby zrobic na europe to jest potrzebny sw i kabelek co mam, mozesz przyjechac=)

Komentarz

• adamzg
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 155

Zamieszczone przez miron75
                                        Coś dobrego dla właścicieli O2 przed liftem, navi w wersji A (np: 1Z0035680A), gateway w wersji < 1K0907530L

w ściągniętym obrazie należy zamienić pqtable z sktable, co by maxidot się nie wieszał.

efekt:
                                        - działa maxidot
                                        (edit: jednak występuje, ale fix'a łapie po 15-30 sek, stąd na początku w ogóle tego problemu nie zauważyłem. Dopiero po przełączeniu na mapę od razu po włączeniu, po komunikacie "navigation starting up" widać, że startuje w Regensburg. Ale jak pisałem, fix jest błyskawiczny 15-30 sek.)
                                        - aktywne testmenu

wady:
                                        może nasz magik grygy coś wymyśli żeby mapy działy

Komentarz

• miron75
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 157

Zamieszczone przez adamzg
                                          Zamieszczone przez miron75

efekt:
                                          - działa maxidot
                                          - aktywne testmenu

wady:
                                          może nasz magik grygy coś wymyśli żeby mapy działy
                                          ja myślę, że bez tych map nawet warto się zainteresować tym softem.
                                          szczególnie dotyczy to posiadaczy wersji A urządzenia, normalnie nie da się zupgrade'ować wersji A do softu 27xx. W porównaniu do wersji 26xx dostajemy szybszy fix gps i brak problemów z wywalaniem baterii. Poza tym przy mapach BMW chyba traci się lane guidance co akurat dla mnie jest ważne za granicą.

Komentarz

• nuti
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 60

Jako że na całe szczęście nie zdążyłem wymienić gateway wgrałem soft z linków Miorna75.
                                            Miałem SW 1200, nowy soft działa bez problemu, znaczna poprawa w działaniu nawigacji i jej szybkości i reakcji, jedyny brak możliwości blokady dvd i oglądania podczas jazdy.
                                            Zero problemu z rozładowaniem baterii !! - i oto chodziło
                                            Co do map używam 6.1 i uważam że jest wystarczająca, bo żadna mapa nie zwalnia z myślenia

Komentarz

• Enriquez
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7685
                                              • Superb III (3V3)

Sterownik mojej kierownicy to: 1K0 953 549 CF a kodowanie: 0000732. Drugi komponent kierownicy to: 3T0 959 537 - E221__MFL-URO, kodowanie: 00000130.
                                              Maciek_H, mam ten sam sterownik, masz może opis do tego 3T0.... ? Miałem kodowanie 00000128 i zmieniłem na 124, teraz mi nie chce wrócić do 128... dodam że moduł CF po swapie z Golfa 6 do MInta. Co daje to 00000130?
                                              Pozdrawiam
                                              Marcin

Komentarz

• miron75
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 157

Zamieszczone przez nuti
                                                Jako że na całe szczęście nie zdążyłem wymienić gateway wgrałem soft z linków Miorna75.
                                                Miałem SW 1200, nowy soft działa bez problemu, znaczna poprawa w działaniu nawigacji i jej szybkości i reakcji, jedyny brak możliwości blokady dvd i oglądania podczas jazdy.
                                                Zero problemu z rozładowaniem baterii !! - i oto chodziło
                                                Co do map używam 6.1 i uważam że jest wystarczająca, bo żadna mapa nie zwalnia z myślenia
                                                Tylko że jeśli chcemy mieć PDC na ekranie navi to i tak musimy wymienić gateway'a na L... (niech mnie ktoś poprawi, bo już sam nie wiem: trzeba mieć gateway >=L do PDC na ekranie???)
                                                No ale do czasu wymiany można wymiatać na tym zmodowanym sofcie.

Komentarz

• lewy11
                                                  Classic
                                                  • 2009
                                                  • 14

Witam,
                                                  A jak jest z tematem typu Fotoradarów, posiada ktos jakies linki czy cus z mapka i fotoradarami??

Komentarz

• beskit
                                                    Classic
                                                    • 2008
                                                    • 28

Jaka mapa jest najbardziej aktualna teraz? Nadal V6 + BMW 2010?
                                                    Skoda Octavia1 1,9TDi 2002 Elegance / Superb2 1.8TSi 2008 Platinum

Komentarz

Pracuję...