1.2 TSI w Octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysiek83wpr
    Rider
    • 2010
    • 362

Tylko jak odbierzesz bryke, to nie sprawdzaj tych 11s do setki , ja pomimo wielkiej pokusy, pierwsze 2tys km zrobiłem naprawdę delikatnie. Teraz mam 7tys przelatane no i od czasu do czasu do deski wcisnę już :P nowe konstrukcje niby precyzyjnie zmontowane, ale ja uważam że dobre dotarcie musi być

Komentarz

• rkb
      RS
      • 2008
      • 2152
      • Rapid Spaceback (NH1)
      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

przerwsze 2 tysie daje se na wstrzymanie, mysle ze spokojnie bedzie mniej niz 11 bo jezdze sam, ciekawe tez czy tak jak w przypadku innych silnikow nie bedzie jakiegos gratisa pod maska
      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Morgoth
        L&K
        • 2010
        • 1116

Zamieszczone przez szkoda
        tylko tutaj widzę ewentualny problem - w impotencji serwisowej, ale nie sądzę, żeby w nowym samochodzie miało się cos specjalnego dziać, a na pewno nie przez pierwsze 2 lata, więc mają czas
        Jakie 2 lata? A potem? Przecież gwarancja jest na 4 lata

BTW podczas odbioru auta powiedzieli mi, że byłem pierwszą osobą w ich salonie zamawiającą przedłużenie gwarancji, ale już mają wszystko przećwiczone i teraz ma być sprawniej

Zamieszczone przez rkb
        wg zamowienia poczatek lipca
        Pewnie poślizgną się o tydzień, tak było u mnie.

Zamieszczone przez krzysiek83wpr
        nowe konstrukcje niby precyzyjnie zmontowane, ale ja uważam że dobre dotarcie musi być
        Tu raczej chodzi o dotarcie silnika do skrzyni, bo każdy elelement z osobna przechodzi wcześniej docieranie fabryczne.
        Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
        G.B.Show

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez Morgoth
          A potem?
          potem nie wiem, ale w moim wywodzie łudzę się, że w tym czasie jako tako są w stanie się ogarnąć...

Przecież gwarancja jest na 4 lata
          to jest opcja dla ludzi nie lubiących swojego wehikułu (bardzo) :szeroki_usmiech

Tu raczej chodzi o dotarcie silnika do skrzyni, bo każdy elelement z osobna przechodzi wcześniej docieranie fabryczne.
          ostrożnie bym podchodził do takich rewelacji, dla własnego dobra.
          znajomy właśnie posłuchał światłych panów z salonu toyoty, że ma jeździć normalnie, nie przejmując się absolutnie niczym, więc silnik ma już nie tylko dotarty, ale poszedł dalej, jest lekko przytarty i to nie na styku silnik-skrzynia, tylko raczej tłok-cylinder :lol:
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• Morgoth
            L&K
            • 2010
            • 1116

Morgoth napisał/a:
            Przecież gwarancja jest na 4 lata

to jest opcja dla ludzi nie lubiących swojego wehikułu (bardzo) :szeroki_usmiech
            Dlaczego? Ja bardzo lubię swój wehikuł, dlatego w ogóle nie chcę o nim myśleć, poza tankowaniem, jazdą i od czasu do czasu wizytą przeglądową w serwisie. 7-letnia gwarancja w Kii bardzo mi odpowiada, tylko nie mają auta dla mnie (brak turbobenzyny i DGS ).

znajomy właśnie posłuchał światłych panów z salonu toyoty, że ma jeździć normalnie, nie przejmując się absolutnie niczym,
            Może dla nich normalnie, to nie butowanie obrotów do odcinki, ale zmiana biegu przy 2.500-3.000 obr
            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
            G.B.Show

Komentarz

• rkb
              RS
              • 2008
              • 2152
              • Rapid Spaceback (NH1)
              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Morgoth, a czytales dokladnie co obejmuje to "przedluzenie" ? bo z tego co wyczytalem prawie nic co moze sie zepsuc

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Ja bardzo lubię swój wehikuł, dlatego w ogóle nie chcę o nim myśleć
                tylko jak rozumiem -> powierzyć fachowym rękom, trzymam kciuki i już kończę na ten temat bo jeszcze się podniecę, alboco :lol:
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
                  L&K
                  • 2010
                  • 1116

Zamieszczone przez rkb
                  Morgoth, a czytales dokladnie co obejmuje to "przedluzenie" ? bo z tego co wyczytalem prawie nic co moze sie zepsuc
                  Ja mam ten wariant fabryczny Skody, nie ubezpieczenie w Allianz.

tylko jak rozumiem -> powierzyć fachowym rękom, trzymam kciuki i już kończę na ten temat bo jeszcze się podniecę, alboco :lol:
                  A to moje słowa? Nie przypominam sobie. Prawdę mówiąc przyzwyczaiłem się do serwisów Toyoty i w Skodzie raczej takiej obsługi nie uświadczę.
                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

A to moje słowa? Nie przypominam sobie.
                    a ktos mówi, że Twoje?
                    nie przypominam sobie

zakladam, że każdy normalny człowiek, włącznie ze mną (wprawdzie w przeszłości) wybiera ASO, ze wzgledu na najwyższą jakość obsługi, fachowość, gwarancję i ogólną bezproblemowość, Ty ASO wybierasz z jakichś innych względów... a ja zaczynam się gubić

[ Dodano: Czw 10 Cze, 10 13:16 ]
                    acha, to jest OT, czyszczenie później.
                    do adremu proszę.
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• krzysiek83wpr
                      Rider
                      • 2010
                      • 362

Zamieszczone przez rkb
                      przerwsze 2 tysie daje se na wstrzymanie, mysle ze spokojnie bedzie mniej niz 11 bo jezdze sam, ciekawe tez czy tak jak w przypadku innych silnikow nie bedzie jakiegos gratisa pod maska
                      Na więcej niż wpisane w katalogu nie licz, Oni itak zazwyczaj podają wartości lepsze niż realnie. 11s to itak bardzo dobry wynik, 10-15lat temu zarezerowany dla silników 1.8-2.0

Komentarz

• Morgoth
                        L&K
                        • 2010
                        • 1116

szkoda ja wybieram ASO dokładnie z tych samych względów co większość i Ty w przeszłości. Nie ma podtekstów.

Wracając do tematu, IMO różnica cenowa pomiędzy silnikiem 1.2 TSI i 1.4 TSI jest niewielka - tylko 2.100 PLN, przyspieszenie do 100 km/h to 1 sekunda różnicy, a spalanie w mieście różni się o 1 litr na 100 km, więc zastanawiam się nad sensownością wyboru tego słabszego.
                        Co innego w Fabii, bo mocniejszej benzyny tam nie ma (nie liczę RS, bo to wersja dla wybranych).
                        Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• krzysiek83wpr
                          Rider
                          • 2010
                          • 362

Taa.. tylko, że dla niektórych 1litr na setke mniej to w cale nie jest aż tak mało, ja bym powiedział że to ponad 15% tańsze jeżdzenie. PO drugie, póki co w polsce OC płaci się od pojemności więc 1.2 wyjdzie taniej.

Komentarz

• rkb
                            RS
                            • 2008
                            • 2152
                            • Rapid Spaceback (NH1)
                            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

szkoda ja wybieram ASO dokładnie z tych samych względów co większość i Ty w przeszłości. Nie ma podtekstów.

Wracając do tematu, IMO różnica cenowa pomiędzy silnikiem 1.2 TSI i 1.4 TSI jest niewielka - tylko 2.100 PLN, przyspieszenie do 100 km/h to 1 sekunda różnicy, a spalanie w mieście różni się o 1 litr na 100 km, więc zastanawiam się nad sensownością wyboru tego słabszego.
                            Co innego w Fabii, bo mocniejszej benzyny tam nie ma (nie liczę RS, bo to wersja dla wybranych).
                            Dalsze roznice to 8V i brak zmiennych faz rozrzadu. do tego silnik sie szybko nagrzewa bo zastosowano system ktory odcina chlodzenie do nagrzania silnika Takze silnik sctricte pod miasto - o to mi chodzilo.

Komentarz

• krzysiek83wpr
                              Rider
                              • 2010
                              • 362

1.2 tsi ma 8v? myślalem, że 16. Na trasie też pociągnie, chyba że wejdzie 4ka na pokład + teściowa :P

Komentarz

• t271828
                                Elegance
                                • 2008
                                • 928

Zamieszczone przez rkb
                                Na więcej niż wpisane w katalogu nie licz, Oni itak zazwyczaj podają wartości lepsze niż realnie. 11s to itak bardzo dobry wynik, 10-15lat temu zarezerowany dla silników 1.8-2.0
                                OIDP seryjnie 1.4 tsi maja cos kolo 130 koni wiec przy 1.2 tez liczylbym na wiecej niz
                                katalogowo. IMO po prostu wola dac ciut wiecej zeby nie miec reklamacji, ze silnik jest
                                slabszy niz obiecywali.

Komentarz

• Morgoth
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1116

PO drugie, póki co w polsce OC płaci się od pojemności więc 1.2 wyjdzie taniej.
                                  Ile taniej? Przecież 1.2 TSI to nowy silnik, czyli używek raczej jeszcze nie ma i kupuje się auto w salonie, wtedy masz pakiet ubezpieczeniowy, który w Skodzie wychodzi dość tanio. A w kolejnych latach roczna oszczędność na 1 litrze i na OC, to IMO gra niewarta świeczki. Jak ktoś chce oszczędzać niech nie kupuje takiego auta, tylko Logana

Zamieszczone przez rkb
                                  Dalsze roznice to 8V i brak zmiennych faz rozrzadu. do tego silnik sie szybko nagrzewa bo zastosowano system ktory odcina chlodzenie do nagrzania silnika Takze silnik sctricte pod miasto - o to mi chodzilo.
                                  Skoro już wchodzimy w szczegóły, to 1.2 ma nawet sodowe wstawki, żeby szybciej oddawał ciepło, ale co z tego? A do miasta mimo wszystko wybrałbym Fabię z 1.2 TSI i DSG, kosztuje sensownie i łatwiej zaparkować niż Octę.

Wrzuta opisu silnika 1.2 TSI z Auto Świata :

Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 362

Zamieszczone przez t271828
                                    Zamieszczone przez rkb
                                    OIDP seryjnie 1.4 tsi maja cos kolo 130 koni wiec przy 1.2 tez liczylbym na wiecej niz
                                    katalogowo. IMO po prostu wola dac ciut wiecej zeby nie miec reklamacji, ze silnik jest
                                    slabszy niz obiecywali.

skąd masz info że jest więcej niż 122 w 1.4? ja tego nie slyszalem

Komentarz

• Morgoth
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1116

Sporo osób twierdzi, w tym tunerzy na podstawie wykresów z hamowni, że ten silnik ma gifty.
                                      Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 362

No nie wiem, ja tam o tym nie słyszałem. Fajne jak ktos przedstawił konkretny wykres z hamowni..

Komentarz

• t271828
                                          Elegance
                                          • 2008
                                          • 928

Zamieszczone przez t271828
                                          slabszy niz obiecywali.
                                          skąd masz info że jest więcej niż 122 w 1.4? ja tego nie slyszalem
                                          Chocby stad,

ale jest jeszcze pare innych zmierzonych Octavii na forum i wszedzie sa prezenty od fabryki

Komentarz

• rkb
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2152
                                            • Rapid Spaceback (NH1)
                                            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Morgoth, tez myslalem o Fabii, ale raz ze zwyczajnie mi sie nie podoba, dwa majac 2 m. wzrostu jezdzic w tym to wyzwanie, trzy to strefy zgniotu

Komentarz

• Morgoth
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1116

rkb no tak, znając twoje argumenty, tylko Octa ... lub Superb

Osobiście dołożyłbym do 1.4, a jeśli nie masz kaski, to zrezygnowałbym z dopłat za niektóre dodatki (lakier?) i też wziął 1.4.
                                              Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• rkb
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2152
                                                • Rapid Spaceback (NH1)
                                                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Morgoth, zrezygnowalem ze wszystkiego co sie dalo zeby byla ambiente, 1.4 TSI nie chcialem bo i tak po jezdzie 1.8T ne zrobilby na mnie wiekszego wrazenia, a auto ma byc ekonomiczne. okres parcia na butowanie juz mam za soba a ten silnik w zupelnosci mi wystarczy. 1.6 MPI tez bylby ok ale z gazem (a to koszt prawie 4 k pln wiecej przy tym wyposażeniu )

Komentarz

• Morgoth
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1116

Nie pozostaje mi nic innego jak gratulowaćc wyboru i życzyć szerokości, gdy już odbierzesz.
                                                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9942
                                                    • Ford

A ja ponownie będę życzył rkb jak najlepszej eksploatacji - trzymam za nią kciuki. Sam, jeśli wszystko będzie tak, jak zakładam, za pół roku pomyślę o miętówce 1.2tsi lub 1.4tsi - jeśli rkb będzie zadowolony, to ja też (mam nadzieję) być może pójdę w jego ślady...
                                                    Adam... Używam:
                                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

Pracuję...