Skoda Kodiaq

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• perfex
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez OrsonTSI Zobacz wpis
    Marny pomysł z tym dieslem skoro vag ma porządną 2 litrową benzynę. Podejrzewam też że cena będzie powalała...

Zostaw komentarz:

• OrsonTSI
    odpowiedział(a)
    jednak się pojawi KODIAQ RS

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Dzisiaj na targach w Nadarzynie oblukałem dokładnie Kodiaqa i Karoqa. Pomijając cennik i ich wartość rzeczywistą w stosunku do oferowanych cen - oba autka mnie się podobają. Tylko, Kodiaq w środku jest bardzo wygodny i fajny, Karpq jest strasznie mały, ciasny - takie miałem wrażenie. Takiej ciasnoty nie czułem ani w Fabii, ani w Rapidzie, ani w naszym Citigo, nie mówiąc już o O III.

Zostaw komentarz:

• OrsonTSI
    odpowiedział(a)
    a u "pepików" juz jest SportLine, pierwsza Skoda z kołami 20 cali: http://cc-cloud.skoda-auto.com/cze/c...ashboard%22%7D

Ostatnio edytowany przez OrsonTSI; 15094.

Zostaw komentarz:

• marlej108
    odpowiedział(a)
    Ja majac do wyboru Kodiaqa czy Kuge (nie wspominajac o trzeszczowozie Renault Kadjar) bralbym bez zastanowienia Kodiaqa... nawet kosztem tego ze pewnie Kuga teraz ma lepsza cene w tej promocji...

Zostaw komentarz:

• pandzik
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez marlej108 Zobacz wpis
    A wg mnie Kodiaq to jeden z ladniejszych suvow w dobrej cenie.
    Swietna propozycja dla tych, ktorzy szykaja eleganckiego przestronnego suva.
    Niestety czas oczekiwania jest absurdalny a i poziom ewentualnych rabatow slaby.

Pozwole sie sobie rowniez nie zgodzic z teza ze cytuje: "Za 80kPLN uważam, że lepszego nowego SUV`a się nie kupi.", Bzdura. Po pierwsze sam Kajdar to ponoc skrzypowoz - to wrecz niesamowite zeby az w tylu testach na yoitube ten samochod wszystkim trzeszczal i skrzypial (jak stary rupiec a nie nowe auto - widac "jakosc Renault"...) - polecam test na autocentrum.pl ale na dodatek przeciez cenowo zblizony jest brat blizniak - nowy Qashqai - gdzie akurat nikomu nic nie trzeszczy a przede wszystkim teraz jest niezla promocja na Forda Kugę - ktorego mozna juz kupic za 85.000 zl lepiej wyposazonego i z lepszym silnikiem zarowno od Qashqaia jak i Kadjara.

http://www.ford.pl/Promocje/Kuga-oferta-all-inclusive

K. to raczej jeden z brzydszych aut na rynku. Jak ktoś potrzebuje 7 miejscowego to chyba nie ma konkurencji. W czym silnik Kugi jest lepszy od czeskiego? Więcej pali a poza tym? Bo to, że Skoda jest większa od Kugi jakieś dwa razy (żart oczywiście) to rozumiem nie ma znaczenia?
    Będąc w Siedlcach po Fabie siedziałem w K sporo czasu. Faktycznie wszystkie te elementy wskazane w testach trzeszczą niemiłosiernie. Ciekawe jak jest podczas jazdy...
    Ostatnio edytowany przez pandzik; 16398.

Zostaw komentarz:

• perfex
    odpowiedział(a)
    Niestety czas oczekiwania jest absurdalny a i poziom ewentualnych rabatow slaby.
    Zgadzam się, że Kodiaq to dosyć fajne auto i nawet może biorę je jakoś pod uwagę. Czas oczekiwania wynika z tego, że widocznie wielu uważa, że to sensowne auto. A rabaty? Przestańmy już o tym aspekcie mówić bo to dziwne... Tak jakby rabat był czymś przynależnym ludzkości. Ktoś czeka z 8 mies na Kodiaqa i się nawet nie zająknie o rabat bo i po co mu go dawać ?

Zostaw komentarz:

• szpo
    odpowiedział(a)
    Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale pozwolę sobie się z tym nie zgodzić. Kodiaq'owi brakuje jednej kluczowej cechy suv'a, a mianowicie masywnosci. Patrząc od przodu i z tylu bryła zwęża się mu dołowi, rozstaw kół jest za mały i przez to wygląda jak na szczudłach. Najlepiej widac to jak obok stoi Tiguan (niekoniecznie r-line) lub w drodze, mijając jakiś egzemplarz.
    Funkcjonalnie i wielkosciowo w wersji 5os rzeczywiście jest super propozycją dla rodzin. Przymierzałem sie do niego, ale daje zbyt mały przeskok jakościowy i wzrost komfortu w stosunku do mojego Scout'a vs nakład finansowy na dobrą wersję 4x4. Poczekam jak wypuszczą Superb'a Scout, czyli nigdy.

Zostaw komentarz:

• marlej108
    odpowiedział(a)

Pozwole sie sobie rowniez nie zgodzic z teza ze cytuje: "Za 80kPLN uważam, że lepszego nowego SUV`a się nie kupi.", Bzdura. Po pierwsze sam Kajdar to ponoc skrzypowoz - to wrecz niesamowite zeby az w tylu testach na yoitube ten samochod wszystkim trzeszczal i skrzypial (jak stary rupiec a nie nowe auto - widac "jakosc Renault"...) - polecam test na autocentrum.pl ale na dodatek przeciez cenowo zblizony jest brat blizniak - nowy Qashqai - gdzie akurat nikomu nic nie trzeszczy a przede wszystkim teraz jest niezla promocja na Forda Kugę - ktorego mozna juz kupic za 85.000 zl lepiej wyposazonego i z lepszym silnikiem zarowno od Qashqaia jak i Kadjara.

Zostaw komentarz:

• JacekRS
    odpowiedział(a)
    Wg mnie Kodiaq brzydki i nie wart pieniędzy, które za niego trzeba zapłacić.
    Jeździłem Kadjarem wielokrotnie, jeśli chodzi o trzeszczenie plastików, to trzeszczy kawałek nad zegarami, ale wtedy jak się nim tarmosi na lewo i prawo. W skodach też w cholerę różny rzeczy trzeszczy, np. cały panel sterujący od okna dachowego..... Jazda Kadjarem 1,2 tce 130 koni całkiem dynamiczna. Za 80kPLN uważam, że lepszego nowego SUV`a się nie kupi.

Zostaw komentarz:

• marlej108
    odpowiedział(a)
    Czas oczekiwania na auto do procukcji Kodiaq moze wyniesc nawet niemal rok.... niezle co?

Zostaw komentarz:

• voltar
    odpowiedział(a)
    No przecież gwiazdki przyznaje się między innymi za takie systemy które są w standardzie ... a 4 gwiazdki to też jest dobry wynik.

Zostaw komentarz:

• Coco
    odpowiedział(a)
    voltar, dostał 5* tylko dlatego, że uratował go System AEB City, w który wyposażony był testowany egzemplarz Gdyby nie to podejrzewam, że dostałby 4*. I gdzie z takim bezpieczeństwem na rynek amerykański chcą się pchać, gdzie jest small overlap test?

Zostaw komentarz:

• voltar
    odpowiedział(a)
    I tak dostał 5 gwiazdek więc w czym problem ? Kadjar tak dobry ? nie wzięto pod uwagę jak trzeszczące plastiki wpłyną na bezpieczeństwo odwracając uwagę kierowcy .. ?

Zostaw komentarz:

• Coco
    odpowiedział(a)
    Rozbili w Euro NCAP Kodiaqa. Wynik niestety słaby zwłaszcza w porównaniu do konkurencji.
    Zarówno przy zderzeniu całym przodem jak i jego częścią słabo chroniona jest klatka piersiowa kierowcy. I tak:
    1) przy uderzeniu w barierę Kodiaq 7,1 punktu, Tiguan 7,8 pkt, Renault Kadjar 7,9 pkt;
    2)przy uderzeniu całym przodem Kodiaq 7,3 punktu Tiguan 7,5 pkt RenaultKadjar 7,6 pkt;
    3) ochrona dzieci przy zderzeniu: Kodiaq 21,5 pkt Tiguan 22,8 pkt Renault Kadjar 23 pkt.

A co najgorsze, Kodiaq przy uderzeniu bocznym przewróciłby się na bok, gdyby nie jakaś przeszkoda za nim.

Jestem bardzo rozczarowany wynikiem testów zderzeniowych tego samochodu.
    Ostatnio edytowany przez Coco; 43496.

Zostaw komentarz:

• michal8937
    odpowiedział(a)
    Manual

Zostaw komentarz:

• Coco
    odpowiedział(a)
    michal8937 a Tiguana dostałeś z DSG (6 czy 7 biegów) czy manualem? Widziałem, że w wersji City jest DSG, ale 6 biegowy

Zostaw komentarz:

• michal8937
    odpowiedział(a)
    Dzisiaj, po tym jak oddałem w salonie Audi Q2 1.4 TSI 150 S tronic - samochód sprawia wielką frajdę z jazdy(!), wziąłem na jazdy Tiguana 1.4 TSI 150 KM i tutaj nie ma już takiego wow, ale również bardzo ładnie się zbiera, no i śmiesznie mało pali, także jest nad czym myśleć

Zostaw komentarz:

• Coco
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez michal8937 Zobacz wpis
    No i własnie Tiguan bardzo chodzi mi po głowie. Tylko 1.4 125 km to może być lipa?
    Znajomy ma Tiguana I FL z tym silnikiem i mówi, że dla niego silnik w zupełności wystarczający. Na trasie też da się nim wyprzedzać

Zostaw komentarz:

• Coco
    odpowiedział(a)
    Czy ktoś jeszcze może testował ostatnio Kodiaqa? Albo Tiguana? Chodzi mi głównie o wyciszenie i komfort zawieszenia (wolę bardziej miękkie :P) Opinia kolegi @feels3 pomocna i jestem ciekawy czy ktoś jeszcze ma podobne spostrzeżenia

Zostaw komentarz:

• marlej108
    odpowiedział(a)
    Perfex, nie do konca, bo Tiguan stanial ale tylko w specjalnej wersji City - dla niektorych i wybor silnikow i wyposazenia moze byc jednak zbyt ograniczony (choc dla mnie to akurat w pelni wybor bylby dobry).

Zostaw komentarz:

• perfex
    odpowiedział(a)
    Dziwna ta polityka cenowa... czyzby ma sie zaczac lepiej sprzedawac Tiguan a gorzej Kodiaq?
    Nic w tym dziwnego. Tiquan staniał by zrobić miejsce dla Tiguana xl. Ceny będą: Tiguan>Kodiaq>Tiguan xl. I wszystko cacy dla VAG. Koszt produkcji Tiguana xl będzie z 500€ wyższy niż Kodiaqa, cena będzie z 3500€ wyższa i jest git.

Zostaw komentarz:

• michal8937
    odpowiedział(a)
    No i własnie Tiguan bardzo chodzi mi po głowie. Tylko 1.4 125 km to może być lipa? Czekam njeszcze na nową Cx5.

Zostaw komentarz:

• marlej108
    odpowiedział(a)
    Podejrzewam, ze i Golf moze za chwile miec lepsza cene - czytaj - specjalna wersje wyposazenia. Bo kwiecien to pierwszy miesiac od lat kiedy Golf zostal zdetronizowany jako najlepiej sprzedajacy sie model w Europie... i to przez co? Przez Forda Fiestę...

Zostaw komentarz:

• PiotrekDK
    odpowiedział(a)
    Ciekawostka - VW Tiguan stanial - to znaczy pojawila sie nowa wersja City - tansza o 10.000 zl od trendline i lepiej wyposazona (np. felgi aluminiowe 17-tki, czujniki parkowania przod-tyl, itp.) - czyli teraz kosztuje 89.900, a za 10k z automatem. A tymczasem Kodiaq wlasnie.... zdrozal - i kosztuje juz wiecej od Superba bo 92.400 a w najtanszej wersji Active z automatem 108.900... Czyli Kodiaq jest drozszy w tej chwili od Tiguana - jesli wezmiemy wersje Active i Ambition a City... Dziwna ta polityka cenowa... czyzby ma sie zaczac lepiej sprzedawac Tiguan a gorzej Kodiaq?
    Podstawy ekonomii, cenę kształtuje popyt i podaż

Zostaw komentarz:

Pracuję...