Top Ten klientów indywidualnych 2013-2015

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Northeusz
    RS
    • 2010
    • 1677
    • Octavia I (1U2)
    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Matts
    A wg nowego cennika na 2015 rok podwyżka średnio o 900 zł, z tego wynika że popyt na nie jest.
    Masz na myśli floty? Bo jeśli miejsce w 2-giej dziesiątce wśród klientów indywidualnych nazwiemy że "popyt na nie jest", to na Golfa czy Aurisa ludzi ogarnia w takim razie szał i szaleństwo . Floty biorą, to fakt. Z jednej firmy wiem, że kupują O3 kombi 1.4TSI do floty, ponieważ do tej pory mieli O2 1.9TDI, ale w O3 diesel wychodzi drogo, no i wyposażenie podstawowe.
    Pozdrawiam
    Northeusz

Komentarz

• Matts
      Classic
      • 2014
      • 26

Cena flotowa nie ma nic wspólnego z ceną katalogową, dlatego dziwi mnie polityka Skody w stosunku do klientów indywidualnych. Patrząc na cennik G7 variant, octavia już jest droższa z tym samym wyposażeniem. I tym samym Octavia prowadzi pod względem ceny (największej) w segmencie (Focus, Astra itd.). Pytanie dlaczego VW kreuje taką politykę cenową?

Komentarz

• Northeusz
        RS
        • 2010
        • 1677
        • Octavia I (1U2)
        • AUM 1.8 20VT 150 KM

Wystarczy, że Skoda zostanie wciągnięta pod sprzedaż Golfa i Jetty jako VAG (VW, Skoda) i Octavia wraca na podium :lol:. VW osiągnął to co zapowiadał już sporo czasu temu - podciąć Skodę i ustawić odpowiednio w szeregu.
        Pozdrawiam
        Northeusz

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8030
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Northeusz
          ponieważ do tej pory mieli O2 1.9TDI, ale w O3 diesel wychodzi drogo
          OII Ambiente 1.9TDI kosztowała w 2007 tyle samo co teraz 1.6TDI 105KM Ambiente. Tylko że teraz masz lepsze wyposażenie w OIII: seryjne radio i koła 16" aluski zamiast 15" stalówek z kołpakami.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Northeusz
            RS
            • 2010
            • 1677
            • Octavia I (1U2)
            • AUM 1.8 20VT 150 KM

AdamB, nie wiem ile oni wtedy płacili, nie wiem ile obecnie. Jednak obecnie bardziej chyba opłaca im się brać 1.4TSI - tyle wiem od kolegi. Jak odbierze swój egzemplarz, to będę wiedział jaki konfig i jak jeździ
            Pozdrawiam
            Northeusz

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8030
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Northeusz
              AdamB, nie wiem ile oni wtedy płacili, nie wiem ile obecnie
              Piszę na podstawie tego ile ja płaciłem i ile teraz zapłaciłem. Nie mniej jednak trochę mnie dziwi że 1.4TSI kupili skoro 1.6TDI 105KM wychodzą o 6 tyś drożej, a ta różnica w przypadku firmy bardzo szybko się zwróci. Jeżeli zamawiali w Kielcach w salonie to ceny są tam bardzo wysokie. Rękawicy nie chcą podnieść.

Komentarz

• Northeusz
                RS
                • 2010
                • 1677
                • Octavia I (1U2)
                • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez AdamB
                Rękawicy nie chcą podnieść
                Oni nie znają takiego działania , dla nich klient to wróg, na jakich zasadach toto działa to pojęcia nie mam :roll:
                Pozdrawiam
                Northeusz

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8030
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Northeusz, gość próbował, nie powiem, ale do Interauto Krakowa i Wieliczki zbliżyć się nie odważył.

Komentarz

• Don Corleone
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 123
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • AGU 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Matts
                    I tym samym Octavia prowadzi pod względem ceny (największej) w segmencie (Focus, Astra itd.).
                    No tak... Bo auto, które jest dłuższe, wyższe i szersze od BMW 3 na pewno jest kompaktem...
                    Skoda Octavia Laurin&Klement 1.9 TDI '00
                    Skoda 130 L '86
                    Skoda Felicia LXi '98 + LPG - dupowóz

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8030
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Matts
                      I tym samym Octavia prowadzi pod względem ceny (największej) w segmencie (Focus, Astra itd.)
                      Nie masz racji. Jak z Focusem byłbym w stanie zbliżyć cenowo to OIII to Astra jakiś kosmos jest. Przy jednej ofercie cenowe z Krakowa to upewniałem się czy przypadkiem to nie jest oferta na Insignię.

Komentarz

• Northeusz
                        RS
                        • 2010
                        • 1677
                        • Octavia I (1U2)
                        • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez AdamB
                        Zamieszczone przez Matts
                        I tym samym Octavia prowadzi pod względem ceny (największej) w segmencie (Focus, Astra itd.)
                        Nie masz racji. Jak z Focusem byłbym w stanie zbliżyć cenowo to OIII to Astra jakiś kosmos jest. Przy jednej ofercie cenowe z Krakowa to upewniałem się czy przypadkiem to nie jest oferta na Insignię.
                        I paradoksalnie to Astra jest w 1-szej dziesiątce, a nie Octavia
                        Pozdrawiam
                        Northeusz

Komentarz

• marlej108
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 4976
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

W ramach porannego picia kubka czegos cieplego z ciekawosci sprawdzilem dane sprzedazy Skody aut w ostatnich latach. Dane niestety jednoznacznie wskazuja, ze w Polsce Skoda stala sie marka flotowa. Nie wiem jak jest w innych krajach.

Ponizej dane dot. sprzedazy Octavii i Fabii za lata 2008-2013 (za caly 2014 jeszcze nie podali). Pierwsza liczba oznacza liczbe spzedanych aut klientow indywidualnym, a druga klientom flotowym. Przewaga tych drugich w przypadku Skody jest gigantyczna.

Oto garść danych do przemyśleń. Wyraznie wskazuja, ze Skoda stala sie marka flotowa. Przewaga zakupu aut na firme w przypadku Skody jest kolosalna... Zarowno w przypadku Octavii jak i Fabii dominacja aut flotowych nastapila w 2010 roku i utrzymuje sie stale na bardzo wysokim poziomie (w przypadku Octavii to juz doszlo do poziomu floty 4/5 calej sprzedazy Octavii w Polsce, a klienci indywidualni zaledwie 1/5 sprzedazy!).

OCTAVIA
                          rok 2008 - klienci indywidualni - 6596 - zakupy na firmę - 7777
                          rok 2009 - klienci indywidualni - 8310 - zakupy na firmę - 8424
                          rok 2010 - klienci indywidualni - 6753 - zakupy na firmę - 10.768
                          rok 2011 - klienci indywidualni - 6645 - zakupy na firmę - 9397
                          rok 2012 - klienci indywidualni - 5935 - zakupy na firmę - 9704
                          rok 2013 - klienci indywidualni - 3636 - zakupy na firmę - 7890
                          rok 2014 (bez grudnia) - klienci indywidualni - 2763 - zakupy na firmę - 10.100

FABIA
                          rok 2008 - klienci indywidualni - 8977 - zakupy na firmę - 6139
                          rok 2009 - klienci indywidualni - 5584 - zakupy na firmę - 4985
                          rok 2010 - klienci indywidualni - 4595 - zakupy na firmę - 7346
                          rok 2011 - klienci indywidualni - 4684 - zakupy na firmę - 6574
                          rok 2012 - klienci indywidualni - 3948 - zakupy na firmę - 5795
                          rok 2013 - klienci indywidualni - 3524 - zakupy na firmę - 8099
                          rok 2014 (bez grudnia) - klienci indywidualni - 2902 - zakupy na firmę - 6742
                          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Araspol
                            Drive
                            • 2013
                            • 74

Zamieszczone przez marlej108
                            arowno w przypadku Octavii jak i Fabii dominacja aut flotowych nastapila w 2010 roku i utrzymuje sie stale na bardzo wysokim poziomie (w przypadku Octavii to juz doszlo do poziomu floty 4/5 calej sprzedazy Octavii w Polsce, a klienci indywidualni zaledwie 1/5 sprzedazy!).
                            Czyli statystycznie za 3-4 lata na rynku aut używanych , cztery na pięć octavek to bedą samochody poflotowe. To dopiero będzie rarytas jak się trafi 3-letnia octavia z rąk prywatnych.

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9935
                              • Ford

Zamieszczone przez Araspol
                              Zamieszczone przez marlej108
                              arowno w przypadku Octavii jak i Fabii dominacja aut flotowych nastapila w 2010 roku i utrzymuje sie stale na bardzo wysokim poziomie (w przypadku Octavii to juz doszlo do poziomu floty 4/5 calej sprzedazy Octavii w Polsce, a klienci indywidualni zaledwie 1/5 sprzedazy!).
                              Czyli statystycznie za 3-4 lata na rynku aut używanych , cztery na pięć octavek to bedą samochody poflotowe. To dopiero będzie rarytas jak się trafi 3-letnia octavia z rąk prywatnych.
                              Weź pod uwagę fakt, że spora część tych "flotowych" Octavii to auta z firm jednoosobowych, gdzie auto firmowe używane jest niemal jak prywatne. Zresztą domyślać się można, że spora część OCP-owych Octavi to takie właśnie firmówki...
                              Adam... Używam:
                              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Araspol
                                Drive
                                • 2013
                                • 74

Zamieszczone przez Agamek12
                                Weź pod uwagę fakt, że spora część tych "flotowych" Octavii to auta z firm jednoosobowych, gdzie auto firmowe używane jest niemal jak prywatne. Zresztą domyślać się można, że spora część OCP-owych Octavi to takie właśnie firmówki...
                                W sumie racja, ten aspekt mi umknął przy moich "przemyśleniach".

Komentarz

• algi
                                  Ambiente
                                  • 2014
                                  • 214
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zresztą domyślać się można, że spora część OCP-owych Octavi to takie właśnie firmówki...
                                  Jak tak sobie czytam to forum i co chwilę jest że na leasing... to mam wrażenie że max. 10 osób kupiło tu O3 jako osoba prywatna..... stąd te statystyki że O3 nie jest kupowana przez "zwykłego Kowalskiego"....
                                  algi
                                  O3 Combi 1.4TSI Elegance + AMAZING + KESSY

Komentarz

• irekk
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1093
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja kupiłem za gotówę ale już nie popełnię tego błędu

Komentarz

• miodowy
                                      Rider
                                      • 2015
                                      • 534

Weź pod uwagę fakt, że spora część tych "flotowych" Octavii to auta z firm jednoosobowych, gdzie auto firmowe używane jest niemal jak prywatne
                                      Temat dotyczy niemal wszystkich producentów samochodów sprzedających swoje auta w PL.
                                      Sam mając firmę jednoosobową przyszłościowo z całą pewnością będę wchodził w leasing.

Osobiście nie znam nikogo z mojej okolicy, prowadzących działalności gospodarcze, aby ktoś kupował nowe auto za gotówkę. Zawsze jest to leasing.

Do tego dochodzi dzisiaj tak zwane samozatrudnienie, czyli praca w firmie w której się pracowało od lat ale już nie na etacie tylko jako firma. Rozliczenie na koniec miesiąca - dosłownie kilka faktur i cała działalność. Korzyści dla pracodawców są z takiej formy zatrudnienia są gigantyczne. Od braku wymaganych świadczeń socjalnych, po przez brak konieczności płacenia wynagrodzenia w trakcie urlopu czy choroby, po bez bolesne dla pracodawcy zwolnienie w każdej chwili takiego pracownika. Jak na ironię, ludzie tacy zarabiają nieco więcej niż wcześniej na etatach, z uwagi na podatki, świadczenia socjalne etc. I tutaj tez znam kilka osób które pokupowały Fabie, Corsy czy Pandy prosto z salonu. W leasingu właśnie...

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• Enriquez
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7685
                                        • Superb III (3V3)

było?

Pozdrawiam
                                        Marcin

Komentarz

• algi
                                          Ambiente
                                          • 2014
                                          • 214
                                          • Octavia III combi (5E5)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Tak trochę powinno się chyba w klasach samochodów porównywać....
                                          Bo wiadomo że więcej sprzeda się teoretycznie taniej Corsy niż droższej Octavi bo już inna klasa.

Nikogo chyba nie dziwi że więcej się sprzedaje "dla Kowalskiego" Yarisa a nie S-klasy, nieprawdaż?
                                          algi
                                          O3 Combi 1.4TSI Elegance + AMAZING + KESSY

Komentarz

• Enriquez
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7685
                                            • Superb III (3V3)

w gruncie rzeczy importer ma w poważaniu, czy sprzeda firmom (które na dodatek wrócą na serwis i nie przebierają za bardzo), czy klientowi indywidualnemu, który zawsze ma z czymś problem - a już najgorszy taki, co czyta forum
                                            Pozdrawiam
                                            Marcin

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Oto 10 najlepiej sprzedających się modeli klientom indywidualnym w Polsce w grudniu 2014:

Niestety zaden model Skody nie znalazl sie w pierwszej 10-tce!!! :-(

1. Toyota Yaris = 558
                                              2. Toyota Auris i Corolla (330+156) = 486
                                              3. VW Golf i VW Jetta (370+45) = 415
                                              4. Opel Corsa = 338
                                              5. Renault Clio = 332
                                              6. Kia Sportage = 253
                                              7. Hyundai ix35 = 258
                                              8. Dacia Duster = 247
                                              9. Opel Mokka = 239
                                              10. Nissan Qashqai = 219

Reasumujac w pierwszej 10tce sa nastepujace marki:
                                              Opel - 2 razy
                                              Toyota - 2 razy
                                              Volkswagen - 1 raz
                                              Reanult - 1 raz
                                              Dacia - 1 raz
                                              Hyundai - 1 raz
                                              Kia - 1 raz
                                              Nissan - 1 raz
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• AdamB
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 8030
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

marlej108, Nie dziwię się bo Fabia II jest paskudna, a OIII tutaj ma tylko jednego konkurenta Golfa i Jettę. Wg mnie takie zestawienie nic nie wnosi.

Ja ze swojej strony mogę się tylko jednym cieszyć. Pod kościołem w niedzielę i swięta przez długi czas będzie tylko jedna OIII - moja :szeroki_usmiech jeżeli pojadę nią do kościoła oczywiście.

Komentarz

• miodowy
                                                  Rider
                                                  • 2015
                                                  • 534

Zwróćcie uwagę, że w czołówce są utrzymują się małe auta kompaktowe. No może Mokka Oplowska do nich tez nie należy, ale reszta to auta cenowo w zasięgu ręki przeciętnego kowalskiego. Oczywiście nie ma tu możliwości dopatrzenia się wyposażeń aut, jednak wiem, że często kupno auta pokierowane jest ceną i .... średniej klasy wyposażeniem.

Przykładowo przy akcjach Oplowskich, z promocjami np 12 tys w dół można było w zeszłym roku kupić w podstawowej co prawda wersji ale nówkę Zafirę B za nieco ponad 60 tys zł.

Corsy są do dostania poniżej 40 tys...

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• marlej108
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 4976
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Podział na grudzien w oparciu o klase auta:

1. klasa B
                                                    2. kompakt
                                                    3. kompakt
                                                    4. klasa B
                                                    5. klasa B
                                                    6. suv
                                                    7. suv
                                                    8. suv
                                                    9. suv
                                                    10. suv

Suvy stanowią polowe top ten aut kupionych przez klientow indywidualnych w grudniu. Trend widac sie nasila...
                                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...