Odkąd pamiętam Skoda mówiła iż logotyp jest wzorowany na uskrzydlonej strzale indiańskiej a nie na głowie ... ale widocznie tak się powoli dorabia legendę...
ok, może i tak jak mówisz....ja tylko kojarzę, że coś z indianami
[ Dodano: Sro 03 Cze, 15 22:50 ]
Zamieszczone przez marlej108
Co dziwne w tym konfiguratorze do ktorego Skoda wysyla kody to najtanszy Superb kosztuje 81.000 zl... a nie 79.900... dziwne...
może to działa tak, jak konfigurator Octavii - cennik wyższy, ale na koniec odejmuje się 1900 złotych stałej promocji.....więc dla Superba byłoby to 1600 złotych jak dobrze liczę (w "informacji cenowej" było 79500, a nie 79900 nawiasem mówiąc)
może to działa tak, jak konfigurator Octavii - cennik wyższy, ale na koniec odejmuje się 1900 złotych stałej promocji.....więc dla Superba byłoby to 1600 złotych jak dobrze liczę (w "informacji cenowej" było 79500, a nie 79900 nawiasem mówiąc)
Oficjalny cennik jest od 79500 bez upustów a zatem w konfiguratorze jest błąd planowany lub nie ...
[ Dodano: Sro 03 Cze, 15 23:06 ]
[quote="kult0035" ok, może i tak jak mówisz....ja tylko kojarzę, że coś z indianami [/quote]
Dobrze pamiętasz ... oficjalna wersja brzmiała że Emil Skoda pojechał do USA i pił z indianami i że mu się podobało ... potem była strzała a teraz dorobili tą historię że wzorowana na portrecie indianina ... jest nawer rysunek ale autor logotypy jest nieznany
Zwycięzcy piszą historię jaką chcą. W każdym razie drogę od czasów kury przeszli długą
Akurat w przypadku Superba konfigurator nie jest taki potrzebny, bo można samemu łatwo sobie skonfigurować auto lecąc po cenniku. Jest znacznie mniej tych elementów zależnych niż chociażby w VW czy Audi. Parę kwiatków/ bez sensów jest - np:
- Nie można zamówić Crew protect assistant (ochrona pasażerów z przodu) bez dodatkowych poduszek dla pasażerów z tyłu
- Jak zamówimy automatyczne (nogą) otwieranie bagażnika to już nie możemy mieć rolet w oknach bocznych z tyłu...
- Jak zamówimy automatyczne (nogą) otwieranie bagażnika to już nie możemy mieć rolet w oknach bocznych z tyłu...
Czy roleta na tylnej szybie jest zzamykana/otwierana ręcznie ? GTak by wynikało z opisu ale jak ręcznie zasuwac rolete na tylniej szybie ? to juz w Passacie B6 było automatyczne ...
Zastanawia mnie także opis skrzyni DSG do 2.0 TSI jako 6 biegowa ? to nie dają 7 biegowej ?
Dodatkowo dla 1.4 TSI SF G brak ??? WTF ?
O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !
voltar, w SII na tylnej szybie jest roletka zasuwana ręcznie i da sie
Tyle że nie może byc elektryczna z uwagi na system otwierania pokrywy (twindoor)
W SIII już tego nie ma więc mogli by dac elektryczną :szeroki_usmiech
NajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!
astanawia mnie także opis skrzyni DSG do 2.0 TSI jako 6 biegowa ? to nie dają 7 biegowej ?
W autach dla ludu skrzynia 7 biegowa DQ200 jest skrzynia slabsza niz skrzynia DQ250 6 biegowa. Stad silnik 2.0TSi ma DQ250. Istnieje skrzynia DQ500, ale ona zarezerowana jest dla aut, ktore w serii maja okolo 500Nm jak np Audi TTRS. Takiej skrzyni nie ma przykladowo Golf R 300KM albo Audi S3. Od A4 silniki montowane sa wzdluznie, wiec skrzynie biegow to inna bajka.
Byc moze S3 2.0TSI 280KM bedzie mial DQ500, ale dalej watpie w to z uwagi na powyzsze.
Tak samo 2.0TDI 190KM, ktory ma chyba oznaczenie DDAA bedzie mial DQ250 ze skrzynia rozdzielcza do 4x4.
Passat z dieslem 2.0TDI 240KM CUAA ma skrzynie DQ500 7 biegowa, a hybrydowy silnik CUKC ma przekladnie DQ400E 6 biegowa. Reszta DQ200 oraz DQ250.
Rozumiem że 7 biegowa jest za słaba do silniejszych silników ale gdzie ją w takim razie wstawiają ? do 1.4 TSI ? Cy ona jest tylko w VW a w Skodzie jej nie ma ?
Wydaje się że lepiej mieć więcej przełożeń , że mniejsze zużycie paliwa itd ...
Z tego co piszesz do Skód 7 biegowej nie wkładają a do VW owszem ?
marlej108, a gdzie pytałeś o te cenniki - w plichcie w Gdańsku? mi w mailu jak pytałem o cennik SIII, to zapytali w mailu o jaki samochód mi chodzi (?!).....widać jacy znawcy..ręce opadają
voltar, 1.2TSI, 1.4TSI,, 1.8TSI z napedem na przod, 1.6TDI.
1.8TSI 4x4 ma DQ250 6 biegowe. Diesle 2.0TDI wszystkie DQ250 6 biegowe chyba, ze Skoda dostanie tego biturbo to bedzie DQ500 7 biegowe, 2.0TSI wszystkie DQ250 6 biegowe.
DQ200 ma predkosc obrotowa przy 140km/h na 7 jak 6 biegowa skrzynia. Takie mialem odczucia i tak chyba wychodzilo, nawet kiedys filmik wrzucalem. Roznica jest w biegach posrednich, dzieki temu taki 1.6TDI ma jakakolwiek dynamike :twisted: Mialem, wiec wiem co mowie :twisted:
DQ200 - to 7 przelozen, mala skrzynia, sucha skrzynia, bez kapieli olejowej sprzegiel
DQ250 - to 6 przelozen duza skrzynia, w kapieli olejowej
DQ500 - to 7 przelozen, wielka skrzynia, w kapieli olejowej
Tak z ciekawości - czy ktoś z forumowiczów ma jakieś zdanie na temat superauto24 - skąd oni mają takie duże upusty? Np. na nowego Superba koło 16 tys. (za mocniejsze wersje), czyli jakieś 11-12%...To auto od polskich dealerów czy sprowadzane z zagranicznych sieci sprzedaży?
DQ200 - to 7 przelozen, mala skrzynia, sucha skrzynia, bez kapieli olejowej sprzegiel
DQ250 - to 6 przelozen duza skrzynia, w kapieli olejowej
Maicroft: Dzięki za obszerne wyjaśnienia Mam jeszcze pytanie co lepsze suche DSG czy z olejem ? Chodzi mi o to czy ta 7 biegowa jest po prostu tańsza i dlatego ją wkładają do tych wersji co napisałeś czy też ma to więcej uzasadnień ? tak jak napisałeś w TDI daje to jakąs elastyczność. Tak przy okazji ten silnik to chyba faktycznie kupa - jechałem raz O3 z wypożyczalni i miała właśnie 1.6 TDI tylko w manualu i to auto w moim odczuciu nie jechało.
Pytanie zatem czy ta 7 biegówka sucha jest wystarczająca może do 1.4 TSI 150KM ?
Czy jak mógłbyś wybierać to wziąłbyś wersje 6 biegową do takiego silnika ?
Sucha ma też może tańszy serwis ? Nie wymienia się oleju bo nie ma ?
Czy są jakieś raporty które mówią że np któraś wersja jest bardziej awaryjna ?
tadziak,
ja swoją Octę właśnie u nich kupiłem, dali największy rabat i odbierałem w.... Interauto Kraków, czyli współpracują z salonami i bankami, bowiem możesz u nich zakupić tylko poprzez kredyt, oczywiście jest możliwość wkładu własnego, ale raczej nie pozwoalą uiścić go w kwocie większej, niż 50% auta. Jak masz pytania lub jakieś spotrzeżenia, pisz na priv.
Komentarz