7-8 l/100 obstawiałbym średnio w dłuższym okresie licząc z tras spalanie. Zależy też jakie ciężkie zelówki ma idas...
Raczej lekka - przyspieszam szybko do docelowej predkosci, potem od razu tempomat i do celu. Juz w trasie zazwyczaj tylko tempomat steruje jazda.
Jak wspomnialem 2.0TDI 150KM objade w piatek. Mam tylko nadzieje, ze pozwola sie dluzej przejechac
Alonzo_, zgadza się, ale jak napisałeś, trzeba przetestować każdy z tych silników na swoich odcinkach i wyjdzie jakie jest spalanie. Chciałem tak zrobić z 1.4TSI w OIII, ale nie chcieli w Skodzie dać mi tego auta na cały dzień.
Chciałem tak zrobić z 1.4TSI w OIII, ale nie chcieli w Skodzie dać mi tego auta na cały dzień.
I tego nie rozumiem. Zakup za kilkadziesiąt tyś zł a nie możesz dłużej pojeździć, zwłaszcza sam.
3 lata temu trochę marek potestowałem i tylko w reno i nissanie ( a był tez ford, citroen, kia, hyundai, peugeot, mazda, toyota,) dostałem samochód bez ograniczeń dla siebie byle tylko paliwo uzupełnić i laguną sobie dobre pół dnia pojeździłem po najpodlejszych u mnie drogach. I mam o niej dobre zdanie właśnie m.in. po tym teście.
O sorry w serwisie w Bydgoszczy dostałem też "bez opieki" SII kombi i sobie też polatałem. Ale to było ze 2 godziny a nie cały dzień.
Większość zamiast założyć że chcesz kupić dlatego testujesz traktuje Cię jak typowego oglądacza co chce sobie pojeździć a nie ma zamiaru kupować. Pewnie wielu takich na co dzień mają i potem kupca olewają.
Ale Ty kupijesz autio , które kosztuje niemało i będziesz tym jeździł kilka lat prawdopodobnie i powinno się móc solidnie potestować. Ale niektórzy właśnie dlatego nie dają bo wtedy zobaczysz mankamenty, których przy recytującym broszurkowe zalety miłym panu w krawacie nie wyłapiesz na kilku km.
Ale trzeba próbować. W skodzie są salony co dostaniesz jak się trafi na fajnego sprzedawcę samemu pojeździć.
Nie wiem jak w VW bo tego nie testowałem.
Alonzo_, planowałem zakup u Danielcia i pytałem się czy może mi udostępnić 1.4TSI do testowania. Decyzja była podjęta chciałem się tylko upewnić czy nie powinienem skusić się na 1.4TSI. Niestety, odmowa.
Czy ktos moze mi napisac jak ksztaltuje sie spalanie 1.8TSI 180KM? Bedzie sporo wieksze niz 2.0TDI 190KM?
Czy przyspieszenie i depniecie bedzie duzo na korzysc 2.0TDI 190KM?
Dostalem oferte na 2.0TDI 190KM oraz 1.8TSI 180KM i sie waham.
Oczywiscie w benzyne udalo sie upchnac wiecej.
Czy mozecie doradzic?
Z wymienionych to bym brał... Superb III 2.0TDI 190KM DSG 4X4 :lol:
I masz to co Passat + lepszy wygląd i 4x4...
ketivv, jest wręcz odwrotnie - tzn. malo jeżdżę na krótkich odcinkach (może sumarycznie rocznie ~3-4kkm). Reszta to autostrada + wjazd/wyjazd z miasta, czyli dojazd do/z roboty.
jadąc na prawdę delikatnie <90km/h schodzi się poniżej 5l
[ Dodano: Czw 23 Kwi, 15 09:32 ]
Zamieszczone przez lu5asz
Jesli Wam przy 140 pali 6,5l beny to tyle ile u mnie w tdi :twisted: Diesle sa przereklamowane 8
u mnie wyszło 6,38l z dystrybutora przy jeździe nad morze wraz z przejazdem nad ranem przez Łódź - średnia prędkość była ok. 131km/h (przelotowa na tempomacie 140km/h) - wierzyć oczywiście nikt nie musi.
W przejeździe na odcinku 70km z prędkościami do 90km/h udało mi się uzyskać 4,7l, ale tutaj trzeba przyznać, że jechałem na wynik, ale osiągnięcie 5-5,1 bez większego wysiłku jest realne - uwaga j.w.
Jezdzilem dieselem 150KM z DSG. Bylo ok. Szczegolnie polaczenie ACC z DSG w korkach - pelen automat
Zatem decyzja sprowadza sie do:
- 2.0TDI 150KM z lepszym wyposazeniem
- 2.0TDI 190KM z gorszym wyposazeniem (brak Discovery Pro, zegarow Active Info Display, klimatyzowanych foteli oraz czujnikow cisnienia w stosunku do 150KM).
Czy macie jakies sugestie? 190KM musialbym brac w ciemno...
W dodatku dostalem takze opinie, ze 190KM bez 4Motion to nie bedzie dobre polaczenie.
Komentarz