Ja dla swojej małej kupiłem fotelik RECARO young sport. Kosztuje ok 800zł. Jest do 36 kg. bardzo dobrze trzyma dziecko,jest bardzo łatwy w montażu i dobrze wypada w testach. Naprawdę polecam.
Foteliki do octy
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez SP9XWWJak bardzo baza powinna być dociśnięta - widać w części obrazka zaznaczonej czerwonym kółkiem. Podejrzewam, że taki docisk zadziała wystarczająco aby tarcie unieruchomiło bazę w fotelu. W każdym razie - praktyka montażowa czyni mistrza! 8) Jutro zasuwam na parking trenować prawidłowe dociskanie bazy do fotela. :lol:
PS: Informacja ad acta dla potomnych - gdyby ktoś w przyszłości miał takie dylematy jak mua.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grajewiakmaxpaynemm, nie szkoda mi kasy tak jak nie szkoda mi było kasy na auto z ESP i poduchami. Taki rodzaj ubezpieczenia
Mam ten sam fotelik z baza do przodu i tyłu, wybór mój był podyktowany względami bezpieczeństwa ale nawet najlepszy fotelik nie zapewni go jeśli dziecko nie jest prawidłowo zapięte.
z obserwacji użytkownika fotelika to polecam jak najdłużej jeździć tyłem (nam się udało do prawie 2 lat dziecka ale potem już nie miał miejsca na nogi i nie najlepiej znosi jazde tyłem) a ze względu na to iż mój syn już z niego wyrasta trzeba będzie kupić coś nowego a F0/1 pójdzie do Juniora (obecnie 5 miesięcy i za jakieś 2 miesiące wyrośnie z nosidełka)
[ Dodano: Czw 20 Paź, 11 00:13 ]
Zamieszczone przez hizokuDowiadywałem się w lokalnych salonach o fotelik dziecięcy z katalogu akcesoriów Skody.
Fotelik dziecięcy ISOFIX G 0/1 (5L0 019 905) - cena ok 1300zł
Rama RWF do montowania tyłem do kierunku jazdy (DDF 000 003A) - ok 820zł
Ceny kosmiczne, nawet nie można go obejrzeć i przymierzyć. Dostępny na zamówienie, czas realizacji ok 9 dni.
Dużo taniej wyjdzie kupując ten sam fotelik w sprzedaży od producenta.
Na rynku niemieckim sprzedawany jest jako Wavo Fix XL, u nas Fair Bimbo Fix G 0/1.
Przypominam się z prośbą o zamieszczenie fotek, opinii z używania modeli montowanych tyłem do kierunku jazdy szczególnie na kanapie O2.
Moim zdaniem jednak do 18kg to mój syn w nim nie pojeździ bo jest już na niego za wysoki i pasy w najwyższej pozycji już idą za pleców a nie z nad barków
Komentarz
-
-
grajewiak, adamza, mi tez wpadl ten model fotelika w oko.
Za niedlugo zastane tata, wiec szukalem czegos ogolnie polecanego i chyba zdecydowalem sie na FAIR G 0/1 ISOFIX.
Mam jeszcze kilka pytan:
a. Czy on jest na pewno dobry dla noworodka?
b. Widzicie w nim jakies wady?
Dodatkowo na allegro znalazlem ciekawa aukcje http://allegro.pl/fair-g-0-1-isofix-...121128586.html
Cena i wyposazenie bardzo zachecajace, ale jest to uzywane. Stad troche obaw.
c. Czy warto pakowac sie w uzywany sprzet?
d. Sprawdzalem liste kompatybilnych modeli i wychodzi na to ze do Golfa VI wlasnie pasuje ta platforma typu A. Czy w takim wypadku mozna smialo zalozyc ze wszystko bedzie pasowac? Nie chce mi sie jechac do Warszawy specjalnie po ten fotelik :P
Dodatkowo chcialbym jakos zabezpieczyc siedzenia. Czy warto sie pakowac w ponizsze produkty:
Ochraniacz na fotel
Antyposlizgowa mata pod fotelik
Mata pod fotelik
?
Dzieki za poradyVW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
-
Dla swojego bobasa kupiłem w zeszłym roku nosidełko Graco ( http://www.ceneo.pl/2334993 ) za 490 zł+baza 300zł. Malutki po wsadzeniu w fotelik od razu zasypia tzn, że chyba jest mu wygodnie. Głównie korzystamy z tego na dłuższych trasach 150-200 km. Jak synek podrośnie to już mam wybrany dla niego fotelik oczywiście też Graco
Komentarz
-
-
idas, z praktyki powiem ci ze nie polecam tego fotelika noworodkom ze względu czysto praktycznego fotelika nie rozłożysz tak aby dziecko było w pozycji leżącej jadąc do tyłu w skodzie bo siedzenie jest pochylone nie wiem jak w golfie są tylne siedzenia ale dla noworodka ja używałem nosidełka jakie miałem przy wózku, ponieważ mój młodszy chłopak już jest za duży więc wylądował w FAIR i jest zadowolony jak narazieSądzę że wszystko będzie ci pasowało ponieważ FAIR był oferowany jako oryginalne akcesoria dla grupy VW.
p.s.
mam identyczny fotelik jak na aukcjitylko bez wkładki dla noworodka ale za to z zagłówkiem dla starszych dzieci
a ponieważ starszy już wyrósł więc zakupiłem nowy fotelik http://playxtrem.pl/produkty/11/protector-fix
Komentarz
-
-
Zgadzam się z adamza, ale nie ze względu na to, że nie można położyć, wg mnie można położyć. Ale dla maluszka poniże j 4-5 miesięcy sam miałem nosidlo i polecam. Taki fotelik to już tak raczej od 6 miesiąca.
Nowy czy używany, to zależy ile się ma kasy. Używany tylko wtedy jak się ma pewność że nie uczestniczył w wypadku.
PS. Ja swój w tym tygodniu będę swoją drogą wystawiał na sprzedaż bo maluch wyrósł.
Komentarz
-
-
Zastanawiam się nad wyborem fotelika z grupy 9-18kg - z ISOFIX czy bez.
Gdy czytam artykuły na fotelik.info wychodzi na to, że ISOFIX jest lepszym rozwiązaniem niż montaż za pomocą pasa bezpieczeństwa. Zwłaszcza ISOFIX w połączeniu z górnym pasem mocującym (top tether) lub dodatkową podporą.
Jednakże jeśli chodzi o wybór miejsca to wg fotelik.info: "Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie, jeśli chodzi o montaż fotelika samochodowego dla dziecka, to miejsce pośrodku tylnej kanapy, o ile jest ono wyposażone w 3-punktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie ISOFIX. Zapewnia ono najlepszą ochronę dla dziecka podczas zderzenia bocznego poprzez oddalenie od strefy uderzenia."
Brzmi to logicznie, jednak w OII pośrodku tylnej kanapy nie ma ISOFIX. Więc mam dylemat: lepsze mocowanie (ISOFIX) czy lepsze miejsce?
Skłaniam się ku lepszemu miejscu, ale ciekaw jestem Waszych przemyśleń.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YaccaZastanawiam się nad wyborem fotelika z grupy 9-18kg - z ISOFIX czy bez.
Gdy czytam artykuły na fotelik.info wychodzi na to, że ISOFIX jest lepszym rozwiązaniem niż montaż za pomocą pasa bezpieczeństwa. Zwłaszcza ISOFIX w połączeniu z górnym pasem mocującym (top tether) lub dodatkową podporą.
Jednakże jeśli chodzi o wybór miejsca to wg fotelik.info: "Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie, jeśli chodzi o montaż fotelika samochodowego dla dziecka, to miejsce pośrodku tylnej kanapy, o ile jest ono wyposażone w 3-punktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie ISOFIX. Zapewnia ono najlepszą ochronę dla dziecka podczas zderzenia bocznego poprzez oddalenie od strefy uderzenia."
Brzmi to logicznie, jednak w OII pośrodku tylnej kanapy nie ma ISOFIX. Więc mam dylemat: lepsze mocowanie (ISOFIX) czy lepsze miejsce?
Co do montarzu na srodku-rzeczywiscie tez jest bezpieczny ale strasznie niepraktyczny jeśli codziennie podróżujesz z bobasemOI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
-
Dodam coś od siebie.
Nabyłem w sierpniu 11 TAKI Besafe IZI Combi X3 izofix
Montuję za fotelem pasażera - oczywiście tyłem do kierunku jazdy. Też wyczytałem na foteliki.info, ze miejsce po środku kanapy jest najbezpieczniejsze. Niestety nie ma możliwości montażu tam fotelika z isofixem w skodzie.
Młody lubi jeździć w tym foteliku. Montaż fotelika jest prosty, ale wymaga nieco gimnastyki. Wygodna sprawa to pasy z magnesami, które je podtrzymują podczas wsiadania - przez co nie trzeba młodemu wydzierać ich spod zadka.
Minusy ujemne fotelika tyłem to - musisz kombinować lustereczko, żeby widzieć latorośl jeżdżąc samemu. Poza tym żona jeździ z tyłu za mną - w sumie to nie wiem czy to plus czy minus :diabelski_usmiech
Po zamontowaniu fotelika na siedzeniu pasażera nie zostaje zbyt wiele miejsca. Mając 186cm udaje mi się tam usiąść spokojnie, ale dłuższa podróż to już pewien problem. Mniejsze osobniki mieszczą się bez stresu.
Ogólnie fotelik sprawia wrażenie solidnego i porządnego. Obicie jest na tyle dobrej jakości, że bez problemu udaje się je utrzymać w czystości. Jedynie regulacja pochylenia jest niewielka, więc mały pasażer spi na siedząco w zasadzie.
Ogólnie mogę fotelik polecić z czystym sumieniem.
Link zamieszczony wyżej jest przypadkowy - nie jestem sprzedawcą tych fotelików. Swój kupiłem w Świecie Dziecka w centrum handlowym Markach w Wawie gdzie chciałem tylko przetestować, trafiłem na promocję i dostałem lepszą cenę niż w necie. Poza tym warto podjechać do takiego sklepu i poprosić o zamontowanie próbne fotela do auta oraz zapakowanie głównego użytkownika(czki) celem obserwacji zachowania
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rOBERTO795Zamieszczone przez YaccaZastanawiam się nad wyborem fotelika z grupy 9-18kg - z ISOFIX czy bez.
Co do montarzu na srodku-rzeczywiscie tez jest bezpieczny ale strasznie niepraktyczny jeśli codziennie podróżujesz z bobasem
Montaż na środku tylnej kanapy generalnie powinien być najbezpieczeniejszy, ale przynajmniej w O2FL kanapa na środku nie jest wyprofilowana, co powoduje, że trudno stabilnie zamontować fotelik. Zdecydowanie lepsze miejsca pod tym względem są po bokach (trzeba wybrać ten bok, do którego na codzień będzie lepszy dostęp).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bardzozlymisioPoza tym żona jeździ z tyłu za mną - w sumie to nie wiem czy to plus czy minus :diabelski_usmiechJak to mawiał były prezydent są plusy dodatnie i ujemne.
Po przeczytaniu wszystkich odpowiedzi (DZIĘKI!!!) mam więcej wątpliwości niż kilka dni temu.
Muszę poeksperymentować i znaleźć fotelik, który będzie dobrze się trzymał zarówno na środku jak i z boku.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadomoim zdaniem nie - bezpieczniejsze są prawa lub lewa tył
[ Dodano: Wto 27 Mar, 12 12:02 ]
Zamieszczone przez TichyJa się nie zgodzę, że środek jest najbezpieczniejszy. Zdecydowana większość wypadków to zderzenia czołowe z przesunięciem. Wtedy łatwo coś może wpaść do środka przez przednią szybę (nawet jej kawałki) i polecieć na dzieciaka. Po bokach chronią go przednie fotele.
[ Dodano: Wto 27 Mar, 12 12:03 ]
Zamieszczone przez gieuZdecydowanie lepsze miejsca pod tym względem są po bokach (trzeba wybrać ten bok, do którego na codzień będzie lepszy dostęp).
Komentarz
-
-
Isofix jest fajny, jak autem jezdza tylko max 4 osoby. Inaczej na tym srodkowym miejscu to mozna sobie podlokietnik rozlozyc.
Tak samo zapiecie pasow dla 3 "poddupnikow" na tylnej kanapie w OII to jest fajna zabawa. Jakby nie dalo sie tej kanapy ciut inaczej wyprofilowac i srodkowe miejsce zrobic o 5-8cm szersze
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ahgeTeż się zastanawiałem, czy kupic fotelik z Isofixem czy nie, w końcu kupiłem Romer King Plus bez IsoFixa i dzisiaj po ponad roku używania kupiłbym jednak z Isofixem.
A tak na marginesie to możesz kupic fotelik jednocześnie z montażem na pasy i ISofix
Wczoraj mierzyłem Maxi-Cosi Tobi, sprawił dobre wrażenie, jednakże musiałem rozwinąć pas do końca i montaż był trochę kłopotliwy - a ja przewiduję częste wyciąganie fotelika z samochodu.
Dzisiaj przymierzyłem Roemer King Plus i bardziej mi się spodobał - szybszy i łatwiejszy montaż, sprawiał wrażenie, że jest lepiej unieruchomiony.
Muszę jeszcze sprawdzić fotelik z Isofixem - z tego co czytałem w tym wątku, to wszystkie Roemery z Isifixem przewidują montaż za pomocą pasów, więc też będzie można zamocować na środku kanapy.
Obecnie King Plus jest faworytem, ale jeszcze szukam.
Co do mocowania na środku, to zostaje tak mało miejsca, że ja już bym się nie zmieścił albo co najmniej byłoby mi niewygodnie. Może moja żona dałaby radę, ale jest raczej węższa niż szerszaTak więc miejsce środkowe pozostaje tylko, gdy nikt więcej nie siedzi z tyłu.
Komentarz
-
Komentarz