Foteliki do octy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • juzeksiq
    Classic
    • 2011
    • 19

Ja dla swojej małej kupiłem fotelik RECARO young sport. Kosztuje ok 800zł. Jest do 36 kg. bardzo dobrze trzyma dziecko,jest bardzo łatwy w montażu i dobrze wypada w testach. Naprawdę polecam.

Komentarz

• SP9XWW
      Rider
      • 2009
      • 579

Zamieszczone przez SP9XWW
      Jak bardzo baza powinna być dociśnięta - widać w części obrazka zaznaczonej czerwonym kółkiem. Podejrzewam, że taki docisk zadziała wystarczająco aby tarcie unieruchomiło bazę w fotelu. W każdym razie - praktyka montażowa czyni mistrza! 8) Jutro zasuwam na parking trenować prawidłowe dociskanie bazy do fotela. :lol:
      Już po testach. Docisnąłem fotelik do oparcia fotela jak tylko mogłem. Nie jest to wcale takie proste (strach przed uszkodzeniem prowadnic zostaje). Mechanizm trzymający zatrzasnął mi się dodatkowo od obecnej pozycji "po jednym ząbku" na każdą stronę. Baza faktycznie trzyma się stabilniej (tarcie robi swoje). Potrzeba by naprawdę dużej siły bocznej na zakrętach żeby fotelik się przesunął. Wychodzę jednak z założenia że to Octavia a nie pocisk manewrujący - więc wszystko powinno być OK. :lol:

PS: Informacja ad acta dla potomnych - gdyby ktoś w przyszłości miał takie dylematy jak mua.
      Vy 73! de S!@w

Komentarz

• adamza
        Ambiente
        • 2010
        • 174

Zamieszczone przez grajewiak
        maxpaynemm, nie szkoda mi kasy tak jak nie szkoda mi było kasy na auto z ESP i poduchami. Taki rodzaj ubezpieczenia
        mam nadzieję że zdjęcie dziecka juz po poluzowaniu pasów bo jak nie i tak jeździsz to nie rozumiesz słowa bezpieczeństwo.
        Mam ten sam fotelik z baza do przodu i tyłu, wybór mój był podyktowany względami bezpieczeństwa ale nawet najlepszy fotelik nie zapewni go jeśli dziecko nie jest prawidłowo zapięte.
        z obserwacji użytkownika fotelika to polecam jak najdłużej jeździć tyłem (nam się udało do prawie 2 lat dziecka ale potem już nie miał miejsca na nogi i nie najlepiej znosi jazde tyłem) a ze względu na to iż mój syn już z niego wyrasta trzeba będzie kupić coś nowego a F0/1 pójdzie do Juniora (obecnie 5 miesięcy i za jakieś 2 miesiące wyrośnie z nosidełka)

[ Dodano: Czw 20 Paź, 11 00:13 ]
        Zamieszczone przez hizoku
        Dowiadywałem się w lokalnych salonach o fotelik dziecięcy z katalogu akcesoriów Skody.
        Fotelik dziecięcy ISOFIX G 0/1 (5L0 019 905) - cena ok 1300zł
        Rama RWF do montowania tyłem do kierunku jazdy (DDF 000 003A) - ok 820zł
        Ceny kosmiczne, nawet nie można go obejrzeć i przymierzyć. Dostępny na zamówienie, czas realizacji ok 9 dni.

Dużo taniej wyjdzie kupując ten sam fotelik w sprzedaży od producenta.

Na rynku niemieckim sprzedawany jest jako Wavo Fix XL, u nas Fair Bimbo Fix G 0/1.

Przypominam się z prośbą o zamieszczenie fotek, opinii z używania modeli montowanych tyłem do kierunku jazdy szczególnie na kanapie O2.
        polecam ten zakup, grajewiak ładne zdjęcie wadził. Fotelik jest jak najbardziej polecany przez nie tylko ADEC ale parę innych federacji a najwięcej o nim czytałem na forach skandynawskich gdzie była masa filmików z crash testów.
        Moim zdaniem jednak do 18kg to mój syn w nim nie pojeździ bo jest już na niego za wysoki i pasy w najwyższej pozycji już idą za pleców a nie z nad barków
        jest

było

Komentarz

• grajewiak
          Rider
          • 2010
          • 582
          • Jeep

adamza, dzięki za poradę :P pasy poluźnione po dojechaniu do domu bo pociecha zasnęła a ciepło się zaczęło robić.
          Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
          Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• adamza
            Ambiente
            • 2010
            • 174

Zamieszczone przez grajewiak
            adamza, dzięki za poradę :P pasy poluźnione po dojechaniu do domu bo pociecha zasnęła a ciepło się zaczęło robić.
            no
            jest

było

Komentarz

• idas
              Elegance
              • 2006
              • 828

grajewiak, adamza, mi tez wpadl ten model fotelika w oko.
              Za niedlugo zastane tata, wiec szukalem czegos ogolnie polecanego i chyba zdecydowalem sie na FAIR G 0/1 ISOFIX.
              Mam jeszcze kilka pytan:
              a. Czy on jest na pewno dobry dla noworodka?
              b. Widzicie w nim jakies wady?

Dodatkowo na allegro znalazlem ciekawa aukcje http://allegro.pl/fair-g-0-1-isofix-...121128586.html
              Cena i wyposazenie bardzo zachecajace, ale jest to uzywane. Stad troche obaw.
              c. Czy warto pakowac sie w uzywany sprzet?
              d. Sprawdzalem liste kompatybilnych modeli i wychodzi na to ze do Golfa VI wlasnie pasuje ta platforma typu A. Czy w takim wypadku mozna smialo zalozyc ze wszystko bedzie pasowac? Nie chce mi sie jechac do Warszawy specjalnie po ten fotelik :P

Dodatkowo chcialbym jakos zabezpieczyc siedzenia. Czy warto sie pakowac w ponizsze produkty:
              Ochraniacz na fotel
              Antyposlizgowa mata pod fotelik
              Mata pod fotelik
              ?

Dzieki za porady
              VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
              VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• ahmed799
                RS
                • 2009
                • 6910
                • Ford

Dla swojego bobasa kupiłem w zeszłym roku nosidełko Graco ( http://www.ceneo.pl/2334993 ) za 490 zł+baza 300zł. Malutki po wsadzeniu w fotelik od razu zasypia tzn, że chyba jest mu wygodnie. Głównie korzystamy z tego na dłuższych trasach 150-200 km. Jak synek podrośnie to już mam wybrany dla niego fotelik oczywiście też Graco

филип
                Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• adamza
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 174

idas, z praktyki powiem ci ze nie polecam tego fotelika noworodkom ze względu czysto praktycznego fotelika nie rozłożysz tak aby dziecko było w pozycji leżącej jadąc do tyłu w skodzie bo siedzenie jest pochylone nie wiem jak w golfie są tylne siedzenia ale dla noworodka ja używałem nosidełka jakie miałem przy wózku, ponieważ mój młodszy chłopak już jest za duży więc wylądował w FAIR i jest zadowolony jak narazie Sądzę że wszystko będzie ci pasowało ponieważ FAIR był oferowany jako oryginalne akcesoria dla grupy VW.

p.s.
                  mam identyczny fotelik jak na aukcji tylko bez wkładki dla noworodka ale za to z zagłówkiem dla starszych dzieci

a ponieważ starszy już wyrósł więc zakupiłem nowy fotelik http://playxtrem.pl/produkty/11/protector-fix
                  jest

było

Komentarz

• grajewiak
                    Rider
                    • 2010
                    • 582
                    • Jeep

Zgadzam się z adamza, ale nie ze względu na to, że nie można położyć, wg mnie można położyć. Ale dla maluszka poniże j 4-5 miesięcy sam miałem nosidlo i polecam. Taki fotelik to już tak raczej od 6 miesiąca.
                    Nowy czy używany, to zależy ile się ma kasy. Używany tylko wtedy jak się ma pewność że nie uczestniczył w wypadku.

PS. Ja swój w tym tygodniu będę swoją drogą wystawiał na sprzedaż bo maluch wyrósł.
                    Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
                    Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• Yacca
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 119

Zastanawiam się nad wyborem fotelika z grupy 9-18kg - z ISOFIX czy bez.
                      Gdy czytam artykuły na fotelik.info wychodzi na to, że ISOFIX jest lepszym rozwiązaniem niż montaż za pomocą pasa bezpieczeństwa. Zwłaszcza ISOFIX w połączeniu z górnym pasem mocującym (top tether) lub dodatkową podporą.

Jednakże jeśli chodzi o wybór miejsca to wg fotelik.info: "Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie, jeśli chodzi o montaż fotelika samochodowego dla dziecka, to miejsce pośrodku tylnej kanapy, o ile jest ono wyposażone w 3-punktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie ISOFIX. Zapewnia ono najlepszą ochronę dla dziecka podczas zderzenia bocznego poprzez oddalenie od strefy uderzenia."

Brzmi to logicznie, jednak w OII pośrodku tylnej kanapy nie ma ISOFIX. Więc mam dylemat: lepsze mocowanie (ISOFIX) czy lepsze miejsce?

Skłaniam się ku lepszemu miejscu, ale ciekaw jestem Waszych przemyśleń.

Komentarz

• rOBERTO795
                        RS
                        • 2009
                        • 3465
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Yacca
                        Gdy czytam artykuły na fotelik.info wychodzi na to, że ISOFIX jest lepszym rozwiązaniem niż montaż za pomocą pasa bezpieczeństwa. Zwłaszcza ISOFIX w połączeniu z górnym pasem mocującym (top tether) lub dodatkową podporą.

Jednakże jeśli chodzi o wybór miejsca to wg fotelik.info: "Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie, jeśli chodzi o montaż fotelika samochodowego dla dziecka, to miejsce pośrodku tylnej kanapy, o ile jest ono wyposażone w 3-punktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie ISOFIX. Zapewnia ono najlepszą ochronę dla dziecka podczas zderzenia bocznego poprzez oddalenie od strefy uderzenia."

Brzmi to logicznie, jednak w OII pośrodku tylnej kanapy nie ma ISOFIX. Więc mam dylemat: lepsze mocowanie (ISOFIX) czy lepsze miejsce?

Ja mam u siebie Roemera 9-18 bez isofix-u ale montuje zawsze za fotelem kierowcy- w imie zasady ze kiedrowca zawsze chroni siebie w pierwszej kolejnosci.
                        Co do montarzu na srodku-rzeczywiscie tez jest bezpieczny ale strasznie niepraktyczny jeśli codziennie podróżujesz z bobasem
                        OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• ruwado
                          RS
                          • 2009
                          • 14916
                          • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez rOBERTO795
                          Co do montarzu na srodku-rzeczywiscie tez jest bezpieczny
                          moim zdaniem nie - bezpieczniejsze są prawa lub lewa tył
                          pozdrawiam - Darek
                          ​​

Komentarz

• Yacca
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 119

Zamieszczone przez ruwado
                            Może chociaż jeden argument?

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14916
                              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Yacca
                              Może chociaż jeden argument?
                              tak mi sie wydaje - na wyprofilowanej kanapie w zagłębieniach na bocznych miejscach fotelik lepiej sie ustawia, niz na wystającej środkowej części. Jest stabilniejszy. To moje odczucia.
                              pozdrawiam - Darek
                              ​​

Komentarz

• bardzozlymisio
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 208

Dodam coś od siebie.
                                Nabyłem w sierpniu 11 TAKI Besafe IZI Combi X3 izofix

Montuję za fotelem pasażera - oczywiście tyłem do kierunku jazdy. Też wyczytałem na foteliki.info, ze miejsce po środku kanapy jest najbezpieczniejsze. Niestety nie ma możliwości montażu tam fotelika z isofixem w skodzie.

Młody lubi jeździć w tym foteliku. Montaż fotelika jest prosty, ale wymaga nieco gimnastyki. Wygodna sprawa to pasy z magnesami, które je podtrzymują podczas wsiadania - przez co nie trzeba młodemu wydzierać ich spod zadka.

Minusy ujemne fotelika tyłem to - musisz kombinować lustereczko, żeby widzieć latorośl jeżdżąc samemu. Poza tym żona jeździ z tyłu za mną - w sumie to nie wiem czy to plus czy minus :diabelski_usmiech

Po zamontowaniu fotelika na siedzeniu pasażera nie zostaje zbyt wiele miejsca. Mając 186cm udaje mi się tam usiąść spokojnie, ale dłuższa podróż to już pewien problem. Mniejsze osobniki mieszczą się bez stresu.

Ogólnie fotelik sprawia wrażenie solidnego i porządnego. Obicie jest na tyle dobrej jakości, że bez problemu udaje się je utrzymać w czystości. Jedynie regulacja pochylenia jest niewielka, więc mały pasażer spi na siedząco w zasadzie.
                                Ogólnie mogę fotelik polecić z czystym sumieniem.

Link zamieszczony wyżej jest przypadkowy - nie jestem sprzedawcą tych fotelików. Swój kupiłem w Świecie Dziecka w centrum handlowym Markach w Wawie gdzie chciałem tylko przetestować, trafiłem na promocję i dostałem lepszą cenę niż w necie. Poza tym warto podjechać do takiego sklepu i poprosić o zamontowanie próbne fotela do auta oraz zapakowanie głównego użytkownika(czki) celem obserwacji zachowania

Komentarz

• BADYL
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2404
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

bardzozlymisio, no mnie za niedługo też będzie czekało zakup fotelika.....na październik szykują się saaame wydatki :lol: ale co tam
                                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• gieu
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 607
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez rOBERTO795
                                    Zamieszczone przez Yacca

Ja mam u siebie Roemera 9-18 bez isofix-u ale montuje zawsze za fotelem kierowcy- w imie zasady ze kiedrowca zawsze chroni siebie w pierwszej kolejnosci.
                                    Co do montarzu na srodku-rzeczywiscie tez jest bezpieczny ale strasznie niepraktyczny jeśli codziennie podróżujesz z bobasem
                                    Ta zasada już dawno została obalona ;-)
                                    Montaż na środku tylnej kanapy generalnie powinien być najbezpieczeniejszy, ale przynajmniej w O2FL kanapa na środku nie jest wyprofilowana, co powoduje, że trudno stabilnie zamontować fotelik. Zdecydowanie lepsze miejsca pod tym względem są po bokach (trzeba wybrać ten bok, do którego na codzień będzie lepszy dostęp).
                                    Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

• Tichy
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 544

Ja się nie zgodzę, że środek jest najbezpieczniejszy. Zdecydowana większość wypadków to zderzenia czołowe z przesunięciem. Wtedy łatwo coś może wpaść do środka przez przednią szybę (nawet jej kawałki) i polecieć na dzieciaka. Po bokach chronią go przednie fotele.

Komentarz

• Yacca
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 119

Zamieszczone przez bardzozlymisio
                                        Poza tym żona jeździ z tyłu za mną - w sumie to nie wiem czy to plus czy minus :diabelski_usmiech
                                        Dobre Jak to mawiał były prezydent są plusy dodatnie i ujemne.

Po przeczytaniu wszystkich odpowiedzi (DZIĘKI!!!) mam więcej wątpliwości niż kilka dni temu.
                                        Muszę poeksperymentować i znaleźć fotelik, który będzie dobrze się trzymał zarówno na środku jak i z boku.

Komentarz

• ruwado
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 14916
                                          • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Yacca
                                          (DZIĘKI!!!) mam więcej wątpliwości niż kilka dni temu.
                                          do usług :szeroki_usmiech
                                          pozdrawiam - Darek
                                          ​​

Komentarz

• ahge
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 64

Też się zastanawiałem, czy kupic fotelik z Isofixem czy nie, w końcu kupiłem Romer King Plus bez IsoFixa i dzisiaj po ponad roku używania kupiłbym jednak z Isofixem.
                                            A tak na marginesie to możesz kupic fotelik jednocześnie z montażem na pasy i ISofix

Komentarz

• Tichy
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 544

ahge, dodam, że Romer ma przynajmniej dwa modele z ISOFIX-em i pasami na raz. Taki fotelik ze stópką (a nie TT) daje maksymalną uniwersalność i maksymalny poziom ochrony (3 punkty mocowania w dowolnym aucie). TT mają niestety tylko najnowsze autka.

Komentarz

• pandzik
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2254
                                                • Seat

Zamieszczone przez ruwado
                                                Najbezpieczniejszy jest właśnie środek z tyłu.

[ Dodano: Wto 27 Mar, 12 12:02 ]
                                                Zamieszczone przez Tichy
                                                Ja się nie zgodzę, że środek jest najbezpieczniejszy. Zdecydowana większość wypadków to zderzenia czołowe z przesunięciem. Wtedy łatwo coś może wpaść do środka przez przednią szybę (nawet jej kawałki) i polecieć na dzieciaka. Po bokach chronią go przednie fotele.
                                                Najbardziej niebezpieczne wypadki to uderzenie boczne. Obojętne w jakim osoba jest wieku. Wystarczy niewielkie uderzenie, dziecko w dupiastym foteliku, bądź źle zapięte uderza w drzwi i jest po sprawie (chodzi o uszkodzenia mózgu). Stąd bezpieczniejszy jest środek kanapy.

[ Dodano: Wto 27 Mar, 12 12:03 ]
                                                Zamieszczone przez gieu
                                                Zdecydowanie lepsze miejsca pod tym względem są po bokach (trzeba wybrać ten bok, do którego na codzień będzie lepszy dostęp).
                                                Strona od chodnika wchodzi w grę przy jednym dziecku...

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Isofix jest fajny, jak autem jezdza tylko max 4 osoby. Inaczej na tym srodkowym miejscu to mozna sobie podlokietnik rozlozyc.

Tak samo zapiecie pasow dla 3 "poddupnikow" na tylnej kanapie w OII to jest fajna zabawa. Jakby nie dalo sie tej kanapy ciut inaczej wyprofilowac i srodkowe miejsce zrobic o 5-8cm szersze
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Yacca
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 119

Zamieszczone przez ahge
                                                    Też się zastanawiałem, czy kupic fotelik z Isofixem czy nie, w końcu kupiłem Romer King Plus bez IsoFixa i dzisiaj po ponad roku używania kupiłbym jednak z Isofixem.
                                                    A tak na marginesie to możesz kupic fotelik jednocześnie z montażem na pasy i ISofix
                                                    A co wg Ciebie przemawia za Isofixem?

Wczoraj mierzyłem Maxi-Cosi Tobi, sprawił dobre wrażenie, jednakże musiałem rozwinąć pas do końca i montaż był trochę kłopotliwy - a ja przewiduję częste wyciąganie fotelika z samochodu.
                                                    Dzisiaj przymierzyłem Roemer King Plus i bardziej mi się spodobał - szybszy i łatwiejszy montaż, sprawiał wrażenie, że jest lepiej unieruchomiony.
                                                    Muszę jeszcze sprawdzić fotelik z Isofixem - z tego co czytałem w tym wątku, to wszystkie Roemery z Isifixem przewidują montaż za pomocą pasów, więc też będzie można zamocować na środku kanapy.
                                                    Obecnie King Plus jest faworytem, ale jeszcze szukam.

Co do mocowania na środku, to zostaje tak mało miejsca, że ja już bym się nie zmieścił albo co najmniej byłoby mi niewygodnie. Może moja żona dałaby radę, ale jest raczej węższa niż szersza Tak więc miejsce środkowe pozostaje tylko, gdy nikt więcej nie siedzi z tyłu.

Komentarz

Pracuję...