Foteliki do octy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tichy
    Rider
    • 2010
    • 544

Yacca, ISOFIX to prosty montaż, minimalizujący ryzyko błędów i nie wymagający zbyt dużo siły. Daj żonie Tobi i niech sama zamontuje tak, żeby nie latał. Do tego potrzeba chyba boksera wagi ciężkiej... A nawet wtedy fotelik pracuje na zakrętach.

Ogólnie Maxi Cosi zeszło na psy ostatnimi czasy. Materiały tanie i nieprzewiewne. Do tego słabe plastiki i kiepskie czyszczenie. Romer ma dużo wygodniejsze foteliki z lepszych materiałów.

Do tego Romer ma system zmniejszający obciążenia działające na kręgosłup dziecka.

Komentarz

• pandzik
      RS
      • 2011
      • 2254
      • Seat

Niestety z montażem na środku w O2 nie ma lekko. Fotelik blokuje zapięcie pasa na prawym siedzisku. Ciekawe, w Pandzie nie miałem z tym problemu.

Komentarz

• natash
        RS
        • 2011
        • 2599

Panowie doradźcie na co zwrócić uwagę? Mam isofix, chciałbym sprawnie to wpinać w siedzenie. Czy fotelik jest połączony z wózkiem np. po co jest baza/adapter? Na tą chwilę jestem kompletnie zielony, nie chcę wydać kosmicznych pieniędzy, skłaniam się nawet ku używce. Napiszcie na jakie newralgiczne rzeczy zwrócić uwagę, będę bardzo wdzięczny, bo na wrzesień muszę mieć już coś kupione

Komentarz

• Yacca
          Ambiente
          • 2011
          • 119

Klamka zapadła, fotelik w samochodzie - King Plus.
          Pojechałem do sklepu jeszcze przetestować Duo Plus z Isofixem ale okazało się, że nie ma wybranego koloru a ten dostępny jest o ponad 100zł droższy i stanęło na King Plus.
          W zasadzie przewiduję montaż na środku kanapy, więc Isofix nieczęsto byłby wykorzystywany a King Plus montuje się szybko i pewnie za pomocą pasa.
          Dodatkowo do Duo Plus przewidziany jest górny pas TT, ale nie ma go w komplecie i trzeba dokupić (widziałem w internecie za 125zł)
          Pierwsze wrażenia:
          - łatwo i pewnie się montuje
          - raczej nie ma szansy aby siadły jeszcze dwie osoby z tyłu, może na krótki dystans gdy fotelik jest zamontowany z prawej strony
          - jak pisał Pandzik - gdy fotelik na środku to z prawej strony już nikt nie usiądzie, bo fotelik blokuje zapięcie pasa
          - synkowi chyba się podoba bo od razu zasypia
          - kierowca bez problemu może zmienić z pozycji siedzącej do przechylonej do spania.
          Tak więc jestem zadowolony, prawdziwy test będzie gdy pojedziemy w dłuższą trasę.

Jedyną wątpliwość budzi zdanie z instrukcji, że należy naciągać paski trzymające dziecko aż do wyraźnego kliknięcia. Ja żadnego kliknięcia nie słyszę ani nie czuję. Myślę, że to błąd tłumaczenia.

Komentarz

• pandzik
            RS
            • 2011
            • 2254
            • Seat

- jak pisał Pandzik - gdy fotelik na środku to z prawej strony już nikt nie usiądzie, bo fotelik blokuje zapięcie pasa
            To że blokuje to nie znaczy że nie usiądzie. Po prostu trzeba odchylić fotelik, zapiąc pas i dociągnąć fotelik.

Komentarz

• natash
              RS
              • 2011
              • 2599

Zamieszczone przez BADYL
              bardzozlymisio, no mnie za niedługo też będzie czekało zakup fotelika.....na październik szykują się saaame wydatki :lol: ale co tam
              To tak jak ja . Ponownie przebrnąłem przez cały wątek i skłaniam się ku takim faktom, może ktoś pomoże co wybrać.
              - na początek biorę nosidełko, czyli 0-9
              - baza na isofix, bo podobno lepiej trzyma czyt. jest bezpieczniej, ale chciałbym, aby można było to również zamocować na pasy (nie wiem czy wtedy mocuje się bazę z nosidełkiem czy samo nosidełko), w przypadku "pożyczenia" malucha wraz z osprzętem dziadkom lub samotnej podróży z bobikiem z przodu, chciałbym wybrać coś uniwersalnego, żeby w tą bazę potem wpiąć potem fotelik 0-18, chyba, że nie jest to możliwe to proszę mnie uświadomić, bo podobno taka kolej rzeczy jest najlepsza (nosidełko, 0-18, 15-36, nie wiem nie znam się, tak wyczytałem)
              - fotelik/nosidełko tyłem do kierunku jazdy
              - czy warto brać taki sprzęt, że mogę to nosidełko zamocować na jakiś wózek, skoro mam kombi, czy lepiej osobno kupić wózek z ekonomicznego punktu widzenia?
              - niestety mam ograniczony budżet ok 800-1000 złotych, dlatego skłaniam się do używki, oczywiście jak nie da rady, to będę musiał go nagiąć

Co wybrać spełniając te kryteria?

[ Dodano: Pon 09 Kwi, 12 00:52 ]
              Chyba to jest odpowiedź na moje pytanie:
              W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

5 gwiazdek ADAC, montaż na bazie isofix, na bazie przymocowanej pasami (na przednim siedzeniu nie mam isofix), montaż pasami bez bazy (u dziadków), w miarę nowy produkt, na allegro można znaleźć za ok 50% ceny czyli 500-600 z bazą, chyba nie jest to zła cena.

Komentarz

• do_mario
                Classic
                • 2010
                • 38

Gdy wasze pociechy podrosną staniecie przed problemem zakupu większego fotelika
                ja wybrałem ten 15do36kg

atutem
                Isofix +opcja powiększenia fotelika , rośnie z dzieckiem

Naczytałem się i zrobił się problem co kupić

Wejdź na stronę Uwagi!, opiniotwórczego programu interwencyjno-śledczego, i oglądaj nasze reportaże! Ujawniamy ogólnopolskie afery, nie boimy się kontrowersji.
                do_mario Kraków

Komentarz

• BADYL
                  RS
                  • 2011
                  • 2396
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

natash, jak już coś kupisz to daj znac na co się zdecydowałeś może skorzystam ja za kupnem bedę się rozgladał w okolicach sierpień/wrzesień :roll: dzieciątko ma zawitać w październiku
                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• natash
                    RS
                    • 2011
                    • 2599

Moje przemyślenia są takie, po obejrzeniu kilku filmików youtube, biorę:
                    - Cybex Aton z bazą isofix
                    - Maxi Cosi CabrioFix z bazą isofix
                    - Romer Baby Safe Plus SHR II z bazą isofix

I do tego albo uda mi się łyknąć wózek pasujący do nosidełka albo kupię innego producenta, po to kupiłem kombi, że mogę wozić wózek oprócz nosidełka , chociaż byłoby wygodniej bo nosidełko można byłoby wpiąć w stelaż i nie trzeba byłoby wozić sportówki ani gondoli, tylko stelaż.

Zastanawia mnie tylko jedno, co potem, czy jak kupię kolejny fotelik 9-18kg, to on jest z bazą pasującą od 0-9kg czy już są bez bazy i mogę odsprzedać mój komplet czy tylk samo nosidełko, nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie.

Gdzie można dokupić te elementy, bo chyba one będą bardziej stabilizować bazę isofix...

[ Dodano: Wto 10 Kwi, 12 11:20 ]
                    Badyl - kupiłem to cudo http://allegro.pl/fotelik-romer-baby...253710200.html za 550 zł, nowy zestaw na allegro ok 1000-1100, w sklepie pewnie parę stówek więcej.

Komentarz

• BADYL
                      RS
                      • 2011
                      • 2396
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

natash, no gratuluję zakupu.... Ja będę skłaniał się ku tym trzem powyższym przykładom ...ale fotelik kupię raczej nowy (na używkę żona się nie zgodzi :roll: )

Komentarz

• natash
                        RS
                        • 2011
                        • 2599

Fotelik jest z 2010 roku, obstawiam, że będę 3 właścicielem, fotelik ma nowy pokrowiec, bo dziecko go mówiąc kolokwialnie obrzygało i nie dało się go wyprać. Gość ma fakturę, ale ma to sprawdzić, ja kierowałem się tym, żeby był w dobrym stanie i nie starszy niż 3 lata, bo wyczytałem że atest jest na 5 lat, pewnie chodzi tutaj o promienie UV osłabiające materiały z których jest zrobiony fotelik, jak ten leży w aucie i słońce świeci na niego.

Czy na foteliku jest gdzieś data produkcji, jeżeli sprzedający nie odkopałby faktury?

Komentarz

• BADYL
                          RS
                          • 2011
                          • 2396
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

natash, i co dotarłeś do info czy baza od fotelika 0-13 czy będzie pasować do kolejnego 9-18kg :?: :?: :?:

Komentarz

• natash
                            RS
                            • 2011
                            • 2599

Nie, ale z tego co widzę, to raczej do kolejnego są inne bazy, sprzedawane wraz z fotelikiem nie jak w przypadku 0-13kg osobno, tylko razem, mówię o isofix, potem ci wkleje linki co znalazłem.

Nie wiem skąd wziąć te adaptery plastykowe do isofix, może ktoś doszedł do tego.

Komentarz

• winni77
                              RS
                              • 2009
                              • 2183
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez natash
                              Nie wiem skąd wziąć te adaptery plastykowe do isofix, może ktoś doszedł do tego.
                              Te co załączyłeś na obrazku ja dostałem razem z fotelikiem Romer/Britax. Możesz je kupić w specjalistycznych sklepach niemowlęcych/dziecięcych. Numer części to 55450050. Nazywa sie to prowadnica isofix (ISOFIX LATCH GUIDES). Tu znajdziesz gdzieś mniej więcej w środku dokumentu.
                              Mój "Batmobil"

Komentarz

• micho_m
                                Rider
                                • 2011
                                • 528
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja kupilem dla swojego malucha fotelik BeSafe Izi X3, wg mnie wypada najlepiej. Przymierzalismy sie tez do Maxi Cosi Tobi i Romer King Plus i wybor padl na Besafe.
                                Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                                www.nawmar.pl

Komentarz

• Yarwa
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 915
                                  • BMW

natash troche pozno odpowiadam na jeden z twoich wczesniejszych postow, bo juz kupiles fotelik, ale o to moje obserwacje z autopsji:
                                  - jedyne foteliki, (ktore byly na isofix i spelnialy standardy bezpieczenstwa zalozone przeze mnie to rozwiazanie) w których dałoby sie wykorzystać bazę do fotelika 0-9 i pozniej 9-18 to maxicosi. Na poczatku byl cabriofix lub pebble 9ja mialem pebble) a kolejnym fotelikiem (9-18) mial byc pearl. I w 2010 jak stanalem przed wyborem tylko te foteliki mozna bylo wykorzystac przy uzyciu jednej bazy. Chociaz z poczatku mialem takie zalozenie jak ty, to pozniej zmienilem to podejscie i sprzedalem razem z pebble baze i nie zamierzalem kupic pearl. Z powodu takiego ze pearl (9-18) mozna bylo montowac tylko prodem do kierunku jazdy.
                                  - moim zdaniem na podstawie analizy roznych tekstow i testow dziecko nalezy wozic jak najdluzej tylem do kierunku jazdy - najlepiej do 4 roku zycia i w zwiazku z tym najlepej szukac takiego fotelika.
                                  - jesli chodzi o adaptery do isofix ktore pokazales na zdjeciu to powinny byc w komplecie z fotelikiem;
                                  - jesli chodzi o montaz na stelazu od wozka do do wiekszosci nosidelek raczej mozna dokupic stosowne adaptery. Jedank ja uwazam ze powinno sie unikac nosidelka jako wozka. Nosidelko ze wzg na swoje wyprofilowanie ma za zadanie trzymac dziecko w odpowiedniej pozycji podczs jazdy i ewentualnego wypadku a nie jest zaminnikiem gondoli. Z jakiegos powodu tez przeciez zalecenia sa zeby podcza sjazdy robic przerwy max co 2h i wyciagac dziecko z fotelika.
                                  - jesli chcesz uzywac w fotelika u dziadkow w aucie to sprawdź za wczasu czy zamontujesz go u nich, bo moze cie spotkac niespodzianka. Ja swojego maxi cosii pebble nie moglem zamontowac w lanosie rodziców z prozaicznego powodu. PAsy okazaly sie za krótkie i nie obejmowaly fotelika. Moj sąsiad mial podobny problem w hondzie civic. Radzil sobie tak, że przesuwal przednie siedzeinie na full do tylu i montowal fotelik w tym przednim siedzeniu. Po prostu najczęściej stare auta maja krótsze pasy.

micho_m tez sie na niego zdecydowałem.

Komentarz

• natash
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2599

Zamieszczone przez winni77
                                    Te co załączyłeś na obrazku ja dostałem razem z fotelikiem Romer/Britax. Możesz je kupić w specjalistycznych sklepach niemowlęcych/dziecięcych. Numer części to 55450050. Nazywa sie to prowadnica isofix (ISOFIX LATCH GUIDES). Tu znajdziesz gdzieś mniej więcej w środku dokumentu.
                                    Dzięki, właśnie oto mi chodzi, nie wiem tylko gdzie w Polsce to kupić, na niemieckim e-bay to znalazłem.

Yarwa - piszesz o foteliku po 13 kg i też będę się skłaniał do BeSafe Izi X3 , bo to chyba jedyny który w tym przedziale wiekowym (wagowym) montuje się tyłem do kierunku jazdy. Obecnie wybrałem Romer Baby Safe Plus SHR + baza isofix, i to chyba najlepsze rozwiązania, kosztowne, ale najbezpieczniejsze.

Komentarz

• winni77
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2183
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

winni77 napisał/a:
                                      natash napisał/a:

Dzięki, właśnie oto mi chodzi, nie wiem tylko gdzie w Polsce to kupić, na niemieckim e-bay to znalazłem.
                                      Musisz popytać w sklepach z fotelikami. Mnie się w foteliku zepsuła ta część w którą się wpina pasy. Bez problemu mi ściągnęli.
                                      Mój "Batmobil"

Komentarz

• BADYL
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2396
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

natash,raczej będę skłaniał się do zakupu Maxi Cosi CabrioFix z bazą isofix ponieważ dotarłem do info, iz jest baza isofix o nazwie "famili" i ona służy w pierwszym roku z fotelikiem 0-13(cabriofix lub pebble) a w następnych 3 latach z fotelikiem 9-18(pearl).

Komentarz

• Yarwa
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 915
                                          • BMW

BADYL o tym rozwiązaniu wyżej pisałem, ale zwróć uwagę na to, że pearl montujesz tylko przodem do kierunku jazdy. IMHO 2-3 latka powinno sie jeszcze wozić tyłem do kierunku jazdy. Dlatego jak moja mała wyrosła z pebble jednak sprzedałem bazę i kupiłem inny fotelik.

Komentarz

• winni77
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2183
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja natomiast muszę zakupić już większy fotelik (18kg w górę). Wybrałem Casual play protector fix isofix. Ma ktoś może jakieś doświadczenia z nim, albo poleci coś innego?
                                            Mój "Batmobil"

Komentarz

• natash
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2599

Zamieszczone przez Yarwa
                                              BADYL o tym rozwiązaniu wyżej pisałem, ale zwróć uwagę na to, że pearl montujesz tylko przodem do kierunku jazdy. IMHO 2-3 latka powinno sie jeszcze wozić tyłem do kierunku jazdy. Dlatego jak moja mała wyrosła z pebble jednak sprzedałem bazę i kupiłem inny fotelik.
                                              Tylko weź tu namów takie dziecko do jazdy tyłem względem kierunku

Komentarz

• pandzik
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2254
                                                • Seat

winni77, Ja kupiłem dla mojego 2,5 latka taki fotelik http://www.ceneo.pl/1299655
                                                Bardzo fajny. Dobre zabezpieczenie boczne. Duża regulacja pionowa - ale jest dość wąski. Dobry do O2 na środek.
                                                Mój szkrab będzie miał wzrost po mnie a do tego jest szczupły - fotelik jest idealny.

[ Dodano: Czw 12 Kwi, 12 07:31 ]
                                                Zamieszczone przez Yarwa
                                                IMHO 2-3 latka powinno sie jeszcze wozić tyłem do kierunku jazdy.
                                                Jeśli szkrab nie wyrośnie z fotelika.

Komentarz

• Tichy
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 544

Zamieszczone przez winni77

Yarwa - piszesz o foteliku po 13 kg i też będę się skłaniał do BeSafe Izi X3 , bo to chyba jedyny który w tym przedziale wiekowym (wagowym) montuje się tyłem do kierunku jazdy. Obecnie wybrałem Romer Baby Safe Plus SHR + baza isofix, i to chyba najlepsze rozwiązania, kosztowne, ale najbezpieczniejsze.
                                                  Polskim dystrybutorem Britax Romer jest Akpol: http://www.akpolbaby.pl
                                                  Oni będą mieli dostęp do części zamiennych.

Komentarz

• winni77
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2183
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez pandzik
                                                    winni77, Ja kupiłem dla mojego 2,5 latka taki fotelik http://www.ceneo.pl/1299655
                                                    Bardzo fajny. Dobre zabezpieczenie boczne. Duża regulacja pionowa - ale jest dość wąski. Dobry do O2 na środek.
                                                    Mój szkrab będzie miał wzrost po mnie a do tego jest szczupły - fotelik jest idealny.
                                                    Chciałem też zakupić Cybexa, tylko nowszy model - Solution X2-fix. Niestety, tu gdzie mieszkam (UK) nie ma ich na rynku. Można ciągnąć z Niemiec lub Włoch. Tylko potem, odpukać, jak będzie potrzeba gwarancja, to wysyłać to przez pół Europy... dlatego odpadł niestety. Brałem jeszcze pod uwagę Concord Transformer Click (4 gwiazdki ADAC), ale jak zobaczyłem to:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CfDxRBwBQwc[/youtube]

to :shock: :shock: :shock: nie wiem jak to dostało 4 gwiazdki.
                                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

Pracuję...