Zamieszczone przez Maicroft
Amortyzatory
Zwiń
X
-
Też wsadziłem takie amorki na przód i na tył i jest dość twardo nawet bez gum od Cupry.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
-
Komentarz
-
Maicroft, jak będę amorki zmieniał to i wahacze przy okazji zrobię :wink:Obecnie -> Octavia II:
Terminy Spotów Śląsko-Małopolskich

Komentarz
-
Twardo, ale nie napisałem , że nie przyjemnie :szeroki_usmiechTwardo ?? W koncu przyjemnie, przestalo bujac cala bude.
[ Dodano: Czw 27 Mar, 14 15:38 ]
qu_bek, uważaj, jak będziesz tuleje zmieniał. Jeżeli zostaniesz przy normalnych to jest duże prawdopodobieństwo, że masz wytarte sworznie wahaczy i tuleje lekko wejdą. A jak lekko wejdą to zaraz się wyrobią.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Panowie sprawdziłem i tuleje miałem zmieniane przy 152kkm, tak więc mają 13kkm nalatane :wink:
Pytanie czy zmieniając amorki zmieniać od razu sprężyny, czy zostawić serię :?:Obecnie -> Octavia II:

Komentarz
-
qu_bek, jeżeli nie chcesz obniżać to zostaw serię, pamiętaj o łożyskach Macphersona, odboje i osłony przednich amortyzatorów raczej będziesz miał dobre. Ja kupiłem nowe i założyłem bo już kupiłem :? . Ori były u mnie w bardzo dobrym stanie, zero zużycia było. Z tylnymi może być różnie.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
AdamB, tylne odboje mam zmienione przy 152kkm bo prawie ich nie było :shock:
[ Dodano: Wto 01 Kwi, 14 11:31 ]
Hej, miał ktoś do czynienia z amorkami MONROE REFLEX :?:Obecnie -> Octavia II:

Komentarz
-
mam od 1000km bilstein b4.
w porównaniu do ori dramatyczna przepaść na plus dla nowych b4.
wymienilem z odbojami i drazkami stabilizatora i naturalnie z lozyskami macpersona.
jest lepiej niż nowe a to pamiętam jeszcze bo uzytkuje od samego początku to auto.
zatem jeśli ktoś się zastanawia to nie ma nad czym tylko wymieniać.
ja wymienilem po ponad 4 latach i przy ok 1 00 kkm.
zaczatki pływania już było czuć przy 80 kkm.
teraz auto sztywno i komfortowo pokonuje PL wzdłuż i w szerz.
Dodatkowy atut to brak nurkowania przy hamowaniu.
koszt niewielki a radość jak z nowego auta.
Komentarz
-
Mam też bilsteiny i powiem wam że nie jestem zadowolony. Coś mi puka z tyłu od nowości od wymiany. Po przejechaniu 7 tys. spowrotem tył potrafi myszkowąć. Nie wiem jakby to było z innymi amorami, ale spodziewałem się troche większej wytrzymałości po takiej marce.
Komentarz
-
Ja się zdecydowałem na KYB Excel-G, będę zakładał w czwartek i zobaczymy jak to będzie
Obecnie -> Octavia II:

Komentarz
-
-
AdamB, przynajmniej na zakrętach nie będę dupy szukał w lusterku
Obecnie -> Octavia II:

Komentarz
-
Przecież exel to amor przeznaczony do wielu aut na pierwszy montaż. Może po zmianie ze zużytych amorów wydaje się twardy. Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem Bilsteina bo najlepiej wybiera nierówności. Swoją drogą czy b4 nie jest wrzucany do octavii w fabryce ?
Komentarz
-
Panowie, ja też wrzucę swoje 3 grosze
Jak kupiłem swojego szkodnika, niemal na początku zmieniłem zawias na B4 sport, jak to ładnie mówią.
B4 ma tyle ze sportem wspólnego co tylko w nazwie
Bynajmniej nalatałem na tym zawiasie już ponad 200 kkm :twisted: i czas na zmiany i coraz bardziej skłaniam się ku KYB. Jedynie nie wiem, które?
Nie piszę tego, żeby powiedzieć, że Bilstein to shit (w końcu 200kkm się nalatało), ale trafiają się podróby, a to już shitex na maxa, choć na początku ładnie wygląda. Ja wstawiałem ORI B4, kupowane na bilstein.pl
Przeczytałem cały wątek i ktoś tu handluje tym sprzętem, prawda?
Mam O1 w kombi, czyli zazwyczaj dupsko chce mnie minąć łukiem :twisted:
B4 są ciut twardsze niż seria, ale dla mnie to za mało, a na B6 szkoda mi siana, a zawias czas już zmienić, bo jeżdżenie wysiedzianym tapczanem jakoś mi nie pasi :P
Ultra SRy czy ExcelG?
Może jeszcze coś innego?O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm
Komentarz
-
Z tego co czytałem to podobno (choć nie wiem ile w tym prawdy) to Ultra SR są twardsze od Excel-G.Zamieszczone przez 4techUltra SRy czy ExcelG?
Może i tak ale są twardsze od seryjnych i temu nie zaprzeczysz :PZamieszczone przez comandoPrzecież exel to amor przeznaczony do wielu aut na pierwszy montaż.
O B4 naczytałem się różnych opinii stad zapadła decyzja o Excel-G, a na B6 jak pisze 4tech szkoda mi siana bo mój szkodnik służy do jazdy po mieście i wożeniu dzieciaków, a nie chciał bym żeby po każdej przejażdżce po krk drogach miały wstrząśnienie mózgu :P
Czas pokaże jak amorki pracują, a dziś zawożę szkodnika do magika tak więc już niebawem będę wiedział
Obecnie -> Octavia II:

Komentarz
-
Ultra sr są dużo twardsze od exel. Są twardsze również od b6. Do tego średnio wybierają. Moim zdaniem nie warto.
qu_bek, to zależy chyba od auta. W octavii mam fabryczne i wydają się dosyć sprężyste. Exele miałem w Toyocie i Renault i było mięciutko.
Z mojego doświadczenia czyli Koni Sport, B4, B6, exel, ultra Sr, zdecydowanie najfajniejszym amorem jest b6. I do zabawy i do wożenia rodziny. Nie polecam natomiast Koni bo nie wybiera wcale a co za tym idzie auto się nie prowadzi.
Komentarz
-
comando, dzięki za uwagi i opinie
Ja pierwszy raz zabieram się za wymianę amorów tak więc doświadczenie dopiero będę nabywał bo zawsze na serii jeździłem :P
Kiedyś jak miałem VW Polo 6N zakupiłem jakiś zestaw obniżający na allegro co było mega błędem bo jeździło się gorzej niż taczkami i wróciłem do serii bo nawet na koleinach potrafiło szurać po asfalcie :lol:
Jedno jest pewne dziś wieczorem lub jutro rano będę miał KYB Excel-G założone i z tego się ciesze
Obecnie -> Octavia II:

Komentarz
-
:shock:Zamieszczone przez comandoUltra sr są dużo twardsze od exel. Są twardsze również od b6. Do tego średnio wybierają.
Jak to? Ultra SRy są twardsze od B6 :?:O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm
Komentarz
-
Będzie bardziej komfortowo na Excel-G, ale jak ktoś zakłada Eibach pro kit to Ultra SR będą idealne.Zamieszczone przez qu_bekJedno jest pewne dziś wieczorem lub jutro rano będę miał KYB Excel-G założone i z tego się ciesze
Komentarz
-
KYB min. szly na pierwszy montaz do Renault. Co do sprezyn KYB to nie polecam. Rowniez wyminilem na KYB i jedna pekla po roku. Dobrze ze nie wyrzucalem starych 10 letnich oryginlanych
[ Dodano: Sro 23 Kwi, 14 17:17 ]
ps Link do katalogu amorkow KYB w pdf-ie http://www.kyb-europe.com/pdf/2014-C...-Version-A.pdf
oraz online -->> http://www.kyb-europe.com/catalogue.aspObecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
Obecnie -> Seicento 900+LPG
Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
Bylo ->GOLF 3 1.8
Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045
Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776
Komentarz
-
Mam już założone i całkiem przyjemnie się jeździ
Zobaczymy jak z czasem to będzie ale pierwszy test na ostrym zakręcie trzymały się drogi tak więc jestem happy :diabelski_usmiechObecnie -> Octavia II:

Komentarz
-
A jak sytuacja wygląda jeżeli chodzi o komfort, zmieniło się coś w stosunku do standardowych. Jak wysokość zawieszenia? Teoretycznie po zmianie amorów nie powinno ulec zmianie, ale niektórzy piszą, że po zmianie amorów auto idzie do góry?Zamieszczone przez qu_bekMam już założone i całkiem przyjemnie się jeździ
Zobaczymy jak z czasem to będzie ale pierwszy test na ostrym zakręcie trzymały się drogi tak więc jestem happy :diabelski_usmiech
Komentarz
-
aronus, tył na pewno jakiś 1cm się podniósł ale to dlatego, że seryjne już mocno dojechane były.
Moim zdaniem jest identycznie ale sprawdzę to jak zdjęcia zrobię i porównam :szeroki_usmiech
Jeśli chodzi o komfort ciut sztywniej, ale przyjemnie. Mogę powiedzieć tylko tyle, że lepiej autko się trzyma drogi, droga hamowania jest krótsza i przy szybkim ruszaniu koła się nie ślizgają :wink:Obecnie -> Octavia II:

Komentarz
Komentarz