dzieki, czekam na twoja opinie. Mecze was tak poniewaz chce cos lepszego niz to co zamontowala fabryka (trwalosc 10k km). Moim zdaniem te slabe tlumienie to jedna z wad octavek. Toledo czy Mondeo o podobnym przebiegu robia to znacznie lepiej.
Amortyzatory
Zwiń
X
-
Dziś rano zauważyłem że KYB Excel-G do Combi 1U5 ma oznaczenie 343298 a nie 343348
Panowie odpowie ktoś na moje pytania?
a) czy osłony, odboje, łożyska, poduszki z oryginalnych amorków które mam obecnie w samochodzie pasują do tych podanych powyżej KYB i Bilsteinów?
b) jakiej firmy kupić ewentualnie tanie a dobre odboje, łożyska, poduszki do tych amorków wymienionych w pkt.1 i 2?
Czy podejdą do BILSTEINa i KYB poduszki kolumny FEBI 09224 i łożyska amortyzatora FEBI 01111?
c) gdzie można kupić (najlepiej w Krakowie) wyżej wymienione amorki aby mieć pewność że nie są podrabiane?
d) jak sprawdzić czy amorki są podrabiane?
Też chciałbym dobrze wydać kasę i wybór raczej na pewno padnie na Bilsteina albo KBY.. Jak znam życie i jedne i drugie będą dobre pytanie czy nie za twarde, chociaż brat w Borze ma Bilsteiny i jak dla tłumienie nierówności jest ok..BORA aka xbora
Spalanie 3.7l/100km na dystansie 185km Skoda Octavia Combi I 1.9TDI (ASV) 110kM (81kW)
||Octavia 1 Combi 1.9 TDI ASV (110KM)|| => ||Octavia 2 RS Combi 2.0 TDI BMN 170KM (@204KM)||
Komentarz
-
-
Pytanie takie :
Zmieniam amory na KYB Ultra SR.
Czy na seryjnej sprezynie auto cos siadzie?
Czy owe amory sa przystosowane przez producenta a co najwazniejsze homologowane do sprezyn obnizajacych ? Mam na mysli sprezyny do -30mm.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
-
Zamieszczone przez kabanos13Spróbuj w InterCars. Mamy tam zniżkę. I znalazłem coś takiego: http://www.km.krakow.pl/BORA aka xbora
Spalanie 3.7l/100km na dystansie 185km Skoda Octavia Combi I 1.9TDI (ASV) 110kM (81kW)
||Octavia 1 Combi 1.9 TDI ASV (110KM)|| => ||Octavia 2 RS Combi 2.0 TDI BMN 170KM (@204KM)||
Komentarz
-
-
BORA, Stare elementy podejdą. Febi jak najbardziej, b. dobry będzię też Lemforder, kup zestaw naprawczy (poduszka + łożysko)- Febi- 63 zł x2 (FE 09228), Lemforder 60 zł x2 (LMI25346). Jeżeli osłony są w dobrym stanie możesz zostawić. Do tego odboje przód Lemforder (LMI21112) 30 zł x2, tył (LMI22613) 48 zł x2, Febi ma kilka rodzajów (sportowe zawieszenie, normalne kombi, na trudne warunki).
Wszystko z Intercars, bez zniżek.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez konkonBORA, Stare elementy podejdą. Febi jak najbardziej, b. dobry będzię też Lemforder, kup zestaw naprawczy (poduszka + łożysko)- Febi- 63 zł x2 (FE 09228), Lemforder 60 zł x2 (LMI25346). Jeżeli osłony są w dobrym stanie możesz zostawić. Do tego odboje przód Lemforder (LMI21112) 30 zł x2, tył (LMI22613) 48 zł x2, Febi ma kilka rodzajów (sportowe zawieszenie, normalne kombi, na trudne warunki).
Wszystko z Intercars, bez zniżek.
Te ceny co podałeś zestawów naprawczych to jest komplet 60zł na jedna stronę czy obie bo w inter carsie pisze kpl ale co to oznacza(?) komplet jako poduszka+łożysko czy komplet jako para na oba amorki?
Właśnie osłony z przodu i z tyłu mam w bardzo dobrym stanie bo oglądałem je jak zmieniałem oponki i zostawiłbym je tylko nie wiem czy mi każdy odbój i reszta do nich spasuje - jesteś pewien ze nie będzie problemów?
Jeszcze raz wielkie dzięki!BORA aka xbora
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BORAna jedna stronę czy obie
Zakładając zniżkę 25% wychodzi wszystko 207 zł, bez osłon. Odboje należy wymienić przy nowych amortyzatorach, osłony można zostawić jak są w dobrym stanie. Rozważ też opcje odboje i osłony Febi (Sachs jest sporo droższy) w zestawie: przód (FE13076) 64 zł + tył (FE13078) 77 zł. To jest komplet tzn. po 4 elementy na oś. Wychodzi w sumie ok. 20 zł więcej (bez zniżek) niż bez osłon.
Zamieszczone przez BORAjesteś pewien ze nie będzie problemów?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez konkonOdboje należy wymienić przy nowych amortyzatorach, osłony można zostawić jak są w dobrym stanie. Rozważ też opcje odboje i osłony Febi (Sachs jest sporo droższy) w zestawie: przód (FE13076) 64 zł + tył (FE13078) 77 zł. To jest komplet tzn. po 4 elementy na oś. Wychodzi w sumie ok. 20 zł więcej (bez zniżek) niż bez osłon.
Zamieszczone przez konkonZakładając zniżkę 25% wychodzi wszystko 207 zł, bez osłon.BORA aka xbora
Komentarz
-
-
Panowie jakieś opinie co do Amortyzatorów KYB GAS-A-JUST wiem że jedno rurowe to na pewno lepsza skuteczność tłumienia niż dwururki Exel-g ale coś więcej jakie wrażenia z jazdy exploatacji?
Ewentualnie jak się mają do B4[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
daneczek76, czego nie mialem od KYB bylem zadowolony
Takze eksploatacja amorow tej firmy w mojej opinii jest na pięć z plusem. Moja byla O1ka jak zakladalem Excel-G miala 138 tysiecy przebiegu jakos.
Teraz bedzie miala z 240 tysiecy pewnie, a amory ciagle sprawnie pracuja, bo utrzymuje kontakt z wlascicielem.
Obecnie mecze mrocznego, bo zalozyl UltraSry. Mowi, ze w porownaniu z seria to niebo a ziemia. Ja np Excel-G porownywalem z B4 w O1. I zdecydowanie bylem bardziej za japonczykamiByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Witam,
Koledzy ,bardzo proszę o opinie\rade - z uwagi na to, że muszę wymienić amortyzatory ( ~200000 km najechane), mam pytanie odnośnie takiej pary bilstein B4:
BNE - 2917
VNE - 4575
Z tego co wyczytałem, są to amortyzatory w wersji "sport", ktoś na forum pisał, że są krótsze od seryjnych B4. Czy zakładając taki zestaw do seryjnych sprężyn, uniknę podniesienia samochodu ? Widziałem rezultaty po zmianie na "zwykłe" B4, i nie podoba mi się bardzo, jak samochód wygląda / stoi na kołach.
Nie jestem jakimś scigantem, ale ta wysokość zawieszenia jaką mam teraz w serii jest więcej niż zadowalająca.
Pozdrawiam
OblozChevrolet Epica 2.0 R6 - LT 2007
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez obloz(...)są krótsze od seryjnych B4 (...) Czy zakładając taki zestaw do seryjnych sprężyn, uniknę podniesienia samochodu ? (...)
W tym wypadku różnica będzie polegała jedynie - prócz zmianie samej amortyzacji - na mniejszym skoku odbicia.Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.
Komentarz
-
-
Samochód stoi (wisi) na sprężynach a nie na amortyzatorach, tak więc wysokość nie ulegnie zmianie.
No nic, chyba poszukam oryginałów i będzie spokój.
Dzieki
OblozChevrolet Epica 2.0 R6 - LT 2007
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oblozSamochód stoi (wisi) na sprężynach a nie na amortyzatorach, tak więc wysokość nie ulegnie zmianie.
Potem sprężyny powracają do swego wymiaru.Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.
Komentarz
-
-
duszyk, http://www.bilstein.net.pl/ - katalog on-line a tak BTW google lub inna wyszukiwarka odpowiada na bardzo wiele pytań :wink:
Komentarz
-
Komentarz