Vredestein Quatrac 3 z własnego doświadczenia bardzo polecam. Miałem je w BMW E39 2.8i przy mocy ponad 190km dawały sobie świetnie radę. Lubiłem tym autem poszaleć, w większości jeździłem agresywnie. W pierwszym śniegu i błocie byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Rok wcześniej miałem w Alfie 159 Nokian WR A3 i nie czułem żadnej różnicy. Dodam że jeden i drugi komplet kupiłem nowy. Latem zarówno na mokrej jak i suchej nawierzchni bardzo dobre. Przy naprawdę dużych upałach trzeba trochę uważać, ponieważ robiły się miękkie. Jedyny minus tej opony to oblodzona nawierzchnia. Dosłownie jak na łyżwach, ale tu chyba każda opona przegrywa. Przejeździłem tak dwa sezony, jakieś 20000km, zużycie coś około połowy. Drugi komplet takich samych opon mam do tej pory w Focusie Żony. Jazda bardzo spokojna. Zrobione w 2,5 roku 10k km. Te z tyłu w dalszym ciągu wyglądają jak nowe, przednie minimalne zużycie Do obecnej Skody kupił bym te same opony, ale niestety nie ma rozmiaru 205/50R17 i byłem zmuszony kupić Vectory. Nie chciałem zmieniać felg bo Skodę kupiłem na ładnych OZ. Nówki Vectory latem spisują się podobnie do w/w opon. Na deszczu może nawet lepiej, pewnie przez jodełkę. VQ3 były od nich bardziej miękkie, przez co bardziej komfortowe. Przyznam że z niecierpliwością czekam na pierwszy śnieg żeby je przetestować.
Na dwóch różnych autach z wielosezonowych opon miałem jeszcze Hankook H730. Spisywały się przeciętnie. W Alfie 156 również jak wyżej traciły przyczepność na mokrych rondach, zwłaszcza tył. Po zmianie kompletu amortyzatorów przód i tył problem znikł.
Jedyne czego nie miałem niestety okazji przetestować to jak zachowują się opony wielosezonowe np. po sześciu latach od produkcji, albo z 30% bieżnika.
Vredestein Quatrac 3 z czystym sumieniem POLECAM!!!
Na dwóch różnych autach z wielosezonowych opon miałem jeszcze Hankook H730. Spisywały się przeciętnie. W Alfie 156 również jak wyżej traciły przyczepność na mokrych rondach, zwłaszcza tył. Po zmianie kompletu amortyzatorów przód i tył problem znikł.
Jedyne czego nie miałem niestety okazji przetestować to jak zachowują się opony wielosezonowe np. po sześciu latach od produkcji, albo z 30% bieżnika.
Vredestein Quatrac 3 z czystym sumieniem POLECAM!!!
Komentarz