Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • REXAX
    Rider
    • 2013
    • 453

PAOLO coś w tym jest bo jak upaprałem ręce przy wymianie SSO to były tak tłuste że dopiero po drugim umyciu "ludwikiem" było w miarę ale i tak poprawiłem jeszcze benzyną ekstrakcyjną :szeroki_usmiech z kolei jak wymieniałem kumplowi Fuchsa 5w40 xtl to wystarczyło jak piszesz mydło w płynie i po sprawie.SSO i V 0w30 mają identyczny zapach taki troszkę zalatujący terpentyną a Fuchs XTL czuć spirytusem i niestety na dnie opakowania jest widoczny taki rdzawy osad :roll:

Komentarz

• Pidziek
      RS
      • 2011
      • 1845

Zamieszczone przez Mihau
      Wymiana co rok/15kkm.
      Za długo...

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
      to nie "test" to moja ciekawość...
      Pamiętam jak kiedyś w pewnym serisie mi pewien Pan pokazywał jak zajeb...się "klei" i jest tłusty Quaker że to zasługa baz pensylwanskich a był to minerał ale faktycznie był to dobry olej silnik w Fiacie zrobił na nim 300 000km wożąc cegły i pustaki, wybudował dom buda we Fiaciuki zgniła a silnik chodził :-)
      To był olej HDX 15W40 z USA
      Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
      http://www.zmienolej.pl/
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Mihau
        RS
        • 2009
        • 7460
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Pidziek
        Zamieszczone przez Mihau
        Wymiana co rok/15kkm.
        Za długo...
        Czemu tak? Pytam jako laik.
        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• zak14
          Rider
          • 2011
          • 605
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czy porządny olej w kontakcie z wodą ... po prostu się łatwo zmywa?
          Estrowy ? Tak.
          Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• cordoba12
            Ambiente
            • 2012
            • 210
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Panowie, a czy olej typu 0w... sprawdzi sie latem...? czy lepszy bedzie 5w...?
            Mój Szkodnik :-)
            Pozdrawiam
            Rafał

Komentarz

• Sebastian_M26
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1823
              • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez cordoba12
              Panowie, a czy olej typu 0w... sprawdzi sie latem...? czy lepszy bedzie 5w...?
              To jest od zimy, a od lata to to drugie.

CFS i 300V pędzony na 15tyś km da zużycie większe niż Castrol po 30tys km. Dlatego trochę boję się olejów "sportowych" co by sobie krzywdy nie narobić. Z testów eksploatacyjnych 300V (w dawnej formule), po 5000km i po 6 m-cach był zlewany jako breja.
              Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Pidziek
                RS
                • 2011
                • 1845

0W jak najbardziej pod warunkiem że jest syntetyczny co daje jakąś gwarację na jego stabilnośc lepkosciową.
                0W które się spisują z min. 502.00 to X-LITE, Supersyn 0W30 później jest długo , długo nic....

Zamieszczone przez Mihau
                Pidziek napisał/a:
                Mihau napisał/a:
                Wymiana co rok/15kkm.

Za długo...

Czemu tak? Pytam jako laik.
                Bo CFS jest olejem który został stworzony do silników wyczynowo - sportowych gdzie interwiału nie brano pod uwagę ale stabilność i ochronę silnika.
                15000km to lepiej kup normalny olej bo po 10 000km olej już może nie gwarantować właściwej ochrony jest naprawdę dużo produktów wysokiej klasy na interwiały powyzej 10 000km ..

Zamieszczone przez zak14
                PAOLO ESCO napisał/a:
                Czy porządny olej w kontakcie z wodą ... po prostu się łatwo zmywa?

Estrowy ? Tak.
                Testowałeś ? :lol:

Komentarz

• Sebastian_M26
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 1823
                  • Superb II (3T4)

PAOLO ESCO,
                  To, że Amsoil 504.00 jest olejem HC jest bardzo prawdopodobne, ale myślałem, że chociaż ich flagowa linia będzie syntetyczna.

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

PAOLO ESCO, Docelowe ten Orlen wplynie do silnika ??

Druga sprawa, mowicie ze najlepszy olej PAO.

W ofercie sa takie produkty opatrzone logiem K2 TEXAR - o co chodzi ?? Kupili jakies zlewki i maja produkt w dobrej cenie o najlepszych wlasciwosciach ??

Albo taki ELF EXCELLIUM DID 5W30 - to naprawde taki 100% PAO cena Motula pol syntetyka
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Sebastian_M26
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1823
                      • Superb II (3T4)

A czemu nie Lotos Quazar, który biję na głowę wszystkie mobile, szele, kastrole, elfy, totale i resztę badziewia.

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Bo CFS jest olejem który został stworzony do silników wyczynowo - sportowych gdzie interwiału nie brano pod uwagę ale stabilność i ochronę silnika.
                        15000km to lepiej kup normalny olej bo po 10 000km olej już może nie gwarantować właściwej ochrony jest naprawdę dużo produktów wysokiej klasy na interwiały powyzej 10 000km ..
                        Dzięki za wytłumaczenie. A co myślicie o tym RedLine i AMSoil?

Komentarz

• endryu
                          RS
                          • 2006
                          • 3773
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                          A czemu nie Lotos Quazar, który biję na głowę wszystkie mobile, szele, kastrole, elfy, totale i resztę badziewia
                          I tu zapytam znawców tematu o LOTOS QUAZAR C3 5W30 czy LOTOS QUAZAR LLIII 5W30 z wymianą co do 15 kkm. Który może być lepszy do CAXA :?: Bo podstawowe parametry mają bardzo zbliżone
                          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                          =================================================

Komentarz

• Pidziek
                            RS
                            • 2011
                            • 1845

To, że Amsoil 504.00 jest olejem HC jest bardzo prawdopodobne, ale myślałem, że chociaż ich flagowa linia będzie syntetyczna.
                            Test umywalkowy niestety to obalił :haha:

Zamieszczone przez Mihau
                            Dzięki za wytłumaczenie. A co myślicie o tym RedLine i AMSoil?
                            http://www.redlineoil.com...x?pid=3&pcid=21
                            http://motorsportoils.pl/...formula.5l.html
                            Wszystko zależy jak wypadnie w połączeniu z wodą Redline to ciekawa alternatywa ale droga bo kto da 70zł za niecały litr ?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

0W które się spisują z min. 502.00 to X-LITE, Supersyn 0W30 później jest długo , długo nic....
                              a przed nimi jest V 0W30 LazerWay :diabelski_usmiech
                              i jeszcze zapomniałeś coś dodać...dodatki w tym oleju aktywują się od wyższej temaratury tak, że jazda "w kapeluszu" i na krótkich odcinkach na oleju przeznaczonym do moto-sportu to taki średni pomysł.
                              Zamieszczone przez Maicroft
                              ten Orlen wplynie do silnika ??
                              oczywiście ale do silnika kolegi z pracy - Octavia II - 1,9 TDI PD. Mogę tylko dodać, że Orlen Platinum MaxPower 0W/40 wylądował w silniku 2,0 Mercedesa 203 CL i silnik " nie wybuchł" a wręcz pracuje bardzo dobrze.
                              najlepszy olej PAO.
                              nie da się ukryć, że baza PAO, PAO+estry ma zdecydowaną przewagę nad pozostałymi. Dorównują jej oleje w technologii syntetycznej/ HC+ , GTL, VISCOM itp. jednak sama baza - jakościowo lepsza gwarantuje lepszą stabilność i wytrzymałość filmu olejoweg. Takie porównania już dawaliśmy w poprzedniej "edycji" olej do TDI :wink: Oczywiście nie ma co przekreślać olejów wykonanych w technologii syntetycznej i wysokooobrobionych z dobrym pakietem dodatków albo olejów HC+PAO/Estry.

ELF EXCELLIUM DID 5W30 - to naprawde taki 100% PAO
                              ---> Very high performance lubricant from ELF Synthetic Technology :wink: zapomnij o PAO.

[ Dodano: Pią 22 Mar, 13 12:39 ]
                              Test umywalkowy niestety to obalił
                              taaaa a chyba sobie przypominam, że wiele razy prosiliśmy na forum o karty Material Safety Data Sheet – Amsoila, gdzie widnieje choć wzmianka o procentowym użyciu PAO przez Amsoila w danym produkcie - bez skutku. Dlaczego? Nie ma takich kart?
                              Jak widać rexax też zauważył "różnicę" -
                              Zamieszczone przez REXAX
                              coś w tym jest bo jak upaprałem ręce przy wymianie SSO to były tak tłuste że dopiero po drugim umyciu "ludwikiem" było w miarę ale i tak poprawiłem jeszcze benzyną ekstrakcyjną
                              pidziek, więc skoro jest różnica i nie tylko ja o tym piszę...to nie wiem po co się "unosisz". W końcu to ja zalałem Amsoila (dziś rano) i jak narazie silnik pracuje równo, spalanie na biegu jałowym około 0,7L - więc dobrze. Jak pojadę w trasę sprawdzę średnie spalanie a po jakimś czasie zobaczymy czy olej wytrzyma 7-8 tys km czy padnie jak poprzednik tej firmy.
                              Nie znam firmy, która nie pochwaliłaby się użyciem polialfaolefin :roll:
                              Póki co 100% Synthetic Amsoila oznacza dla mnie tyle samo co Full Synthetic Castrola po prostu "syntetyczny" powiedzmy...

[ Dodano: Pią 22 Mar, 13 12:47 ]
                              Zamieszczone przez endryu
                              LOTOS QUAZAR C3 5W30 czy LOTOS QUAZAR LLIII 5W30 z wymianą co do 15 kkm. Który może być lepszy do CAXA
                              LOTOS QUAZAR LLIII 5W30 przechodzi 650h test VW "black box" a Quazar C3 nie... bierz Quazar LL 5W/30.
                              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• REXAX
                                Rider
                                • 2013
                                • 453

Nie znam firmy, która nie pochwaliłaby się użyciem polialfaolefin

W przypadku CFS bez NT jakoś Millers się chełpi że bazę stanowi "PAO+ESTRY" i ciekawe że seria XFS,XS według niektórych jest na bazie PAO i co Millers się tym dziwnie nie chwali - no proszę was bez jaj :diabelski_usmiech
                                Widział ktoś kiedyś olej na bazie PAO o tak wysublimowanych parametrach (CCS,POUR POINT) jak seria XFS gdzie 5w40 ma CCS 6600 w -30 stopniach :haha: fajnie to wygląda w porównaniu z półsyntetykiem ze STATOIL - http://www.statoillubricants.com/mar/lu/svg03611.nsf/design/pdf/$file/PRO_Semi_Synthetic_10W_40_PDS_EN.pdf :szeroki_usmiech

Komentarz

• Sebastian_M26
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 1823
                                  • Superb II (3T4)

REXAX,
                                  W dzisiejszych czasach, kiedy producenci maksymalnie oszczędzają, już tylko parę producentów, w niektórych swoich produktach stosuje pełen syntetyk, pewnie nie długo już.
                                  Ja niestety będę musiał testować "nowego" X-Lite, bo "stary" już mi się skończył a są to niestety całkiem inne oleje.

Komentarz

• REXAX
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 453

REXAX,
                                    W dzisiejszych czasach, kiedy producenci maksymalnie oszczędzają, już tylko parę producentów, w niektórych swoich produktach stosuje pełen syntetyk, pewnie nie długo już.
                                    Ja niestety będę musiał testować "nowego" X-Lite, bo "stary" już mi się skończył a są to niestety całkiem inne oleje.
                                    - mam tego pełną świadomość tylko jeżeli zmienia się baza w danym produkcie i nowa karta MSDS o tym informuje to wszystko w porządku - przykładem jest zmiana zawartości ELF FULL-TECH 0w30:
                                    stara karta - http://www.elf.com.pl/bhp/EXCELLIUM%...CH%200W-30.pdf
                                    nowa karta - http://ebookbrowse.com/msds-excelliu...pdf-d398292698
                                    to w pełni akceptuję natomiast przyjęcie jako dogmatu że olej jest na bazie PAO bo jest i już a nie ma na to najmniejszych dowodów to poprostu nadużycie i robienie z nas idiotów :evil:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez REXAX
                                      przyjęcie jako dogmatu że olej jest na bazie PAO bo jest i już a nie ma na to najmniejszych dowodów to poprostu nadużycie i robienie z nas idiotów
                                      całkowicie się z tym zgadzam.

Komentarz

• Tippo
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1349
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Mihau
                                        Co byście wybrali z tego do CDAA? (zrobiony program)

Pomysl o tym, ja ujezdzam, ciezko przegrzac nawet na mocnym bucie, temp plyniecia na zimno miazdzy niejeden olej 0w30. Ubytku jak narazie brak.
                                        A jak sie upierasz na 5w40 to silkolene jak dla mnie the best

FUCHS TITAN RACE PRO S 5W40 - Olej do wysilonych silników - rajdy, wyścigi, drift. Doskonałe właściwości lepkościowe i temperaturowe. Olej silnikowy 5W40 fully synthetic ester oil. Olej silnikowy 100% synetyk. Olej pełensyntetyk. Opakowanie 5 litrów.

[ Dodano: Pią 22 Mar, 13 15:09 ]

Komentarz

• Pidziek
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1845

pidziek, więc skoro jest różnica i nie tylko ja o tym piszę...to nie wiem po co się "unosisz".
                                          Nie spoko ja się nie unoszę to mój "angielski" humor jak to ktoś powiedział mistrz ciętej riposty heheh
                                          Oczywiście pełen luz.

Zamieszczone przez Tippo
                                          A jak sie upierasz na 5w40 to silkolene jak dla mnie the best
                                          Cicho bo zaraz temat ktoś podłapie i znowu będzie moda na RACE :lol:

PAOLO: po świetach bede testować oleje -0W5 z F1, 300V 0W15 i NT 0w20 mam nadzieję że Millers wypadni gdzieś pośrodku tej stawki.
                                          Test bedzie na hamowni pod kątem silnika wyczynowego.

Jeśli chodzi o aktywację dodatków to z testów jaki mam hm...seria NT spokojnie ma już dobry wynik od 70st. poniżej 40st.C nie widzę aby ani współczynnik tarcia ani film olejowy był zły...

Komentarz

• zak14
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 605
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Testowałeś
                                            To wynika z własności niektórych estrów

[ Dodano: Pią 22 Mar, 13 18:11 ]
                                            -0W5
                                            Czyli o jakich V40, V100 i HTHS ?
                                            Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Pidziek
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1845

Dowiem się na hamowni z ciekawości ale olej nie jest w sprzedaży więc bedzie ciężko :-)

Przy okazji może ktoś spotkał jakiś dobry olej do 5 biegowego tiptronica z Porsche 911 bo w ASO proszą o taki olej po 200zł/1L to tak pobocznie ...

Komentarz

• Mihau
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7460
                                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Tippo
                                                Pomysl o tym, ja ujezdzam, ciezko przegrzac nawet na mocnym bucie, temp plyniecia na zimno miazdzy niejeden olej 0w30. Ubytku jak narazie brak
                                                Długo już na nim jeździsz? Jak wyglądała konsumpcja poprzednich olejów? (i jakich jeżeli była?)

Komentarz

• misiul
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 521

1.4 TSI 60 000 km. Dostałem propozycję aby przejść Fuchs Supersyn 0w30 z aprobata 502.00

Chcę przejść na słały okres międzyprzeglądowy. Czy to dobra decyzja, może jednak pozostać na 5W30 - obecnie mam Millers.
                                                  I tak wymieniałem olej co 15 000 km "po kryjomu" poza ASO.
                                                  Czy to nie za rzadki olej np na wczasy w Chorwacji?
                                                  Auto jeszcze na gwarancji.
                                                  Z góry dziękuję za odpowiedzi

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez misiul
                                                    Dostałem propozycję aby przejść Fuchs Supersyn 0w30 z aprobata 502.00
                                                    dobra opcja - duży pakiet dodatków a nie żaden eco wynalazek.
                                                    Zamieszczone przez misiul
                                                    Czy to nie za rzadki olej np na wczasy w Chorwacji?
                                                    a miałeś ubytki oleju w trakcie eksploatacji na 5W/30? Przy turbinie silnik często lubi sobie "popić trochę oleju" - ja sam w zeszłym roku byłem we Włoszech - olej 0W30 LazerWay
                                                    - 2 400 km i ubytku ZERO ale ja mam przecież 1,4 16V

Komentarz

Pracuję...