Przejrzałem dokładnie wszystko i pykło mi 8 tys od wymiany na Ravenol... łącznie weszło 5l i teraz stan na ćwiartce. Zamawiam na dniach Specola i zobaczymy jak on się spisze. Wymieniać wszystkie filtry? Myślę nie wymieniać filtra paliwa bo stosunkowo nie wiele go poszlo bo przecież latam na LPG. Kabinowy i powietrza wymieniany był przy przeglądzie klimy w lipcu.
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26 Zobacz wpisPodziwiam wszystkich slyszących oleje w tej samej lepkości
Najlepiej auto chodzi na dobrym, świeżym, gorącym oleju
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26 Zobacz wpisPodziwiam wszystkich slyszących oleje w tej samej lepkości
Jeździłem na Fuchs, Millers i Neste. Wszystkie oczywiście 0w40. Wymiana dokładnie co rok na wiosnę a u mnie to przebieg prawie symboliczny bo 8-9tys km.
Staram się jakoś wychwycić różnice w tych olejach jeżeli chodzi o odgłos pracy silnika ale jakoś nie mogę tej różnicy usłyszeć :-) Teraz jeżdżę na Neste i już kupiłem kolejna bańkę tego oleju na wymianę która będzie dopiero za kilka mcy.strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedros Zobacz wpisna oleju mineralnym jest tez cichuteńko aksamitnie a na PAO młóci jak ch*l€r@With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez strazakp Zobacz wpis
No ja w sumie też ;-)
Jeździłem na Fuchs, Millers i Neste. Wszystkie oczywiście 0w40. Wymiana dokładnie co rok na wiosnę a u mnie to przebieg prawie symboliczny bo 8-9tys km.
Staram się jakoś wychwycić różnice w tych olejach jeżeli chodzi o odgłos pracy silnika ale jakoś nie mogę tej różnicy usłyszeć :-) Teraz jeżdżę na Neste i już kupiłem kolejna bańkę tego oleju na wymianę która będzie dopiero za kilka mcy.
Komentarz
-
-
Ja kupiłem Neste CP 0w40 w cenie chyba 120zl/4l.
Czy warto do tego oleju dać jakiś dodatek? Jak tak to jaki dokładnie i co on mi da?
Już jakiś czas się zastanawiam nad jakimś dodatkiem np AR9100 który wiele osób tutaj poleca ale jakoś brak mi odwagi ;-)strazakp
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Nexus6 Zobacz wpis
napisałeś tak jakby Penrite i Ravenol nie były na PAO ;-)
chociaz jesCze zależy jakie PAO bo to ogólna nazwa związków poliolefin które mogą mieć różne właściwości niekoniecznie fajne
Komentarz
-
-
Ostatnia analiza tego Ravenola robi wrażenie, pao,estry, molibden, bor, i pp poniżej -60:
post-2-0-13716300-1490342643.jpg
Odnośnie baz olejowych to tu w pigułce:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Nexus6 Zobacz wpisIMO Ravenol SSLstrazakp
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mastermindq Zobacz wpisNie sposób przeczytać wszystkiego w tym wątku ale na ostatnich stronach ten Ravenol pojawia się dość często, za to mojego Motula niegdyś polecanego nie widać.
Wymiana już blisko dlatego podpowiedzcie czy lać dalej X-max 0w40 czy przerzucić się na Ravenol SSL 0w40?
strazakp
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mirek_p11 Zobacz wpisOpinie są bdb. Warto zalać i porównać do Motula.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mastermindq Zobacz wpisChoć na Motula nie mogę narzekać. Może gdyby jeszcze nie wymagał dolewek...
narazie jest pięknie, przynajmniej słuchowo... zobaczymy jak się będzie sprawował
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez klarus Zobacz wpismotul x-max 0w40 wymagał u mnie zdecydowanie większych dolewek niż liqui moly synthiol 0w40, przedwczoraj motul został zlany i zalany rawenol ssl 0w40
narazie jest pięknie, przynajmniej słuchowo... zobaczymy jak się będzie sprawował
Komentarz
-
-
panowie pytanko co zalewać do MB sec380 rok 82. nalatane 350 tys. Na forum Merca popularny jest olej Liqui Moly 10w40 MoS2, bo niby z jakimś dodatkiem. Faktycznie będzie najlepszy czy znajdzie się coś lepszego do auta które będzie odpalane raz na jakiś czas a całą zimę będzie stało w garazu? Z góry dzieki za poradyBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blackrs Zobacz wpispanowie pytanko co zalewać do MB sec380 rok 82. nalatane 350 tys. Na forum Merca popularny jest olej Liqui Moly 10w40 MoS2, bo niby z jakimś dodatkiem. Faktycznie będzie najlepszy czy znajdzie się coś lepszego do auta które będzie odpalane raz na jakiś czas a całą zimę będzie stało w garazu? Z góry dzieki za porady
OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
Komentarz