Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpis
strazakp pamiętaj że masz CAXA - ode mnie oprócz Ravenola dorzucam Shell / Eurol i powyższy Orlen z aerem jeżeli ma być ekonomicznie.
.
Orlen chyba nie ma 0w40.....?
Z tymi olejami to jest jedna wielka magia....czym więcej się czyta i w nika w temat to człowiek bardziej głupi. Ludzie leja Castrola i jest OK :-) oczywiście pod warunkiem że nie co 30kkm ;-)
Jeszcze zauważyłem że jest Mannol....ale czy to dobry olej? Mannol ma MB229.3 a ja potrzebuję 229.5
Może niepotrzebnie rezygnuje z Neste....? Wróciłbym do Millera ale nie chce przepłacać, no chyba że warto...?
A może Motyl???? Coś ostatnio o tej marce się tu mało pisze....strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez strazakp Zobacz wpisMoże niepotrzebnie rezygnuje z Neste....?
U mnie dwie wymiany na Neste j/w i zbliża się trzecia i raczej dalej na Neste. Wymian co rok ok. 10kkm. W tym czasie dolewka ok 200-300 ml. W banieczce 4 l zostaje jeszcze dobra 100-tka. Silnik pracuje bdb na tym oleju, szczególnie po nagrzaniu cicho i równiutko. Stan oleju utrzymuję w górnym maksymalnym poziomie na bagnecie mierzonym na zimnym silniku.
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryu Zobacz wpisJak pracuje u Ciebie silnik na Neste 0W40?
U mnie dwie wymiany na Neste j/w i zbliża się trzecia i raczej dalej na Neste. Wymian co rok ok. 10kkm. W tym czasie dolewka ok 200-300 ml. W banieczce 4 l zostaje jeszcze dobra 100-tka. Silnik pracuje bdb na tym oleju, szczególnie po nagrzaniu cicho i równiutko. Stan oleju utrzymuję w górnym maksymalnym poziomie na bagnecie mierzonym na zimnym silniku.
Jak na razie raz zapałem Neste. Też olej zmieniam co roku (zawsze marzec/kwiecień) ale u mnie to max 8-9kkm.
Generalnie przez ten okres nie dolewam bo nie ma potrzeby. Jedynie jak jadę gdzieś dalej tzn powyżej 200km i lekko pocisne to po powrocie doleje ok setkę oleju.
Też leje oliwę do górnej skali podziałki bagnetu.
Kusi mnie by kupić i zalać Ravenol SSL bo to podobna cena jak Neste i chciałbym spróbować czegoś innego a ten olej jest chwalonystrazakp
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryu Zobacz wpisZalej Ravenola. W takim interwale wymiany to będzie jak na Neste. Na pewno nie gorzej.strazakp
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bo86bo Zobacz wpis
A wcześniej mówiłeś,zeby sprobować Specola? Więc jak
strazakp tak myślałem że 0w40 z Orlena to tylko już na stacjach chyba Jeżeli patrzeć na ekonomię to wybór jak najbardziej dobry. Specol 0w40 też był chwalony i to solo.
Castrola Edge nie uważam za zły olej, bo analizy to potwierdzają że potrafią zlecić BP dobrą produkcję choćby 0w30 / 0w40 bo już LL to taki średniak, ale po pierwsze nie na 30 kkm interwału - a dlaczego? Ano dlatego że w obserwowanych przeze mnie kilku autach VAG z podobnymi silnikami TSI serwisowanymi właśnie z takim interwałem i z olejem Castrola (ale to by się tyczyło większości olejów) i nawet jeżdżących w trasach i nie katowanych, po ok. 13-15 kkm zaczynają się dolewki - do końca interwału idzie 1,5 - 2 litrów oleju dodatkowo.
Po drugie głównym problemem Castrola jest to, że mocno różnicuje skład na poszczególne rynki i jest masa podrób...więc dziękuję nie mam zamiaru ryzykować.
Za to mam potwierdzenie z dwóch źródeł że Ravenol ma jeden skład olejów do sprzedaży bez znaczenia na który rynek EU.
Komentarz
-
-
A co myślicie o tym: Bizol Protect 0w40
https://filtrytotu.pl/pl/oleje/25335...0w40&results=2
Droższych ciut niż Revanol SSL ale jak się one mają do siebie? Który lepszy?strazakp
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpis
No daję Ci alternatywę, albo olej ze skałdem z topu / albo wersja ekonomiczna ale sprawdzona w bojach z ciekawości
Champ20ns!
Komentarz
-
-
Przestrzegam przed zakupem u tego gościa http://www.perpetto.pl/kategorie/oleje/183392708,2
Był podlinkowany gdzieś na forum, zakup dotyczył oleju RAVENOL SSL 0W-40 - 5L.
Kasa wpłacona oleju nie otrzymałem, nie odbiera telefonu i nie odpisuje na e-mail.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazek103 Zobacz wpisPrzestrzegam przed zakupem u tego gościa http://www.perpetto.pl/kategorie/oleje/183392708,2
Był podlinkowany gdzieś na forum, zakup dotyczył oleju RAVENOL SSL 0W-40 - 5L.
Kasa wpłacona oleju nie otrzymałem, nie odbiera telefonu i nie odpisuje na e-mail.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez naver Zobacz wpisW InterCarsie nie maja Ravenolu SSL?
Komentarz
-
-
Zdecyduj się się jednak chyba na tego Ravenola SSL, choć kusi swoją cena (100zl) Specol ;-) Chyba nawet wg specyfikacji ten Specol 0w40 dużo nie odbiega od Ravenola SSL ???strazakp
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xtremesystems Zobacz wpis
ja bralem z filtry gdansk. sa oficjalnym dystrybutorem tego oleju
w ciagu 2 dni mam olej
strazakp
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xtremesystems Zobacz wpis
ja bralem z filtry gdansk. sa oficjalnym dystrybutorem tego oleju
w ciagu 2 dni mam olej
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mastermindq Zobacz wpisAż tyle?
5 do 1.2 tsi (wchodzi troche ponad 4)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xtremesystems Zobacz wpis6 do 1.8 tsi (z tego co wiem wchodzi 5.2)
5 do 1.2 tsi (wchodzi troche ponad 4)strazakp
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez strazakp Zobacz wpis
Do 1,2tsi wchodzi aż tyle???? Do mojego 1,4tsi wchodzi chyba ok 3,5litra bo zawsze mam jeszcze sporo zapasu jak zaleje z banki 4litrowej
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez strazakp Zobacz wpisCzyli mam rozumieć że jednak Ravenol wygrywa w tych olejach o których pytałem....?
Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
Komentarz