Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Eidos71
    RS
    • 2011
    • 2050
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez mac_aaron
    1.4TSI dylemat olejowy.
    Wybieram się za tydzień w trasę ok 800km w jedną stronę, a przez 2 tygodnie przejadę jakieś 2600km. W związku z tym, że auto jest jeszcze na dotarciu (niedługo pęknie pierwszy 1000), może zeżreć olej, do tego dojdzie wyższa prędkość na niemieckich autostradach (150-160). Planuję zabrać litr oleju do dolewania, czy ten Motul będzie ok?
    http://allegro.pl/motul-specific-504...495422547.html
    Najprawdopodobniej masz zalany Castrol Edge 5w30 LL, więc najtaniej będzie, jeżeli kupisz sobie ten właśnie olej do dolewek.
    Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
    MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• mac_aaron
      Elegance
      • 2012
      • 984
      • Octavia III (5E3)
      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Eidos71
      Najprawdopodobniej masz zalany Castrol Edge 5w30 LL, więc najtaniej będzie, jeżeli kupisz sobie ten właśnie olej do dolewek.
      Kupiłem Motula nie będę oszczędzał na oleju

Komentarz

• Eidos71
        RS
        • 2011
        • 2050
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez mac_aaron
        Zamieszczone przez Eidos71
        Kupiłem Motula nie będę oszczędzał na oleju
        Jeżeli nie chcesz oszczędzać na oleju, to nie rób dolewek do oleju fabrycznego, tylko zrób płukankę i zalej silniczek czymś lepszym, niż to, co wlała fabryka :diabelski_usmiech
        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• idas
          Elegance
          • 2006
          • 828

Zamieszczone przez endryu
          - olej Fuchs TITAN GT1 PRO C-3 5W-30 XTL (norma 504.00 na QG1)
          Akurat zbliza mi sie drugi przeglad (30000km) i szukam oleju. Poprzednio dwa razy zalewalem wczesniejszego Fuchsa (bez XTL). Pojawilo sie cos lepszego, czy ten powyzej jest nadal naj? :-)
          VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
          VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• seba210
            Ambiente
            • 2011
            • 233

idas, Sporo osób wybiera: AMSOIL European Car Formula Synthetic 5W-30 Motor Oil, np ja
            Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

• Sebastian_M26
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1823
              • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez idas
              Akurat zbliza mi sie drugi przeglad (30000km) i szukam oleju. Poprzednio dwa razy zalewalem wczesniejszego Fuchsa (bez XTL). Pojawilo sie cos lepszego, czy ten powyzej jest nadal naj? :-)
              Naj z Fuchsa to będzie Titan Supersyn 0W-30 bo to syntetyk, a ten co wyżej napisałeś jest olejem mineralnym.
              Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• zsolpyw
                Elegance
                • 2012
                • 897

Prosze o porade w doborze mozliwie najlepszego oleju.

Mam zalany Castrol 10W40 polsyntetyk.

Chce wlac syntetyk. Prosze o odpowiedzi na pytanka:

- jako ze ostatnia zima byla u mnie sroga 10w odpada, wiec 5w lub 0w. Czy to jest tylko kwestia ceny, czy nalezy parametr dobrac pod silnik ??

- Druga wartosc, zastosowac 30, czy zostawic 40 ?? silnik wlasciwie oleju nie bierze, po 5tys km spadlo 1mm na bagnecie. Wiec rzadszy moznaby wlac, czy warto ? ponoc rzadszy gorzej chroni silnik, czy pod tym wzgledem jest to roznica wyrazna ??

- Czy olej wystarczy dobrac pod wzgledem parametrow lepkosciowych, czy trzeba jeszcze sprawdzac zgodnosc ze specyfikacja VW ???

Z gory dzieki za odp na laickie pytania.
                Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• Sebastian_M26
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 1823
                  • Superb II (3T4)

0W-40, najlepsza ochrona "na zimno" i drugi parametr dostosowany do konstrukcji systemu smarowania w tym silniku.

Komentarz

• endryu
                    RS
                    • 2006
                    • 3777
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                    Zamieszczone przez idas
                    Naj z Fuchsa to będzie Titan Supersyn 0W-30 bo to syntetyk, a ten co wyżej napisałeś jest olejem mineralnym.
                    Czy ten zapis o oleju mineralnym dotyczy się Fuchsa Titan GT1 PRO C3 5W30 XTL :?: :!:
                    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                    =================================================

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez zsolpyw
                      czy trzeba jeszcze sprawdzac zgodnosc ze specyfikacja VW ???
                      miło by było :wink: gdyby ten olej posiadał specyfikację VW 505.02 z ACEA A3 (HTHS 3,5)

Czy ten zapis o oleju mineralnym dotyczy się Fuchsa Titan GT1 PRO C3 5W30 XTL
                      raczej Fuchs TITAN GT1 LONGLIFE III 5W-30 (straszy odpowiednik Fuchsa Titan GT1 PRO C3 5W30 XTL).
                      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• endryu
                        RS
                        • 2006
                        • 3777
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Tak właśnie pomyślałem, chociaż idas nie wymienił jaki olej wlewał.

Komentarz

• doctore
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 205

Dziś zadzwoniłem do serwisu z następującym pytaniem:
                          Mam QG1 i czy pana zdaniem to dobrze aby w moim szkodniku wymieniać olej co 2 lata albo co 30kkm :?: Odpowiedź: Ja u siebie w aucie wymieniam co 15kkm.
                          A czy w moim też tak mogę robić :?:
                          Odpowiedź: Oczywiście, jak przyjedzie pan na przegląd to zmienimy w komputerze na QG2.
                          A jaki olej stosować :?:
                          Odpowiedź: Jeżeli wymiana będzie co 15kkm to może być każdy począwszy od Castrola a skończywszy na LM aby spełniał specyfikację 504/507.
                          Jest OIIFL 1.4 TSI + DSG7, Elegance.

Komentarz

• leonn
                            RS
                            • 2011
                            • 2728
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez seba210
                            Sporo osób wybiera: AMSOIL European Car Formula Synthetic 5W-30 Motor Oil, np ja
                            A czy ten olej ma oficjalną aprobatę VW? Czy tylko rekomendacje producenta oleju, że spełnia normy VW? Bo to zasadnicza różnica, jeśli auto jest na gwarancji w razie W. :wink:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez leonn
                              czy ten olej ma oficjalną aprobatę VW?
                              nie.
                              Zamieszczone przez leonn
                              Czy tylko rekomendacje producenta oleju, że spełnia normy VW?
                              tak.
                              Zamieszczone przez leonn
                              Bo to zasadnicza różnica, jeśli auto jest na gwarancji w razie W
                              sam sobie odpowiedziałeś ... nikt nie lubi kopać się z ASO czy SAP :?

Komentarz

• leonn
                                RS
                                • 2011
                                • 2728
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                leonn napisał/a:
                                Bo to zasadnicza różnica, jeśli auto jest na gwarancji w razie W

sam sobie odpowiedziałeś ... nikt nie lubi kopać się z ASO czy SAP
                                PAOLO ESCO Ja to wiem, ale czy koledzy którzy mają auta na gwarancji a zalewają i polecają olej bez oficjalnej aprobaty VW innym to wiedzą? I są świadomi ewentualnych problemów z ASO czy SAP?
                                Tu jest tak samo jak z tym napisem na naklejce większości olejów FULL SYNTHETIC, to i normę VW też można podać.

Komentarz

• Sebastian_M26
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 1823
                                  • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez idas
                                  Czy ten zapis o oleju mineralnym dotyczy się Fuchsa Titan GT1 PRO C3 5W30 XTL :?: :!:
                                  Tak, olej Titan GT1 PRO C3 5W-30 jest olejem mineralnym, ulepszonym technologicznie w procesie HC.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ulepszonym technologicznie w procesie HC
                                    dokładnie to GTL (gas to liquid) - proces Fischera-Tropscha

Komentarz

• zak14
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 605
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dokładnie to GTL (gas to liquid) - proces Fischera-Tropscha
                                      Gdyby tak było to na skali między mineralnym obrabianym rozpuszczalnikowo a syntetykiem PAO/Ester byłby zdecydowanie bliżej tej drugiej kategorii, potencjalnie przewyższając gorsze "prawdziwe" bazy syntetyczne. Jednak szczerze mówiąc, nie przypominam sobie, żebym widział jakąś twardą deklarację producenta, że to GTL - tak pisał Pidziek, ale czy ktoś widział źródło tej informacji ?
                                      Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez zak14
                                        na skali między mineralnym obrabianym rozpuszczalnikowo a syntetykiem PAO/Ester byłby zdecydowanie bliżej tej drugiej kategorii
                                        no zgadza się.
                                        Widziałeś co pisze Fuchs w kartach SDS ? ---> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=751071 (strona 181 poprzedniego watku olej do TDI)

Titan GT1 5W/40 XTL , Titan GT1 Pro C-3 5W/30 XTL

Jak widać, bez wnikania i rozdrabniania się na czynniki pierwsze - te dwa Fuchsy to oleje na bazie syntetycznej - cokolwiek ma to znaczyć ...( a może np. oznaczać “Group III” can be legally labeled “Synthetic” - “Synthetic” is a marketing term, not a technical term)...
                                        Widać też, że GT1 Long Life to typowy HC.

Zamieszczone przez zak14
                                        GTL - tak pisał Pidziek, ale czy ktoś widział źródło tej informacji ?
                                        Pidziek a poważnie to gdzieś o tym czytałem w necie...tylko gdzie :roll: , muszę poszukać...
                                        Załączone pliki

Komentarz

• endryu
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3777
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Czyli do XTL-a nie tak bardzo pasuje potoczny zapis, że jest olejem mineralnym (bo to się jednoznacznie bardzo wielu ludziom kojarzy z inną-gorszą jakością) ale, że jest olejem - mieszanką syntetycznych olejów bazowych i wielofunkcyjnych dodatków (a jakie to są mieszanki to już tajemnica Fuchs-a)

Ważne dla przeciętnego użytkownika jest info., że XTL należy do dobrych olejów, do "normalnego" użytkowania.

Tutaj przydałyby się konkretne opinie użytkowników XTL-a w swoich Octavkach lub innych autkach

Komentarz

• idas
                                            Elegance
                                            • 2006
                                            • 828

Zamieszczone przez idas
                                            Glupieje juz powoli :P
                                            Tak lalem wczesniej Fuchs TITAN GT1 LONGLIFE III 5W-30.
                                            Teraz mam przeglad wiec moge wlac cos lepszego, ale z apropaba VW, zeby nie miec wtopy.
                                            Te Fuchsy ja maja?
                                            Czyli ten XTL to syntetyk, czy nie?
                                            Jesli nie, to najlepiej lac tego Titan Supersyn 0W-30?
                                            W zimie nie bedzie za slaby? Albo inaczej, czy rzeczywiscie bedzie roznica na plus zmianiajac "5W" na "0W"?

Komentarz

• Sebastian_M26
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 1823
                                              • Superb II (3T4)

najlepiej lac tego Titan Supersyn 0W-30?
                                              Tak, ew. Motul X-Lite 0W-30 (którego sam używam w 2 silnikach turbo benzyna), AMSoil SAE 0W-30 Signature Series 100% Synthetic Motor Oil, Millers XFS 0W-40, RedLine 0W30 Motor Oil, Statoil LazerWay V 0W-30

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ważne dla przeciętnego użytkownika jest info., że XTL należy do dobrych olejów, do "normalnego" użytkowania.
                                                dokładnie.
                                                Zamieszczone przez idas
                                                lalem wczesniej Fuchs TITAN GT1 LONGLIFE III 5W-30.
                                                Teraz mam przeglad wiec moge wlac cos lepszego, ale z apropaba VW, zeby nie miec wtopy.
                                                ---> następca to Fuchs Titan GT1 Pro C-3 5W/30 XTL
                                                Każdy z w/w Fuchsów jest olejem oficjalnie zaaprobowanym przez VW/Audi (są tu też do wglądu inne marki) http://microsites.audiusa.com/ngw/09..._1997-2012.pdf + http://my-gti.com/wp-content/uploads...ngine_oils.pdf

Komentarz

• idas
                                                  Elegance
                                                  • 2006
                                                  • 828

A ta roznica "5W" a "0W" jest warta zachodu?

Komentarz

• marcyś
                                                    Classic
                                                    • 2011
                                                    • 29

witam.panowie z innej beki kupiłem żonie na prawde ładnego focusa jeśli można powiedzieć że fokus jest ładny-zadbany i pewny a chodzi mi o olej jaki zalać. jest to 1.6 zetec.
                                                    do zobaczenia na kanale 19

Komentarz

Pracuję...