Zamieszczone przez mac_aaron
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
-
-
Zamieszczone przez mac_aaronZamieszczone przez Eidos71Najprawdopodobniej masz zalany Castrol Edge 5w30 LL, więc najtaniej będzie, jeżeli kupisz sobie ten właśnie olej do dolewek.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryu- olej Fuchs TITAN GT1 PRO C-3 5W-30 XTL (norma 504.00 na QG1)VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez idasZamieszczone przez endryu- olej Fuchs TITAN GT1 PRO C-3 5W-30 XTL (norma 504.00 na QG1)Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Prosze o porade w doborze mozliwie najlepszego oleju.
Mam zalany Castrol 10W40 polsyntetyk.
Chce wlac syntetyk. Prosze o odpowiedzi na pytanka:
- jako ze ostatnia zima byla u mnie sroga 10w odpada, wiec 5w lub 0w. Czy to jest tylko kwestia ceny, czy nalezy parametr dobrac pod silnik ??
- Druga wartosc, zastosowac 30, czy zostawic 40 ?? silnik wlasciwie oleju nie bierze, po 5tys km spadlo 1mm na bagnecie. Wiec rzadszy moznaby wlac, czy warto ? ponoc rzadszy gorzej chroni silnik, czy pod tym wzgledem jest to roznica wyrazna ??
- Czy olej wystarczy dobrac pod wzgledem parametrow lepkosciowych, czy trzeba jeszcze sprawdzac zgodnosc ze specyfikacja VW ???
Z gory dzieki za odp na laickie pytania.Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26Zamieszczone przez idasZamieszczone przez endryu- olej Fuchs TITAN GT1 PRO C-3 5W-30 XTL (norma 504.00 na QG1)O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zsolpywczy trzeba jeszcze sprawdzac zgodnosc ze specyfikacja VW ???
Zamieszczone przez endryuCzy ten zapis o oleju mineralnym dotyczy się Fuchsa Titan GT1 PRO C3 5W30 XTLPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Dziś zadzwoniłem do serwisu z następującym pytaniem:
Mam QG1 i czy pana zdaniem to dobrze aby w moim szkodniku wymieniać olej co 2 lata albo co 30kkm :?: Odpowiedź: Ja u siebie w aucie wymieniam co 15kkm.
A czy w moim też tak mogę robić :?:
Odpowiedź: Oczywiście, jak przyjedzie pan na przegląd to zmienimy w komputerze na QG2.
A jaki olej stosować :?:
Odpowiedź: Jeżeli wymiana będzie co 15kkm to może być każdy począwszy od Castrola a skończywszy na LM aby spełniał specyfikację 504/507.Jest OIIFL 1.4 TSI + DSG7, Elegance.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnczy ten olej ma oficjalną aprobatę VW?
Zamieszczone przez leonnCzy tylko rekomendacje producenta oleju, że spełnia normy VW?
Zamieszczone przez leonnBo to zasadnicza różnica, jeśli auto jest na gwarancji w razie WPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOleonn napisał/a:
Bo to zasadnicza różnica, jeśli auto jest na gwarancji w razie W
sam sobie odpowiedziałeś ... nikt nie lubi kopać się z ASO czy SAP
Tu jest tak samo jak z tym napisem na naklejce większości olejów FULL SYNTHETIC, to i normę VW też można podać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuZamieszczone przez Sebastian_M26Zamieszczone przez idasZamieszczone przez endryu- olej Fuchs TITAN GT1 PRO C-3 5W-30 XTL (norma 504.00 na QG1)Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOdokładnie to GTL (gas to liquid) - proces Fischera-TropschaOctavia 2 FL Combi 1.9 BXE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zak14na skali między mineralnym obrabianym rozpuszczalnikowo a syntetykiem PAO/Ester byłby zdecydowanie bliżej tej drugiej kategorii
Widziałeś co pisze Fuchs w kartach SDS ? ---> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=751071 (strona 181 poprzedniego watku olej do TDI)
Zamieszczone przez PAOLO ESCOTitan GT1 5W/40 XTL , Titan GT1 Pro C-3 5W/30 XTL
Jak widać, bez wnikania i rozdrabniania się na czynniki pierwsze - te dwa Fuchsy to oleje na bazie syntetycznej - cokolwiek ma to znaczyć ...( a może np. oznaczać “Group III” can be legally labeled “Synthetic” - “Synthetic” is a marketing term, not a technical term)...
Zamieszczone przez zak14GTL - tak pisał Pidziek, ale czy ktoś widział źródło tej informacji ?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Czyli do XTL-a nie tak bardzo pasuje potoczny zapis, że jest olejem mineralnym (bo to się jednoznacznie bardzo wielu ludziom kojarzy z inną-gorszą jakością) ale, że jest olejem - mieszanką syntetycznych olejów bazowych i wielofunkcyjnych dodatków (a jakie to są mieszanki to już tajemnica Fuchs-a)
Ważne dla przeciętnego użytkownika jest info., że XTL należy do dobrych olejów, do "normalnego" użytkowania.
Tutaj przydałyby się konkretne opinie użytkowników XTL-a w swoich Octavkach lub innych autkachO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuZamieszczone przez Sebastian_M26Zamieszczone przez idasZamieszczone przez endryu- olej Fuchs TITAN GT1 PRO C-3 5W-30 XTL (norma 504.00 na QG1)
Tak lalem wczesniej Fuchs TITAN GT1 LONGLIFE III 5W-30.
Teraz mam przeglad wiec moge wlac cos lepszego, ale z apropaba VW, zeby nie miec wtopy.
Te Fuchsy ja maja?
Czyli ten XTL to syntetyk, czy nie?
Jesli nie, to najlepiej lac tego Titan Supersyn 0W-30?
W zimie nie bedzie za slaby? Albo inaczej, czy rzeczywiscie bedzie roznica na plus zmianiajac "5W" na "0W"?VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuWażne dla przeciętnego użytkownika jest info., że XTL należy do dobrych olejów, do "normalnego" użytkowania.Zamieszczone przez idaslalem wczesniej Fuchs TITAN GT1 LONGLIFE III 5W-30.
Teraz mam przeglad wiec moge wlac cos lepszego, ale z apropaba VW, zeby nie miec wtopy.
Każdy z w/w Fuchsów jest olejem oficjalnie zaaprobowanym przez VW/Audi (są tu też do wglądu inne marki) http://microsites.audiusa.com/ngw/09..._1997-2012.pdf + http://my-gti.com/wp-content/uploads...ngine_oils.pdfPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
Komentarz