Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez MADO60
    VW z silnikiem 1.4 16V 55kW AKQ
    ile najechane? Dlaczego nie Neste Oil 0W40 ? Dobrze się sprawdza w tym silniku a zarówno Neste jak i LazerWay sprzedaje konkon - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
    Zamieszczone przez MADO60
    To który LAZERWAY kupić-możecie mi poradzić
    żaden z wymienionych przez Ciebie.
    Na "chiny ludowe" Tobie olej z C-3? lub olej LL z VW 504.00 :roll:
    Jeżeli już to zwykły 5W40 będzie "zdrowszy" dla tego silnika http://allegro.pl/statoil-lazerway-t...975002210.html - ma MB 229.5 i VW 502.00 - Twój silnik nic więcej do szczęścia nie potrzebuje...
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• MADO60
      Classic
      • 2014
      • 25

Na liczniku 120 000km Wielkie dzięki PAOLO ESCO o to mi chodziło Pozdrawiam

Komentarz

• spawalniczy
        Classic
        • 2014
        • 24

Ma ktoś wiedzę, jak to jest z Neste OW-40. Czy w nowej formulacji zaszły w nim jakieś faktyczne zmiany, czy to tylko kosmetyka dokumentacji?

Komentarz

• PAOLO ESCO
          RS
          • 2009
          • 6626
          • Volkswagen
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez spawalniczy
          jak to jest z Neste OW-40. Czy w nowej formulacji zaszły w nim jakieś faktyczne zmiany, czy to tylko kosmetyka dokumentacji?
          byłooooooooo - szukaj, str 218 ...

Komentarz

• Pidziek
            RS
            • 2011
            • 1845

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
            jak to jest z Neste OW-40. Czy w nowej formulacji zaszły w nim jakieś faktyczne zmiany, czy to tylko kosmetyka dokumentacji?
            Pewnie jakiśaktualne karty i aktualizacja skladu wymaganego do podatku akcyzowego.
            teraz z tego co słysze wszedzie sa kontrole firm które wprowadzaja oleje do Polski a lewizny idzie z zachodu strasznie duzo ..

Co ciekawe osoba majaca na półce oleje nie opodatkowane placi fifty fifty jak znajdą produkt bez akcyzy hehe

Moze stad całe zamieszanie
            Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
            http://www.zmienolej.pl/
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• rustin
              Ambiente
              • 2009
              • 120

Wcześniej dodawałem C60 do oleju. Teraz zalałem Ravenol FO 5w30 i do tego Archoil AR9100 . Zobaczymy czy będzie jakaś różnica. Przed wymiana jak za każdym razem płuknka LM Proline.

Komentarz

• drodar9000
                Drive
                • 2012
                • 43
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mam krótkie pytanie.

Czy do silnika 1,6 BSE z LPG nada się nowy olej Liqui Moly 0W30 Synthoil Longtime, dotychczas lałem LM HIGH TECH 5W-40.
                Pozdrawiam,

drodar

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez drodar9000
                  1,6 BSE z LPG nada się nowy olej Liqui Moly 0W30 Synthoil Longtime
                  Nadać się nada ale nie wiem czy jest sens aż tak przepłacać. Proponuję kupić Neste Oil 0W40 (zdecydowanie pasuje do tego silnika). Dobry jakościowo olej w atrakcyjnej cenie. Kupisz go na forum u konkona http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=64568&start=0

Komentarz

• nix
                    Classic
                    • 2012
                    • 12

Witam. Proszę o podpowiedź, bo czas wymiany oliwy już blisko, a po przeczytaniu tego wątku mam straszny mętlik w głowie. Pacjent OII 2008 1,6 BSE (bez lpg) przebieg 97000km, wymiany stałe co 15tyskm. Jazda spokojna/eco, głównie miasto i krótkie odcinki poza. Aktualnie zalany mam LM High Tech 5W40. Mam dobry sklep na ulicy i chcę coś u nich kupić. Odpada mi koszt przesyłek itd.

Prosze o podpowiedź jaki olej będzie odpowiedni do mojej OII
                    pozdrawiam

Komentarz

• leonn
                      RS
                      • 2011
                      • 2726
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Litości ad: Panowie ile razy można zadawać to samo pytanie :?:

Zamieszczone przez nix
                      Aktualnie zalany mam LM High Tech 5W40.
                      Masz jakiś problem z tym olejem?

nix, jak Ci nie szkoda dać 50zł więcej za 5L oleju, to po co zmieniać? Oleje z serii Synthoil to jedne z najlepszych oliw.

[ Dodano: Pią 14 Mar, 14 16:53 ]
                      PAOLO ESCO, widziałeś to?
                      Załączone pliki

Komentarz

• jarekbarcaaa
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 204

witam co polecacie do silnika tsi 1.4 tsi 122km 130000 km mysle o Neste 5w30
                        motul special 5w30
                        statoil lazzyway 5w30

czy moze macie swoje sprawdzone oleje

Komentarz

• Dzida
                          RS
                          • 2006
                          • 2253

Zamieszczone przez leonn
                          PAOLO ESCO, widziałeś to?
                          To jest oliwa m.in.(a może przede wszystkim) do Volvo z silnikiem diesla 2.4 D5.

A5/B5 0W30

Komentarz

• nix
                            Classic
                            • 2012
                            • 12

Szukam jedynie tanszej alternatywy, a LM HT5w40 jest oleje bardzo dobrym i tego absolutnie nie neguje.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez leonn
                              widziałeś to?
                              nie widziałem wcześniej.
                              Bardzo niskie lepkości zwłaszcza przy 40 C oraz przy 100 C. Teperatura płynięcia też wystarczająca. ACEA A5 / B5 oraz API SL/CF a do tego rekomendacje Volvo dają szanse na wysoki TBN oraz górną granicę HTHS dla ACEA A5 czyli 3 - max 3,5. Do tego bardzo wysoki indeks lepkości może świadczyć o dobrej bazie - ale bez PAO! Pytanie - jaka cena? Bo inaczej wolałbym oparty o bazę PAO Liqui Moly Synthoil 0W30.

W PL LM Special Tec V 0W30 chyba nie jest dostępny - jaka byłaby cena tego oleju.? Pewnie jak to w przypadku LM "promocji" nie ma co się spodziewać.
                              Druga sprawa to "Syntheze-Technology" to nie to samo co olej z PAO. Zresztą jak to w przypadku Liqui Moly firma niczego nie ukrywa i jasno pozycjonuje ten olej nie jako "full sytntetyk" ale jako olej syntetycznej technologii, więc od razu wiadać że to olej na mieszaninie wysoko rafinowanego oleju i dodatków - w zasadzie mix, taki nowoczesny wysoko obrobiony HC+/GTL.

Bardzo wysoki wskaźnik lepkości. Oleje rafinowane z ropy mogą być wykonane przy użyciu specjalnych technik dzięki temu są to oleje wysoko obrobione (przetworzone) i posiadają właściwości, prawie, prawie... tak dobre jak te posiadające bazę typową dla syntetycznych olejów (PAO). Za pomocą tej metody ekstrakcji rozpuszczalnikiem, woski formowane w procesie rafinacji ropy naftowej są usuwane z wodoru parafinowego – powstaje produkt systematycznie „zbudowany” bez „pęknięć i załamań struktury wiązań oleju bazowego”. Otrzymany olej może być uwodorniony a właściwości otrzymanych w ten sposób produktów są lepsze od produktów HC pozyskiwanych w stary sposób.
                              ja jednak wolę stare dobre PAO.

Nie wiem czy zamiast LM Special Tec V 0W30 (tylko zależy do jakiego auta) nie lepiej wybrać Neste 0W30 A5B5 http://www.neste.fi/tp_tiedote.aspx?...rp=340&type=tt - parametry równie dobre...jak nie lepsze a i dostępność bezproblemowa - konkon Neste sprzedaje. Cena chyba też nie aż tak wygórowana. http://allegro.pl/listing/listing.ph...ing=neste+0w30

Komentarz

• comando
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 244

Już kilka razy słyszałem że olej ma duży wpływ na kilkusekundową głośną pracę po rozruchu w silniku 1.2 który posiadam. Stąd moje pytanie do zorientowanych w temacie. Jaki olej wybrać aby zauważyć zmianę ? W tej chwili mam zalany jakiś syntetyczny Castrol ale to chyba nie jest olej wysokich lotów.

Komentarz

• KubaMpakiet
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 279

Zamieszczone przez nix
                                  Szukam jedynie tanszej alternatywy, a LM HT5w40 jest oleje bardzo dobrym i tego absolutnie nie neguje.
                                  Tansza alternatywa = Ravenol VMO lub HCL
                                  Audi 1.8T AVJ

Silnik smaruje
                                  Ravenol SSL

Komentarz

• jarekbarcaaa
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 204

motul special 5w30
                                    statoil lazzyway 5w30

czy moze macie swoje sprawdzone oleje

Komentarz

• Eidos71
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2050
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez jarekbarcaaa
                                      motul special 5w30
                                      statoil lazzyway 5w30
                                      Było 1.000.000 razy... Poczytaj temat, użyj "szukajki"... Przede wszystkim - jeżeli auto na gwarancji, szukaj oleju 5w30 502/505, lub 504. Jeżeli po gwarancji, szukaj oleju 0w40. A co do producenta/rodzaju - poczytaj temat - było kilkanaście razy i to kilka/kilkanaście dni temu. :evil:
                                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• uli07
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 391
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A znajomy, ktory uzytkuje 1.4 TSI CAXA, wyslal zapytanie do jednego z ASO jakie materialy zostana zastosowane podczas przegladu po 60 tys. km. Dowiedzial sie, ze do jego auta zostana zalozone swiece 4x90 zl plus wymiana..... - niezle, ale nie to jest najwazniejsze. Polecaja olej Castrol Magnatec 10w-40 :shock: 200 zl za 4 litry. Olej taki ma wystarczyc na 30 tys. przebiegu gdyz auto jest w trybie QG1.
                                        Nie wiem czy to sie nie kwalifikuje do zgloszenia do SAP. Przeciez ten olej wg. polskiej strony nie ma nawet vw 502. Czy ja sie myle? Czy ten olej to raczej nie do tego silnika?
                                        Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
                                        Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
                                        Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40

Komentarz

• jarekbarcaaa
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 204

Zamieszczone przez Eidos71
                                          Jeżeli po gwarancji, szukaj oleju 0w40
                                          taki olej a w czym jest lepszy od 5w30 ,podobno 0w40 tylko zima jest ok a latem za szybko film olejowy sie urywa bo jest za ciepło

Komentarz

• REXAX
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 453

podobno 0w40 tylko zima jest ok a latem za szybko film olejowy sie urywa bo jest za ciepło
                                            :haha: :haha: :haha:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ad:
                                              podobno 0w40 tylko zima jest ok a latem za szybko film olejowy sie urywa bo jest za ciepł

Komentarz

• Leniwiec
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 624
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez Eidos71
                                                [...]Przede wszystkim - jeżeli auto na gwarancji, szukaj oleju 5w30 502/505, lub 504. Jeżeli po gwarancji, szukaj oleju 0w40. [...]
                                                Może to lamerskie pytanie, ale czemu na gwarancji trzeba lać 5W30, a dopiero po gwarancji można 0W40? Szczególnie jak jeden i drugi spełnia normy 502/505 (przy stałych wymiana na 15kkm).
                                                Pozdro

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Leniwiec
                                                  czemu na gwarancji trzeba lać 5W30, a dopiero po gwarancji można 0W40?
                                                  NIC nie MUSICIE ! ... Zajrzyjcie do Instrukcji Obsługi - gdzie macie SAE wyszczególnione ?!

owiesic idę sobie drina zrobić...
                                                  Załączone pliki

Komentarz

• leonn
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2726
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez nix
                                                    Szukam jedynie tanszej alternatywy
                                                    Tańszy na pewno znajdziesz, ale nie będzie to już to, bo za dobry olej to trzeba niestety zapłacić te 160-220zł. Spróbuj czegoś innego będziesz przynajmniej miał porównanie.

W PL LM Special Tec V 0W30 chyba nie jest dostępny - jaka byłaby cena tego oleju.?
                                                    Można go kupić w PL w sklepie LM cena 216zł za 5L.

Druga sprawa to "Syntheze-Technology" to nie to samo co olej z PAO. Zresztą jak to w przypadku Liqui Moly firma niczego nie ukrywa i jasno pozycjonuje ten olej nie jako "full sytntetyk" ale jako olej syntetycznej technologii,
                                                    Na inne rynki niż DE mógłby spokojnie już być sprzedawany jako Fullsyntetyk, a mimo wszystko piszą prawdę za to ich cenię!

ja jednak wolę stare dobre PAO.
                                                    Ja też, ale w dobie dzisiejszego cięcia kosztów nie należy się spodziewać nowych produktów na tej starej bazie.

Tak mi się rzuciło w oczy, że konkurencja jednak nie śpi i LM chyba podpatrzyło co ze Statoila jest chętnie kupowane i w serii Special Tec zrobiło V 0W30 i LL 5W30. Taki zbieg okoliczności w nazwach, nie.. :wink:

podobno 0w40 tylko zima jest ok a latem za szybko film olejowy sie urywa bo jest za ciepło
                                                    Film to Ci się w lecie jak jest za ciepło może urawć, jak ze dużo % wypijesz, a nie jak olej 0W do silnika nalejesz

Komentarz

Pracuję...