Akurat Roberta znam i nie tylko z internetu ale razem byliśmy w blendowni i sam mogę polecić jego sklep natomiast sam nie rozumiem Leonn twojej uszczypliwości albo złośliwości czy insynuacji kompletnie niczym nie poparte.
W ofercie naszego sklepu Zmienolej.pl są oleje różnych firm również takich które ty polecasz oraz takie które robię na wyłączne zlecenie klienta , odbiorcy wedle konkretnej specyfikacji.
Robet nie mogę pisać na forum za dużo bo później przyjeżdza przedstawiciel i się mnie pyta czemu to i to nie wiem czy im już na mnie skarżą czy jak ...hehe
Zamieszczone przez pedros
Mam na mysli w jakim sensie jest to producent czy produkuje cos swojego czy tylko miesza 12 składników z bazą?
Producentem baz olejowych jest tylko Orlen Oil oraz Lotos i to od nich swoje bazy bierze większość Europejskich producentów środków smarnych.
Producentów baz olejowych e Europie jest kilka natomiast firm olejowych wow 100-200 ?? :-)
Zamieszczone przez paba
Quazar albo za bandycką cenę na stacji , albo z jakiejś wyprzedaży gdzieś jedna, dwie sztuki leżą
Quazar jest olejem tylko rozlewanym przez Lotos a bazy pochpodzą nie stąd.
Dodatki również jest to produkt można powiedzieć rozlewany tylko w Polsce wcale nie zły takie premium line from Lotos :-)
Dodatki bodajże są z Lubrizol a czy są lepsze od tych idących z Infuem hm...aj don noł nie umiem powiedzieć może ktoś wie :-)
Zamieszczone przez paba
można się przyczepić do braku MB 229.5
Oj tam w przypadku oleju full saps za 200zł można ale nie w takiej cenie spokojnie obecność 229.3 załatwia sprawę.
Zresztą ile olejów na rynku ma normę 229.5....
Quazar jest olejem tylko rozlewanym przez Lotos a bazy pochpodzą nie stąd.
Dodatki również jest to produkt można powiedzieć rozlewany tylko w Polsce wcale nie zły takie premium line from Lotos
Dodatki bodajże są z Lubrizol a czy są lepsze od tych idących z Infuem hm...aj don noł nie umiem powiedzieć może ktoś wie
wszystko fajnie tylko i tak nie idzie tego kupić specjalnie poza stacją benzynową i może ASO Subaru czy Kia, więc nikt nie będzie specjalnie za tym jeździł szukać, szczególnie za taką cenę
Zamieszczone przez micrusec
Zamieszczone przez Pidziek
Zresztą ile olejów na rynku ma normę 229.5....
A ile olejów z daną normą jest 0W40 ?? Kto mi konkretnie odpowie na tak zadane pytanie.
vesatis: ja mogę zlecić produkcję dowolnego oleju w specyfikacji 229.5 ale muszę za to zapłacic aby dostać i to bardzo dużo wiec lepiej zlecić analizę oleju wedle wymaganych testów w akredytowanym laboratorium i napisać że spełnia :-)
Pidziek, jak kto Ty możesz zlecić produkcję dowolnego oleju ? A pod jaką marką i z jakim znakiem towarowym ?
lepiej zlecić analizę oleju wedle wymaganych testów w akredytowanym laboratorium i napisać że spełnia
Tego nie rozumiem, ale zlecić analizę czego, jakiego oleju ? Gotowego dostępnego wyrobu z jakiegoś producenta czy wymyślonej przez Ciebie formule ? Opisujesz to tak jakby proces wyglądał jak tworzenie chińskiej zupki : otworzyć, pobić, zalać wrzątkiem, wymieszać i zjeść. A test laboratoryjny opiera się na teście WC i śliskości sraj-taśmy.
Pidziek, jak kto Ty możesz zlecić produkcję dowolnego oleju ? A pod jaką marką i z jakim znakiem towarowym ?
Np. mogę wyprodukować olej Zmienolej.pl w specyfikacji 5W40 w opakowaniach 5L w fabryce a nie w garażu bo zaraz się zapewne znajdą szydercy.
No ale to może kiedyś :-)
Zamieszczone przez micrusec
Tego nie rozumiem,
Już piszę.
Większość firm olejowych nie ma swoich laboratoriów.
Nie ma swoich fabryk ale korzysta z uprzejmości innych np. Lotosu, rafinerii Trzebinia, Orlena itp.
Firma taka może zamówić olej w specyfikacji np. SAE 5W30 z normami VW takimi i takimi ( firmy które produkuja dodatki np. Lubrizol, Infuem dostarczają gotowe recepty takich olejów z instruckją jak to wymieszać w jakim ciśnieniu temp. i proporcji ) baze bierze się np. od Orlena czy Lotosu i robi się misz masz , rozlewa się w butelki znanej firmy okleja się naklejkami i wysyła ot cała filozofia nie ma w tym nic z oszustwa, fałszowania itp.
Nastepnie przed produkcją wszystko się bada , bazę pod katek wielu norm i parametrów wyrób gotowy czy jest ok i to robi albo laboratorium w danej fabryce np. w Gliwicach we Fuchsie czy innym miejscu i albo coś jest OK wedle norm i wytycznych albo nie .
I mając daną gotową receprure robi się produkcję np. w poniedziałek a później przez rury w których był olej X tłoczy sie wielkimi pompami duże gumowe kulki które czyszczą wszystko ładnie i robi się produkt Y.
Zdolności produkcyjne są naprawdę duże a nadzór jakościowy na najwyuższym poziomie za co osobiscie ręczę przynajmniej jesli chodzi o zakłąd w Gliwicach bo do innych mnei nie zapraszają :-))))
Widełki jakościowe są różne nie wiem jak jest w przypadku olejów klasy GM, Gulf czy innych wiem jak to wyglada w Gliwicach i na jakim aparacie wszystko i w jakich warunkach jest analizowane, podobnie jest w Millersie w Anglii.
Aby uzyskać daną aprobatę trzeba co najważniejsze zapłacić danemu koncernowi i wtedy jest kwit i wpis na jakis okresna listę z aprobatami i do tego kosztowne badania na konkretnych stanowiskach badawczych , nie kazdy w to idzie i woli napisać że dany olej spełnia daną normę robiąc takie badania sam na własnych stanowisach czy laboratoriach.
Ale jak to się mówi jedni wolą zmienić koła w ASO płacąc np. 200zł inni robią to w zakładzie wulkanizacyjnym bez pieczatki za 50zł :-)
Mało kto wie że zdecydowana większość firm robi to na zasadzie piszę normy jakie uważamy że nasze oleje spełniają i tak czy ktoś wie że ACEA oficlanie nie zezwala na oznaczenie oleju jednocześnie ACEA A3/B4 i C3 ?
Jest z tym wielki problem ale tak jest , Millers Oils idzie w tym kierunku czyli wszystko zgodnie z zaleceniami ACEA.
Chyba też obecnie nie można używać oznaczeń RN0710 do Renówki i C3 w olejach 5W40..
Zainteresowanych odsyłam do Millersa i ACEA
...ja pitolę ale pierdoły... sorrrryyyy normalnie "pranie mózgu" dla naiwnych...
mogę wyprodukować olej Zmienolej.pl w specyfikacji 5W40 w opakowaniach 5L
a do każdego opakowania tubka "wazeliny" gratis :roll:
Ja sobie chyba też "wyprodukuję" olej - chce ktoś kupić blendowane 100 ton 0W40 sygnowany logo OCP ? po (uwaga promocja!) 60 zł za litr ...logo będzie "gratis" ...
Teraz to nawet taki "Jasiu Popierducha" może sobie "wyprodukować" olej ... bo "taki Jasiu" wszystko może w obecnych czasach, byle miał odpowiednią kasę na koncie.
Wystarczy jeden telefon z zamówieniem i przelew kasy na konto by ruszyło blendowanie oleju w Trzebini czy innym zakładzie ...
wszystko się bada , bazę pod katek wielu norm i parametrów
taki zakłąd to owszem może sobie badać czy olej trzyma założone przy produkcji parametry ale specyfikacji danemu olejowi nie ma prawa nadać ... a mając problem z silnikiem a w nim olej bez oficjalnej specyfikacji każde ASO nas po prostu "zleje"
:roll:
[ Dodano: Sob 28 Lut, 15 13:12 ]
Aby uzyskać daną aprobatę trzeba co najważniejsze zapłacić danemu koncernowi i wtedy jest kwit i wpis na jakis okresna listę z aprobatami i do tego kosztowne badania na konkretnych stanowiskach badawczych
normalna procedura uzyskiwania odpowiedniej specyfikacji - płacisz - jeżeli olej spełnia wymagania producenta dostajesz kwit - wpis na listę z oficjalną aprobatą. Koszty 2-3 tys euro to "pikuś" w porównaniu z przyszłymi zyskami ...
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
W ECT masz o wiele lepszy indeks lepkości, lepsza lepkość w 40C, niższy SAPS, odrobinę lepsza temperatura płynięcia i NOACK a jeżeli chodzi o skład to w ETC postawiono zdecydowanie na bor zamiast na sam cynk i to uważam za lepsze rozwiązanie. Po prostu formuła ECT jest nowocześniejsza a formuła tego drugiego Shella to klasyka wapń+cynk+fosfor. Widać od razu, że ECT był opracowany z myślą o ACEA C2 i C3.
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Pierwsza pozycja absolutnie nie spełnia 504/507 a dodatkowo na naszym rynku jest niedostępna :!:
Shell ECT 0w30 ma identyczne parametry jak Shell Professional AV-L 0w30 :wink:
Pierwsza pozycja absolutnie nie spełnia 504/507 a dodatkowo na naszym rynku jest niedostępna :!:
Shell ECT 0w30 ma identyczne parametry jak Shell Professional AV-L 0w30 :wink:
Masz rację, pomyliłem te dwa oleje. Wskazany przez Ciebie spełnia normę 504/507 i o nim myślałem pisząc, że spełnia normę.
A czym się różnią, oprócz nazwy?
vesatis: ja mogę zlecić produkcję dowolnego oleju w specyfikacji 229.5 ale muszę za to zapłacic aby dostać i to bardzo dużo wiec lepiej zlecić analizę oleju wedle wymaganych testów w akredytowanym laboratorium i napisać że spełnia :-)
można wysnuć z tego wniosek, że badziewnych mieszaczy nie stać na przeprowadzenie rzetelnych badań do uzyskania danej normy, a więc trzeba ich omijać szerokim łukiem a poważnie to chyba lepiej zaufać konstruktorom, oni wiedzą jakie ma spełniać wymagania olej dla danego silnika stąd wymyślono normy
można wysnuć z tego wniosek, że badziewnych mieszaczy nie stać na przeprowadzenie rzetelnych badań do uzyskania danej normy, a więc trzeba ich omijać szerokim łukiem a poważnie to chyba lepiej zaufać konstruktorom, oni wiedzą jakie ma spełniać wymagania olej dla danego silnika stąd wymyślono normy
jak widać (nie wiem dlaczego) na takie ruchy decydują się najwięksi gracze na rynku (patrz wyżej)
A z jaką bazą? Bo rozumiem, że nie PAO :diabelski_usmiech
Nie w Polsce nikt nie robi oleju z bazą PAO.
A co ty na to PAO się tak uparłeś ?
Zamieszczone przez pedros
1. A3/B4 wyklucza się z C3?
2. Technologiczne niemożliwe lub niezdrowe dla silnika?
3. Zastrzeżone dla produktów najwyższej jakosci?
1. NIE po prostu nie można stosować jednego i ...drugiego.
Jak jest C3 to nie może być że A3/B4 a że spełnia i to z naddatkiem to inna sprawa.
2 i 3 - nie wchodzę w takie spekulacje mamy UE i mamy ACEA każda organizacja ma coś do powiedzenia mi się to może podobać lub nie .
Można zadzwonić do Millers Oils i zapytać się dlaczego C3 i dlaczego A3/B4 zapewne odpowiedz bedzie podobna.
Zamieszczone przez PAOLO ESCO
Teraz to nawet taki "Jasiu Popierducha" może sobie "wyprodukować" olej ... bo "taki Jasiu" wszystko może w obecnych czasach, byle miał odpowiednią kasę na koncie.
Niech sobie robi jeśli to będzie świetny produkt to ja go kupie ale wiem że nie będzie to świetny produkt.
Czy dlatego że z baz Orlena robi się olej który smaruje jakieś elementy aut o wartości kilku milionów zł i do tego robi się to w Gliwicach to znaczy że to jest złe ?
Co jest lepsze iść do sklepu i zapytać się skąd dany produkt KONKRETNIE POCHODZI czy lepiej kupić znanej firmy produkt którego miejsca produkcji nikt nie zna i nie umie powiedzieć gdzie konkretnie zostałó rozlany ?
Poza tym dla mnie te testy i ruskie porównania są tak wiarygodne jak badanie oleju na aparacie flex i podniecanie się jaki on to nie jest super :-)
Komentarz