cytrynowiec - jeszcze jedno, który Twoim zdaniem byłby dla mnie lepszy (papierowo, praktycznie) FuchsTitan LL 0W40 czy Mobil NL 0W40 ? Dzięki wszystkim za porady.
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpisCałkiem całkiem
CCS Lepkość w temperaturze -30 ° C - mPa * s 4500
Pompowanie lepkości (MRV) w temperaturze -35 ° C - mPa * s 11,460
Temperatura płynięcia - -50Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sony Zobacz wpiscytrynowiec - jeszcze jedno, który Twoim zdaniem byłby dla mnie lepszy (papierowo, praktycznie) FuchsTitan LL 0W40 czy Mobil NL 0W40 ? Dzięki wszystkim za porady.
Poczytaj sobie o Ravenol SSL 0w40 http://www.oil-club.ru/forum/topic/1...nol-ssl-0w-40/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koka Zobacz wpis
no co ? który 5W40 tak ma (Ravenol VSI) :
CCS Lepkość w temperaturze -30 ° C - mPa * s 4500
Pompowanie lepkości (MRV) w temperaturze -35 ° C - mPa * s 11,460
Temperatura płynięcia - -50
Potrafią robić fajne oleje, tutaj bliźniak VST niestety tylko dla RUS http://www.oil-club.ru/forum/topic/25267-25267/Ostatnio edytowany przez cytrynowiec; 38273.
Komentarz
-
-
Meguina 0w40 jak najbardziej polecam i sam go wypróbowałem na swoim 1.9 cdti 150 km (lubię wiedzieć co sprzedaje) natomiast Shell 0w40 (w technologi GTL) to dobry olej za rozsądne pieniądze (jak coś u mnie można dostać pewny towar ale nie zawsze jest dostępny). Wiele osób jest zadowolonych z tego oleju. Odnośnie Neste 0w40 i "brzydkiej" pracy to jestem trochę zaskoczony bo większość osób chwali prace właśnie zaraz po odpaleniu. Neste City pro 5w40 ma natomiast bardzo dobre parametry i pójdzie jako kolejny na testy (ale do 1.9 jtd z dpf-em).
Do LPG na lato jeśli zalecane jest 5w40 można zastosować 5w50 i tutaj moim faworytem w kategorii cena/jakość jest zdecydowanie Neste 1. Bez patrzenia na cenę Penrite 10 tenths premium 5w50 albo Amsoil.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpis
C3 do lpg? Można i tak...
Garbus jest zawsze uśmiechnięty
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sony Zobacz wpis... Mobil 1 nl 0w40 - jaki ma ccs - bo szukam bez powodzenia, ilość popiołów chyba nie stanowi tu większego problemu ?
Przy okazji - na stronie m1 jest przy nim informacja, że wkrótce zostanie zastąpiony olejem mobil 1 fs 0w40.Ostatnio edytowany przez cytrynowiec; 38273.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Nurek Zobacz wpis
Czy C3 to bardzo przeszkadza z LPG?
Komentarz
-
-
Wystarczy poczytać parę linijek wyżej info od ludzi, którzy leją do MPI z lpg full saps. Gdzie tu sens, lać do prostego silnika z lpg, gdzie jest wymagana od oleju większa neutralizacja efektów spalania (kwasowość), oleju z pakietem przeznaczonym do silników zaawansowanego oczyszczania spalin, gdzie jak pisze Sebastian_M26 jest zubożony skład tego pakietu, bo ochrona jest realizowana inaczej ze względu na te systemy? Pewnie że można go zalać i pewnie nic się nie stanie, ale sensu nie widzę w tym żadnego, może oprócz tego że olej się szybciej skończy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpisWystarczy poczytać parę linijek wyżej info od ludzi, którzy leją do MPI z lpg full saps. Gdzie tu sens, lać do prostego silnika z lpg, gdzie jest wymagana od oleju większa neutralizacja efektów spalania (kwasowość), oleju z pakietem przeznaczonym do silników zaawansowanego oczyszczania spalinPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCO Zobacz wpis"prymitywnego" silnika 1,6 ...
Nurek a w jakiej cenie masz możliwość kupić tego Eneosa?
Komentarz
-
-
leonn - dlatego dałem cudzysłów, żeby nikt się nie obraził ...ale niech dla Ciebie będzie to prosty silnik ...
bo86bo - z tym " odpowiednim zestawem na lato" to nie przesadzaj - ważne byś miał świeży olej w silniku dobrze dobrany ale... jeżeli ktoś wymienia 2 x w roku olej to można tak dobrać olej i jego lepkość, by zarówno silnik jak i użytkownik byli zadowoleni.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Panowie, czytam i dalej nie wiem w kwestii gwarancji, a mianowicie co mogę zalać zamiast Castrola do Rapida 1.2 TSI 110KM na pasku przebieg 3kkm aby nie szczekali w razie "W"
70%miasto. Dzięki za odp.Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZYBI68 Zobacz wpisco mogę zalać zamiast Castrola do Rapida 1.2 TSI 110KM na pasku przebieg 3kkm aby nie szczekali w razie "W"
- pojazdy ze stałym okresem międzyobsługowym - olej VW 502.00 - SAE 0W30, 0W40 o innych nawet nie wspomnę przy nowym silniku;
- pojazdy ze zmiennym okresem międzyobsługowym - olej z VW 504.00 - SAE 0W30, 5W30.
Marka i SAE do wyboru przez Ciebie (o olejach VW 502.00 vs VW 504.00 już było sporo napisane w tym wątku więc poczytaj i sam podejmij odpowiednia decyzję).
Pamiętaj - jadąc do ASO z własnym olejem musisz mieć paragon/fakturę zakupu, olej nie może być wcześniej otwierany i musi posiadać odpowiednią specyfikację VW, inaczej ASO może odmówić wlania go do silnika.
ps .... co mają w ASO do "szczekania" ... przyjeżdżasz z olejem który spełnia odpowiednią specyfikację VW i wyżej wspomniane wymogi, odnotowują, że klient przyjechał z własnym olejem, podają markę, nazwę oleju, SAE i tyle - pamiętaj to TY decydujesz a nie ASO a że Panom z serwisu jest to "nie na rękę" to sprawa oczywista...Ostatnio edytowany przez PAOLO ESCO; 5404.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
aaa i jeszcze takie info zobaczcie jaki olej w USA ASO zaleca do najnowszych silników https://www.audiusa.com/content/dam/...ges_022317.pdf ... SAE/specyfikacja... dociekliwi pewnie wyłapią o co chodzi (jest tak jak wspominałem chyba ze 2-3 lata temu)...PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
Komentarz