Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rOBERTO795
    RS
    • 2009
    • 3465
    • Octavia III (5E3)
    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez xtremesystems Zobacz wpis
    tak wylonilem kilka pretendentow. 0w40

1)neste city pro 0w40 (z aprobatami wg mnie na papierze troche gorszy niz revenol ale pewniak jesli idzie o jakosc)
    2)ravenol ssl 0w40 (tu czytalem ze byly jakies fakapy z jakoscia - nawet paolo mial z tym doczynienia, na papierze rarytas nawet ma molibden)
    3)Valvoline SynPower 0W-40 (bezpieczny sredniak z aprobatami)
    4)meguin 0w40 (tutaj nie ma oficjalnej aprobaty 502 z tego co widze to na gwarancji srednio)

co myslicie
    do czego?
    Jeździlem na Valvo 0w40, Neste 0w40 i Millersie 0w40 zostal ten ostatni jak myslisz dlaczego?
    P.s Neste nie byl zly

OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• tasek
      Ambiente
      • 2012
      • 114

Panowie czy Valvoline synpower 5w40 jest lepszy od LM synthoil high tech 5w-40? Po testach tarcia Piotra "testera" valvo wypało dużo lepiej. Na papierze to praktycznie identyczne oleje a nawet Valvo ma temp płynięcia niższa o 3 stopnie. Na razie zalane mam LM+ceratec i silnik pięknie chodzi, zero ubytków olej czyściutki po 3 tyś. O co chodzi z tymi niebieskimi zakrętkami na valvoline synpower? Ten sam olej ma zarówno szare jak i niebieskie zakrętki. Mam nowy nabytek w domu 1,8T 200KM i chciałbym mieć w silniku najlepsze 5w40 synthoil, synpower czy amsoil 5w40 european car formula EFM?
      Pozdrawiam
      Ostatnio edytowany przez tasek; 23987.

Komentarz

• xtremesystems
        RS
        • 2010
        • 2254
        • Hyundai

Zamieszczone przez rOBERTO795 Zobacz wpis

do czego?
        Jeździlem na Valvo 0w40, Neste 0w40 i Millersie 0w40 zostal ten ostatni jak myslisz dlaczego?
        P.s Neste nie byl zly
        do 1,2tsi i 1,8 tsi

a dlaczego zostal millers? (badan nie ma etykiety skromne)

Komentarz

• pawelstolik
          Classic
          • 2015
          • 3

Ja leje, lałem i będę lał http://www.olejarz.pl/10w-40/49-cast...-10w40-1l.html bo nic przez 2 ostatnie lata od kiedy mam samochód się nie dzieje. Nie bierze oleju, silnik pracuje poprawnie, mechanik nic nie mówi.

Komentarz

• cytrynowiec
            L&K
            • 2015
            • 1056
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO Zobacz wpis
            widział "ktoś" rafinerię/zakład produkcyjny Castrola...? Przecież to tylko zachowany znak towarowy a sama była firma Castrol od dawna jest składową BP. ...a blendują 'C" tam gdzie "popadnie" - przetarg/wygrana oferta/"receptura" i jazda z blendowaniem...
            I to jest ich najwieksza wada....a patrzac na visco 7000 to jest to samo co seria edge i jezeli juz to tylko edge lub wlasnie 7000 bralbym pod uwage...bp mozna kupic na stacji choc pewnie drogie...ale castrola to nie wiem gdzie po podrob masa....
            Dlatego mam olej z jednego prawilnego zrodla...i sie nie martwie
            Ostatnio edytowany przez cytrynowiec; 38273.

Komentarz

• Sebastian_M26
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1823
              • Superb II (3T4)

2 takie same castraty 5w-30, jeden z pl drugi z de. Inne kolory i zapach, ten z pl walił ropą...
              Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• bob_best
                Rider
                • 2013
                • 744
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez xtremesystems Zobacz wpis
                tak wylonilem kilka pretendentow. 0w40

1)neste city pro 0w40 (z aprobatami wg mnie na papierze troche gorszy niz revenol ale pewniak jesli idzie o jakosc)
                2)ravenol ssl 0w40 (tu czytalem ze byly jakies fakapy z jakoscia - nawet paolo mial z tym doczynienia, na papierze rarytas nawet ma molibden)
                3)Valvoline SynPower 0W-40 (bezpieczny sredniak z aprobatami)
                4)meguin 0w40 (tutaj nie ma oficjalnej aprobaty 502 z tego co widze to na gwarancji srednio)

co myslicie
                Neste CP 0W40 nie ma aptobat - ma na butelce ale w tabelach VW nie występuje. Sam chciałem go nalać ale ze względu na gwarancję mam Mobil1 NL 0W40, a na przyszłość rozważam Shella 0W30.
                Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• tomek evo
                  Rider
                  • 2013
                  • 474
                  • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez tasek Zobacz wpis
                  Panowie czy Valvoline synpower 5w40 jest lepszy od LM synthoil high tech 5w-40? Po testach tarcia Piotra "testera" valvo wypało dużo lepiej. Na papierze to praktycznie identyczne oleje a nawet Valvo ma temp płynięcia niższa o 3 stopnie. Na razie zalane mam LM+ceratec i silnik pięknie chodzi, zero ubytków olej czyściutki po 3 tyś. O co chodzi z tymi niebieskimi zakrętkami na valvoline synpower? Ten sam olej ma zarówno szare jak i niebieskie zakrętki. Mam nowy nabytek w domu 1,8T 200KM i chciałbym mieć w silniku najlepsze 5w40 synthoil, synpower czy amsoil 5w40 european car formula EFM?
                  Pozdrawiam
                  Moim zdaniem Synthoil High Tech (znany również jako Meguin Super Leichtlauf) jest znacznie lepszym olejem na bazie syntetycznej PAO (przynajmniej w takiej części aby mógł być uważany w DE za olej syntetyczny czego nie da się powiedzieć o 99% naszych Polskich "syntetyków") i ogólnie olej sprawdzony nawet w nieseryjnych silnikach i ostrzejszej jeździe. Do 1.8T można też (szczególnie w sezonie letnim) zastosować 5w50 i wtedy masz świetny olej w postaci Penrite 10tents Premium 5w50 (baza PAO-estrowa) i kilka innych mocno wypasionych olejów.

Komentarz

• tomek evo
                    Rider
                    • 2013
                    • 474
                    • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez PAOLO ESCO Zobacz wpis
                    widział "ktoś" rafinerię/zakład produkcyjny Castrola...? Przecież to tylko zachowany znak towarowy a sama była firma Castrol od dawna jest składową BP. ...a blendują 'C" tam gdzie "popadnie" - przetarg/wygrana oferta/"receptura" i jazda z blendowaniem...
                    Castrol sam jest podobno na sprzedaż bo wcale BP nie jest to tak na rękę utrzymywanie tej marki "w swoim portfolio". Podobno również zainteresowany zakupem był Inter Cars ale się ostatecznie wycofał. Ja nie wiem co z tym Castrolem jest nie tak ale tyle razy ludzie mieli różne dziwne sytuacje, że niestety trudno jest polecić produkty tej marki komukolwiek, choć kilka dobrych z pewnością się znajdzie.

Komentarz

• tomek evo
                      Rider
                      • 2013
                      • 474
                      • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez pawelstolik Zobacz wpis
                      Ja leje, lałem i będę lał http://www.olejarz.pl/10w-40/49-cast...-10w40-1l.html bo nic przez 2 ostatnie lata od kiedy mam samochód się nie dzieje. Nie bierze oleju, silnik pracuje poprawnie, mechanik nic nie mówi.
                      Lepiej zrobisz zalewając jakiś 5W40 od Specola, Lotosa czy nawet Orlena ale rozumiem, że magia reklamy działa.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• koka
                          Rider
                          • 2015
                          • 321
                          • Seat

Zamieszczone przez pawelstolik Zobacz wpis
                          a co ma mówić ? cieszy się, że ktoś to leje i czeka, aż silnik wyzionie ducha i dlaczego 10W40 ? (masz kilkaset tys. przebiegu ?) - zaryzykuj (niczego nie ryzykując a z pewnością zyskując) i zalej raz choćby Specol Gold 5W40 (stosunek cena / jakość) ... zapewniam, że twój silnik sporo na tym zyska ... ty też odczujesz poprawę. Przydałoby się przedtem wypłukać syf z silnika ... Tak obrazowo rzecz ujmując, to tak, jakby amator filmów przesiadł się ze starego, ruskiego Rubina na japońską plazmę albo audiofil z tranzystorowego radyjka na wypasioną wieżę wystarczy poczytać choćby fragmenty tego wątku i wychodzisz z mgły ... a tak w ogóle, to lej co chcesz ... ty decydujesz.
                          Ostatnio edytowany przez koka; 38304.
                          Leon 1.6 16V 105 KM

Komentarz

• Sebastian_M26
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1823
                            • Superb II (3T4)

Dajcie sobie spokój, mi by się nawet nie chciało komentować jakiegoś magnateca. Bez jakiegokolwiek pojęcia...

Komentarz

• tomek evo
                              Rider
                              • 2013
                              • 474
                              • Superb II combi (3T5)

Żebyście wiedzieli jakie wzięcie ma taki Magnatec wśród mechaników. Ostatnio znajomemu mechanik chciał zalać taki olej do 4 letniego Volvo z przebiegiem 100-kilkadziesiat tysięcy bo auto bierze olej ale na szczęście zadzwonił w porę do mnie i kazałem mechanikowi zalać syntetyka - miał tylko Castrola Edga C3 5w30 z beczki więc średnio do PB ale lepiej niż cudowne 10W40. Leczę teraz silnik AR2300 ale przy zużyciu prawie 1litr na 1000 km to słabo to widzę. Silnik od nowości podobno na Castrolu (najpierw w ASO potem w tym serwisie niezależnym) a kierowca "normalny" i serwis regularny. Jak zapytałem tego mechanika, czy ma jakiś full saps to nie wiedział o czym mówię. On ma beczkę 5W30 c3 do tych nowych a do tych starych i tych co biorą beczkę 10W40 i interes się kręci.

Komentarz

• xtremesystems
                                RS
                                • 2010
                                • 2254
                                • Hyundai

a ma ktos aktualną tabele z aprobatami VW. bo stare bez problemu sa dostepne na necie

Zamieszczone przez bob_best Zobacz wpis

Neste CP 0W40 nie ma aptobat - ma na butelce ale w tabelach VW nie występuje. Sam chciałem go nalać ale ze względu na gwarancję mam Mobil1 NL 0W40, a na przyszłość rozważam Shella 0W30.
                                a co Ci nie pasuje z tym mobilem.? na ruskim forum jest lab test i super parametry ma (molibden nawet dodany)

czemu chcesz przejsc z 0w40 na 0w30?
                                Ostatnio edytowany przez xtremesystems; 13725.

Komentarz

• tomek evo
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 474
                                  • Superb II combi (3T5)

Obawiam się tylko, że ten ruski Mobil to może być inny niż ten "nasz Polski".

Komentarz

• Józef Pawłowski
                                    Classic
                                    • 2017
                                    • 6
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AQY 2.0 MPI 115 KM

A co powiecie na to? TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 0W40

Cenowo fajnie wygląda, kwestia jakości.

Vag poleca jeszcze takie coś
                                    Ostatnio edytowany przez Józef Pawłowski; 44423.

Komentarz

• bakamaka
                                      Classic
                                      • 2016
                                      • 5

Czy coś lepszego od FUCHS TITAN RACE PRO S 5W40 do 1.8t AGU polecicie?

​​​​​​Czy możliwe że do tego oleju odezwały sie popychacze hydrauliczne ? Mam naraze przejechane 6 tys km.

Komentarz

• rOBERTO795
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 3465
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez bakamaka Zobacz wpis
                                        Czy coś lepszego od FUCHS TITAN RACE PRO S 5W40 do 1.8t AGU polecicie?

​​​​​​Czy możliwe że do tego oleju odezwały sie popychacze hydrauliczne ? Mam naraze przejechane 6 tys km.
                                        Millers CFS 5w40NT!
                                        ale
                                        Millers Trident 5w40 też radzi sobie bardzo dobrze w 1,8t

Komentarz

• cytrynowiec
                                          L&K
                                          • 2015
                                          • 1056
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez rOBERTO795 Zobacz wpis

Millers CFS 5w40NT!
                                          Popieram, ale tego typu oleje nie sa na długie przebiegi wiec jezeli popychacze klepia a z technicznego poziomu z silnikiem jest ok to znaczy ze olej sie skonczyl i nadaje sie do zmiany.

Komentarz

• bakamaka
                                            Classic
                                            • 2016
                                            • 5

A z bardzo dobrych olejów które tak szybko sie nie kończą co polecacie?

Komentarz

• rOBERTO795
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 3465
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez bakamaka Zobacz wpis
                                              A z bardzo dobrych olejów które tak szybko sie nie kończą co polecacie?
                                              Pisałem wyżej do 1,8T polecam Millersa Tridenta 5w40

Komentarz

• Sebastian_M26
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 1823
                                                • Superb II (3T4)

Marketing Millers, sam chciałbym mieć tyle marży. Pozostawiam już propozycje zamiany Fuchs Race przez cfs czy jeszcze lepiej trident....

Komentarz

• mati8201
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 343

1. Możecie polecić coś 5W40 do 1,6 MPI +LPG
                                                  2. Często jeżdżę krótkie odcinki do 10 km i robi sie biały nalot pod korkiem czy przejscie z 0w40 na 5W40 cos zmieni

Komentarz

• pedros
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 1958
                                                    • Volkswagen
                                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez mati8201 Zobacz wpis
                                                    1. Możecie polecić coś 5W40 do 1,6 MPI +LPG
                                                    2. Często jeżdżę krótkie odcinki do 10 km i robi sie biały nalot pod korkiem czy przejscie z 0w40 na 5W40 cos zmieni
                                                    Na lotosie 5W40 ja nie miewałem majonezu pod korkiem a właściwe było najmniej. Reszta wynalazków zawsze pozostawiała białe piętno podckorkiem choć to tez zależy od wilgoci w powietrzu.

jak odbierałem swoją Skodę z salonu tez odcnowosci było biało wiec nie przejmuj się tylko często zmieniaj olej

Komentarz

Pracuję...