AR9100 nie tylko służy redukcji tarcia ale ma bardzo dobre właściwości czyszczące i dobrze wpływa na czystość silnika co ma duże znaczenie przede wszystkim w silnikach diesla.
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Chyba jednak w moim przypadku zastosowanie ar9100 jest raczej nie warte. Ja wymieniam olej dokładnie co roku a u mnie to zaledwie 8-9kkm więc silnik i tak ma dobrze :-) Nie wiem czy warta jest skórka za wyprawkę wydając k 70-80zl za ten dodatek które pewnie i tak nie będzie u mnie zauważalny....strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rOBERTO795 Zobacz wpis
A z czego to miska?
2,0 TSI ale nie wiem który dokładnie kod silnika
06J103603AF 06J103600T
Ostatnio edytowany przez pedros; 7570.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez strazakp Zobacz wpisChyba jednak w moim przypadku zastosowanie ar9100 jest raczej nie warte. Ja wymieniam olej dokładnie co roku a u mnie to zaledwie 8-9kkm więc silnik i tak ma dobrze :-) Nie wiem czy warta jest skórka za wyprawkę wydając k 70-80zl za ten dodatek które pewnie i tak nie będzie u mnie zauważalny....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedros Zobacz wpisTam gdzie jest turbina - warto.
Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedros Zobacz wpis
2,0 TSI ale nie wiem który dokładnie kod silnikaSeria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26 Zobacz wpis
To jest górna pokrywa miski 1.8 i 2.0 TSI i pytanie czy ten największy otwór jest dla bagnetu?
Zawsze można zejść pare cm niżej niż odpowiednia długość bagnetu.
W ASO VW pytałem - zawsze przez korek wywalają olej. Nie praktykują takich nikczemnych czarów przez bagnet
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koka Zobacz wpis
a tam gdzie jej nie ma - nie warto ?
deptanie od dołu mniej masakruje miękkie elementy metalowe
jak i piłowanie jest mniej inwazyjne
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomek evo Zobacz wpisJeśli komuś zależy na czystości silnika to dobrze raz na jakiś czas zastosować preparat Archoil AR2300 - płukanka długodystansowa, która powoli, bardzo bezpiecznie i dokładnie czyści silnik. Po czyszczeniu AR2300 wielokrotnie spada też konsumpcja oleju.
Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
W moim przypadku nie mam co narzekać na pobór oleju bo go nie mam.
Najmniejsza butelka ar9100 to 200ml i kosztuje 75-80zl.
Czy jeżeli olej wymieniałem w kwietniu to jest teraz sens dolewania ar9100?czy lepiej to zrobić przy kolejnej wymianie oleju gdy jest świeży???
strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomek evo Zobacz wpisJeśli komuś zależy na czystości silnika to dobrze raz na jakiś czas zastosować preparat Archoil AR2300 - płukanka długodystansowa, która powoli, bardzo bezpiecznie i dokładnie czyści silnik. Po czyszczeniu AR2300 wielokrotnie spada też konsumpcja oleju.
z tego co wyczytałem tam są estry - nie zaszkodzą jeśli potrzymamy cały interwał np 15 kkm?
w AR9100 również są estry czy może właśnie on jest lepszy bo jeszcze smaruje?
Komentarz
-
-
Tak sobie "latam po necie" i takie coś trafiło sie:
Tak jak samego Venola używałem raczej do kosiarek i przeplukiwania silników wraz z plukankami bo tani a tu zaskoczenie- twierdzą że dużo PAO i reszta Estrów.
Świeża sprawa pewnie jeszcze nikt nie ogarnial tematu empirycznie. ...
nie mam pojęcia jaki koszt ale jak 100 netto to pierwszy ....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez strazakp Zobacz wpisW moim przypadku nie mam co narzekać na pobór oleju bo go nie mam.
Najmniejsza butelka ar9100 to 200ml i kosztuje 75-80zl.
Czy jeżeli olej wymieniałem w kwietniu to jest teraz sens dolewania ar9100?czy lepiej to zrobić przy kolejnej wymianie oleju gdy jest świeży???
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedros Zobacz wpisTak sobie "latam po necie" i takie coś trafiło sie:
Tak jak samego Venola używałem raczej do kosiarek i przeplukiwania silników wraz z plukankami bo tani a tu zaskoczenie- twierdzą że dużo PAO i reszta Estrów.
Świeża sprawa pewnie jeszcze nikt nie ogarnial tematu empirycznie. ...
nie mam pojęcia jaki koszt ale jak 100 netto to pierwszy ....
Komentarz
-
-
Spece a co myślicie o tym - motul 5w40 LPG/CNG specific. Czym się różni od zwykłego motula ? Oczywiście chce to zalać do 1.6 mpi z gazem ..Załączone plikiOstatnio edytowany przez Malytk; 43956.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Malytk Zobacz wpisSpece a co myślicie o tym - motul 5w40 LPG/CNG specific. Czym się różni od zwykłego motula ? Oczywiście chce to zalać do 1.6 mpi z gazem ..
joke ... znaczy żart
bez sensu taki odelzony olej w podobnej cenie można znaleźć 0w40 z 502.00 i towarzyszącymi normami 229.5.
Dzisiejsze Motule to już inna klasa ... niestety ...:/Ostatnio edytowany przez pedros; 7570.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpispedros takie coś było: http://www.forum.alfaholicy.org/foru...acie_-728.html
ja piszę o nowej serii AMG z kropkami
Komentarz
-
-
Za słaby ... 1,6 MPI potrzebuje ultranowoczesnych środków smarnych ...
joke ... znaczy żart
bez sensu taki odelzony olej w podobnej cenie można znaleźć 0w40 z 502.00 i towarzyszącymi normami 229.5.
Dzisiejsze Motule to już inna klasa ... niestety ...:/
Komentarz
-
-
... 2015 rok
ja piszę o nowej serii AMG z kropkamiOlej silnikowy, Olej przekładniowy, Olej syntetyczny, Olej semisyntetyczny, olej mineralny, olej półsyntetyczny, Olej do samochodów, Olej przemysłowy, Płyn do spryskiwaczy, Płyn do chłodnic, Płyn hamulcowy, Olej wielosezonowy, 5W/30, 5W/40, 10W/40, 15W/40, 80W/90, ATF, Producent olejów, Oleje produkcja, Olej dla rolnictwa, Najlepszy olej, Olej wysokiej jakości, oleje silnikowe, chemia samochodowa, płyn do spryskiwaczy, oleje do samochodów ciężarowych, olej syntetyczny, jaki olej do, kiedy wymienić olej, olej silnikowy 5w30, olej silnikowy 0w30, olej silnikowy do diesla, olej silnikowy oznaczenia, olej silnikowy venol, olej silnikowy syntetyczny, zużyty olej silnikowy, olej silnikowy 10w40, dobierz olej, niemiecka jakość, niemiecki olej, adwa oleje, oleje silnikowe, oleje eko, oleje biodegradowalne, law saps, active power
oczy przecieram ze zdumienia i czekam z niecierpliwością na analizy
Komentarz
-
-
Olej silnikowy, Olej przekładniowy, Olej syntetyczny, Olej semisyntetyczny, olej mineralny, olej półsyntetyczny, Olej do samochodów, Olej przemysłowy, Płyn do spryskiwaczy, Płyn do chłodnic, Płyn hamulcowy, Olej wielosezonowy, 5W/30, 5W/40, 10W/40, 15W/40, 80W/90, ATF, Producent olejów, Oleje produkcja, Olej dla rolnictwa, Najlepszy olej, Olej wysokiej jakości, oleje silnikowe, chemia samochodowa, płyn do spryskiwaczy, oleje do samochodów ciężarowych, olej syntetyczny, jaki olej do, kiedy wymienić olej, olej silnikowy 5w30, olej silnikowy 0w30, olej silnikowy do diesla, olej silnikowy oznaczenia, olej silnikowy venol, olej silnikowy syntetyczny, zużyty olej silnikowy, olej silnikowy 10w40, dobierz olej, niemiecka jakość, niemiecki olej, adwa oleje, oleje silnikowe, oleje eko, oleje biodegradowalne, law saps, active power
oczy przecieram ze zdumienia i czekam z niecierpliwością na analizy
Komentarz
-
-
MSDS to wymóg wiec jedziemy:
Wezmy 0W30:
http://venolmotoroil.com/wp-content/...-synthetic.pdf
tutaj już lepiej widać:
5W20 - raj dla Hondziarzy:
Komentarz
-