Zamieszczone przez bzyq
Akumulator
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez bzyqmowi ze jest lepszy od tego futury gdyz jest obslugowy
chce kupić dobry akumulator za rozsądna cene po prostu
więc chyba zdecyduje sie jednak na Centre Future 77ahVW Jetta Highline + RNS 510 2011r. 1.4TSI CAXA 122KM
Komentarz
-
-
Panowie nie moge sie zdecydować czy już kupować nowe AKu.
W Skodzie ASV mam 1j0 915 105 ae akuma - przypuszczam że fabryka i w tedy ma już 5 lat.
Zrobiłem pomiary:
2 h po jeździe
SPOCZYNEK - 12,62 V
ŁADOWANIE - 14,48 V - 14,53 V
PO ZGASZENIU - 12,8 V
po nocy - około 6 st C
SPOCZYNEK - 12,26 V
ROZRUCH - 9,98 V
Przy temp kolo 0st zdazylo sie ze krecilem 2 x duzej niz zwykle czyli okolo 6 sekund az motor zapalil, jak auto postoi przez noc to przy odpalaniu na kilka sek zapala sie kontrolka ABS czy ASR.
No i pytanie: Kupować już nowy ? Ten zdechnie lada moment ?
Do końca miesiąca można kupić centre future CA770 w fajnej cenie np 369 pln.
Co myślicie o sprawie ?
Komentarz
-
-
czy juz pora na wymianę aku?
Zamieszczone przez otiPanowie nie moge sie zdecydować czy już kupować nowe AKu.
W Skodzie ASV mam 1j0 915 105 ae akuma - przypuszczam że fabryka i w tedy ma już 5 lat.
Zrobiłem pomiary:
2 h po jeździe
SPOCZYNEK - 12,62 V
PO ZGASZENIU - 12,8 V
po nocy - około 6 st C
SPOCZYNEK - 12,26 V
ROZRUCH - 9,98 V
Przy temp kolo 0st zdazylo sie ze krecilem 2 x duzej niz zwykle czyli okolo 6 sekund az motor zapalil, jak auto postoi przez noc to przy odpalaniu na kilka sek zapala sie kontrolka ABS czy ASR.
No i pytanie: Kupować już nowy ? Ten zdechnie lada moment ?
Do końca miesiąca można kupić centre future CA770 w fajnej cenie np 369 pln.
Co myślicie o sprawie ?
5 lat w dieslu to nieźle. Zależy, czy jeździsz na krótkich dystansach, ile razy auto palone dziennie. Najlepiej sprawdzić w serwisie akumulatorowym pod obciążeniem 400A, wtedy można coś konkretniejszego orzec o kondycji baterii. Raczej przygotuj się na wymianę. Za tę centrę rozsądna cena.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kriss11lepiej nie będzie
zmiękła mi rura i już kupiony CA770 - cena ostateczna 349 zł - brat wysłany po odbiór - Poznań ul. Forteczna -> http://www.sklepcentra.pl (gdyby ktoś reflektował na ceny hurtowe - zawsze można na gg dopytać o cenę przed zakupem)
Sprawdziłem że jest z 27 tyg 2004 więc opór zmalał, zwłaszcza że mam rano dziwne dźwięki coś w stylu przesilonego alternatora... mam nadzieje, że wymiana rozwiąże kilka tematów.
Dzięki za opinię.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hsurimPodgrzej świece dwa razy
nowe aku i tak bedzie u mnie w sobote - liczę że będzie po wymianie dużo lepiej - wyczytałem w którymś wątku że jeżeli napięcie spada poniżej 10V podczas odpału to aku kaplica - ja tak miałem dziś przy 6-7 oC 9,98 to przy -10 oC pewnie zdechnie.
dzięki za porady
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aldamCzy po wymianie aku mogą wystąpić jakieś niepożądane objawy typu błędy w komputerze, problemy z alarmem itp.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
aku wymienione - problemy zniknely !
Przy wymiania zadnych problemow.
odkrecasz (-) potem (+)
polecam wazelinke pod klemy
podlaczasz pierw (+) potem (-) zdecydowanym ruchem - zeby nie było iskrzenia
no i jedyne co musiałem zrobić to nastaw zegarka i zjechać szybami żeby się skalibrowały.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
muszę zmienić baterię , bo dzisiaj furmanka ptrzebowala szelek ododplenia.
Narazie wybór padł na Bosch S4 74Ah/ 680 A ( 340 pln ), ale zastanawiam się jeszcze na Centrą Futura o tych samych (342 pln ) . Nie wiem tylko jakie mają okresy gwarancji ??
Co polecacie ??NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
171 KM ; 402 Nm obr/min
Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kriss11Zamieszczone przez aldama orientujecie się jakiej firmy jest ori w O1. U mnie wytrzymał 7,5 roku co naprawdę robi wrażenie.
Pierwszy zazwyczaj służy najdłużej - auto jest serwisowane na gwarancji i wszystko jest w nim nowe, nie zużyte.
A stary padł dwa dni po tym jak mechanika poprosiłem o uzupełnienie elektrolitu. Z drugiej strony miał już 6 lat.
Komentarz
-
-
Jadąc w nocy widać u mnie wyraźnie różnicę w światłach krótkich, mianowicie, kiedy przejadę kilkanaście km, lub jeśli bardziej ciągnę po obrotach (na rozgrzanej motorowni oczywiście) to światła świecą jaśniej. Aku ori. Akuma (rocznik 2005), wiosną dolałem do niego wody destylowanej. Napięcie w spoczynku prawidłowe, ładowanie również OK. Auto zapala super.
Czy obserwujecie u siebie podobne objawy ze światłami?
Komentarz
-
-
dragster dokładnie: sprawdź ładowanie na niskich obrotach na rozgrzanym silniku, potem sprawdź przy ok. 2000 obr/min. Jak będzie za niskie to masz problem z alternatorem lub dokładniej z regulatorem napięcia. Opisany problem wskazuje, że masz dużo niższe napięcie na niskich obrotach aniżeli na wysokich. Możliwy jest też problem z jakimś odbiornikiem elektrycznym, który pobiera za dużo prądu (to również wyszłoby przy pomiarze napięcia). W słabszych autach taki efekt może np. występować przy włączonej klimie.
Z doświadczenia jednak wiem, że najprawdopodobniej jest to problem z alternatorem - miałem tak w innym aucie (Corsa B) i jakoś po tygodniu alternator padł mi na trasie...
Warto też zwrócić uwagę ogólnie na stan aku (napięcie w różnych stanach) - jeśli bowiem okaże się, że pojawiają się problemy, to może wystąpić zwarcie, które w efekcie może uszkodzić alternator, a gdy jest uszkodzony regulator napięcia to może się nawet kontrolka braku ładowania nie świecić...
Komentarz
-
Komentarz