Akumulator

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dragster
    Elegance
    • 2009
    • 895
    • Honda

Jak pisałem to jedno mi uciekło (sobota, wieczór ) , mianowicie, ze występuje to zimą - w niskich temp. Latem to nie jest zauważalne.
    Byłem kilka dni temu na solidnym przeglądzie i wyszło wszystko OK. Tak więc myślę, że jest to problem taki, że zimą aku jest mocniej rozładowany (5 - latek) i przez pewien czas potrzebuje - przyjmuje więcej prądu i po tych kilkunastu km jest już ok.

winni77, janek11
    Niemniej dzięki za info, przyjrzę się alternatorowi.
    Silnik R18A2.
    http://www.dadrl.org.uk
    http://www.lightmare.org

Komentarz

• janek11
      Ambiente
      • 2010
      • 150

dragster to fakt - jeśli występuje zimą należy pamiętać, że aku ma gorszą sprawność w niskich temperaturach, a już tym bardziej jak jest wiekowy (potrzebuje większego prądu przez dłuższy czas, żeby się naładował - można to też sprawdzić mierząc napięcie na lekko rozgrzanym silniku). Druga sprawa to może występuje to z włączoną grzałką elektryczną (z tego co się orientuje, to chyba u Ciebie powinna ona występować - samochód dzięki temu szybciej się rozgrzewa) , która też bierze trochę prądu?

Faktem jest, że chyba przed następną zimą czeka Cię wymiana - a już na pewno będziesz musiał czuwać czy napięcie za bardzo nie spada. W starszych samochodach miałem nie raz problemy z tym, że w sytuacji, gdy się spieszyłem akurat mi nie chciał zapalić... Teraz jestem przeczulony na tym punkcie.

Komentarz

• winni77
        RS
        • 2009
        • 2183
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

dragster, janek11 ma rację, skoro akumulator ma 5 lat, to już na pewno kwalifikuje się do wymiany. Weź też pod uwagę, że słaby akumulator dodatkowo obciąża alternator, który musi cały czas pracować na maxa i może się po prostu zepsuć, a jego naprawa kosztuje tyle co nowy akumulator. Druga sprawa, że mnie właśnie tak padł alternator, z powodu umierającego akumulatora, mimo, że jak go (akumulator) sprawdzali, to powinien jeszcze pociągnąć z rok. Nie pociągnął nawet jednego dnia.
        Mój "Batmobil"

Komentarz

• dragster
          Elegance
          • 2009
          • 895
          • Honda

Zamieszczone przez janek11
          Druga sprawa to może występuje to z włączoną grzałką elektryczną (z tego co się orientuje, to chyba u Ciebie powinna ona występować - samochód dzięki temu szybciej się rozgrzewa) , która też bierze trochę prądu.
          Szukałem tej grzałki, ale nie znalazłem. W Etzoldzie też ani słowa. Możecie mi podpowiedzieć po czym sprawdzić czy ją mam?

Aku jak na razie spisuje się OK - mam na myśli odpalanie rano. W nocy auto stało na dworze i jak zmierzyłem dziś rano na klemach to było 12,32 V. Będę mierzył częściej jak spadną temp. Faktycznie, jak piszecie lepiej wcześniej wymienić aku niż później alternator.

Pls powiedzcie jeszcze gdzie można sprawdzić jego datę produkcji akumulatora? Chodzi o to, żeby za długo na sklepie nie stał. Jak będę kupował to będę wybierał pomiędzy Centrą Plus (chociaż Futurę najbardziej bym chciał, ale Plus powinna wystarczyć do mojej Skodiny) a Vartą, Toplą lub Zapem.

I jeszcze jedno: czy ma sens wziąć do sklepu miernik, żeby sprawdzić sobie napięcie na tym aku który będę chciał kupić.
          Silnik R18A2.

Komentarz

• winni77
            RS
            • 2009
            • 2183
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez dragster
            W nocy auto stało na dworze i jak zmierzyłem dziś rano na klemach to było 12,32 V.
            Może, się nie znam, ale takie mierzenie nie jest zbyt wiarygodne. Siostrze też jakiś czas tempu padał akku i miała dobre napięcie, ale po nicy była lipa... auto szlo na pych i w ciągu dnia było ok, ale jak mowie... po nocy lipa.
            Jest takie fajne urządzenie, które pokazuje napięcie akku pod obciążeniem i to jest w miarę wiarygodne, ale znowuż... mnie taki sprawdzano akumulator do TICO i facet mówił, że jeszcze może lato pociągnie - jednak dnia następnego nie moglem już odpalić auta...

[ Dodano: 2010-08-10, 13:59 ]
            Zamieszczone przez dragster
            I jeszcze jedno: czy ma sens wziąć do sklepu miernik, żeby sprawdzić sobie napięcie na tym aku który będę chciał kupić.
            Nie ma sensu imo.
            Mój "Batmobil"

Komentarz

• Lucky24
              Ambiente
              • 2010
              • 102

A czy do skrzynki na akumulator w Octavii II zmieści sie Centra Futura 72Ah? Może ktoś z forumowiczow ma taki akumulator założony?

Komentarz

• Maru 123
                RS
                • 2008
                • 4660

Lucky24, ja ma złożony CA 770 czyli 77Ah więc 72 powinien się zmieścić :wink:
                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• meeku
                  Drive
                  • 2009
                  • 66

Trochę odgrzeję kotleta

Muszę kupić nowy aku, nadal możecie polecić Centrę czy zainteresować się czymś innym
                  Nie jestem piratem drogowym, ja po prostu dbam o budżet Państwa. O1

Komentarz

• Miet
                    Classic
                    • 2010
                    • 25

Zamieszczone przez meeku
                    Trochę odgrzeję kotleta

Muszę kupić nowy aku, nadal możecie polecić Centrę czy zainteresować się czymś innym
                    Mi polecono wczoraj Centre,a dokładnie model CA722 72AH/720A i taką wczoraj zamówiłem za 325zł. 8) Z tego co poczytałem to bardzo dobrze się spisuje w mrozach.
                    Moje Sreberko:
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40350

Komentarz

• Lucky24
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 102

Zamieszczone przez Miet
                      Mi polecono wczoraj Centre,a dokładnie model CA722 72AH/720A i taką wczoraj zamówiłem za 325zł.
                      A gdzie za takie pieniądze mozna kupić taką Centrę? Ja znalazlem za ok. 360zł.

Komentarz

• rezon
                        RS
                        • 2006
                        • 1894
                        • Volvo
                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez meeku
                        nadal możecie polecić Centrę czy zainteresować się czymś innym
                        możemy. wiosną wymieniałem 5-cio letni ori właśnie na Centrę +

Komentarz

• Miet
                          Classic
                          • 2010
                          • 25

Zamieszczone przez Lucky24
                          Zamieszczone przez Miet
                          Mi polecono wczoraj Centre,a dokładnie model CA722 72AH/720A i taką wczoraj zamówiłem za 325zł.
                          A gdzie za takie pieniądze mozna kupić taką Centrę? Ja znalazlem za ok. 360zł.
                          Jak by ktoś był zainteresowany to proszę: LINK
                          Moje Sreberko:
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40350

Komentarz

• szachu
                            Rider
                            • 2009
                            • 639
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mam takie pytano, jakie mieliście oryginalnie akumulatory w TDI? Dziś (właściwie to wczoraj ) zajrzałem, patrzę a tam siedzi Akuma (??) 61(3) AH? Wydawało mi się, że do diesla to trzeba trochę mocniejszy akumulator (według katalogu Centry to powinien być 77 AH).

Komentarz

• dragster
                              Elegance
                              • 2009
                              • 895
                              • Honda

U mnie Akuma 70 Ah, 570 A.
                              Silnik R18A2.

Komentarz

Zamieszczone przez szachu
                                Mam takie pytano, jakie mieliście oryginalnie akumulatory w TDI? Dziś (właściwie to wczoraj ) zajrzałem, patrzę a tam siedzi Akuma (??) 61(3) AH? Wydawało mi się, że do diesla to trzeba trochę mocniejszy akumulator (według katalogu Centry to powinien być 77 AH).
                                W mojej padl aku wlasnie ostatnio, jeszcze trzyma niby, ale po wlaczeniu ogrzewania postojowego rozladowuje sie i nie dziwne bo jak sie okazalo to orginalna Varta, wiec troche latek ma i tez ma taki slaby prad jak piszesz, a rozruchowy tylko 540 czy cos kolo tego. Kupilem nowy tez Varte ale Silver (za przyzwoita cene), 77 Ah i prad 780 A, to chyba najmocniejszy ktory wchodzi akurat do mojej, nie wiem jak O2 ale pewnie podobnie.

Komentarz

• szachu
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 639
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzięki, 73 AH to jeszcze ok. ale żeby pakować do TDI 63 AH? Nie dziwie się, że przy -30 nie chciał mi odpalać Trzeba wymieniać przed zimą, podobno ma być jeszcze zimniej niż podczas poprzedniej.

Komentarz

• Marcello01
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 491
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AGP 1.9 SDI 68 KM

Co myślicie Panowie o takim do gołej wersji LX

????????
                                    https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 474

Moim zdaniem jeśli interesuje cie trwałośc i niezawodnosc akumulatora polecam Varte Blue Dynamic (kiedys była jeszcze silver ale nie wiem czy jest jeszcze)<akumulator Varta>

Wazna jest data zalania akumulatora, warto o tym pamietac , markety i duże sklepy maja zalewane fabrycznie , w dobrym sklepie akumulator jest świeżo zalany, zreszta teraz zima sie zbliza wiec bedzie popyt na ten towar i watpie zeby trafic na cos z poprzedniego sezonu. Kiedys była chyba jedna z najlepszych firm na rynku "Hoppke" jesli dobrze pamietam nazwe ale moge sie mylic (dosc drogie akumulatory niemieckie, ale w 100% niezawodne) teraz ta firma zmieniła nazwe ale nie moge sobie przypomniec;(

A jesli zalezy ci na standartowe baterii kup Centre poprostu i tyle.
                                      [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• meeku
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 66

Dziś kupiłem Centrę futurę w Selgrosie za około 390 zł, mam nadzieję że wytrzyma chociaż 3 - 4 lata.

Komentarz

• szachu
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 639
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

meeku, jaki dokładnie model kupiłeś?

Komentarz

• meeku
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 66

szachu, Centra Futura CA770, 77Ah

Komentarz

• golibroda
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 530

Zamieszczone przez meeku
                                              mam nadzieję że wytrzyma chociaż 3 - 4 lata.
                                              Mam mniejszego brata futury w innym samochodzie. Śmiga już 7 rok. Orginał z fabryki wysiadł po 4. Pewnie i na Centrę niedługo przyjdzie czas - może ta zima
                                              Pozdrawiam
                                              Piotr

Komentarz

• szachu
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 639
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez meeku
                                                szachu, Centra Futura CA770, 77Ah
                                                Dzięki (znalazłem za 380 zł w lokalnym sklepie )

Komentarz

• Lucky24
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 102

Ja też musiałem kupić nowy akumulator. Padło na Centrę Futura 77Ah, cena 393,30zł. Mniejszy (72Ah) kosztował 360zł - uznalem że warto bylo dopłacić za większy.

Komentarz

• freekon
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 424

ja u siebie fabrycznie mam wsadzoną Akume 61 , zgroza :evil:
                                                    Ambiente + pakiet na bezdroża
                                                    było 153,4KM / 349,4Nm jest 176,1KM / 386,7Nm

Komentarz

Pracuję...