Akumulator

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • niedziela67
    Elegance
    • 2007
    • 767
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

ja miałem vartę ori w O1 i były nabite cyfry na słupku
    Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
    Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
    Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• kabanos
      RS
      • 2011
      • 4544
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

pasiek5, czerwiec 2004r. Swoją drogą ładny wynik

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• pasiek5
        Classic
        • 2012
        • 7

Zamieszczone przez niedziela67
        ja miałem vartę ori w O1 i były nabite cyfry na słupku
        Dzięki za info - strzał w dziesiątkę

Po dokładniejszym oczyszczeniu słupków na "-" pojawiły mi się cyfry 21 04 czyli jeszcze oryginał
        Mam teraz świadomość co mam, a miałem nadzieję, że aku było w międzyczasie wymienione w serwisie w Niemczech

P.S.

kabanos również dzięki

Komentarz

• kabanos
          RS
          • 2011
          • 4544
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Czyli czerwiec 2004. :wink:
          pasiek5, ale czym się przejmujesz? Działa jeszcze, to podziała. Jeśli przeżyje zimę, to masz do jesieni spokój. Jeśli nie, to 3xx zł i masz spokój na kilka lat.

Komentarz

• pasiek5
            Classic
            • 2012
            • 7

Po prostu po kupnie auta (czerwiec 2012) chcę wiedzieć czym jeżdżę i dlatego m.in. robiłem przegląd aku. Na razie będę jeździł, jak padnie to będę wiedział czemu :wink:

Pozdrawiam

Komentarz

• janrekowicz
              Classic
              • 2012
              • 21

Kupiłem w tym roku Octavię II (2005r.) i od nowości aku nie był jeszcze wymieniany. Kupiłem 2 tygodnie temu aku Kager 56Ah/480A za 190zł. Póki co - działa

Komentarz

• Jureczek1964
                Ambiente
                • 2010
                • 132

Witam wszystkich serdecznie mam pytanie odnosnie tego akumulatora => http://moto.allegro.pl/akumulator-ex...744777637.html
                Otóż moze ktos takowy użytkował użytkuje, Wiem ze jest to produkt Exide/Centra i do tego u szwagra w sklepie miałbym go za 190zł więc cena bardzo atrakcyjna. Moze ktos coś wie, słyszał?

Komentarz

• kamel1980
                  Rider
                  • 2009
                  • 304

Zamieszczone przez pasiek5
                  Po dokładniejszym oczyszczeniu słupków na "-" pojawiły mi się cyfry 21 04 czyli jeszcze oryginał
                  Zamieszczone przez janrekowicz
                  Kupiłem w tym roku Octavię II (2005r.) i od nowości aku nie był jeszcze wymieniany.
                  Panowie, a czym Wy się przejmujecie?
                  W poprzednim MK4 oryginalny akumulator (VW - VARTA) jeździł ponad 11 lat (aku z końca 1998 roku, a padł w zimę 2009-2010. Nówka Centra Futura padła po 1,5 roku (gwarancję można sobie w buty włożyć), a potem nastała era niemieckiego MOLL-a, którego z czystym sumieniem mogę polecić

Komentarz

• casuper
                    Rider
                    • 2011
                    • 335
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

Powiem wam ,że zadowolony jestem z BOSCHA SILVER.
                    Kupiłem 2 lata temu tylko ,że do terenówki cena była okazyjna...
                    Jestem bardzo zadowolony.
                    Zima u nas nielicha i dał radę to myślę ,że troszkę pożyje.
                    Była O1 Laurin & Klement +
                    President Johnny II ASC / Sirio Silver Mag 90

Komentarz

• Maro2225
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 113

Mój BOSCH SILVER siedzi w aucie 7lat. Jak na razie nie wykazuje oznak zużycia,ale myślę że jego żywot będzie dobiegał końca i może nie przeżyć bardzo niskich temperatur.
                      Maro

Komentarz

• haragon
                        Rider
                        • 2008
                        • 310

Witam.
                        Moja Varta siedziała od nowości, czyli 9 lat. Wymieniłem ją również na Vartę (Silver Dynamic) , ale znacznie mocniejszą. Teraz mam 780A prądu rozruchowego. Wcześniej było gdzieś koło 650A.
                        Przed wymianą warto sprawdzić prąd ładowania moim zdaniem ma to istotne znaczenie w doborze akumulatora i jego żywotności!!!
                        Pomiaru dokonujemy w dwóch zakresach:
                        - wolne obroty- napięcie powinno oscylować w granicach 14V
                        - obrony około 1500- napięcie powinno oscylować około 14,4V

Jak alternator podaje wyższe napięcie najlepszym rozwiązaniem jest zakup akumulatora z korkami do uzupełnienia wody destylowanej i regularna jej kontrola, oraz uzupełnianie.

Jak alternator podaje zbyt niskie napięcie, lub właściwe to kupujemy bezobsługowy i w okresie zimowym podładowujemy go procesorową ładowarką co najmniej raz w miesiącu.

Taka eksploatacja daje nam szansę na wieloletną, bezawaryjną jazdę.

Pozdrawiam
                        "Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae

Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
                        >>Hardware - dobrygrzeswawa<<
                        >>Software - rogalotti<<

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8160
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maro2225
                          Mój BOSCH SILVER siedzi w aucie 7lat. Jak na razie nie wykazuje oznak zużycia,ale myślę że jego żywot będzie dobiegał końca i może nie przeżyć bardzo niskich temperatur.
                          w obecnej 01 mam ori aku tj. z grudnia 2005 i tez jestem ciekawy czy przezyje ta zime....
                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• mariush19
                            Rider
                            • 2009
                            • 634
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ponieważ mam auto sprowadzone i akumulator jakiś autotechnik, po dłużyszm postoju albo przy -3 , troszkę się zastanawiał przy starcie rozrusznika. Postanowiłem zastosować profilaktykę i zakupiłem Boscha Silver S5 61Ah. Wszystko jest cacy, kręci jak trzeba, tylko zastanawia mnie napięcie spoczynkowe. Jak go kupiłem miał 12,38V. Teraz po tysiącu przejechanym, gdy sprawdzam po 24h od jazdy to ma 12,4V. Zastanawiam się czy może długo stał na magazynie i jest niedoładowany na full?? Czy może jestem przewrażliwiony?

Komentarz

• Sebastian_M26
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 1823
                              • Superb II (3T4)

Nowy akumulator tego typu powinien mieć po nocy min. 12,6-12,7V. Kupiłeś leżak magazynowy, który już był na granicy wyładowania. Zmierz napięcie na aucie i powinno być min. 14,4-14,6V na luzie bez obciążenia (świateł, dmuchawy).
                              Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• mariush19
                                Rider
                                • 2009
                                • 634
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

tyle dokładnie wynosi napięcie ładowania, bez obciążenia 14,6V. Z obciążeniem światłami i dmuchawą i radiem 14,2V

Komentarz

• kasal
                                  Ambiente
                                  • 2012
                                  • 168

koledy, dziś mój szkodnik dosta Future 77 Ah - 770 - 3 letnia gwaranja+ centra assistance ( kto z tego korzysta/korzystał? ) - cena 350 zł. Ma działać - Polecam.

Komentarz

• kabanos
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 4544
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

kasal, u mnie już działa 2 lata

Komentarz

• grzesz4
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 48
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ja też zdecydowałem sie na wymieniłem akumulatora,chociaż stary jeszcze kręcił.Był od nowości,tamtą zimę przetrwał, ale w lecie potrafił się zbuntować i dlatego wymieniłem go przed nadchodząca zimą Wybor padł na centra futura 72ah. Kosztował -306zł. Miałem już kiedyś taki akumulator i nie miałem żadnych problemow z tym produktem.

Komentarz

• barths
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 14

To może i ja wtrącę swoje 3 grosze odnośnie osławionej Centry Futury 72Ah. Kupiłem ja do poprzedniego swojego wozidła (astra G 2.0DTL). Akumulator przeżył dokładnie 25 miesięcy (odmówił posłuszeństwa niecały miesiąc po ustaniu gwarancji). Co ciekawe stało się to latem tego roku (nie zimą, jak to zwykle bywa) - któregoś dnia pojechałem do pracy rano, a po południu samochód już nie odpalił... Podobno zasiarczyła się jedna z cel (standard w tym akku). Osoba z firmy, w której kupowałem nowy akumulator stwierdziła, że to dość typowe dla Centry i z reguły akumulator pada po ok. 2 latach. Jeśli uszkodzi się w trakcie gwarancji, centra w 80% przypadków stwierdza winę użytkownika i nie uznaje roszczenia.
                                        Dodam tylko, że regularnie kontrolowałem napięcie ładowania i stan alternatora. Biorąc pod uwagę, że za Centrę zapłaciłem ponad 400zł i wytrzymała 2 lata, to chyba nie jest to produkt warty swojej ceny. Dodam tylko, że w firmowej astrze (taki sam motor) miałem jakiś akku noname za 200zł i wytrzymał ponad 6 lat.

Komentarz

• Jacomelli
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 501

Zamieszczone przez barths
                                          Jeśli uszkodzi się w trakcie gwarancji, centra w 80% przypadków stwierdza winę użytkownika i nie uznaje roszczenia.
                                          Szkoda że nie powiedział o tym przed zakupem

Ja używam drugi rok Varta Silver. Jak dotąd zero problemów.
                                          Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                                          Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• barths
                                            Classic
                                            • 2012
                                            • 14

Zamieszczone przez Jacomelli
                                            Jeśli uszkodzi się w trakcie gwarancji, centra w 80% przypadków stwierdza winę użytkownika i nie uznaje roszczenia.
                                            Szkoda że nie powiedział o tym przed zakupem

Ja używam drugi rok Varta Silver. Jak dotąd zero problemów.
                                            Centrę kupiłem w FeuVercie - to była moja przedostatnia przygoda z tą siecią (ostatnia była jeszcze mniej przyjemna - prawie się zabiłem po "naprawie" hamulców). Nowy akku kupowałem już gdzie indziej - kupiłem noname'a z 3 letnią gwarancją i zapewnieniem sprzedawcy, że 3 lata to nie wyczyn dla tej baterii za 200zl...

Komentarz

• Northeusz
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 1677
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AUM 1.8 20VT 150 KM

Akumulator przeżył dokładnie 25 miesięcy (odmówił posłuszeństwa niecały miesiąc po ustaniu gwarancji).
                                              Z tego co kojarzę jak kupowałem Futurę (kilka lat temu) to na te akumulatory była gwarancja 3 lata (2 lata było na program Assistance przy Futurach). Więc jeżeli nie kupiłeś na jakiś innych warunkach gwarancyjnych to padła Ci 11 miesięcy przed zakończeniem gwarancji . Natomiast co do samej Futury, to u mnie w dwóch samochodach jeżdżą takowe akumulatory i jak narazie nie sprawiają problemów.
                                              Pozdrawiam
                                              Northeusz

Komentarz

• Jacomelli
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 501

Zamieszczone przez Northeusz
                                                Akumulator przeżył dokładnie 25 miesięcy (odmówił posłuszeństwa niecały miesiąc po ustaniu gwarancji).
                                                Z tego co kojarzę jak kupowałem Futurę (kilka lat temu) to na te akumulatory była gwarancja 3 lata (2 lata było na program Assistance przy Futurach). Więc jeżeli nie kupiłeś na jakiś innych warunkach gwarancyjnych to padła Ci 11 miesięcy przed zakończeniem gwarancji . Natomiast co do samej Futury, to u mnie w dwóch samochodach jeżdżą takowe akumulatory i jak narazie nie sprawiają problemów.
                                                CO z tego że 11 przed upływem terminu gwarancji, jak patrz pkt 1 - o czym pisał barths

Jeśli uszkodzi się w trakcie gwarancji, centra w 80% przypadków stwierdza winę użytkownika i nie uznaje roszczenia
                                                .

:twisted:
                                                Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                                                Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• barths
                                                  Classic
                                                  • 2012
                                                  • 14

Zamieszczone przez Northeusz

Myślę, że kluczowe jest stwierdzenie "kilka lat temu". Ojciec do dziś ma centre w swoim aucie (z 8 lat chyba) i ta dalej działa - zresztą właśnie dlatego kupiłem właśnie centrę. Ale wtedy to jeszcze był prawdziwy, polski akumulator. Jak ja kupowałem to już tylko 2 lata dawali, chyba będąc świadomymi tego co produkują i sprzedają. Assistance też było na 2 lata.

Komentarz

• Northeusz
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 1677
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Myślę, że kluczowe jest stwierdzenie "kilka lat temu". Ojciec do dziś ma centre w swoim aucie (z 8 lat chyba) i ta dalej działa - zresztą właśnie dlatego kupiłem właśnie centrę. Ale wtedy to jeszcze był prawdziwy, polski akumulator. Jak ja kupowałem to już tylko 2 lata dawali, chyba będąc świadomymi tego co produkują i sprzedają. Assistance też było na 2 lata.
                                                    Być może w międzyczasie coś zmieniali tak jak piszesz. Jak kupowałem było 3 lata, obecnie jest również 3 lata. Może trafiłeś w jakieś czasowe skrócenie okresu gwarancyjnego.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Northeusz

Komentarz

Pracuję...