OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kabanos
    RS
    • 2011
    • 4544
    • Octavia I combi (1U5)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

szkoda, jakoś muszę :P
    ps. nie zapomnij zabrać sanek :wink:

[ Dodano: Sob 27 Paź, 12 09:44 ]
    Złapany na "gorącym uczynku" Opony pewnie letnie.
    Załączone pliki

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• zepter00
      RS
      • 2008
      • 2304

Kabanos: Ja zmieniłem koła wczoraj i jest... bardziej komfortowo a poza tym na asfalcie fura lepiej przyspiesza. Wąskie Continentale ContiWinterContact TS 830 wgryzają się w śnieg jak tygrys w tyłek antylopy
      Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• wolas
        Rider
        • 2011
        • 290

Ja dziś rano zawróciłem z trasy, opony letnie :? nie dało rady jechać bo już są ostatni sezon, sniegu kupa, mam nauczkę żeby wcześniej zmieniać opony, a propo koledzy mam pytanko, posiadam Octe w kolorze czerwonym, zimówki mam na stalówkach czarnych, przydałyby się jakieś kołpaki, i zastanawiam sie jakie kupić, myśle jakby wyglądała na czarnych lub białych, może takie czarno szarych kołpakach, czy poprostu kupić zwykłe szare

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez wolas
          czy poprostu kupić zwykłe szare
          dokładnie tak :diabelski_usmiech

[ Dodano: Sob 27 Paź, 12 12:58 ]
          kabanos, na tej fotce to wiadac jakby koło z tyłu zostało....
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• majuDJ
            Rider
            • 2012
            • 464

Zamieszczone przez wolas
            Ja dziś rano zawróciłem z trasy, opony letnie :? nie dało rady jechać bo już są ostatni sezon, sniegu kupa, mam nauczkę żeby wcześniej zmieniać opony, a propo koledzy mam pytanko, posiadam Octe w kolorze czerwonym, zimówki mam na stalówkach czarnych, przydałyby się jakieś kołpaki, i zastanawiam sie jakie kupić, myśle jakby wyglądała na czarnych lub białych, może takie czarno szarych kołpakach, czy poprostu kupić zwykłe szare
            Kup sobie używane oryginały http://allegro.pl/kolpak-kolpaki-r15...743639176.html
            http://www.euromove.pl

Komentarz

• kabanos
              RS
              • 2011
              • 4544
              • Octavia I combi (1U5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

piotrek_os, właśnie to mnie zastanawia. Wygląda jak by się ktoś co dopiero rozpier.....

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• cookiecrizp
                Ambiente
                • 2012
                • 119

gdańsk = własnie spadło troche mokrego śniegu ^ jak na razie mam jeszcze letnie ..
                Marcin
                RS

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez cookiecrizp
                  mam jeszcze letnie ..
                  a ja już po wymianie na zimówki
                  Dziś w Zielonej Górze od rana do południa non stop padał śnieg z deszczem...na drogach ślisko a u oponiarzy koleji na kilometr :shock: bo wszyscy się szykowali na zmianę kół przed dniem Wszystkich Świętych a tutaj zonk :diabelski_usmiech i śnieg na drogach tydzień wcześniej.
                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• gorzu
                    Drive
                    • 2012
                    • 87

witam, czy oponki na zimę o OII, w rozmiarze 195/65 na 15'' felgę stalową będą optymalnym wyborem, jeżeli nie to jaki? pozdro

Komentarz

• Tomato
                      Rider
                      • 2010
                      • 303
                      • Volkswagen
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

gorzu mam dokładnie w takim rozmiarze opony. wszystko ok.

Komentarz

• xtremesystems
                        RS
                        • 2010
                        • 2254
                        • Hyundai

ale sie dzisiaj fajnie mijalo "letniskowców"
                        jak tyczki

teraz patałachy wloką sie po 20km/h

[ Dodano: Sob 27 Paź, 12 20:40 ]
                        kurcze az strach jezdzic w zimowkach bo mam wrazenie ze zaraz mi ktos przy hamowaniu w dupe właduje

Komentarz

• piociel
                          Rider
                          • 2010
                          • 526
                          • Volkswagen

Zamieszczone przez xtremesystems
                          jak tyczki

Patrzcie na Pana przezornego, który już miesiąc temu opony wymienił. I co to nowego wnosi? Jak co roku. Wyobraź sobie, że niektórzy mają taką pracę, że nie mają szans tak szybko reagować jak ty. A tydzień temu robiłem w weekend 1500km i było 20 C i wolałem nie "pływać" na zimowych. Co do "patałachów", którzy jeżdżą 20 km/h to zobaczysz, że nawet jak zmienią to i tak będą tyle samo jechać, bo w ich przypadku już nic nie pomoże.
                          Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                          Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• gebek
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1214

Zamieszczone przez xtremesystems
                            jak tyczki

Jak jakis ''patalach'' w twoj tylek wiedzie...to bedziesz mial zamiast starego F2
                            nowy model ala Citigo. :diabelski_usmiech
                            Tato,tato...czy to auto jest chore?
                            Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                            Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• bishop
                              L&K
                              • 2012
                              • 1430

Zamieszczone przez piociel
                              Patrzcie na Pana przezornego, który już miesiąc temu opony wymienił. I co to nowego wnosi? Jak co roku. Wyobraź sobie, że niektórzy mają taką pracę, że nie mają szans tak szybko reagować jak ty. A tydzień temu robiłem w weekend 1500km i było 20 C i wolałem nie "pływać" na zimowych.
                              To Ty chyba rządzie pracujesz, oni też nigdy nie mogą zareagować w porę 8) , chyba Cie nieźle wytrąbili na drodze ,że zarzucasz komuś że założył wcześniej zimówki :diabelski_usmiech .Nawet jabyś wczoraj wrócił z księżyca do Polski, to dziecko wie że na przełomie pażdziernika i listopada śnieg jest zjawiskiem jak najbardziej możliwym. Po tych 1500 mogłeś gumy zmienić, ...ale 0,1 mm bieżnika Ci było żal,

W poniedziałek byłem u gumiarza to oni do mnie :Tak prosze pana , zapraszamy, prosze już podjechać na stanowisko. Dzisiaj był znajomy : ...Przyjedź pan w środę :lol:

Komentarz

• KrzysiekW
                                Drive
                                • 2010
                                • 98

Witajcie Klubowicze,

chcę kupić nowe opony zimowe do Skody Octavii I w rozmiarze "175/80 R14" i proszę Was o poradę co wybrać.
                                Czy ktoś z Was używał i/lub może coś powiedzieć o następujących modelach opon:
                                • Uniroyal MS Plus 6 175/80 R14 88 T
                                  Barum Polaris 3 175/80 R14 88 T
                                  Sava Eskimo S3+ 175/80 R14 88 T
                                  Continental ContiWinterContact TS800 175/80 R14 88 T

Na początku sezonu letniego kupiłem opony letnie Uniroyal RainExpert i jestem z nich bardzo zadowolony. - Na autostradach niemieckich w bardzo intensywnym i długo (kilka godzin) trwającym deszczu jechałem przez większość czasu z prędkościami 140-150 km/h i nie miałem żadnych problemów z aquaplaningiem.
                                Dlatego zastanawiam się nad kupnem opon zimowych tej firmy, jako że moje stare opony Barum Polaris mają już 10 lat. Tymi oponami Barum Polaris nie byłem jakoś specjalnie zachwycony, ale też nie miałem z nimi żadnych poważniejszych problemów - zdarzało się gdzieś ślizgać, ale to w zimie raczej normalne i opony też już dość stare są, mimo że przebiegu mają tylko ok. 50 tys. km. W każdym razie żadnej przykrej przygody z powodu tych opon nie miałem.
                                Ostatnie spośród wymienionych na powyższej liście opony firmy Continental są najdroższe i nie wiem, czy są warte swojej ceny. Patrząc po opiniach na pewnym portalu to nie - mają niższą ocenę średnią niż te pozostałe 3 modele. Raczej jak dla mnie odpadną z powodu zbyt wysokiej ceny, chyba że mnie ktoś przekona, że warto na nie wydać dużo więcej. Pozostałe 3 modele są zbliżone cenowo.

Dodam, że jeżdżę zazwyczaj spokojnie.

Co doradzacie? Z góry dziękuję za Wasze podpowiedzi.

Komentarz

• dryblaspl
                                  Drive
                                  • 2012
                                  • 75

Barum Polaris 3 dobre opony, miałem je w Almerze n16...nie było górki gdzie bym nie wjechał..a auto lekkie
                                  Sprzedam Lampy przednie, zbiornik spryskiwaczy 3.5 L z pompką

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Kilka dni temu założyłem kolejny komplet Savy Eskimo S3, tym razem w rozmiarze 205/60/15, to mój trzeci, więc nic dziwnego, ale na świeżo, po pierwszych testach i na mokrej trasie, i na trasie z zalegającym po środku śniegiem (wyprzedzanie!), nieodśnieżonym lewym pasem i testach w głębokim śniegu - po raz kolejny gorąco polecam, opony są tanie i naprawdę dobre, od 2008 roku jestem w pozytywnym szoku
                                    Jak ktoś nie musi mieć marki premium, będzie bardzo zadowolony, to nie jest kompromis.
                                    saport techniczny baj DGW
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm
                                    no i nie ma :-)

Komentarz

• blackrs
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 4826
                                      • Superb II combi (3T5)
                                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

wczoraj koledze wybraliśmy yokohamy w drive podobno dobre opony zobaczymy co powie po sezonie. cena 15' dość okazyjna 200 zł/szuka
                                      BYŁA o1 rs
                                      BYŁA o2 1.6
                                      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Wczoraj troche sniegu dopadalo i TS850 w polaczeniu z quattro uchar

Czasem zastanawialem sie z czym ci ludzie maja problem, ale na jednym ze skrzyzowan zrozumialem, ze jak ktos jezdzi bo przeciez sie da na letniej lysej gumie, to potem jedzie 5km/h i hamuje odbijaja sie od kraweznika
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• rezon
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 1894
                                          • Volvo
                                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez gorzu
                                          itam, czy oponki na zimę o OII, w rozmiarze 195/65 na 15'' felgę stalową będą optymalnym wyborem,
                                          Bardzo dobry rozmiar - nie ma co kombinować na zimę z 16 czy większymi. Też na takich jeździłem.

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez rezon
                                            Zamieszczone przez gorzu
                                            itam, czy oponki na zimę o OII, w rozmiarze 195/65 na 15'' felgę stalową będą optymalnym wyborem,
                                            Bardzo dobry rozmiar - nie ma co kombinować na zimę z 16 czy większymi. Też na takich jeździłem.
                                            ja w zimie jeżdżę na 18 :wink: ale póki co jeszcze letnie założone a do zimy jeszcze daleko :P
                                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

No tak, ale inaczej auto jezdzi jak ma 100KM w 1.6, a inaczej jak ma 250 czy tam 300
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• majuDJ
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 464

Ja tam jeździłem jak miałem BMW E46 320d 136KM w zimie na 195/65/R15 91T Dunlop WinterSport 3D i teraz też zamierzam na takich jeździć w Octavii 1 1.9TDI
                                                http://www.euromove.pl

Komentarz

• zepter00
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2304

Zamieszczone przez piramida
                                                  Zamieszczone przez rezon
                                                  Zamieszczone przez gorzu
                                                  ja w zimie jeżdżę na 18 :wink: ale póki co jeszcze letnie założone a do zimy jeszcze daleko :P
                                                  Ale śmieszne. Jak się jeździło w sobotę i niedzielę?

P.S: Ja jestem zachwycony ContiWinterContact TS 830 w rozmiarze 185/65 R15. Opis jazdy w "temacie" mojego samochodu.
                                                  Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• piociel
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 526
                                                    • Volkswagen

KrzysiekW, dla podobnego rozmiaru (165/70/14) były testy ADAC, gdzie Savy wypadly na 4 miejscu. Kupilem je do fabii po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii, m.in kolegi szkoda.

Powodowany panika założyłem opony do Octavi i chyba się pospieszylem. Dwutygodniowa prognoza raczej nie przewiduje przymrozków i śniegu nawet w nocy. Temperatury od 8 do 14 stopni.
                                                    Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                                                    Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

Pracuję...