Nie, jest ok
OPONY zimowe - temat zbiorczy
Zwiń
X
-
Ja odradzam Dębice Frigo 2, ze względu na problemy z wyważeniem i co najwyżej przeciętną trakcję. Skusiłem się ze względu na niską cenę (rok temu niewiele poand 7 stówek za komplet 195/65/15) i wcześniejszymi pozytywnymi doświadczeniami z Frigo Directional - niestety to już nie to samo :evil:
Komentarz
-
-
Miałem Frigo 2 w Astrze 195/60/15 i nie mogę o nich złego słowa powiedzieć. Oczywiście to nie to samo co UG7, ale na prawdę było przyzwoicie. Nie miałem problemów z wyważaniem.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
Mam pytanie z innej beczki ....nie mogłem dobrać rozmiaru do Roomstera więc napisałem so Skody, która przysłała mi wykaz opon homologowanych do danych modeli .
I dla Skody Roomster 1,6 silnik BTS, przy 15 calach homologowane są 185/55/15, 195/55/15/
Są to jedne z droższych rozmiarów :evil: planowałem / planuję zakupić 185/60/15 które są średnio o 100 zł tańsze, ale wg. informacji od mojego ubezpieczyciela coraz częściej zdarzają się przypadki że firmy ubezpieczeniowe się czepiają głownie przy AC z naszej winy, że opony bez homologacji dla danego modelu, jakie macie doświadczenia
Komentarz
-
-
Dziś pojawił się nowy test ADAC:
165/70R14 T:
Im ADAC Winterreifen Test werden die besten Reifen der verschiedenen Reifengrößen ermittelt. Welche Reifen haben sicheren Grip, welche sparen am meisten Sprit?
205/55R16 H:
Im ADAC Winterreifen Test werden die besten Reifen der verschiedenen Reifengrößen ermittelt. Welche Reifen haben sicheren Grip, welche sparen am meisten Sprit?
Barum Polaris 3 wypadł całkiem OK, pewnie cena wzrośnie, poza tym jak zwykle niemieckie Conti na topie
Komentarz
-
-
chcialem wczoraj kupic debice frigo 15"" w carrefourze w gdansku - mialem toto w Octavii i bylem zadowolony, ale cena byla bodajze 229 albo 249 zl.... to jest teraz normalna cena (czyli raczej niska - w koncu supermarketowa) czy jakas drogawa? bo mi sie wydaje ze nieco drogawa... moze ktos z 3miasta da cynk gdzie mozna kupic zimowki u nas na miejscu??? (nie chce korzystac z uslug kuriera bo juz sie sparzylem kilka razy i mam dosc).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108(nie chce korzystac z uslug kuriera bo juz sie sparzylem kilka razy i mam dosc).
Chociaż przy tych oponach "budżetowych" po doliczeniu kosztów wymiany może się okazać, że niewiele drożej kupisz w zakładzie wulkanizacyjnym.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Gość
Mi tez sie wydaje ze drogo, chociaz opony poszly w gore sporo od zeszlego roku tak mi sie wydaje bo np. ja w zeszlym kupilem dla siebie Kelly 195/60/15 za ok 170 zl, w tym roku kupilem ojcu tak sie trafilo ze te same tylko 185/60/14 i cena taka sama jak moich rok temu. Druga sprawa ze od pazdziernika to tez gumy pojda w gore.
Komentarz
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez marlej108(nie chce korzystac z uslug kuriera bo juz sie sparzylem kilka razy i mam dosc).
Chociaż przy tych oponach "budżetowych" po doliczeniu kosztów wymiany może się okazać, że niewiele drożej kupisz w zakładzie wulkanizacyjnym.
marlej108
Jako że pracuje w hurtowni opon to opony sprzedaje głównie wysyłkowo przez kuriera i wszystko balanga na 100 %
I to nie wyłam 4 szt do serwisów tylko np 400.
Tak 220 To jest wysoka cena za Dębicę.
Chcesz mogę Ci polecić o wiele lepszą oponę której jesteśmy wyłącznym dystrybutorem: MARANGONI
To włoska opona, nie żadna chińska, nie bieżnikowana, funkiel nówka nie śmigana.
Ma jeszcze jedną super zaletę:
Dożywotnią rozszerzoną gwarancję nawet na uszkodzenia mechaniczne jak:
wjechanie w dziurę, uszkodzenie o krawężnik jak powstanie "jajo" na boku . itp...
Dostajesz wówczas nową oponę w zależności od stopnia zużycia jeśli powyżej 20% to potem dopłacasz.
a oponka wygląda tak:
Cena z przesyłką: 200 zł / sztMECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #
Zapraszamy : http://ww.facebook.com/navigator.auto
# # # # # # # # # # #
Moja O2
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51159
Komentarz
-
-
To jakiś wynalazek nonameMoja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx
Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zepter00To jakiś wynalazek noname
Marangoni nie było jeszcze mocno reklamowane w Polsce i dlatego, a firma ma bardzo duże doświadczenie w produkcji gumy, opon itp..MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #
Zapraszamy : http://ww.facebook.com/navigator.auto
# # # # # # # # # # #
Moja O2
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51159
Komentarz
-
-
Akurat Marangoni z 10-letnimi modelami 4Winter czy Meteo HP zajmują ostatnie miejsca w testach a 4Winter wręcz pływa po wodzie.
Rozsądnymi oponami w rozmiarze 195/65r15 są np. Barumy Polaris 3 za 180 zł. Kormorany, Dębice, Matadory czy inne Mentory nawet żal zakładać a Dębica jest tak samo Polska jak Fuldy made in Poland, które są o klasę lepsze.
Znam człowieka, który jeździ na 9-letnich oponach i nie wymienia, bo bieżnik głęboki. Ma taki styl jazdy, że nie przekracza 80 km/h i nie hamuje gwałtownie. Miałem okazję jeździć tym samochodem i podczas hamowania na mokrym myślałem, że staranuję rowerzystę (przyzwyczaiłem się do CPC 2. Wniosek jest taki, że słabe opony są chwalone i zakładane przez ludzi, których styl jazdy jest mało wymagający dla gum. Do opinii z netu trzeba podchodzić ze świadomością, że opona klasy premium (kupowana przez, nazwijmy, "dynamiczniej" jeżdżących, wymagających kierowców) mająca 80% pozytywnych komentarzy nie równa się oponie np. Dębicy, która tych pozytywów ma tyle samo.
Tak na marginesie, zobaczcie jak rozwijają się tutaj dyskusje o olejach silnikowych, tak na prawdę nie ma większej różnicy między olejami spełniającymi te same normy. Jeśli chodzi o opony to różnica potrafi być kolosalna i przecież opony wpływają na bezpieczeństwo w większym stopniu niż oleje a tu tylko nieco ponad 100 stron
Na stronie większości producentów opon można już podejrzeć nową etykietę EU dla każdego rozmiaru danego modelu, mimo że będzie obowiązywać od listopada, taka ciekawostka.
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez xofWniosek jest taki, że słabe opony są chwalone i zakładane przez ludzi, których styl jazdy jest mało wymagający dla gum
Komentarz
-
A co to jest kierowca cipa?
Nie wiesz co to słaba opona? Byłeś kiedyś świadomy i doświadczyłeś aquaplaningu przy prędkości 60 km/h, piszczenia opony podczas upału w zakrętach, wydłużonej drogi hamowania (to trudniej ocenić, bo trzeba mieć porównanie) - tu 4x4 nie ma znaczenia, czy nadsterowności w samochodzie przednionapędowym? Nie wspominając o trakcji, co z mocniejszym samochodem można bez problemu sprawdzić i porównać.
Jeśli kierowca cipa, to dla niego nie ma różnicy co założy, z wyjątkiem sytuacji nagłego hamowania (bo teraz są te asystenty, nawet nie trzeba deptać z całą siłą) - jeśli wjedzie komuś w dupsko to i tak nie będzie podejrzewał opon, bo ABS trochę zamaskuje ich winę.
Nawet do Dacii zakładają fabrycznie Micheliny, jak widzę nowsze Audi z jakimś Daytonem to aż żal d... ściska, bo taka Dacia zatrzyma się na mokrym kilka m wcześniej. Ja uważam tak, mężczyznę poznaje się bo butach a kierowcę, po oponach. Tyle w temacie.
Komentarz
-
Komentarz