OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kowal 2002
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 5161

dragster, wszyscy tak maja, bo to normalne zachowanie opony ( im wyższa tym bardziej się kładzie na zakrętach ). Zależy to także od samych opon ( przy tych samych rozmiarach bywają takie z twardszymi i miększymi bokami ). "Najgorszy" wariant to taki jaki mam u siebie: na lato jedne z twardszych 225/45/17 czyli Potenza S001 a na zimę miękkie UG8 w rozmiarze 205/55/16; różnica w prowadzeniu jest baaaardzo duża ( aż się zastanawiam czy nie wrócić na zimę do 17" ).
    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• GH0ST
      Classic
      • 2012
      • 36

Zamieszczone przez MeFFisto
      To ja tylko dopisze, ze rowniez od zeszlego tygodnia jestem szczesliwym uzytkownikiem opon Continental TS850 w rozmiarze 195/65/15 ale w wersji XL - czyli wzmocnionej, ze sztywniejszymi bokami. No i pytanie do Was: w necie pisza ze TS850 195/65/15 sa robione w Rumunii, a na moich jest made france. Mozecie sprawdzic na swoich ts850?
      Pozdrawiam
      MeFFisto
      moje sa z Rumunii

Komentarz

• burnme
        Classic
        • 2012
        • 4

Przeczytałem wiele stron tego wątku...

Niemniej potrzebuję Waszej opinii na temat poniższych modelui:

Kleber KRISALP HP 2 195/65 R15 91 T (miałem w poprzednim aucie i byłem zadowolony)
        Uniroyal MS Plus 66 195/65 R15 91 T
        Pirelli Snowcontrol Serie III 195/65 R15 91 T
        Vredestein Snowtrac 3 195/65 R15 91 T

Model jaki posiadam: O2 combi 1.9 TDI BXE
        Wiem, większość zachwala Conti 850 i GY UG8, ale powyższe też mają pozytywne opinie

pzdro
        Desir web & graphic design
        www.desir.pl

Komentarz

• zwolin
          Rider
          • 2010
          • 656

Zamieszczone przez bishop
          Jak zabraknie Ci 3 metrów do odhamowania przed poprzedzającym pojazdem, dowiesz się po co są lepsze opony.
          a za różnicę w cenie nie pomalujesz nawet jednego elementu :P To samo dotyczy hamulcy.

Z tego co widze Continental robi te same opony w conajmniej 3 fabrykach.
          Ja mam z Portugalii, ale inny rozmiar.

wiem, ze zaden tcs,abs,rts,lks czy gks nie pomoze jak guma jest slaba
          Just nawet gorzej. Byle jakie opony uniemożliwiają efektywne działanie tych systemów. Niedowiarki niech sobie spróbują zahamować z włączonym ABS na mokrej jezdni. Może sobie w nieskończoność "trututać", a samochód niewiele zwalnia (moje doświadczenia z Barum bravuris - jedną z lepiej ocenianych "opon" w pewnym sklepie internetowym :twisted: ).

burnme, nawet patrząc na testy widać, że są one "pół półki" niżej niż TS 8xx, UG 7+/8, i Michelin A4. Twój wybór, czy warto.
          Odnośnie opinii, to nie zapominajmy, że w naszych warunkach ludzie w większości jeżdżą na 1 kplt zimówek po 3-4 lata. Więc duża część chwali to co ma, a później jak zmieni łysą na nową, to zachwyca się tą nową. Niewiele jest osób, które mają możliwość "równoległego" porównywania opon, a właśnie one mogłyby coś miarodajnego napisać.
          Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
          O II Tour Combi 1.6
          Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• ruwado
            RS
            • 2009
            • 14885
            • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez burnme
            Kleber KRISALP HP 2 195/65 R15 91 T
            mam je i jak dotąd nawet zimą w górach, kiedy 2 - 3 dni sypał śnieg nie zawiodły mnie. może trochę głosne na suchym.
            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• kabi_007
              Rider
              • 2011
              • 412
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

U mnie mija pierwszy miesiąc na UG7+ i wrażenia bardzo pozytywne. Guma jest niezwykle miękka i bałem się że opony będą huczeć lub auto zacznie pływać w zakrętach na takich balonach. Jednak warto było dać trochę więcej kasy za segment premium. Reszta wrażeń z użytkowania jak spadnie ze 20 cm śniegu. :evil:
              O1-->O3--> ?

Komentarz

• ruwado
                RS
                • 2009
                • 14885
                • Octavia IV (NX3)

Co do Kleberów HP 2 195/65/15 w trakcji T - pisałem tak podczas pierwszego ich sezonu:
                "Po części tegorocznej zimy:
                - może faktycznie nieco znosi na bok przy ostrym!!! pokonywaniu rondek, poprostu trzeba mieć umiar i zwolnić
                - przy ruszaniu zrywają przyczepność (na mokrym i śliskim) szybciej niż poprzednie Micheliny
                - przy hamowaniu ABS mało kiedy miał co robić i na suchym i na śniegu
                - trochę syczą przy przyspieszaniu i w okolicach 80 km /h, ale da się to przeżyć

Najważniejsze, że ani razu nie musiałem brać łopaty, a jeździłem po naprawdę sporym śniegu - zgarniałem go przednim zderzakiem, a moja octa brnęła powolutku do przodu.

Da się na nich jeździć, chociaż to nie najwyższa klasa."

Po dwóch sezonach wszystko to podtrzymuję. Teraz założyłem je na 3 sezon.

W zeszłym roku w górach, ciągnęły moją Octavkę przez snieg prawie po same progi. Ulgnąłem, dopiero jak przednie koło wpadło w dołek (lód pod sniegiem)
                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• MeFFisto
                  Drive
                  • 2011
                  • 53

Do dragster:
                  Wszyscy tak maja - im wyzszy profil tym wiecej miejsca do "plywania" miedzy felga a podlozem, ale... sa opony o wiekszej nosnosci, tzw. XL, ktore przy tych samych rozmiarach maja sztywniejsze boki, co daje sie odczuc w 2 przypadkach:
                  na zakretach opona tak nie odplywa,
                  na dziurach felga jest mniej narazona na uszkodzenia.
                  To tyle teorii, bo w praktyce jak bedzie napisze na wiosne, bo takie wlasnie XL-ki zakupilem i testuje od 2 tygodni ;-)
                  Na lato przyjalem inna strategie: zamiast standardowego 205/55/16 zalozylem 205/60/16. Testy trwaly od wiosny i zakonczyly sie sukcesem. Celem bylo znalaezienie kompromisu pomiedzy plywajacym 195/65/15 a zbyt niskim imho na dziurawe polskie drogi 205/55/16. Na wiosne zakupie prawdopodobnie wlasnie taki rozmiar, jednak po testach zimowych bede wiedzial, czy w opcji XL czy standard. :-)

Pozdrawiam,
                  MeFFisto

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

a zbyt niskim imho na dziurawe polskie drogi 205/55/16.
                    :lol:
                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kabanos
                      RS
                      • 2011
                      • 4544
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez piramida
                      a zbyt niskim imho na dziurawe polskie drogi 205/55/16.
                      :lol:
                      Faktycznie w twojej opini :hmm

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• gebek
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1214

a zbyt niskim imho na dziurawe polskie drogi 205/55/16
                        Nie...no bez przesady.
                        Ja pomykam na zimowkach 225/50/17 i daja rade :szeroki_usmiech
                        Tato,tato...czy to auto jest chore?
                        Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                        Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Prezes93
                          Classic
                          • 2012
                          • 5

Barum Polaris 2 205/55 R16 Naprawdę polecam! Czwarty sezon na nich teraz latam, wulkanizator mi w to nie uwierzył... ścieralność jest naprawdę znikoma...

Komentarz

• MeFFisto
                            Drive
                            • 2011
                            • 53

Hmm,
                            Nie wiem czy to smieszne, ale wlasnie na 205/55/16 dwa razy rozwalilem alu felge (2 razy spawana :evil: ) i raz opona poszla do kosza, bo z boku wyszedl balon :? Ja tez moge sobie polewac z gosci, ktorzy po stolicy na takich niskoprofilowych gumach przejezdzaja przez skrzyzowania i torowiska w trybie wolnobieznym, a niektorzy ich nawet obtrabia i tyle. Niestety smigam nie tylko autobahnami ale i zwyklymi drogami lokalnymi i tam taki placek po spotkaniu z dziura konczy sie wymiana kola. Poza tym auto na takim profilu jedzie jak woz drabiniasty, trzesie i z czasem rozkreca i luzuje wszystko w srodku, w rajdowkach to jest ok, ale z octavii rajdowka jak z dupy trabka,wiec nie bardzo widze cel takiej felgi i niskiego kapcia w tym aucie w Polsce, chyba, ze "widokowy" - a o gustach nie dyskutuje
                            Ja jadac sobie dzisiaj prawa strona zwiedzalem row, bo gosc jadacy z przeciwka scial sobie zakret - niestety z pobocza pozostaly tylko resztki asfaltu i w rowie troche kamieni ale udalo sie wyjsc, bo nie bylo szybko, 60-70 km/h. Po takiej "akcji" niskoprofilowe kola przewaznie wymagaja ingerencji.
                            Wszystko zalezy jak i gdzie kto jezdzi - jak wyniose sie do Niemiec pewnie zmienie kola na takie jak Wasze ;-)

Dopisze tylko o co dokladnie chodzi:
                            195/65/15 - wysokosc opony (odleglosc felgi od podloza) 126,75 mm
                            205/55/16 - 112,75 mm
                            225/50/17 - 112,50 mm
                            Ww. centymetra mi czesto brakowalo stad 205/60/16 :-)

Pozdrawiam,
                            MeFFisto

Komentarz

• kabanos
                              RS
                              • 2011
                              • 4544
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

MeFFisto, 4mm różnicy faktycznie robi zajebis.tą różnicę :roll:
                              Nie pomyślałeś o tym, że miałeś kiepskie felgi/opony, że po wpadnięciu w dziurę nadawały się do naprawy? Mi też się czasem zdarzy przywalić kołem w dziurę, ale jeszcze nie musiałem naprawiać.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• zwolin
                                Rider
                                • 2010
                                • 656

MeFFisto, stawiam diagnozę i jestem w stanie założyć się o dobrą flaszkę, że ty poprostu wpadasz w dziury na wciśniętym hamulcu :P innej opcji nie widzę (no chyba, że niefart wyjątkowy ew chińskie felgi). Mam 205/55 i 2 lata śmigam niczym się nie przejmując i nic się nie dzieje. 205/55 to balon i tyle. Twardo to się zaczyna od dużo niższych profili, natomiast 195/55 to w tym samochodzie nieporozumienie jakieś.
                                Dodam tylko, że przez 5 lat jeździłem na 195/55 ew 195/50 i też nie udało mi się ani felgi ani opony uszkodzić.
                                O II Tour Combi 1.6
                                Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• beaviso
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 767
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Bardzo wiele zależy od samego modelu opony. Przekonałem się o tym na własnej skórze w Oplu Vectra C (zawieszenie standard, nie obniżane, nie GTS).
                                  Lato (3 sezony) przejeździłem na 225/45 R17 GoodYear OptiGrip z indeksem 94W. Samochód bardzo twardy, czuć każdą nierówność, cholernie sztywny i wręcz hałaśliwy - mimo że zawieszenie bardzo zadbane, to wnętrze pracuje Ciśnienie po 2.3, więc nie żadne "eko", tylko byle było dość miękko - a pomimo to jest kamień. A to sprawka opon i pewnie tego indeksu W (do 270 km/h), który nakłada na nie wysoką wytrzymałość.
                                  Teraz na zimę założyłem po raz pierwszy nowy zestaw - 215/55 R16 Uniroyal MS+66 z indeksem 93H (do 210 km/h). Samochód zmienił się nie do poznania. Spodziewałem się pewnej różnicy, ale nie tak kolosalnej! Jest cicho i miękko, kompletnie inne auto. To wynika z faktu, że Uniroyal są zwykle miękkimi oponami, o mało sztywnych ścianach. Ciśnienie także po 2.3, jak w lecie. Profil 55, a jazda bardzo komfortowa, zupełnie tak jak w Octavii na 195/65 R15, jeszcze większych balonach. Jednak obawiam się, że właśnie na tych oponach łatwiej będzie uszkodzić felgę. Na letnich 225/45 R17 nie zdarzyło mi się to nigdy, a gdańskie drogi nie należą do najlepszych (inna sprawa, że i ja i żona jeździmy omijając dziury i zdecydowanie zwalniając tam, gdzie to konieczne, wqrwiając kierowników jakiś strupiałych złomów za nami) - ale sztywna opona = ochrona felgi (choć zawias dostaje za to szybciej w dupę).
                                  Reasumując - nie tylko profil gra rolę, a przede wszystkim charakterystyka samej opony.

M.
                                  666 4U

Komentarz

• zwolin
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 656

beaviso, niekoniecznie. Ja mam 205/55 SpSport Maxxy TT, gdzie bok jest super miękki i nic się nie dzieje. Ale co do komfortu to się zgadzam. Jeszcze gorzej jest jak ktoś ma ROFy, gdzie z zasady bok jest bardzo sztywny. Jakies tam znaczenie ma dobór odpowiedniej szerokości felgi. Zbyt szerokiej to w zasadzie nie ma co chronić.
                                    O II Tour Combi 1.6
                                    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• MeFFisto
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 53

Hmm,
                                      Na hamulcu staram sie nie wjezdzac w zadne dziury ani tym bardziej na garby, jesli juz to odpuszczam tuz przed, wiem co to rozklad masy podczas hamowania, wiec flaszke mozna juz chlodzic Opony to continentale contisportcontact2 (niestety indeksow teraz nie spawdze), powinny dawac rade. Tak jak pisalem, nie upieram sie, ale wina moze faktycznie lezec jeszcze po stronie felg, wiec sam tej flaszki pic nie bede .
                                      Inna sprawa, ze na niskim profilu i tak denerwujaco trzepie autem, a poniewaz do zakupu letnich mam jeszcze troche czasu to moze sie przekonam do innych rozmiarow
                                      Dzieki za wszystkie sugestie i konczmy, bo sie off-topic robi
                                      W kazdym razie zimowki mam standard... prawie

Pozdrawiam
                                      MeFFisto

Komentarz

• fajny52
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 202

Wczoraj w Tesco widziałem opony zimowe Kleber KRISALP HP 2 195/65/15 w cenie 229 zł/szt - drogo.

Komentarz

• Rosomak
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1365
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Na oponeo.pl i opony.pl Kleber KRISALP HP 2 195/65R15 91 T po 220zł/szt przesyłka w cenie.
                                          Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                          http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                          Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Garret
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 1196
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez kabanos
                                            MeFFisto, 4mm różnicy faktycznie robi zajebis.tą różnicę :roll:
                                            Nie pomyślałeś o tym, że miałeś kiepskie felgi/opony, że po wpadnięciu w dziurę nadawały się do naprawy? Mi też się czasem zdarzy przywalić kołem w dziurę, ale jeszcze nie musiałem naprawiać.
                                            nie 4mm tylko 10mm różnicy (205/60 vs 205/55) a to już robi róznicę :wink:

z podobnych przyczyn (oraz zwiększenie prześwitu) planuję zakupić zimówki 225/55 w miejsce letnich 225/50:wink:
                                            Garret

-----------
                                            Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8030
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Our Goal: Healthy Mobility - clean, safe and connected. Our heart beats for this. Learn more about it on our homepage.

Można sobie sprawdzić swoje etykiety Continentali
                                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Skfarek
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 4795
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Garret
                                                nie 4mm tylko 10mm różnicy (205/60 vs 205/55) a to już robi róznicę
                                                ale to różnica na średnicy prawda? Czyli realnie na jednym boku masz 5 mm :P

Z drugiej strony 205/55/16 to balon jest, naprawdę by się trzeba postaram by to rozwalić :roll:

PS. jeździłem bezusterkowo po krakowskim wertepach na 195/45/16, potem 205/45/16, 205/50/16 a w drugim aucie na 195/45/14 i 185/55/14 więc wiem co mówię :wink:
                                                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• zepter00
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2304

Zamieszczone przez Prezes93
                                                  Barum Polaris 2 205/55 R16 Naprawdę polecam! Czwarty sezon na nich teraz latam, wulkanizator mi w to nie uwierzył... ścieralność jest naprawdę znikoma...
                                                  Podobnie jak i przyczepność... Ja przejeździłem na nich 7 sezonów i nie chciały zdechnąć pomimo dosyć ostrej jazdy. (Pod koniec 7 sezonu dotarły 1mm do paska i wywaliłem) Cóż z tego jak nie trzymają na śniegu, nie trzymają na mokrym asfalcie. One nigdzie nie trzymają.

[ Dodano: Pon 05 Lis, 12 14:13 ]
                                                  Zamieszczone przez Skfarek
                                                  Zamieszczone przez Garret
                                                  nie 4mm tylko 10mm różnicy (205/60 vs 205/55) a to już robi róznicę
                                                  ale to różnica na średnicy prawda? Czyli realnie na jednym boku masz 5 mm :P

Z drugiej strony 205/55/16 to balon jest, naprawdę by się trzeba postaram by to rozwalić :roll:

PS. jeździłem bezusterkowo po krakowskim wertepach na 195/45/16, potem 205/45/16, 205/50/16 a w drugim aucie na 195/45/14 i 185/55/14 więc wiem co mówię :wink:

Skfarek: To z Ciebie też niezły eksperymentator rozmiarowy :wink:
                                                  Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Skfarek
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 4795
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez zepter00
                                                    Skfarek: To z Ciebie też niezły eksperymentator rozmiarowy
                                                    to było parę aut więc i rozmiary się różniły :wink:
                                                    Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                                    6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                                    Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

Pracuję...