OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kubasek11
    Rider
    • 2007
    • 483

U mnie już na aucie BFGoodrich G-Force Winter 225/45 R17 91 zobaczymy jak się spiszą w II sezonie, pierwszy bez zastrzeżeń u mnie jak i u brata na "szalonej" Fieście S

Powtórzę pytanie trochę nie na temat bo chodzi o ceny opon letnich.

Czy opłaca się teraz kupować opony letnie czy czekać na wiosnę, pomijając oczywiście datę produkcji.

Opony nietypowe bo 195/45/16.
    Może macie jakieś doświadczenie lub ktoś przerabiał ten temat.
    Czarna sztuka - Bixenon skrętny - Czerwona skóra - Pakiet SPORT
    Było: 109KM 250Nm. Jest: 147KM 320Nm by TDI-RACING :-)

Biała sztuka - Zamówiona 06.08.2014
    Wyprodukowana 07.10.2014
    Odbiór 31.10.2014

Komentarz

• Jacek Wo.
      Ambiente
      • 2010
      • 221

Zamieszczone przez Mechanic
      Jeżeli chodzi o opony Bridgestone Blizzak LM25,to potwierdzam zdanie Moich Przedmówców. Nie są jakoś szczególnie wyjątkowe,sa dobre ale bez przesady.
      Koledzy - te opony były w podlinkowanym teście jako opony 4x4 (opony do SUV).
      Ja odniosłem się tylko do ich własności terenowych, pisząc "że może i są bardzo dobre, ale na pewno nie w teren ... i pierwsze co zrobiłem, to zmieniłem je na opony zdecydowanie bardziej nadające się do zimowej jazdy terenowej.
      Tylko tyle :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pią 29 Paź, 10 17:26 ]
      Zamieszczone przez kubasek11
      Powtórzę pytanie trochę nie na temat bo chodzi o ceny opon letnich.

Czy opłaca się teraz kupować opony letnie czy czekać na wiosnę, pomijając oczywiście datę produkcji.
      Jeśli będzie rzeczywiście dobra cena, a masz wolne środki płatnicze, to zawsze się opłaca korzystać - np. z jakiejś wyprzedaży

Komentarz

• loyd
        RS
        • 2010
        • 2342

No i gdzie ta zima ??

Opony zmienione a za oknem "lato" i 15 stopni. Czuję się zrobiony na szaro przez oponiarzy, którzy namawiali na zmianę.

Bardzo się niszczą zimówki w takich warunkach ?

Komentarz

• tryton
          Elegance
          • 2008
          • 935

Zamieszczone przez loyd
          jak będziesz kręcił bączki na wstecznym to szybko ale jak pojeżdzisz przez tydzień to chyba opony to wytrzymają

Komentarz

• Jacek Wo.
            Ambiente
            • 2010
            • 221

Zamieszczone przez loyd
            No i gdzie ta zima ??

Opony zmienione a za oknem "lato" i 15 stopni. Czuję się zrobiony na szaro przez oponiarzy, którzy namawiali na zmianę.
            U mnie w nocy +2, w dzień max. +10
            Opony powinno się zmieniać gdy średnia dobowa spadnie do ca. +7 st. C.

A zmieniać trzeba, nie wtedy kiedy oponiarze każą, tylko wtedy, kiedy czuje się taką potrzebę ...
            Ja taka potrzebę odczułem prawie miesiąc temu, jak w czasie jazdy termometr pokazywał minus 5

Zamieszczone przez loyd
            Bez przesady - ile chcesz na nich jeździć?
            Znam ludzi, którzy na zimówkach przejeździli kilka całych lat (nie sezonów) - w Polsce, żeby nie było wątpliwości.

Dzisiejsze zimówki to w gruncie rzeczy odpowiednik zwykłych (całorocznych) opon z czasów PRL-u, kiedy pojęcie zimówki nie istniało. Tak naprawdę, nowością były nie zimówki, tylko opony typowo letnie o dużo twardszej mieszance, mające lepsze parametry na lato i większa żywotność.

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

Zamieszczone przez Jacek Wo.
              Dzisiejsze zimówki to w gruncie rzeczy odpowiednik zwykłych (całorocznych) opon z czasów PRL-u, kiedy pojęcie zimówki nie istniało.
              :roll: :!: :roll:

Komentarz

• Jacek Wo.
                Ambiente
                • 2010
                • 221

Zamieszczone przez hotrain
                Dzisiejsze zimówki to w gruncie rzeczy odpowiednik zwykłych (całorocznych) opon z czasów PRL-u, kiedy pojęcie zimówki nie istniało.
                :roll: :!: :roll:
                Poszukaj gdzieś w necie, może znajdziesz fotki jakichś jeszcze starszych wzorów, ale tu masz próbkę:

Za PRL-u opony miały bieżniki z dużymi klockami i bardzo miękką mieszankę - maksymalne przebiegi opon ca. 20-25 tys. km były normą, wyjątkowo komus udało sie pojeździc dłużej. Kierowcy w firmach dostawali nawet specjalne premie za przedłużony przebieg opon ...

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Poszukaj gdzieś w necie, może znajdziesz fotki jakichś jeszcze starszych wzorów, ale tu masz próbkę:
                  http://www.debica.com.pl/opony/_3
                  nie ma co szukać, D-124 to opona kultowa, zresztą... innych nie było :lol:
                  w syrence pamiętam jeszcze jak ojciec stosował jakieś diagonalne stomile
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• Pawel11
                    Drive
                    • 2010
                    • 99

loyd, nie masz się co przejmować z tymi temperaturami, przecież kiedyś te opony trzeba zmienić, ja niezależnie od prognoz zmieniałem zazwyczaj w ostatnim tygodniu października, w tym roku będzie to przyszły tydzień, niezależnie od prognoz i temperatury.

Zamieszczone przez szkoda
                    nie ma co szukać, D-124 to opona kultowa, zresztą... innych nie było
                    No, były jeszcze D-90 i D-121 ale oczywiście D-124 była najlepsza.

Cytat: D-124 miała o 11 % lepsze właściwości od D-121. Ogumienie w niczym nie ustępuje nawet tak renomowanym firmom jak Pirelli czy Michelin.

Komentarz

• t271828
                      Elegance
                      • 2008
                      • 928

U mnie w nocy +2, w dzień max. +10
                      Opony powinno się zmieniać gdy średnia dobowa spadnie do ca. +7 st. C.
                      Marketing firm oponiarskich. Opony nalezy zmieniac tak zeby nie wyladowac na sniegu w letnich gumach - wiele zalezy od tego czy mamy dwa komplety (wtedy mozna zmienic w kazdej chwili).

Cytuje z pamieci za AŚ: niezalezne testy wykazuja ze na asfalcie opona letnia sprawuje sie lepiej niz zimowa nawet przy kilkustopniowym mrozie

Komentarz

• Jacek Wo.
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 221

Zamieszczone przez t271828
                        Cytuje z pamieci za AŚ: niezalezne testy wykazuja ze na asfalcie opona letnia sprawuje sie lepiej niz zimowa nawet przy kilkustopniowym mrozie
                        Cytuję z pamięci za innym AŚ:niezalezne [he he he he he he] testy wykazuja ze na asfalcie najlepsza opona letnia sprawuje sie gorzej niz przeciętna zimowa już przy kilkustopniowym mrozie

Komentarz

• t271828
                          Elegance
                          • 2008
                          • 928

Cytuję z pamięci za innym AŚ:niezalezne [he he he he he he] testy wykazuja ze na asfalcie najlepsza opona letnia sprawuje sie gorzej niz przeciętna zimowa już przy kilkustopniowym mrozie
                          skan?

i dla przestrogi jeszcze jedno:

to zebysmy sobie nie mysleli ze zimowki to same zalety i im wczesniej zmieniac tym lepiej

Komentarz

• Jonasz
                            Classic
                            • 2010
                            • 10

Zamieszczone przez Pawel11
                            loyd,
                            No, były jeszcze D-90 i D-121 ale oczywiście D-124 była najlepsza.
                            Takie D-124 świetnie się spisywały w moim maluchu przy "terenowej jeździe".
                            Teraz też taki bieżnik by się mi przydał do lasu...
                            było O1 1.9, jest O2 FL 1.9 4x4 oraz O2 2.0 TDI PFD (jeden wydech) DSG 140kM

Komentarz

• Jacek Wo.
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 221

skan?

i dla przestrogi jeszcze jedno:

to zebysmy sobie nie mysleli ze zimowki to same zalety i im wczesniej zmieniac tym lepiej

Tylko szkoda, że nie podają:
                              1) w jakiej temperaturze robili swoje tzw. pomiary
                              2) czy pomiary były robione w tej samej temperaturze, na tym samym torze i na takim samym samochodzie

Generalnie - testy AS :kciukminus niestety ops:

Ale chyba trochę zbaaczamy z tematu, dlatego w kwestii wyższości opon letnich nad zimowymi i odwrotnie - z mojej strony EOT.

Komentarz

• t271828
                                Elegance
                                • 2008
                                • 928

Tylko szkoda, że nie podają:
                                1) w jakiej temperaturze robili swoje tzw. pomiary
                                2) czy pomiary były robione w tej samej temperaturze, na tym samym torze i na takim samym samochodzie

Generalnie - testy AS :kciukminus niestety ops:

Ale chyba trochę zbaaczamy z tematu, dlatego w kwestii wyższości opon letnich nad zimowymi i odwrotnie - z mojej strony EOT.
                                Wiem ze te testy nie sa idealne, ale po pierwsze w pelnym artykule jest wiecej informacji - w tym wspomniana przeze mnie na temat wyzszosci opon letnich nad zimowymi na nawierzchni bez sniegu - OIDP letnie gumy mialy profil 205

A po drugie lepsze takie informacje - sa ta jakies dane ktore mozna przemyslec niz wyssana z palca temp 7 stopni jako graniczna dla zmiany opon. Polecam pogooglac np za testami stern-tv z OIDP 2005 (sic!) roku gdzie testowano zachowanie samochodu na letnich i zimowych opnach w temperaturach ponizej 7 stopni

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

jak dobrze pamiętam michelin lub ktoś taki robił testy 2 lata temu i wyszło że opony letnie do minus (chyba) 7st spisuja się dużo lepiej od zimówek obojętnie w jakich warunkach , pomijając oczywiście lód i śnieg.
                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Bis
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 1

czy można w octaviII 1,9 105kM założyć opony zimowe z indeksem T? mam takie od innego auta 195/65/15R
                                    Ambiente

Komentarz

• abstinent
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4842
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Bis, jak nie masz AC, i nie jeździsz szybciej niż 190 to można. Z tym AC to chodzi o to żeby jak by co, to się nikt nie przyczepił że złe opony masz

Komentarz

• Hipolita
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 130

Zamieszczone przez abstinent
                                        Bis, jak nie masz AC, i nie jeździsz szybciej niż 190 to można. Z tym AC to chodzi o to żeby jak by co, to się nikt nie przyczepił że złe opony masz
                                        czegoś nie rozumiem skoro na dzień dzisiejszy mamy ogranczenie prędkośći do 130 na autostradach to co do tego ma AC skoro opona jest przystosowana do jazdy 190 km/h więc powinno byc ok, ponieważ nie ma miejsca w Polsce, poza torem wyścigowym na jazdę z taką prędkością. :roll:
                                        Octavia II Kombi 1.9 TDI BXE Ambiente była teraz Octavia III Liftback 1.4 TSI Ambition

Komentarz

• AdamB
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 8030
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Hipolita, ja jeżdżę na indeksie T w oponie 195/65R15
                                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• DANIEL1987
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 286

Pirelli Winter Carving-co powiecie o tych oponkach??? cena przystępna około 200zł czy jednak dolozyc do 230zl i kupic continentale czy goodyeary???
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=42786

Komentarz

• abstinent
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 4842
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Hipolita, i co z tego że mamy ograniczenie :shock: :?: Nie pojedziesz szybciej?
                                              jak udowodnisz że nie jechałeś szybciej niż dozwolona prędkość
                                              Na słowo maja uwierzyć :?:

Wracając do tematu to zastanawiam się czy nie wjechać do garażu i nie zmienić opon na letnie :lol:
                                              W czwartek albo piątek jadę do Bydgoszczy i było by fajnie na letnich jeszcze śmignąć :diabelski_usmiech

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Wracając do tematu to zastanawiam się czy nie wjechać do garażu i nie zmienić opon na letnie :lol:
                                                dzisiaj 16 stopni, płyyyyyyyną jak szlag
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• abstinent
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4842
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

tylko tak je pięknie wyczyściłem i zakonserwowałem na zimę że mi żal ruszać, ale chyba się zdecyduje. Popatrzę jak z pogodą ma być :twisted:

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

tylko tak je pięknie wyczyściłem i zakonserwowałem na zimę że mi żal ruszać, ale chyba się zdecyduje. Popatrzę jak z pogodą ma być :twisted:
                                                    nie ma sensu, 2 tygodnie w te czy we wte to bez znaczenia, ma się ochłodzić po 10. listopada.
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...