gusiak11, to ja Cię przebiję u mnie na osiedlu jak pług się w ogóle pojawi to już jest szaleństwo a dojazd pod wejście mam pod górkę :diabelski_usmiech i nie mam do przejechania 200 m tylko jakieś 800 pod górkę :diabelski_usmiech w zeszłym sezonie nawet kupiłem sobie wiadro soli drogowej żeby się przed garażem nie zabić i odjechać, bo spółdzielnia jakoś się nie garnie do sypnięcia choćby garści piachu :twisted: więc jak zaczyna się robić chłodno to u mnie zimówki obowiązkowo
OPONY zimowe - temat zbiorczy
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez mrfaziJazda na "zimówkach" w listopadzie jest jak najbardziej normalna i oczywista. Chore jest to, że ludziska czekają do "pierwszego śniegu" i potem biadolą, generują korki, kolizje itp.
Zamieszczone przez mrfaziZamieszczone przez MaliniakKolejki mozna ominac majac cale kola do zmiany i robic to samemu
Zamieszczone przez mrfaziAktualnie od tygodnia śmigam na Dunlop SP Winter Sport 4D 205/55R16 , jak na razie nie narzekam na nie, są cieche, co do reszty czekam na śnieg i lód
Komentarz
-
-
Maliniak, z pewnością nie zachowują się tak samo dobrze, bo jest zupełnie inny skład mieszanki, jest bardziej miękka i przy 15 *C nie trzyma się drogi tak jak letnia. Różnice są minimalne, ale są Wszyscy zgodnie mówią, że dobre temperatury dla zimówek to max ok. 7-8 *C
[ Dodano: Sro 12 Lis, 14 11:24 ]
widziałem zdjęcia z Minnesoty...tam już nieźle zima walnęła :shock:
Komentarz
-
-
Widzę, że są to tacy "meteorologowie" i "wulkanizatorzy", którzy chcą jak najbardziej oszczędzać zimówki.
Pewnie i są, tacy którzy wożą w bagażniku cały komplet zimówek i zakładają w trasie na poboczu jak zobaczą, że temperatura spadła poniżej 7 st. lub spadnie śnieg :-)
Najśmieszniejsze jest to, że takie teorie piszą Ci co kręcą się "w koło komina" i nie jeżdżą po całej Polsce gdzie różnice pogodowe i temperaturowe są duże, i tak naprawdę mogli by jeździć cały rok na bieżniku jaki był kiedyś D-124, bo kiedyś praktycznie innego nie było.
Właśnie odebrałem od kuriera "pachnące" Conti TS 850 PZałączone plikiO III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JerzyM73
Najśmieszniejsze jest to, że takie teorie piszą Ci co kręcą się "w koło komina" i nie jeżdżą po całej Polsce gdzie różnice pogodowe i temperaturowe są duże, i tak naprawdę mogli by jeździć cały rok na bieżniku jaki był kiedyś D-124, bo kiedyś praktycznie innego nie było.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftNiech kazdy robi co chce, tylko jak spadnie snieg to niech zostanie w domu, jak jego auto nie daje rady oraz nie placze jak wydarzy sie kuku
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rezonleszekmw napisał/a:
na ostatnim szkoleniu z michelina podali że ich zimówki mają prawie identyczną ścieralność jak letnie
a co mieli powiedzieć, że ścierają się szybciej? "Prawie" to bardzo pojemne słowo
i obserwując w jakim stopniu ścierają się teraz letnie opony to nie widzę powodu żeby w to nie wierzyć.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PieTrzaKZamieszczone przez MaicroftNiech kazdy robi co chce, tylko jak spadnie snieg to niech zostanie w domu, jak jego auto nie daje rady oraz nie placze jak wydarzy sie kuku
P.S. Średnia temperatura spada już poniżej 10C, za kilka dni będzie już poniżej 8C więc pozdrawiam meteorologów i wulkanizatorów. Nic nie zastąpi zdrowego rozsądku. :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Też jestem zdania, że nie powinno być sztywnego terminu nakazu zmiany na zimowe. Jestem zwolennikiem wymagania, że jak jest śnieg to muszą być zimowe na kołach. Osobiście mam drugi zestaw kół to sobie ewentualnie sam zmienię w pół godziny jak będzie trzeba. Dzisiaj o 3 - 4:00 w nocy było 9 stopni. Niedawno w ciągu dnia było 15 stopni... Jazda w takich warunkach na zimówkach mija się z celem.Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx
Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zepter00Też jestem zdania, że nie powinno być sztywnego terminu nakazu zmiany na zimowe. Jestem zwolennikiem wymagania, że jak jest śnieg to muszą być zimowe na kołach
Zdaje sobie sprawę że zakładanie teraz zimówek mija sie troche z celem (sam jeszcze latam na letnich ale jak większość wypowiadających mam cale koła, garaż i żabę ) ale jeżeli nie będzie sztywnego terminu że od 15.11 wszyscy latamy na zimówkach to będzie to uznaniowe a wtedy na dobrą sprawę nie do wyegzekwowania bo zaraz będą tłumaczenie że... to, tamto ja mało, ja wcale, a mnie Panie Władzo to pol roku w kraju nie bylo.... to mniej więcej dyskusja o tych co po mieście latają na przeciwmgielnych długa i wartościowa jak papier toaletowy
Komentarz
-
-
mezoo
Obecnie śmigam jeszcze na letnich 205/55 R16
Zimowe też chciałbym w podobnym rozmiarze. Czy te nokany to będzie dobra opcja: http://www.motointegrator.pl/produkt...w-20555r16-91t ??
Czy pojeżdżę na tym kilka sezonów? Robię w ciągu roku max 30 tys km.
Komentarz
-
Ja w tamtym tygodniu zakupiłem komplet nowych opon Michelin Alpin 5, jak ktoś by chciał to 4 letni komplecik Alpin A4 w rozmiarze 195/65R15 mam do odsprzedania, ale nie o tym chciałem pisać
Całe życie we wszystkich samochodach używałem opon zimowych Continental i tak TS810, 830 i 850, ale w tą zimę chce przetestować Michelinki, bo same dobre opinie o nich słyszałem, a nie chciałem kupować już TS850 bo w następną zimę podobną wchodzą 870tki, powiem tak, że Continentalki nigdy mnie nie zawiodły, zobaczymy jak będzie z Michelinkami______
xxx
Komentarz
-
-
Bejo ile Ty km robisz zimą , bo wygląda ,że co zima to nowy komplet ?
Też się pospieszylem z wymianą /bo miał więcej stać w garażu, niż jeździć/ a piekna pogoda zachęciła do wymycia , szybkiego suszenia i "nakremowania" letnich gum na alu, ...ale zaszła potrzeba jazdy i TS850 w 15'C się męczyły , i mnie , wysoki bieżnik, miękka guma ...o ori profilu nie wspominając , ani na autostradzie nie szedł fajnie , ani na podgórskich krętych drogach, podpierał się lusterkami ...najlepiej było w korku :lol:, jak jeszcze coś z nich zostanie , to w zimę pokażą klasę :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bishopBejo ile Ty km robisz zimą , bo wygląda ,że co zima to nowy komplet ?
Też się pospieszylem z wymianą /bo miał więcej stać w garażu, niż jeździć/ a piekna pogoda zachęciła do wymycia , szybkiego suszenia i "nakremowania" letnich gum na alu, ...ale zaszła potrzeba jazdy i TS850 w 15'C się męczyły , i mnie , wysoki bieżnik, miękka guma ...o ori profilu nie wspominając , ani na autostradzie nie szedł fajnie , ani na podgórskich krętych drogach, podpierał się lusterkami ...najlepiej było w korku :lol:, jak jeszcze coś z nich zostanie , to w zimę pokażą klasę :P
Komentarz
-
-
Ogólnie zmieniam zimówki co 3-4 zimy, ale to te wszystkie opony miałem na kilku samochodach stąd przetestowałem 3 ostatnie modele Continentalek
Ja jeszcze nie zmieniam, czekam na pierwszy śnieg, i jeszcze się wciąż zastanawiam nad alu-felgami zimowymi Dezent TD Dark, są teraz w dobrej cenie ...
Ma ktoś może takie na swoim samochodzie ?______
xxx
Komentarz
-
-
mezoo, to jest stary typ bieżnika , poza tym dlaczego nie staracie sie kupować w wulkanizacjach tylko dajecie zarobić jakimś niemcom itd.. ??
taki nokian w wulkanizacji kosztuje ok 300zł...i pieniądze zostają na lokalnym rynku..podatki również..
a cały ten temat o zimówkach jest bez sensu tak wogóle.. :szeroki_usmiech
sądzę że bardziej przydał by sie temat jakich zimówek nie kupowac , na jakich żeście sie przewieźli.., bo z Waszych wypowiedzi wynika ze wszystkie sa doskonałe i na wszystkich już jeździliście itd itd..
a w zimie jak będzie luzik mam zamiar wyciszyć opony metoda continentala , zobaczymy co to da.. , coś może skrobnę , jak oczywiście będzie o czym.. :lol:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
Komentarz