OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rafiki
    RS
    • 2012
    • 15975
    • Superb III (3V3)

gusiak11, to ja Cię przebiję u mnie na osiedlu jak pług się w ogóle pojawi to już jest szaleństwo a dojazd pod wejście mam pod górkę :diabelski_usmiech i nie mam do przejechania 200 m tylko jakieś 800 pod górkę :diabelski_usmiech w zeszłym sezonie nawet kupiłem sobie wiadro soli drogowej żeby się przed garażem nie zabić i odjechać, bo spółdzielnia jakoś się nie garnie do sypnięcia choćby garści piachu :twisted: więc jak zaczyna się robić chłodno to u mnie zimówki obowiązkowo
    رافال
    Spoty
    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• gusiak11
      L&K
      • 2013
      • 1362
      • Ford

rafiki,

Nie licytujmy sie kto ma gorzej
      http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• Maliniak
        Ambiente
        • 2014
        • 109
        • Octavia III (5E3)
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez mrfazi
        Jazda na "zimówkach" w listopadzie jest jak najbardziej normalna i oczywista. Chore jest to, że ludziska czekają do "pierwszego śniegu" i potem biadolą, generują korki, kolizje itp.
        A jakby bylo 25 stopni to tez bys zakladal, bo listopad? Nie trzeba czekac do pierwszego sniegu tylko sprawdzac prognozy i sie do tego odpowiednio przygotowac.

Zamieszczone przez Maliniak
        Kolejki mozna ominac majac cale kola do zmiany i robic to samemu
        Kolego sympatyczny, takie coś jak "koło" powinno kontrolować się przynajmniej raz w roku, mam na myśli porządne oględziny bieżnika, felgi, wyważenie, czy felga jest prosta, ciśnienie. Zakładanie zestawu na "zeszłorocznym powietrzu" jest dalece nie rozsądne. Twoja teoria jest słuszna pod warunkiem odwiedzenia wulkanizatora z kompletem kół np. w październiku i przygotowania sobie sprzętu na zimę - tak ja np. robię i nie czekam w kolejkach
        Kolego sympatyczny masz takie profesjonalne podejscie do sprawdzania kol, ogumienia, ale zimowki zakladasz kiedy aura jest jaka jest. Tylko po to zeby nie czekac w kolejkach? To skoro masz juz sprzet przygotowany i sam zakladasz to po co robisz to juz teraz?

Aktualnie od tygodnia śmigam na Dunlop SP Winter Sport 4D 205/55R16 , jak na razie nie narzekam na nie, są cieche, co do reszty czekam na śnieg i lód
        I z pewnoscia zachowuja sie tak samo dobrze jak letnie na suchym/mokrym przy 15 stopniach. Co ci po tym wywazaniu, kontrolowaniu bieznika, felg, cisnienia skoro uzywasz zimowek w warunkach, w ktorych nie powinno sie ich uzywac?

Komentarz

• rafiki
          RS
          • 2012
          • 15975
          • Superb III (3V3)

Maliniak, z pewnością nie zachowują się tak samo dobrze, bo jest zupełnie inny skład mieszanki, jest bardziej miękka i przy 15 *C nie trzyma się drogi tak jak letnia. Różnice są minimalne, ale są Wszyscy zgodnie mówią, że dobre temperatury dla zimówek to max ok. 7-8 *C

[ Dodano: Sro 12 Lis, 14 11:24 ]
          widziałem zdjęcia z Minnesoty...tam już nieźle zima walnęła :shock:
          رافال
          Spoty
          Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• JerzyM73
            Rider
            • 2010
            • 602

Widzę, że są to tacy "meteorologowie" i "wulkanizatorzy", którzy chcą jak najbardziej oszczędzać zimówki.
            Pewnie i są, tacy którzy wożą w bagażniku cały komplet zimówek i zakładają w trasie na poboczu jak zobaczą, że temperatura spadła poniżej 7 st. lub spadnie śnieg :-)

Najśmieszniejsze jest to, że takie teorie piszą Ci co kręcą się "w koło komina" i nie jeżdżą po całej Polsce gdzie różnice pogodowe i temperaturowe są duże, i tak naprawdę mogli by jeździć cały rok na bieżniku jaki był kiedyś D-124, bo kiedyś praktycznie innego nie było.

Właśnie odebrałem od kuriera "pachnące" Conti TS 850 P
            Załączone pliki
            O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
            Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• Sebastian_M26
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1823
              • Superb II (3T4)

Wczoraj u mnie bylo 18C, a temp. asfaltu 25C, dobre opony zimowe w tych warunkach pływają, lobby oponiarskie chce obowiązku od 1 listopada.
              Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• dudek_t
                L&K
                • 2008
                • 1421

Zamieszczone przez JerzyM73

Najśmieszniejsze jest to, że takie teorie piszą Ci co kręcą się "w koło komina" i nie jeżdżą po całej Polsce gdzie różnice pogodowe i temperaturowe są duże, i tak naprawdę mogli by jeździć cały rok na bieżniku jaki był kiedyś D-124, bo kiedyś praktycznie innego nie było.
                Tym zdaniem można zamknąć dyskusje.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Sebastian_M26, A kilka lat temu na 1 listopada lezal snieg.. i co :lol:

Niech kazdy robi co chce, tylko jak spadnie snieg to niech zostanie w domu, jak jego auto nie daje rady oraz nie placze jak wydarzy sie kuku
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• PieTrzaK
                    L&K
                    • 2009
                    • 1323
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                    Niech kazdy robi co chce, tylko jak spadnie snieg to niech zostanie w domu, jak jego auto nie daje rady oraz nie placze jak wydarzy sie kuku
                    A tym którzy wyjadą nieprzygotowanym pojazdem jak już spadnie śnieg i spowodują utrudnienia w ruchu/kolizję/cokolwiek dowalić solidną karę. A nie wymuszać zmianę od 1 listopada.... :roll:

Komentarz

• Sebastian_M26
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1823
                      • Superb II (3T4)

Maicroft, chyba kilkanaście, od przynajmniej 5 lat październik i listopad są suche i ciepłe.
                      Ja do każdego auta ma 2 komplety kół, więc się nie mam czym martwić.
                      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8160
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez JerzyM73
                        Widzę, że są to tacy "meteorologowie" i "wulkanizatorzy", którzy chcą jak najbardziej oszczędzać zimówki.
                        tylko, że prędzej zimówki się zmienia ze starości niż z braku bieżnika...... :diabelski_usmiech
                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

Zamieszczone przez rezon
                          leszekmw napisał/a:
                          na ostatnim szkoleniu z michelina podali że ich zimówki mają prawie identyczną ścieralność jak letnie
                          a co mieli powiedzieć, że ścierają się szybciej? "Prawie" to bardzo pojemne słowo
                          oczywiście było to podane w liczbach , ja to tylko uogólniłem ponieważ nie pamiętam jakie to były wartości ale bardzo zbliżone do siebie .
                          i obserwując w jakim stopniu ścierają się teraz letnie opony to nie widzę powodu żeby w to nie wierzyć.
                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• mrfazi
                            • 2010
                            • 3103
                            • Superb III (3V3)
                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez PieTrzaK
                            Zamieszczone przez Maicroft
                            A tym którzy wyjadą nieprzygotowanym pojazdem jak już spadnie śnieg i spowodują utrudnienia w ruchu/kolizję/cokolwiek dowalić solidną karę. A nie wymuszać zmianę od 1 listopada.... :roll:
                            100% racji

P.S. Średnia temperatura spada już poniżej 10C, za kilka dni będzie już poniżej 8C więc pozdrawiam meteorologów i wulkanizatorów. Nic nie zastąpi zdrowego rozsądku. :diabelski_usmiech

Komentarz

• zepter00
                              RS
                              • 2008
                              • 2304

Też jestem zdania, że nie powinno być sztywnego terminu nakazu zmiany na zimowe. Jestem zwolennikiem wymagania, że jak jest śnieg to muszą być zimowe na kołach. Osobiście mam drugi zestaw kół to sobie ewentualnie sam zmienię w pół godziny jak będzie trzeba. Dzisiaj o 3 - 4:00 w nocy było 9 stopni. Niedawno w ciągu dnia było 15 stopni... Jazda w takich warunkach na zimówkach mija się z celem.
                              Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• gusiak11
                                L&K
                                • 2013
                                • 1362
                                • Ford

Zamieszczone przez zepter00
                                Też jestem zdania, że nie powinno być sztywnego terminu nakazu zmiany na zimowe. Jestem zwolennikiem wymagania, że jak jest śnieg to muszą być zimowe na kołach
                                Wszytko było by ok gdyby nie małe ale.... jak mamy sztywny termin jak było kiedyś ze światłami od 1.11 do 31.03 był obowiązek i juz.... w tej chwili rzeczywiście od kilku lat zima robi psikusa i przychodzi dużo później niż jeszcze 10-12 lat temu gdy na 1-wszego zazwyczaj było zimno, mokro i nie rzadko biało.
                                Zdaje sobie sprawę że zakładanie teraz zimówek mija sie troche z celem (sam jeszcze latam na letnich ale jak większość wypowiadających mam cale koła, garaż i żabę ) ale jeżeli nie będzie sztywnego terminu że od 15.11 wszyscy latamy na zimówkach to będzie to uznaniowe a wtedy na dobrą sprawę nie do wyegzekwowania bo zaraz będą tłumaczenie że... to, tamto ja mało, ja wcale, a mnie Panie Władzo to pol roku w kraju nie bylo.... to mniej więcej dyskusja o tych co po mieście latają na przeciwmgielnych długa i wartościowa jak papier toaletowy
                                http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• bzyq_74
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 3467
                                  • Volkswagen
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Wczoraj temp. 19 dzis " tylko " 17, w nocy ok 10, ale dzis na spokojnie wymienilem gumy na zimowki.
                                  U gumiarza maly ruch , ale pewnie kociol zacznie sie za tydzien/dwa.
                                  Wazne aby przeglądać pogodę na tydzien do przodu w 2/3 wiarygodnych serwisach
                                  MARCIN
                                  Mój szkodnik

Komentarz

• Obecnie śmigam jeszcze na letnich 205/55 R16
                                    Zimowe też chciałbym w podobnym rozmiarze. Czy te nokany to będzie dobra opcja: http://www.motointegrator.pl/produkt...w-20555r16-91t ??
                                    Czy pojeżdżę na tym kilka sezonów? Robię w ciągu roku max 30 tys km.

Komentarz

• autoLamer
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 50

Mam trochę głupie pytanie, ale co tam ;-)
                                      Obecnie mam w aucie 2xFrigo ~7mm i jakieś Winterhawki ~4mm kupione okazyjnie od kumpla 3 lata temu.
                                      Czy jest sens kupować dwie sztuki np. GY lub Conti czy po prostu trzymać się Dębicy, bo taki mix niewiele da.

Komentarz

• b-bar01
                                        Elegance
                                        • 2007
                                        • 985
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

autoLamer, jak masz już Frigo to dokup 2 kolejne i daj je na przód.
                                        teraz sa w ofercie Frigo 2 ale bieznik ten sam co GY UG5
                                        *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• autoLamer
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 50

Źle napisałem, mam 2 x Frigo2 też od trzech lat, mało jeżdżę.
                                          Spotkałem się z różnymi teoriami o tym, które powinny być z tyłu, a które z przodu, ale jakoś wolę nowsze z przodu.
                                          Bardziej chodziło mi o sens kupowania "lepszych" jak i tak zostają dwie "gorsze".

Komentarz

• bejo
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 116
                                            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Ja w tamtym tygodniu zakupiłem komplet nowych opon Michelin Alpin 5, jak ktoś by chciał to 4 letni komplecik Alpin A4 w rozmiarze 195/65R15 mam do odsprzedania, ale nie o tym chciałem pisać
                                            Całe życie we wszystkich samochodach używałem opon zimowych Continental i tak TS810, 830 i 850, ale w tą zimę chce przetestować Michelinki, bo same dobre opinie o nich słyszałem, a nie chciałem kupować już TS850 bo w następną zimę podobną wchodzą 870tki, powiem tak, że Continentalki nigdy mnie nie zawiodły, zobaczymy jak będzie z Michelinkami
                                            ______
                                            xxx

Komentarz

• bishop
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1430

Bejo ile Ty km robisz zimą , bo wygląda ,że co zima to nowy komplet ?

Też się pospieszylem z wymianą /bo miał więcej stać w garażu, niż jeździć/ a piekna pogoda zachęciła do wymycia , szybkiego suszenia i "nakremowania" letnich gum na alu, ...ale zaszła potrzeba jazdy i TS850 w 15'C się męczyły , i mnie , wysoki bieżnik, miękka guma ...o ori profilu nie wspominając , ani na autostradzie nie szedł fajnie , ani na podgórskich krętych drogach, podpierał się lusterkami ...najlepiej było w korku :lol:, jak jeszcze coś z nich zostanie , to w zimę pokażą klasę :P

Komentarz

• dudek_t
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1421

Zamieszczone przez bishop
                                                Bejo ile Ty km robisz zimą , bo wygląda ,że co zima to nowy komplet ?

Też się pospieszylem z wymianą /bo miał więcej stać w garażu, niż jeździć/ a piekna pogoda zachęciła do wymycia , szybkiego suszenia i "nakremowania" letnich gum na alu, ...ale zaszła potrzeba jazdy i TS850 w 15'C się męczyły , i mnie , wysoki bieżnik, miękka guma ...o ori profilu nie wspominając , ani na autostradzie nie szedł fajnie , ani na podgórskich krętych drogach, podpierał się lusterkami ...najlepiej było w korku :lol:, jak jeszcze coś z nich zostanie , to w zimę pokażą klasę :P
                                                A te wszystkie dramaty z 1.6 MPI :bow

Komentarz

• bejo
                                                  Ambiente
                                                  • 2014
                                                  • 116
                                                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Ogólnie zmieniam zimówki co 3-4 zimy, ale to te wszystkie opony miałem na kilku samochodach stąd przetestowałem 3 ostatnie modele Continentalek
                                                  Ja jeszcze nie zmieniam, czekam na pierwszy śnieg, i jeszcze się wciąż zastanawiam nad alu-felgami zimowymi Dezent TD Dark, są teraz w dobrej cenie ...

Ma ktoś może takie na swoim samochodzie ?
                                                  ______
                                                  xxx

Komentarz

• leszekmw
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5356

mezoo, to jest stary typ bieżnika , poza tym dlaczego nie staracie sie kupować w wulkanizacjach tylko dajecie zarobić jakimś niemcom itd.. ??
                                                    taki nokian w wulkanizacji kosztuje ok 300zł...i pieniądze zostają na lokalnym rynku..podatki również..
                                                    a cały ten temat o zimówkach jest bez sensu tak wogóle.. :szeroki_usmiech
                                                    sądzę że bardziej przydał by sie temat jakich zimówek nie kupowac , na jakich żeście sie przewieźli.., bo z Waszych wypowiedzi wynika ze wszystkie sa doskonałe i na wszystkich już jeździliście itd itd..
                                                    a w zimie jak będzie luzik mam zamiar wyciszyć opony metoda continentala , zobaczymy co to da.. , coś może skrobnę , jak oczywiście będzie o czym.. :lol:
                                                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                    GVI 1.4TSI
                                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Pracuję...