OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sebastian_M26
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 1823
    • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez bejo
    Ogólnie zmieniam zimówki co 3-4 zimy, ale to te wszystkie opony miałem na kilku samochodach stąd przetestowałem 3 ostatnie modele Continentalek
    Ja jeszcze nie zmieniam, czekam na pierwszy śnieg, i jeszcze się wciąż zastanawiam nad alu-felgami zimowymi Dezent TD Dark, są teraz w dobrej cenie ...

Ma ktoś może takie na swoim samochodzie ?
    Ja mam AEZ (alcar) jako koła zimowe, korodują na krawędziach i wnętrzu mimo braku jakichkolwiek uszkodzeń mechanicznych. Ronal jest dokładniej lakierowany.
    Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• adaś
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2006
      • 876
      • Volkswagen

poza tym dlaczego nie staracie sie kupować w wulkanizacjach tylko dajecie zarobić jakimś niemcom itd.. ??
      taki nokian w wulkanizacji kosztuje ok 300zł...i pieniądze zostają na lokalnym rynku..podatki również..
      Od kilku lat tak robię - kupuję opony u mojego wulkanizatora. Wychodzi na to samo, co w necie, a czasami nawet taniej, jeżeli weźmie się pod uwagę, że montaż jest wtedy za darmo.
      Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
      a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
      Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
      O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• JerzyM73
        Rider
        • 2010
        • 602

Zamieszczone przez leszekmw
        mezoo,
        a w zimie jak będzie luzik mam zamiar wyciszyć opony metoda continentala , zobaczymy co to da.. , coś może skrobnę , jak oczywiście będzie o czym.. :lol:
        A co to za metoda ???
        O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
        Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

Zamieszczone przez Sebastian_M26
          Ja mam AEZ (alcar) jako koła zimowe, korodują na krawędziach i wnętrzu
          czarne z polerką łączone ? ewentualnie srebrne z polerką ?
          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• pawel934
            Rider
            • 2007
            • 344

Zamieszczone przez b-bar01
            autoLamer, jak masz już Frigo to dokup 2 kolejne i daj je na przód.
            teraz sa w ofercie Frigo 2 ale bieznik ten sam co GY UG5
            Błąd. Lepsze opony powinno się zakładać na tył (również w samochodzie FWD). Jest to prawda ogólnie znana i znajdziesz to w wielu publikacjach, polecam poszukać w google. No chyba, że źle Cię zrozumiałem i miałeś na myśli to, aby te stare dać na przód, a dokupione na tył. To przepraszam
            BMW 130i - klik
            kiedyś: Octavia 1.4 TSI - klik
            BMW E36 '92 na tor

Komentarz

• Grew
              Drive
              • 2014
              • 72

Zamieszczone przez pawel934
              Błąd. Lepsze opony powinno się zakładać na tył (również w samochodzie FWD)......

No popatrz a ja całe życie myślałem że lepsze zakłada się na przód.

Komentarz

• JerzyM73
                Rider
                • 2010
                • 602

Zamieszczone przez Grew
                Zamieszczone przez pawel934
                Błąd. Lepsze opony powinno się zakładać na tył (również w samochodzie FWD)......

No popatrz a ja całe życie myślałem że lepsze zakłada się na przód.
                Tak myśli większość ludzi, bo taka była do niedawna szkoła.
                Teraz od paru lat jest promowany inny pogląd. Chodzi o to, że przy lepszych oponach z tyłu jest mniejsze prawdopodobieństwo zarzucania tyłem auta (uślizg tylnej osi), co jest bardziej niebezpieczne i mniej do przewidzenia niż uślizg przedniej osi.
                Jak się mylę to niech ktoś mnie "wyprostuje"
                O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• xcracer
                  Elegance
                  • 2014
                  • 851
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Racja, jest tak jak piszesz.
                  Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• Sebastian_M26
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 1823
                    • Superb II (3T4)

Ja mam AEZ (alcar) jako koła zimowe, korodują na krawędziach i wnętrzu
                    czarne z polerką łączone ? ewentualnie srebrne z polerką ?
                    Wave, wnętrze czarny lakier, przód lakier ciemny chrom. Korozja podpowłokowa.
                    Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• gusiak11
                      L&K
                      • 2013
                      • 1362
                      • Ford

Zamieszczone przez JerzyM73
                      Tak myśli większość ludzi, bo taka była do niedawna szkoła.
                      Teraz od paru lat jest promowany inny pogląd. Chodzi o to, że przy lepszych oponach z tyłu jest mniejsze prawdopodobieństwo zarzucania tyłem auta (uślizg tylnej osi), co jest bardziej niebezpieczne i mniej do przewidzenia niż uślizg przedniej osi.
                      Jak się mylę to niech ktoś mnie "wyprostuje"
                      Tu nie ma co prostować, pogląd ten nie wynika z testów badań itd.... wynika to z braku umiejętności panowania nad samochodem i wiary w elektroniczne ''wspomagacze'', 90% przeciętnych ludzi nie potrafi opanować nadsterowoności ( jak napisałeś zarzucania tyłem) owszem nie jest to proste ale jakoś 20-30 lat temu były maluchy, polonezy, p125, łada 2107 itd.... a zimówka była jedna, ta sama co na lato D124

Druga sprawa że opanowanie podsterowności jest dużo prostsze choć nie zawsze, trzy przód jest dużo twardszy do tyłu itd....

Ale .... w 95% obecnie jeżdżących samochodów to FWD, więc przód napędza, skręca i co najważniejsze hamuje... pal lichio jak sie nie uda i sie komuś wklei w tył... bywa, a co jak to będzie decydujące 2m a na przejściu jest mama z 2letnim synkiem na rękach.... ups.... mam lepsze opony na tylnej osi....

Opony zimowe na obu osiach powinny byc jak najlepsze, ale ja zawsze te lepsze zakładam na przód we wszystkich swoich samochodach i się jeszcze nigdy na tym nie ''przejechałem''
                      http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• jerol
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 188

Zawsze zakladam lepsze na przod i rotuje co sezon, a czasami nawet czesciej. Tym sposobem nie mam ani wyzabkowanych opon, ani zbytnio zuzytych. Nie dopuszczam do tego aby ktores byly duze slabsze od drugich, a jak ktores uwazam, ze sa juz slabe to wymieniam, a chetnych na moje "slabe" opony jest wiele bo dla niektorych to sa perelki 3-4 lata to jest czas jaki uzytkuje swoje zimowki, a potem ida na sprzedaz i biore nowe nie zastanawiajac sie czy na przod czy tyl slabsze...wszystkie opony maja wtedy ponad 5mm, robie nieduze przebiegi.

Komentarz

• gusiak11
                          L&K
                          • 2013
                          • 1362
                          • Ford

jerol

Popieram podejście dobra zimówka to nowa zimówka
                          http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

Zamieszczone przez JerzyM73
                            A co to za metoda ???
                            wygłuszanie wnętrza opony pianką . zostało mi trochę dobrej pianki po wygłuszaniu auta , jak zabraknie najwyżej dokupie , jeszcze tylko pomyśle o jakiej grubości..i sie pobawię..żeby tylko ochota była..

Wave
                            teoretycznie wave na zimę się nadaja, ale mają delikatny lakier , miałem je kiedyś , podejrzewam że bardziej ze starości zaczął sie lakier podnosić..

a z tymi oponami gdzie maja iśc lepsze to było już na forum 134 razy..
                            można by to jakoś gdzies zapisać bo co roku jest dyskusja o tym z 5 razy.. , na jesieni i na wiosnę... :diabelski_usmiech
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• koper009
                              Rider
                              • 2013
                              • 282

leszekmw to wygłuszanie opon coś daje ? masz może link do kogoś kto to robił już ?
                              180 powodów do uśmiechu - RS Batman

Komentarz

• ukuk
                                Rider
                                • 2010
                                • 699

Tez mnie to zainteresowalo bo pierwsze slysze.

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

Zamieszczone przez koper009
                                  leszekmw to wygłuszanie opon coś daje ? masz może link do kogoś kto to robił już ?
                                  ha ha..chyba pierwszy będę..
                                  też mnie to ciekawi czy coś to da..podobno odglos szumów powietrza na bieżniku mocno się redukuje .., zobaczymy .. no i nie wiem czy takie pianki/maty do jakich mam dostęp wystarcza ..ale przy tak słabo wyciszonym aucie jak octavia trzeba wszystkiego próbować.. :diabelski_usmiech
                                  choć coraz bardziej mam ochotę ją sprzedać w końcu..jakby jakiś kupiec przyszedł i mi ją chciał brać to chyba bym się nad tym poważnie zastanowił... :?

[ Dodano: Nie 16 Lis, 14 12:50 ]
                                  oczywiście nie na bieżniku tylko z bieżnika powinno być
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• mrfazi
                                    • 2010
                                    • 3103
                                    • Superb III (3V3)
                                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez adaś
                                    Cytat:
                                    poza tym dlaczego nie staracie sie kupować w wulkanizacjach tylko dajecie zarobić jakimś niemcom itd.. ??
                                    taki nokian w wulkanizacji kosztuje ok 300zł...i pieniądze zostają na lokalnym rynku..podatki również..

Od kilku lat tak robię - kupuję opony u mojego wulkanizatora. Wychodzi na to samo, co w necie, a czasami nawet taniej, jeżeli weźmie się pod uwagę, że montaż jest wtedy za darmo.
                                    Cóż, macie fajnych "oponiarzy" , gdzie bym lokalnie nie pytał o cenę za mój zimowy komplet to kwota zaczynała się od 1600zł, tymczasem ja wydałem na alledrogo 1285zł za komplet (rok produkcji 2014) z przesyłką. No tak, ktoś powie ale u wulkanizatora masz z cenę z montażem (koszt raptem od 60zł do 100zł), łatwiej załatwia się reklamację (w obu przypadkach zostajesz bez niczego na czas całej akcji itp.). Na koniec dodam iż nie sądzę aby wulkanizator miał dostęp do cen takich jak ci co kupują hurtowo.

Zamieszczone przez koper009
                                    Poszperałem w sieci i nic takiego nie znalazłem jak "zakładanie opony metodą continentala", moża ktoś przybliży temat.

choć coraz bardziej mam ochotę ją sprzedać w końcu..jakby jakiś kupiec przyszedł i mi ją chciał brać to chyba bym się nad tym poważnie zastanowił... :?
                                    I to wszystko z powodu wyciszenia :?: :shock: , sprzedać :?: w sumie nic prostszego, wstawić na giełdę, otomoto itp dobra cena i po sprawie, kłopocie jakim jest Octavia

Komentarz

• rafiki
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 15975
                                      • Superb III (3V3)

mrfazi, chodzi o wyciszanie a nie zakładanie metodą continentala

[ Dodano: Nie 16 Lis, 14 13:03 ]
                                      podejrzewam, że w kwestii zakładania opony na felgę to conti nie opracował jakichś innowacyjnych rozwiązań :lol:
                                      رافال
                                      Spoty
                                      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

mrfazi, coś Ci sie popierdzieliło z tym zakłądaniem , ale co tam , pisz sobie.. :szeroki_usmiech

a co się tyczy tych zakupów na oponeo itd to mam nadzieję że branża wulkanizatorska w końcu sie pierdolnie w głowe czymś ciężkim i zacznie poważnie podnosić ceny usług..mam taką cichutką nadzieję... :roll:
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• xtremesystems
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2254
                                          • Hyundai

jest tyle gumiorzy ze zawsze ktos zrobi taniej . ceny juz sa groszowe za zmiane.

ja tez kupuje na necie . tych opon co biore to albo nie maja albo chore ceny

ale jakbym byl gumiorzem tez bym tak kwiekał

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

Zamieszczone przez xtremesystems
                                            ceny juz sa groszowe za zmiane.
                                            choć jeden co to zauważa..

tych opon co biore to albo nie maja albo chore ceny
                                            no z ceną czasami trudno kogoś przeskoczyć ale na bank można zaoferować bardzo zbliżoną jak klient upierdliwy..
                                            ale z tym że nie mają jakiś opon to czyste lenistwo..to samo mam na moim lokalnym rynku..cieszy mnie to ..

ale jakbym byl gumiorzem tez bym tak kwiekał
                                            cieszę się że mnie rozumiesz.. :kciukgora
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• dudek_t
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1421

mrfazi, coś Ci sie popierdzieliło z tym zakłądaniem , ale co tam , pisz sobie.. :szeroki_usmiech

a co się tyczy tych zakupów na oponeo itd to mam nadzieję że branża wulkanizatorska w końcu sie pierdolnie w głowe czymś ciężkim i zacznie poważnie podnosić ceny usług..mam taką cichutką nadzieję... :roll:
                                              Fakt, elitarna i bardzo ciężka praca, jest za co brać ciężką kase :diabelski_usmiech

Komentarz

• PieTrzaK
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1323
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Chyba nie taka łatwa skoro mi 3 swego czasu nie potrafiło kompletu wyważyć...? :roll: A dziwnym trafem potem poznałem człowieka który nie miał z tym żadnego problemu :wink:

Komentarz

• leszekmw
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5356

Zamieszczone przez dudek_t
                                                  Fakt, elitarna i bardzo ciężka praca, jest za co brać ciężką kase :diabelski_usmiech
                                                  to se kup maszyny cfaniaczku i sam zakładaj..
                                                  GVI 1.4TSI
                                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• mrfazi
                                                    • 2010
                                                    • 3103
                                                    • Superb III (3V3)
                                                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
                                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez PieTrzaK
                                                    Chyba nie taka łatwa skoro mi 3 swego czasu nie potrafiło kompletu wyważyć...? :roll:
                                                    Kończąc ten OT stwierdzam taj jak kolega PieTrzaK, po zmianie tarcz na większe dziwnym trafem zauważyłem nadwrażliwość pojazdu na złe wyważenie kół, moje zimówki dopiero za 3 (słownie trzecim) razem udało się tak wyważyć aby nie biło na kierownicy.

Zamieszczone przez dudek_t
                                                    Może nie jest prestiżowa, ale za to ciężka i raczej słabo opłacana skoro jest taka duża rotacja pracowników w stacjach obsługi.
                                                    Jak do tego dodany nerwowych klientów (bo trzeba długo czekać), którzy na ostatnią chwilę zakładają zimówki to mamy pełen wypas.

Komentarz

Pracuję...