Tutaj proponuje wklejać nazwy olei, jakieś dane o oleju, a nie bezpośrednio odsyłać do swoich stron. Jeśli prośba nie zostanie wysłuchana, podejmiemy inne kroki.
no nareszcie ! Od dawna "ktoś" powinien zrobić porządek w tym wątku, nie po to mamy działy "handlowe" by zaśmiecać ten temat ukrytymi ofertami
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
ps. nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi, miałem zarówno Ravenola jak i obecnie sprawdzam Eurola...pierwszy czyli Ravenol szybko się "skończył" pomimo super-hiper parametrów na papierze (miałem Ravenola 2x w tym samym silniku)... obecny w silniku Eurol 5W30 (świeżo po zmianie) przy ujemnych temperaturach (tak poniżej - 5C) daje bardzo nie miłe wrażenia słuchowe przy zimnym uruchomieniu silnika...Klepie tak, że muszę 1-2 na spokojnie odczekać by pedał gazu dotknąć bo straszne odgłosy mi silnik wydaje... czego nie miałem w przepracowanym Statoilu, który zlewałem ostatnio...zastanawiające Na ciepłym-rozgrzanym silniku Eurol pracuje wzorowo. Za jakieś 2 tygodnie wpakuję do silnika dodatek do oleju...zobaczymy jaka różnica będzie i jak długo efekt się utrzyma
obecny w silniku Eurol 5W30 (świeżo po zmianie) przy ujemnych temperaturach (tak poniżej - 5C) daje bardzo nie miłe wrażenia słuchowe przy zimnym uruchomieniu silnika...Klepie tak, że muszę 1-2 na spokojnie odczekać by pedał gazu dotknąć bo straszne odgłosy mi silnik wydaje... czego nie miałem w przepracowanym Statoilu, który zlewałem ostatnio...zastanawiające
ps. nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi, miałem zarówno Ravenola jak i obecnie sprawdzam Eurola...pierwszy czyli Ravenol szybko się "skończył" pomimo super-hiper parametrów na papierze (miałem Ravenola 2x w tym samym silniku)... obecny w silniku Eurol 5W30 (świeżo po zmianie) przy ujemnych temperaturach (tak poniżej - 5C) daje bardzo nie miłe wrażenia słuchowe przy zimnym uruchomieniu silnika...Klepie tak, że muszę 1-2 na spokojnie odczekać by pedał gazu dotknąć bo straszne odgłosy mi silnik wydaje... czego nie miałem w przepracowanym Statoilu, który zlewałem ostatnio...zastanawiające Na ciepłym-rozgrzanym silniku Eurol pracuje wzorowo. Za jakieś 2 tygodnie wpakuję do silnika dodatek do oleju...zobaczymy jaka różnica będzie i jak długo efekt się utrzyma
A jaki Eurol wlałeś, wszak na papierze ma doskonałe parametry ?
Paolo: zalej NESTE 5W30 PRO+ W LL III byc może go już stosowałeś.
Jak tak się tłucze zlej to szybko szkoda szklanek.
Bardziej szkodliwe i rakotwórcze się węglowodory aromatyczne wydobywające się z rury wydechowej i nieszczelnego kolektora, dolotu odmy w nowym samochodzie ale może wato napisać do K2 w tej sprawie ?
Analiza oleju 5W40 z Insigni po tym dodatku praktycznie nie wykazał żadnego zużycia zobacz i to po 20 000km ... https://zmienolej.pl/pl/blog/kompend...ti-po-20-000km
Piotrek pisałem Ci już, że nie jest to analiza po 20 tysiącach.
Teraz mam wlany Eurol 5w30 z vw 507.00 - mam aktywny DPF... Ten Eurol słaby jest w niskich temperaturach, u mnie porażka... ale faktycznie na papierze też słabo wygląda...Teraz jak się zrobiło cieplej nie ma problemu z "klepaniem" na zimnym silniku... więc ewidentnie olej jest przeciętnym hc. Tak jak podejrzewałem...reklama reklamą...a "życie" w tym przypadku użytkowanie w silniku, szybko papierowe cyferki zweryfikowało. Kupiłem też Eurola 0w30 z vw 507.00 5L za 60 zł...oddam go ojcu do mojej byłej Octavki 1,4...kasa śmieszna ale mi ten olej nie podpasował. Kupię sobie "inny" ...
NESTE 5W30 PRO+ W LL III naprawdę dobry olej ale i nie najtańszy.
Płukanka co zmianę oleju w dieslu to podstawa.
Co do dodatku to używam dodatek zapobiegający utracie lepkość oleju, poprawia też właściwości smarne. Na szczęście nie reklamowany na forum, więc i cena jest rozsądna.
PAOLO ESCO może ktoś odsprzedał tego "efesa" bo z dystrybucji to nie bardzo w takiej cenie Skuś się na analizę UOA zobaczymy co tam się sprawuje i jak
Co do niby reklamowanych dodatków, analizy pewnie znasz, więc wiesz co dają, reklama niepotrzebna
No kieruje mnie do forum o olejach, które dopiero co raczkuje. Pewnie za kilka lat się rozwinie ale w tej chwili to ja tam nie widzę odpowiedzi na moje pytanie.
cytrynowiec: dzięki popatrzę
Komentarz