Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

ło matko znowu coś się dzieje a człowiek wrócił po całym dniu roboty..

Zamieszczone przez dwaoka
    Dzida, Dzięki za namiar, co prawda znalazłem sklep na Jagiełły w Warszawie (Lazerway LL 5w/30 4L - 152 zł brutto, Lazerway C3 5w/40 4L - 139 zł brutto), ale w Ursusie znacznie bliżej.
    Ile na stacji CPN kosztuje ?

Zamieszczone przez dwaoka
    od kilku miesięcy zacząłem mieć białego dymka z rana i po dłuższym postoju
    Płyn chłodniczy w normie nic nie ubywa ?

Przyłóż husteczkę do wydechu na mocno rozgrzanym silniku często jak płyn chłodniczy znalazł sobie jakąś drogę aby uciekać mikro z silnika powoduje że husteczka jest mocno wilgotna, mokra po np. 30sek. trzymania gazu na podwyższonych obrotach.

Pozdrawiam
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• zak14
      Rider
      • 2011
      • 605
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

I zaczyna popołudniowe wcielenie - coś jak inż. Jekyll i Mr Hyde ?
      Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Dzida
        RS
        • 2006
        • 2253

Zamieszczone przez zak14
        ROTFL :lol: :lol: :lol:

Komentarz

• Seed
          Elegance
          • 2010
          • 875
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez zak14
          moze w koncu ktos to zauwazy.
          KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Croom, heh, kurna juz mi się fora popieprzyły, a tego pamiętam jeszcze z jakiegos tojotowskiego forum, ale jeśli się okaże że Jurek i pidziek to te same osoby, to będzie słabo bardzo, nie mówiąc już o wiarygodności pana sprzedawcy :lol:
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

Zamieszczone przez szkoda
              Jurek i pidziek to te same osoby, to będzie słabo bardzo
              Paweł, a robicie cuś w tej sprawie? Jest to możliwe do zweryfikowania?

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez Dzida
                Jest to możliwe do zweryfikowania?
                spoko loko koko
                ja tam lubię jak ktoś się sam przyzna.
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Orbit
                  Rider
                  • 2010
                  • 486

Ten sam numer co wcześniej w Polandzie Full Syntetyk .. w Niemców HC ..

1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                  Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• Pidziek
                    RS
                    • 2011
                    • 1845

Co ciekawe po zmieszaniu w/w oleju z Motulem 3000v 15w50 poziom zuzycia i zawartosc zelaza w UAO wydatnie spadlo
                    Co jest oczywiscie jak zwykle bardzo ciekawe

Komentarz

• zak14
                      Rider
                      • 2011
                      • 605
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Pidziek
                      Co jest oczywiscie jak zwykle bardzo ciekawe
                      Owszem to ciekawe, ale sytuacja zaobserwowana w rajdowym Nissanie z bi-turbo. Octavii tak sobie może dotyczyć.
                      Tak się zastanawiam - ten post tak nagle z nierozpoznanego systemu to jakaś próba ukrycia prawdziwego IP ?

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Panowie, albo rozmawiacie o olejach, albo nie wiem o czym
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• elemenateur
                          Elegance
                          • 2007
                          • 803

sorry za OT ale prawie nie wierzę że ktoś się poznał na tym że od jakiegoś interwiału marketing po forach wskoczył na zupełnie nowy "ciekawszy" szczebelek :wink:

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez elemenateur
                            sorry za OT ale prawie nie wierzę że ktoś się poznał na tym że od jakiegoś interwiału marketing po forach wskoczył na zupełnie nowy "ciekawszy" szczebelek :wink:
                            nic nie zrozumiałem :roll:
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• zak14
                              Rider
                              • 2011
                              • 605
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie, albo rozmawiacie o olejach, albo nie wiem o czym
                              Ależ o olejach, oczywiście, że o olejach. Komentujemy ten test:

Komentarz

• Pidziek
                                RS
                                • 2011
                                • 1845

Zamieszczone przez szkoda
                                elemenateur napisał/a:
                                sorry za OT ale prawie nie wierzę że ktoś się poznał na tym że od jakiegoś interwiału marketing po forach wskoczył na zupełnie nowy "ciekawszy" szczebelek

nic nie zrozumiałem
                                Jeszcz pewnie browarek paruje po wakacjach

Zamieszczone przez zak14
                                Ależ o olejach, oczywiście, że o olejach. Komentujemy ten test:
                                http://www.pimanracing.net/blackstone.html
                                Tak zgadza się , pytanie skąd wiesz że akurat o tym i tak szybko w bieg załąpałeś że o ten link chodzi ?

Co do innych technicznych zawiłości to nie kminię tematu o systemie piję kawę i ide do roboty nie znam się na informatyce przepraszam i nie mam czasu więc proszę wybaczyć.

Komentarz

• zak14
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 605
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Pidziek
                                  Tak zgadza się , pytanie skąd wiesz że akurat o tym i tak szybko w bieg załąpałeś że o ten link chodzi ?
                                  Czytamy te same fora ? W tym przypadku m.in. obszerny wątek olejowy na forum Subaru. Oczywiście ja czytam ich pewnie o połowę mniej, w końcu to nie mój zawód.

Komentarz

• gebek
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1214

Panowie...o co wam chodzi :?:
                                    To czy Piotrek posluguje sie jednym,dwoma,czy trzema nickami...nie ma moim
                                    zdaniem zadnego znaczenia. Pidzek,Croom,Jurek,czy Zdzisiek...obojetne.
                                    Sprzedaje dobre produkty...ja kupilem juz trzy razy od niego Amsa i nie narzekam
                                    Wszyscy inni kupujacy chyba tez...ja slow krytyki nie slyszalem :roll:
                                    Kontakt telefoniczny super,porady merytoryczne super,dostawy super
                                    Wiec dajmy na luz :szeroki_usmiech
                                    Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                    Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                    Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

To czy ktoś się posługuje jednym czy kilkoma nickami akurat ma dla mnie znaczenie zasadnicze, już tutaj mieliśmy dialogi jakichś rozdwojonych jaźni, ale to na razie zostawiam, natomiast w ogóle mam mieszane uczucia co do wypowiedzi osób, które te oleje sprzedają i z tego żyją.

Generalnie jest to wątek, który (przynajmniej w moim rozumieniu) miał służyć do wymiany doświadczeń przez userów a nie jako tuba marketingowa dla paru osób, które zajmują się sprzedażą.

Trudno czegoś takiego uniknąć, ale dobrze byłoby, żeby wszyscy zdawali sobie sprawę, że obiektywność informacji, które można tu uzyskać jest ŻADNA :idea:

I nie o to chodzi, że ktoś sprzedaje złe produkty i ma kiepskie dostawy, chodzi o to, że je sprzedaje w ogóle.
                                      Dla mnie wystarczyło by zostawić anons w ogłoszeniach komercyjnych i akurat na tematy olejowe w przypadku sprzedawcy takowych, się nie wypowiadać, wtedy to jest takie "czyste", no ale to nie u nas :lol:
                                      Tak, wiem, że to utopijne wyobrażenia o tym jak powinno być.

Zupełnie marginalną sprawą jest to, że sam doskonale pamiętam, jak jeszcze nie tak dawno Pidziek sam zadawał pytania "jaki olej?", na chwilę straciłem go z oczu a tu widzę super speca w tych kwestiach :lol:
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• zak14
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 605
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez gebek
                                        Panowie...o co wam chodzi
                                        Chodzi mi – pewnie się uśmiejesz – o kwestię minimum przyzwoitości w biznesie.
                                        Tak długo, jak Pidziek vel Croom pod swoim nickiem pisze o olejach i jest jasne, że je także sprzedaje, to niezależnie od tego co by pisał, można treść jego wypowiedzi powiązać z prowadzoną działalnością biznesową i przez ten pryzmat je czytać.
                                        Z chwilą kiedy tworzy drugą „niby obiektywną” tożsamość, która np. zaczyna zachwalać sprzedawane przez niego produkty (przykład – klocki EBC - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#945686) to przekracza w ten sposób granicę mojej tolerancji.
                                        Pikanterii sprawie dodaje fakt, że sam wypisuje głodne kawałki o marketingu szeptanym i zarzeka się, na różnych forach (np. OCP, avensis.info), że nie ma z tym nic wspólnego, a tymczasem daje się złapać na gorącym uczynku.
                                        Jak ktoś ma wątpliwości co do tożsamości osób, to proponuję spojrzeć na post inz.Jurka, a następnie wpisać do Gogola następującą frazę: „strichte” + olej .
                                        Przypadek ? Ja, czytając wątki olejowe na wielu forach, chcąc tego czy nie, natykałem się na wypowiedzi Pidziek vel Croom raz po razie i można powiedzieć, że dość dobrze rozpoznaję styl jego pisania. Już w okolicach trzeciego zdania postu inz.Jurka wiedziałem kto jest jego autorem. I nie mam w tej sprawie żadnych wątpliwości.
                                        Nawet jeżeli produkty sprzedaje dobre, to nie usprawiedliwia robienia wała z forumowiczów. Zresztą jeżeli chodzi o tą sprzedaż dobrych produktów, to też mam osobiście zastrzeżenia. Najpierw na topie był Fuchs. Akurat chciałem go zamówić u kolegi Pidziek, kiedy on nagle usilnie zaczął mnie namawiać na Millersa. Przez przypadek (???) zbiegło się to co do tygodnia w czasie z korespondencją z innym kolegą sprzedającym na forum, który pytał co sądzę o wprowadzeniu do oferty Millersa, bo akurat zmieniła się polityka sprzedaży tego oleju i marże na nim stały się bezkonkurencyjne. Wtedy straciłem ostatecznie wiarę w obiektywizm porad kolegi Pidziek.
                                        Skoro było już coś o fredowskich skojarzeniach, to idąc tym tropem sformułuję odważną hipotezę, że nowy nick Pidzka mówi coś o jego aspiracjach edukacyjnych i ja chciałbym niniejszym te projekcje jego podświadomości gorąco wesprzeć – idź chłopie na porządne studia inżynierskie – będzie to z korzyścią dla Ciebie i czytelników wielu forów. Zażyła, jak rozumiem, znajomość z takimi tuzami jak m.in. „Ela” Beran (http://www.racingforum.pl/index.php?...4&#entry920974) czy „Witek” Jordan lub „Jędrek” Mruk (http://avensis.info/viewtopic.php?f=69&t=210&start=3525) na pewno ułatwi Ci przejście przez nie.
                                        Czuję, że gdyby siąść z kolegą Pidziek przy wódeczce, to dało by się pogadać jak z normalnym facetem. Tymczasem od śledzenia jego wypowiedzi w wirtualnym świecie, ręce czasami opadają. Przeczytawszy (nie da się tego uniknąć na polskich forach olejowych) kilka setek wypowiedzi kolegi Pidziek miałbym w zapasie jeszcze pewnie kilka stron komentarzy i drobnych uszczypliwości, ale na tym poprzestanę. Ogarnij się Piotr, idź na studia, zostań inżynierem w realu i nie grzesz więcej. Przepraszam za OT.

Komentarz

• sew1981
                                          RS
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2009
                                          • 10918
                                          • Fiat

to ja zmienie temat, bo widzę, że jakaś zadyma tu się odbywa :wink:
                                          Panowie, jak myślicie czy robić płukankę silnika przy każdej wymianie oleju co 15 tkm? czy co dwie wymiany popłukać co 30 tkm? Robiłem przy ostatniej wymianie płukanką liqui moly i się zastanawiam czy jest sens, bo niebawem czeka mnie wymiana oleju.

Komentarz

• konkon
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 667
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

sew1981, moim zdaniem stosowanie płukanki co wymianę ma sens tylko przy zaniedbaniu regularnych wymian oleju, długich interwałach przy ciężkiej eksploatacji, po track days etc., to z pewnością pomoże olejowi zaprowadzić porządek. Możliwe, że płukanka usuwa to czego sam olej nie jest w stanie dlatego można ją profilaktycznie stosować co jakiś czas wedle uznania.

A propo panewek sputterowych, o których można przeczytać na forum- mocniejsze, jednak czułe na zanieczyszczenia.
                                            Konrad
                                            OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                            PerfectServiceBy DGW
                                            WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Seed
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 875
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez zak14
                                              Najpierw na topie był Fuchs. Akurat chciałem go zamówić u kolegi Pidziek, kiedy on nagle usilnie zaczął mnie namawiać na Millersa.
                                              Jak trąbiłem o metodach P. Pizdzka od ponad roku - nikt nie pociagnal tematu - moze ktos mial interes... Optowalem aby kazdy jego post opatrzony byl klauzulą "Post zawiera lokowanie porduktu". Nikt nie pociagnal tematu. A trendy w watku olejowym zmieniają sie zgodnie z ilością zalegającego towaru na półkach w Wieliczce.
                                              KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• soszek81
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1245

Seed - byłeś i widziałeś że wiesz?

Ja kupiłem Millersa, bo nie było AMSa - tylko idiota by mi sprzedawał tańszy olej jak byłem gotowy płacić bez mrugnięcia o 40% więcej za inny.
                                                I wiesz co? Millers nie jest zły, jednak AMS był lepszy (oczywiście wrażenia subiektywne, niczego do Blackstone nie wysyłałem).
                                                Jeśli AMS będzie teraz w cenie ~180PLN to nawet nie spojrzę na żaden inny olej. Nie jest to kwestia "marketingu", tylko własnej oceny zachowania silnika przez 16k km na AMSie w porównaniu do Castrola Edge (porażka), Motula X-Cess 8100 (nawet OK), Fuchs Titan GT1 (do 10k km max - później gorzej) a teraz Millers XFD. Porównując subiektywnie - AMS wypadł najlepiej. Przegrywał tylko w kategorii ceny. Jako że robię Skodzie tylko 3 wymiany oleju w roku kwestia kosztów za olej jest też istotna. Gdybym robił jedną - nawet bym nie myślał o czymkolwiek innym oleju, teraz ma się to zmienić i czekam też z niecierpliwością na ten pierwszy transport i jakie teraz będą ceny.

Oczywiście każdy ma swój rozum i zaleje co mu odpowiada.
                                                Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                                Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Pidziek
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1845

Zak: Nie wiem o czym piszesz odnośnie Jurka tutaj mam nicka Pidziek a dla Ciebie mogę być Croom.
                                                  Reszta mnie nie interesuje i Twoje analizy wpisywanych zdań , treści to brzmi wręcz koszmarnie , chyba nikt nie ma nic do roboty albo ma w tym jakiś interes aby zostać forumowym tropicielem zagadek i sensacji.

Zamieszczone przez Seed
                                                  Jak trąbiłem o metodach P. Pizdzka od ponad roku
                                                  A może kolega sam sobie spojrzy na ręce i odpowie jak pozycjonuje Motula.
                                                  Wcześniej Ci nie przeszkadzało że nazwa Oliwiarka pojawiała się w co drugim zdaniu, nie przeszkadza Ci również i nie przeszkadzało jak mocno się pozycjonowało ten sklep, i markę LM na tym forum, chyba nie bo prawdopodobnie grasz do tej samej bramki co inni chwalący pod niebiosa ten produkt.

Bądz choć trochę obiektywny .

Trzeba być ślepym aby nie zauważyć jak przeszkadza Pidziek na tym i nie tylko na tym forum ludziom pozycjonującym takie marki jak Motul czy LM , tobie przeszkadzam jak widzę bardzo.

To tak ode mnie ktoś się może zgodzić lub nie .
                                                  Reszty nie komentuję bo tropiciel ze mnie żaden przynajmniej ja jeśli bym miał normalną pracę a forum traktował zupełnie hobbystycznie jako źródło informacji o np. olejach to nie śledził bym wpisów, nicków , Zak to jest nienormalne ogarnij się chyba że masz jakiś interes w śledzeniu moich postów, analizie stosowanych wyrazów....

Proszę mnie nie łączyć z żadnymi Jurkami dziurkami i innymi nickami

Komentarz

• wojtass
                                                    Rider
                                                    • 2007
                                                    • 473

Witam Po co ta kłótnia na forum Zaraz znowu administrator zamknie temat i bedzie po balu.
                                                    Przeciez kazdy z nas jest dorosły i jesli chce kupic olej od Pana X a nie Y to kupi i tyle w tym temacie. Podoba mi sie opinia kolegi SOCZEK81 fajnie porownal oleje na ktorych jezdzil i o to w tym temacie chodzi. Serdecznie pozdrawiam i rowniez czekam na ceny AMSOIL A tak na marginesie jezdze teraz na MOTULU 5W40 i jestem zadowolony

Komentarz

Pracuję...