Zamieszczone przez Adam-Ski
Zobacz wpis
Jaki olej do TDI
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Odnośnie Valvo.
W prywatnym i służbowym mam zapodane Valvo SynPower Xtreme XL-III C3 SAE 5W-30 iak dla mnie jest OK.
W służbowym Rapidzie 1.4 CR-TDI zmieniam co ok. 15 tys. km (na tym typie oleju obecnie przejechane ok. 50 tys. km) a w OII 1.9 BXE do oleju dodałem AR9100. W OII wymieniem olej co ok. 10 tys.
Zostaw komentarz:
-
-
Dzisiaj to trzeba pytać o konkretny olej bo wpisując markę nic nie wywnioskujemy
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie a co powiedzie na temat oleju marki Total albo Valvoline jak ich jakość w wykorzystaniu w TDI??
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez matikdalik Zobacz wpis[QUOTE
Ale do rzeczy -poziom oleju chyba mi się podniósł i stad wracam do pytania, które kiedyś zadałem: czy macie jakieś sprawdzone metody na szybka analizę zawartości paliwa w oleju?
uzywany olej i ten sam swiezy olej (o tej samej temperaturze) puszczasz po specjalnej linijce, jezeli miesci sie w odpowiednich widelkach jest ok, jezeli roznica jest zbyt wielka, to znaczy, ze wiskosa tego oleju jest za mala/duza w porownaniu ze swiezym olejem - rozcienczony jest paliwem lub sa zbyt duze przedmuchy.
ponizej przykladowy link do tego "urzadzenia"
[/QUOTE]
Dziękuję -to jest pomysł - bo właśnie o lepkość mi chodzi.
Zostaw komentarz:
-
-
Cześć. Niedługo będę zmieniał olej w O2Fl 1.9 BXE. Obecnie jeżdżę na LM Top Tec 4100 5w40 ale myślałem o przejściu na Ravenol VPD 5w40. Jest ktoś kto wlewał go do TDI? Jakie opinie macie na temat tego Ravenola ? Będzie lepiej niż na LM?Ostatnio edytowany przez piotrek93; 48602.
Zostaw komentarz:
-
-
[QUOTE
Ale do rzeczy -poziom oleju chyba mi się podniósł i stad wracam do pytania, które kiedyś zadałem: czy macie jakieś sprawdzone metody na szybka analizę zawartości paliwa w oleju?
[/QUOTE]
na statkach paliwo w oleju wykrywa sie tzw "bieznia" lub "linijka"
uzywany olej i ten sam swiezy olej (o tej samej temperaturze) puszczasz po specjalnej linijce, jezeli miesci sie w odpowiednich widelkach jest ok, jezeli roznica jest zbyt wielka, to znaczy, ze wiskosa tego oleju jest za mala/duza w porownaniu ze swiezym olejem - rozcienczony jest paliwem lub sa zbyt duze przedmuchy.
ponizej przykladowy link do tego "urzadzenia"
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez leonn Zobacz wpisWiecie dlaczego Żyd płakał jak się Holender rodził?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez lukaszz Zobacz wpisczy ktoś z Was stosował oleje Q8?
Zostaw komentarz:
-
-
wcześniej miałem tego drugiego eurola z normą do PD, jeszcze wcześniej LM synthoil diesel, Statoila, Motula...
wiem, że masło mogło się pojawić od krótkich dystansów i dlatego się nie przejmuję
Zostaw komentarz:
-
-
Masło pod korkiem miałem na wszystkich olejach np Gulf Ule 5w40,Motul Specyfic 5w40,Eurol Fluence 5w40 tutaj z tego co wiem to małe odległości robione zima na zimnym silniku są odpowiedzialne za masło pod korkiem oczywiście jeśli nie ma problemu z uszczelką pod głowicą.
Na jakich olejach nie miałeś masła pod korkiem?
Zostaw komentarz:
-
-
mam teraz tego Eurola zalanego, w zimie mi się masło pod korkiem robiło a we wcześniejszych latach na innych olejach tego nie było, resztę trudno ocenić na "oko"
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCO Zobacz wpispraktycznie codziennie jestem na forum
Zostaw komentarz:
-
-
Masz analizę VOA Eurol Fluence 5w40 min z normą 505.01 pewnie to autor miał na mysli.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpisCoś niedługo się pojawi odnośnie 505.01
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCO Zobacz wpisps. praktycznie codziennie jestem na forum
Zostaw komentarz:
-
-
w jakiej rafinerii kicster to kręci? to Holandia. Tam robią to PMO. To poglądowo - nie traktuje tego jako reklamę, choć widać, że to film reklamowy też. Chodzi mi tylko o ten produkt i tą rafinerię, czy ktoś cokolwiek o tym wie.
to oglądałem:
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpisCo to za olej PMO? Jest robiony w Holandii, ale na Polskę leci...(w rafinerii tej samej co Eurol?)....
Ktoś miał z tym styczność?Ostatnio edytowany przez Robert1; 44264.
Zostaw komentarz:
-
-
Widzę oglądałeś dzisiejszą reklamę ww oleju na youtube. Wynika z tej reklamy, że ktoś w Polsce wpadł na pomysł wyprodukowanie oleju w NL i sprzedawaniu go w PL.
Zostaw komentarz:
-
-
Co to za olej PMO? Jest robiony w Holandii, ale na Polskę leci...(w rafinerii tej samej co Eurol?)....
Ktoś miał z tym styczność?
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: