Zamieszczone przez Adam-Ski
Zobacz wpis
Jaki olej do TDI
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Odnośnie Valvo.
W prywatnym i służbowym mam zapodane Valvo SynPower Xtreme XL-III C3 SAE 5W-30 iak dla mnie jest OK.
W służbowym Rapidzie 1.4 CR-TDI zmieniam co ok. 15 tys. km (na tym typie oleju obecnie przejechane ok. 50 tys. km) a w OII 1.9 BXE do oleju dodałem AR9100. W OII wymieniem olej co ok. 10 tys.
Zostaw komentarz:
-
-
Dzisiaj to trzeba pytać o konkretny olej bo wpisując markę nic nie wywnioskujemy
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie a co powiedzie na temat oleju marki Total albo Valvoline jak ich jakość w wykorzystaniu w TDI??
Zostaw komentarz:
-
-
na statkach paliwo w oleju wykrywa sie tzw "bieznia" lub "linijka"Zamieszczone przez matikdalik Zobacz wpis[QUOTE
Ale do rzeczy -poziom oleju chyba mi się podniósł i stad wracam do pytania, które kiedyś zadałem: czy macie jakieś sprawdzone metody na szybka analizę zawartości paliwa w oleju?
uzywany olej i ten sam swiezy olej (o tej samej temperaturze) puszczasz po specjalnej linijce, jezeli miesci sie w odpowiednich widelkach jest ok, jezeli roznica jest zbyt wielka, to znaczy, ze wiskosa tego oleju jest za mala/duza w porownaniu ze swiezym olejem - rozcienczony jest paliwem lub sa zbyt duze przedmuchy.
ponizej przykladowy link do tego "urzadzenia"
[/QUOTE]
Dziękuję -to jest pomysł - bo właśnie o lepkość mi chodzi.
Zostaw komentarz:
-
-
Cześć. Niedługo będę zmieniał olej w O2Fl 1.9 BXE. Obecnie jeżdżę na LM Top Tec 4100 5w40 ale myślałem o przejściu na Ravenol VPD 5w40. Jest ktoś kto wlewał go do TDI? Jakie opinie macie na temat tego Ravenola ? Będzie lepiej niż na LM?Ostatnio edytowany przez piotrek93; 48602.
Zostaw komentarz:
-
-
[QUOTE
Ale do rzeczy -poziom oleju chyba mi się podniósł i stad wracam do pytania, które kiedyś zadałem: czy macie jakieś sprawdzone metody na szybka analizę zawartości paliwa w oleju?
[/QUOTE]
na statkach paliwo w oleju wykrywa sie tzw "bieznia" lub "linijka"
uzywany olej i ten sam swiezy olej (o tej samej temperaturze) puszczasz po specjalnej linijce, jezeli miesci sie w odpowiednich widelkach jest ok, jezeli roznica jest zbyt wielka, to znaczy, ze wiskosa tego oleju jest za mala/duza w porownaniu ze swiezym olejem - rozcienczony jest paliwem lub sa zbyt duze przedmuchy.
ponizej przykladowy link do tego "urzadzenia"
Zostaw komentarz:
-
-
image_47475.jpgZamieszczone przez leonn Zobacz wpisWiecie dlaczego Żyd płakał jak się Holender rodził?
Zostaw komentarz:
-
-
Q8 nie miałem tego oleju ,ale czytałem ,że mają najczystsze bazy z możliwych(swoje z Kuwejtu) z ich baz korzysta wielu producentów min Gulf (robiony w blendowni Q8 w Belgii) .Czyste silniki po tych olejach .Zamieszczone przez lukaszz Zobacz wpisczy ktoś z Was stosował oleje Q8?
Zostaw komentarz:
-
-
wcześniej miałem tego drugiego eurola z normą do PD, jeszcze wcześniej LM synthoil diesel, Statoila, Motula...
wiem, że masło mogło się pojawić od krótkich dystansów i dlatego się nie przejmuję
Zostaw komentarz:
-
-
Masło pod korkiem miałem na wszystkich olejach np Gulf Ule 5w40,Motul Specyfic 5w40,Eurol Fluence 5w40 tutaj z tego co wiem to małe odległości robione zima na zimnym silniku są odpowiedzialne za masło pod korkiem oczywiście jeśli nie ma problemu z uszczelką pod głowicą.
Na jakich olejach nie miałeś masła pod korkiem?
Zostaw komentarz:
-
-
mam teraz tego Eurola zalanego, w zimie mi się masło pod korkiem robiło a we wcześniejszych latach na innych olejach tego nie było, resztę trudno ocenić na "oko"
Zostaw komentarz:
-
-
PAOLO ESCO a co jest z Biszczu masz z nim kontakt? Przydało by się żeby tutaj zaglądnął na chwile.Zamieszczone przez PAOLO ESCO Zobacz wpispraktycznie codziennie jestem na forum
Zostaw komentarz:
-
-
Masz analizę VOA Eurol Fluence 5w40 min z normą 505.01 pewnie to autor miał na mysli.
Zostaw komentarz:
-
-
No to "niedługo" już minęło, więc uchyl rąbka tajemnicyZamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpisCoś niedługo się pojawi odnośnie 505.01
Zostaw komentarz:
-
-
Jaki olej byś polecić do Fiata linea 1.3 multijet 07r bez dpf? 130 tys org przebiegu. Teraz zalewa valvoline synpower 5w40Zamieszczone przez PAOLO ESCO Zobacz wpisps. praktycznie codziennie jestem na forum
Zostaw komentarz:
-
-
w jakiej rafinerii kicster to kręci? to Holandia. Tam robią to PMO. To poglądowo - nie traktuje tego jako reklamę, choć widać, że to film reklamowy też. Chodzi mi tylko o ten produkt i tą rafinerię, czy ktoś cokolwiek o tym wie.
to oglądałem:
Zostaw komentarz:
-
-
Eurol robi sam dla siebie i dla innych także(min Xado,NGN) ,ma swioją blendownię ,labolatorium itd....nie ma nic wspólnego z PMOZamieszczone przez sew1981 Zobacz wpisCo to za olej PMO? Jest robiony w Holandii, ale na Polskę leci...(w rafinerii tej samej co Eurol?)....
Ktoś miał z tym styczność?Ostatnio edytowany przez Robert1; 44264.
Zostaw komentarz:
-
-
Widzę oglądałeś dzisiejszą reklamę ww oleju na youtube. Wynika z tej reklamy, że ktoś w Polsce wpadł na pomysł wyprodukowanie oleju w NL i sprzedawaniu go w PL.
Zostaw komentarz:
-
-
Co to za olej PMO? Jest robiony w Holandii, ale na Polskę leci...(w rafinerii tej samej co Eurol?)....
Ktoś miał z tym styczność?
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: