Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    Wiedza, o którą Pan zabiega znacząco wykracza poza zakres informacji przekazywanych Klientom przez SKODA AUTO Polska SA.
    Dobra odpowiedź , gdzie tu jest wychodzenie naprzeciw klientowi...

Ale to standard, zapytaj sie w jakimś salonie czy Skoda Skout ma z tyłu dyfer na płytkach czy torsen , podobne pytanie w salonie toyoty budzi nieopisana minę , laski giną w kuluarach szukając kogoś mądrego :lol: :lol:
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• zak14
      Rider
      • 2011
      • 605
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Pidziek
      Dobra odpowiedź , gdzie tu jest wychodzenie naprzeciw klientowi
      Odpowiedź ma swoje zalety. W przypadku jakichkolwiek (odpukać) sporów prawnych - jako klient będący osobą fizyczną wykazałem więcej niż szczególną staranność, a importer - podmiot prowadzący profesjonalną działalność - mnie olał.

Teraz wysłałem maila (w sprawie Baumusterprufung) do centrali VW. Zobaczymy czy będę mieli jaja i napiszą jakiś techniczny konkret, czy także mnie obsikają.
      Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Dzida
        RS
        • 2006
        • 2253

W makro jest Lotos traffic pro 505.01 za 149 PLN. W końcu się postarali. . .

Komentarz

• natash
          RS
          • 2011
          • 2599

Panowie nie wiem gdzie zapytać, dlatego przerasza, że tutaj. Mam ustawione QG2, czyli co 15000 km, dziś sprawdziłem zapis, który sobie zrobiłem na motostat, kiedy była wymieniana oliwa i jest ok 5100 do wymiany, na szafie po przekręcenie zapłonu i przytrzymaniu wduszonego przycisku od kasowania "małych kilometrów" wyskakuje mi 7000 km do serwisu lub 174 dni (dni się zgadzają) skąd ta różnica zrozumiałbym 100-200, ale jest aż 2000 km...

Komentarz

• konkon
            Rider
            • 2008
            • 667
            • Octavia I (1U2)
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Dzida
            W makro jest Lotos traffic pro 505.01 za 149 PLN. W końcu się postarali. . .

do tej hurtowni podobna droga, blisko burger king, media, vel Rogalotti itp. :diabelski_usmiech

[ Dodano: Sob 12 Maj, 12 01:52 ]
            natash, może poprostu ktoś wyzerował szafę 2 tys. po zmianie oleju.
            tu masz instrukcje co i jak samemu
            Konrad
            OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
            PerfectServiceBy DGW
            WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Pidziek
              RS
              • 2011
              • 1845

Zamieszczone przez zak14
              Teraz wysłałem maila (w sprawie Baumusterprufung) do centrali VW. Zobaczymy czy będę mieli jaja i napiszą jakiś techniczny konkret, czy także mnie obsikają.
              Jeśli mam być szczery ....to pomyślą co za idiota pisze.
              Nie liczyłbym na coś wiecej co usłyszałeś na forum.

Podpowiem tak to że ktos uzyje oleju bez aprobaty nie spowoduje zniszczenie silnika aprobaty są po coś zwłaszcza VW, zauważ że profesjonalni producenci jak Porsche, Honda, Mazda, toyota nie wariuje z normami tak jak VW.
              Zapewne wiesz czemu to służy...
              testy testami sa potrzebne ale wiem z doświadczenia że każdy wysokogatunkowy solidny syntetyk z dobrym pakietem dodatków i bazą olejową miażdzy topowe oleje z oficjalna aprobatą VW w każdym teście.

Ale jaki interes byłby w tym jakby wszystko stanęło na jakimś 502.00 i C3 a sprawa rozbijała sie tylko o lepkosc.
              A tak mamy całą tabliczkę róznych niezrozumialych symoli zaczynających się na cyferkę 5... której nie znaja nie dosyć Kowalski ale równiez wiele serwisantów.

Podpowiem jeszcze raz:

- ZADEN OLEJ NIE WYTRZYMUJE WIECEJ NIŻ 12 MIESIECY W SILNIKU
              - Polityka VW jak i innych jest ukierunkowana własnie na obinżenie kosztów a nie na trwałosc silnika.

Komentarz

• zak14
                Rider
                • 2011
                • 605
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jeśli mam być szczery ....to pomyślą co za idiota pisze
                Pytanie jest konkretne, zobaczymy czy i jaka będzie odpowiedź. Nie jest przedmiotem mojej troski co inni sobie o mnie myślą.

[ Dodano: Sob 12 Maj, 12 23:10 ]
                wiem z doświadczenia że każdy wysokogatunkowy solidny syntetyk z dobrym pakietem dodatków i bazą olejową miażdzy topowe oleje z oficjalna aprobatą VW w każdym teście.
                Wiesz z doświadczenia, czyli masz małe laboratorium w garażu i przeprowadzasz testy :wink: ?

Komentarz

• soszek81
                  L&K
                  • 2010
                  • 1245

zak14 - też mam takie laboratorium - a nawet 3

W temacie

AMSOIL do ostatniego kilometra spisywał się super. Na zimno, na ciepło, jak kto uważa. Przejechał w silniku 16k km i z bólem serca (oraz portfela ) poszedł do wymiany.

Zalany Millers XFD 5W40.
                  Wrażenia na zimnym silniku (całe 10km) - motorownia na zimno jest głośniejsza przez pierwsze kilometry, niż było to na AMSie zaraz od samego początku. Po ok 4-5 km jest lepiej, jednak daleko do AMSA. Efekt jest taki sam przy spokojnej jeździe, jak i depnięciu w podłogę - jest głośniej i już.
                  Zobaczymy we wtorek na trasie.
                  Może się "ułoży" - AMS też potrzebował traski aby zaczął działać jak powinien.
                  Była O1 kombi ALH++ 150/340
                  Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Pidziek
                    RS
                    • 2011
                    • 1845

Zamieszczone przez zak14
                    Wiesz z doświadczenia, czyli masz małe laboratorium w garażu i przeprowadzasz testy ?
                    Ani jedno ani drugie.
                    Publikuję niewielki wycinek olejów analizowanych może widziałeś kilka testów ?
                    Bije sie pianę o TBN które pokazałem może w oleju dobrej klasy 10W40 być bardziej stabilne od "syntetyka" bije się pianę o NOACK który ma znaczenie w innych przeznaczeniach i sposobie eksploatacji niz jazda autem osobowym po mieście z predkością ok.2-3 rpm.

soszek: jak wygladał temat poboru oleju na 10 000km ?

Komentarz

• zak14
                      Rider
                      • 2011
                      • 605
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Publikuję niewielki wycinek olejów analizowanych może widziałeś kilka testów
                      Widziałem kilka UOA publikowanych przez Ciebie. Wyników testów, w tym np. pomiaru NOACK nie.
                      bije się pianę o NOACK który ma znaczenie w innych przeznaczeniach
                      A dlaczego nie ma Twoim zdaniem znaczenia w naszych silnikach/zastosowaniach ?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez zak14
                        dlaczego nie ma Twoim zdaniem
                        bo Pidziek sprzedaje min. Millersa....a firma nie wykazuje ani TBN ani NOACK ... "adin, dwa, tri...zakryjtie głaza" ...

Bije sie pianę o TBN
                        na innych forach wychwalasz oleje sprzedawane przez Ciebie i zwracasz uwagę na ich TBN chwaląc się UOA ...więc pora się zdecydować :roll:

każdy wysokogatunkowy solidny syntetyk z dobrym pakietem dodatków i bazą olejową miażdzy topowe oleje z oficjalna aprobatą VW w każdym teście
                        trochę powagi ... mam wrażenie że jeszcze trochę i kolega pidziek wmówi ludziom na forum, że najlepszym olejem do ich silników VW jest 0W/20.

mamy całą tabliczkę róznych niezrozumialych symoli zaczynających się na cyferkę 5...
                        ad:
                        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• soszek81
                          L&K
                          • 2010
                          • 1245

soszek: jak wygladał temat poboru oleju na 10 000km ?
                          Trudna sprawa - ja generalnie mam dziurawy silnik
                          Cieknie spod EGRa i poci się w kilku innych miejscach. Na 10k km trudno powiedzieć.
                          Napiszę całościowo - na 16k km z wymianą i dolewkami, potrzebowałem ok. 5,3l oleju. Przy czym na wymianę weszło mi mniej jak 4,5l (może 4,2l) - olej był spuszczany ok 10 min, odsysane spod filtra oleju.
                          Piszą że do tego silnika wchodzi 4,5l - tylko nie wiem jak to osiągnąć.
                          Mi zawsze wchodzi ok 4-4,2l. Sprawdzane na 4 kolejnych wymianach. Jeśli nie ruszy się oleju pod filtrem - to 4l, jeśli z to 4,2.
                          Teraz zapomniałem dodać aby z pod filtra też ściągnąć i w bańce z Millersem został mi równy 1l. Ale akurat jakoś jestem spokojny że pozostałości AMSa nie narobią kuku
                          Była O1 kombi ALH++ 150/340
                          Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Seed
                            Elegance
                            • 2010
                            • 875
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO

bo Pidziek sprzedaje min. Millersa....a firma nie wykazuje ani TBN ani NOACK ... "adin, dwa, tri...zakryjtie głaza" ...

na innych forach wychwalasz oleje sprzedawane przez Ciebie i zwracasz uwagę na ich TBN chwaląc się UOA ...więc pora się zdecydować
                            może w koncu ktos to zauwazy...
                            KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• parasite
                              L&K
                              • 2011
                              • 1368

Zamieszczone przez soszek81
                              Trudna sprawa - ja generalnie mam dziurawy silnik
                              Cieknie spod EGRa i poci się w kilku innych miejscach.
                              To chyba standard w tych silnikach :wink:

Ja z kolei muszę powiedzieć, że LM 0W40 ma chyba dość po 12 tyś. Po odpaleniu strasznie długo szklanki naparzają i generalnie chodzi dość głośno.
                              AGR 112KM, 232Nm
                              Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Pidziek
                                RS
                                • 2011
                                • 1845

Zamieszczone przez Seed
                                PAOLO ESCO napisał/a:
                                na innych forach wychwalasz oleje sprzedawane przez Ciebie i zwracasz uwagę na ich TBN chwaląc się UOA ...więc pora się zdecydować
                                może w koncu ktos to zauwazy...
                                Widzisz ty bazujesz na nie wiem czym a ja na praktyce i wiem że są oleje które mają tak stabilna zawartość detergentów, dodatków w tym zasad (TBN) że jestem spokojny.
                                Zamieściłem analize oleju Fuchsa 10W40 którego ile spadło TBN widziałeś ?
                                po 7500km spadło o ...1 ?
                                Są oleje które się konczą ze swoim TBN po takim przebiegu.

Oczywiście w zależnosci od silnika.

Jeden olej jaki podawałem w Alhambrze konczy swój TBN na poziomie 5 po 15000km i dolewkach 2L a nielubiany akurat tutaj Fuchs po 7500km po 9000km w silniku benzynowym bez dolewek ma 2x więcej a oba oleje miały podobne TBN na początku !

Tam gdzie warto to zwracam na to uwage ale sa oleje które widziałem jak wygladają w probówce i tyle oraz na papierze po jakims przebiegu.

Nikomu nie bedę wmawiał 0W20 to nie jest konstrukcja pod te oleje ale myślę że kolejna generacja silnika VW juz będzie wymagac podobnej lepkosci , energooszczędnosci , może pojawi się jakieś nowe VW 508.00 które bedzie odpowiadać GF-5 które obecnie funkcjinuje , myslę ze to kwestia roku, dwóch lat.

Juz są naciski na redukcje spalania ale zapewne czasu bedzie wymagać wdrożenie kolejnej normy opracowania pod nia konkretnych testów i wymogów a później licencji.
                                koncerny musza być przygotowane na takie technologie bo może sie okazać że olej musi być A5/B5 aby sprostac energooszczednosci a jednocześnie zachować HTHS 3.5 kto wie czas pokarze...

Komentarz

• zak14
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 605
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pidziek, niewiele zrozumiałem z Twojego przekazu, ale
                                  a) do kwestii NOACK się nie odniosłeś, a ja akurat uważam, że ten parametr ma znaczenie, zresztą wrócę jeszcze w tym roku do tematu mając kilka dodatkowych badań w garści.
                                  b) TBN jest ważny. Jak rozumiem to co piszesz potwierdza, że istotne jest nie tylko to co w karcie produktu, ale także jak ten wskaźnik wygląda po 15 kkm w konkretnym typie silnika.
                                  c) Co do Fuchsa, to nie mam wrażenia, że jest on tutaj jakość szczególnie nielubiany. Jest natomiast np. przeze mnie testowany, a wyniki publikuję. Dla kolejnych olejów w tym samym silniku też będą UOA, statystyki eksploatacji, dolewek i spalania więc sobie porównamy.

W sprawie trendów na rynku masz zapewne rację, co widać także po ostatniej nowelizacji VW 507.

Komentarz

• natash
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2599

505.01 5W30 - Shell Helix był od początku w aucie, zastanawiam się czy do niego nie wrócić, jaki olej budżetowy w tej normie byłby ok?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

są oleje które mają tak stabilna zawartość detergentów, dodatków w tym zasad (TBN) że jestem spokojny
                                      pidziek spokojnie, tutaj akurat się zgodzę, trzeba było jasno napisać jak powyżej + to co zak14 -->
                                      Zamieszczone przez zak14
                                      istotne jest nie tylko to co w karcie produktu, ale także jak ten wskaźnik wygląda po 15 kkm w konkretnym typie silnika
                                      Jeden olej jaki podawałem w Alhambrze konczy swój TBN na poziomie 5 po 15000km i dolewkach 2L
                                      pamiętam, było w poprzednim wątku.
                                      Oleje 10W/40 nie są preferowane do silników z turbiną.
                                      pojawi się jakieś nowe VW 508.00 które bedzie odpowiadać GF-5
                                      dokładnie tak. Spodziewałem się, że właśnie przy 0W/30 będzie norma VW 508.00 do silników z DPF-em (a nie przy normie VW 507.00 jak podana we wspomnianej nowelizacji bo to jakoś trochę się "gryzie").

Komentarz

• zak14
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 605
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dokładnie tak. Spodziewałem się, że właśnie przy 0W/30 będzie norma VW 508.00 do silników z DPF-em (a nie przy normie VW 507.00 jak podana we wspomnianej nowelizacji bo to jakoś trochę się "gryzie").
                                        Ale VW tak robi. Już w 2008 VW 505.01 dopuszczało lepkości inne niż 5W40. Inna rzecz, że producenci zdają się tego nie zauważać, więc pewnie dopiero impuls w postaci wprowadzenia nowego "numerka" może ich skłonić do zmian.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez zak14
                                          producenci zdają się tego nie zauważać
                                          no tak nigdy nie widziałem oleju 0W/30 z normą VW 507.00 czy ktoś taki olej widział?

Komentarz

• Pidziek
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 1845

Wszystko sie rozbija o 2 rzeczy...

- sapsy czyli cynk fosfór i siarke
                                            - oszczedność paliwa

I Tutaj kazdy ma swoją meotdę działania dostosowane do konstrukcji silnika to tak obecnie .

Komentarz

• leonn
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2726
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Seed
                                              może w koncu ktos to zauwazy
                                              Niektórzy to juz zauważyli :wink:
                                              Zamieszczone przez parasite
                                              Ja z kolei muszę powiedzieć, że LM 0W40 ma chyba dość po 12 tyś.
                                              parasite daj 100ml tego oleju do analizy i będzie wszystko wiadomo, czy to tylko wrażenie słuchowe czy nie
                                              Zamieściłem analize oleju Fuchsa
                                              10w40 po 7500km :?: a kto tu taki olej zaleje :?: i Longlaifa po 10tyś.km to chyba żarty, :lol: zamieść analize longlaifa po 30tys.km tak jak ten producent zaleza wymianę oleju.
                                              Zamieszczone przez zak14
                                              Pidziek, niewiele zrozumiałem z Twojego przekazu, ale
                                              a) do kwestii NOACK się nie odniosłeś, a ja akurat uważam, że ten parametr ma znaczenie
                                              zak14 nie tylko ty, :cry: ja tez juz pytałem, ale nasz Drogi Kolega odpowiada tylko na pytania, na które chce odpowiedzieć, niewygodne pomija milczeniem, nie poraz pierwszy, reszty należy się domyslać :roll:

Komentarz

• Pidziek
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 1845

Zamieszczone przez leonn
                                                zak14 nie tylko ty, ja tez juz pytałem, ale nasz Drogi Kolega odpowiada tylko na pytania, na które chce odpowiedzieć, niewygodne pomija milczeniem, nie poraz pierwszy, reszty należy się domyslać
                                                O co pytałeś ?
                                                Może coś przeoczyłem ....

Zamieszczone przez leonn
                                                10w40 po 7500km a kto tu taki olej zaleje
                                                Zamieszczone przez leonn
                                                zamieść analize longlaifa po 30tys.km tak jak ten producent zaleza wymianę oleju.
                                                Po co jak to nie bedzie w żaden sposób wiarygodne i miało swojego odnośnika danego oleju, mało który olej wytrzymuje tyle km, wszystko zależy od silnika, konstrukcji, cykli i sposobie eksploatacji miasto-trasa itp..

Widziałe ostatnio badanie po podobnym przebiegu Mobila 5W30 w Subaru który jeszcze dawał rade a np. ten sam olej w Nissanie 350Z padł po 10 000km i jakie to by miało odniesienie tuta na forum ?

Komentarz

• zak14
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 605
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Widziałe ostatnio badanie po podobnym przebiegu Mobila 5W30 w Subaru który jeszcze dawał rade a np. ten sam olej w Nissanie 350Z padł po 10 000km i jakie to by miało odniesienie tuta na forum
                                                  Nie przypominam sobie, żeby w wątku olejowym na forum Subaru byli jacyś fani Mobila, a chłopaki testują ostro.
                                                  A co do odniesienia do tutejszego forum, to raczej słabe - to my musimy na naszych silnikach testować, do czego kolegów zachęcam.

Komentarz

• Pidziek
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 1845

W Polsce Mobil to zupełnie inny produkt niz ten za oceanem, podobnie Castrol który u nas ma tyle odmian i wersji naklejek że chyba każdy sie pogubił :lol: :lol:
                                                    Ja miałem na mysli forum zagraniczne akurat, choć kolega wlyszkow ostro testuje :-)
                                                    Sam leje do Tribeki chyba jeden z lepszych olejów jakie testował ode mnie....Fuchs-a 0W30 SL to taki rodzynek jeden z najlepszych olejów na świecie w klasie 0W30
                                                    W Blackstone nie chcieli wierzyc wynikom nawet i podobno 2x rabili badanie tak dopakowany olej :-)
                                                    Serwisy i ASO są skazani na Lotosa kóry klientów nie obchodzi :lol:

Komentarz

Pracuję...