Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • konkon
    Rider
    • 2008
    • 667
    • Octavia I (1U2)
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez parasite
    Ja z kolei muszę powiedzieć, że LM 0W40 ma chyba dość po 12 tyś. Po odpaleniu strasznie długo szklanki naparzają i generalnie chodzi dość głośno.
    Zalecenia odnośnie oleju do VP są ze wskazaniem na serię Top Tec a nie Synthoil. Moje obserwacje to potwierdzają.
    Mam na Synthoilu 5W-40 ponad 10 tys. i prawie nic nie ubyło, szklanki nie wyciszają się znacząco dłużej, natomiast Top Tec 4100 spisywał się znacznie lepiej w tym silniku jeśli chodzi o kulturę pracy, było ciszej, w zimę bez porównania. Pamiętam jakie zaskoczenie było jak odpaliłem auto w ok. -5 st. i nie mogłem uwierzyć. Na Synthoilu niestety przy -15, dźwięk podobny do Motula X-Cess, metaliczny. Przewagą Synthoila jest zapewne temp. pracy, z tym, że VP nie mają z tym problemu, tym bardziej seryjne. Co więcej na Top Tec po ok. 14 tys. silnik pracował chyba nawet nieznacznie lepiej niż na świeżym Synthoilu. Przymierzam się do kupna czujnika temp. oleju. Ostatnio kupiłem bratu Millersa XF Longlife C3 i zobaczymy jak będzie, ale wcześniej poleciłem koledze do 2.0 VVT-i i po Castrolu 0W-30 przepaść. Także przy kolejnej zmianie zastanawiam się jeszcze nad Millersem, świetnie spisuje się XFE-PD w motorach z pompkami. Lotos także chodzi po głowie, tym bardziej, że zaoszczędzone pieniądze zostają na jakiś siuwaks do silnika, kolega testuje Verylube (Xado) Turbo (Fulereny), nie wpływa na właściwości oleju tak jak MoS2, obniżający liczbę zasadową, podobna cena.
    Konrad
    OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
    PerfectServiceBy DGW
    WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Pidziek
      RS
      • 2011
      • 1845

Zamieszczone przez konkon
      Fulereny
      Coraz popularniejszy dodatek w klasie premium teraz obecny w Nanodrive
      Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
      http://www.zmienolej.pl/
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• zak14
        Rider
        • 2011
        • 605
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Pidziek
        Sam leje do Tribeki
        Tribeki się pozbył. Z tego co pamiętam, to leje do Hondy Jazz 1.4, którą pomyka żona.
        Olej istotnie fajnie dopakowany, ale do naszych diesli to raczej jego wersja LL Plus. Może Innova zrobi kiedyś UOA, to będzie można zobaczyć jak sprawuje się w naszych luźniej od Hondy pasowanych TDI.
        Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Pidziek
          RS
          • 2011
          • 1845

Teraz poszedł 0W30 Nanodrive 8)

LL PLUS to olej duzo gorszy o gorszych parametrach i gorszej bazie.

Komentarz

• parasite
            L&K
            • 2011
            • 1368

Zalecenia odnośnie oleju do VP są ze wskazaniem na serię Top Tec a nie Synthoil. Moje obserwacje to potwierdzają.
            Czyje zalecenia? Producenta oleju? Szczerze to pierwszy raz tutaj ktoś wspomina o tym, że Top Tec będzie lepszy niż Synthoil. Może następnym razem się skuszę i zaleję tego TT 4100 na próbę.
            Także przy kolejnej zmianie zastanawiam się jeszcze nad Millersem, świetnie spisuje się XFE-PD w motorach z pompkami.
            Cieszy mnie dobra opinia o Millersie bo za 2 tygodnie wymieniam Lm na Millersa XFD także zobaczę jak się sprawuje w praktyce.
            Zamieszczone przez leonn
            parasite daj 100ml tego oleju do analizy i będzie wszystko wiadomo, czy to tylko wrażenie słuchowe czy nie
            Zastanawiam się nad tym, ale szkoda mi trochę kasy bo nie jestem aż takim zapaleńcem olejowym :P
            AGR 112KM, 232Nm
            Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• RABIN
              Rider
              • 2009
              • 450
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie pytanie z innej beczki

obecnie olej o lepkości 5w40 czy stanie się coś jak na dolewkę bedzie 5w30 ?? tego samego producenta z tą samą technologią XTL.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez RABIN
                czy stanie się coś jak na dolewkę bedzie 5w30 ?? tego samego producenta z tą samą technologią XTL.
                spokojnie możesz dolać.
                PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• rOBERTO795
                  RS
                  • 2009
                  • 3465
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                  Zamieszczone przez RABIN
                  czy stanie się coś jak na dolewkę bedzie 5w30 ?? tego samego producenta z tą samą technologią XTL.
                  spokojnie możesz dolać.
                  uprzedziles mnie :P
                  OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• zak14
                    Rider
                    • 2011
                    • 605
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

LL PLUS to olej duzo gorszy o gorszych parametrach i gorszej bazie
                    A skąd wiesz ? Parametrów ani VOA nie podesłałeś, choć z tego co pamiętam komuś to deklarowałeś. Podziel się danymi, jeżeli posiadasz. Z informacji publicznie dostępnych, to nawet nie wiadomo jaką ten olej ma lepkość w 40 st.

[ Dodano: Czw 17 Maj, 12 06:01 ]
                    Teraz poszedł 0W30 Nanodrive
                    Ale zachwycony chyba nie jest:

CFS 0W-30 NT niestety też się chyba zmienia, po majowej trasie ~1300km (spalanie w trasie było bardzo niskie ale nie będę Was zanudzał wynikiem Toyoty FWD 8) :P ) - teraz (prawie 2kkm zrobione na oleju) nawet przy rozruchu w +20C słychać 'gwoździe' z hydrauliki przez ~10s... :roll: a wcześniej to się aż tak na uszy nie rzucało :?

Komentarz

• leonn
                      RS
                      • 2011
                      • 2726
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Może następnym razem się skuszę i zaleję tego TT 4100 na próbę.
                      :wink:
                      nie jestem aż takim zapaleńcem olejowym
                      Jak to nie jesteś A millers to który już rodzaj oleju w twoim silniku będzie, piaty, szósty :?: :roll: A tu jeszcze TopTec czeka
                      Z olejem jak z żoną, trzeba raz trafić w dziesiątkę i trzymać się najlepszego wyboru,a nie skakać z kwiatka na kwiatek. :wink:

Komentarz

• parasite
                        L&K
                        • 2011
                        • 1368

Zamieszczone przez leonn
                        A millers to który już producent oleju w twoim silniku będzie, piaty, szósty
                        Eee tam, dopiero czwarty :P
                        Zamieszczone przez leonn
                        Z olejem jak z żoną, trzeba raz trafić w dzieśątke i trzymać się najlepszego wyboru,a nie skakać z kwiatka na kwiatek.
                        Na razie poszukuję. Jak znajdę to napiszę :diabelski_usmiech
                        AGR 112KM, 232Nm
                        Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Na razie poszukuję. Jak znajdę to napiszę
                          a ja testuję oleje/marki w silniku samochodu żony :twisted: Teraz była kolejna wymiana i zobaczymy co z tego wyniknie za 2-3 mce. Narazie jest lepiej niż na poprzednim - ciekawe na ile to zasługa świeżego oleju a na ile zmiany na inną markę.
                          W mojej Octavce też niedługo będzie wymiana - już trzecia i nadal ta sama marka. :szeroki_usmiech Dopiero na jesień będzie zmiana marki (chyba).

Komentarz

• Pidziek
                            RS
                            • 2011
                            • 1845

Zamieszczone przez zak14
                            A skąd wiesz ? Parametrów ani VOA nie podesłałeś,
                            A po co mam to podsyłac jak i tak nikt tego nie czyta :lol:
                            Zużycie jest wieksze , degradancja lepkosci wieksza.
                            Supersyn 0W30 Sl łyka go w całości jako jeden z nielicznych posiada zalecenie do pomp oleju HEAVY DUTY duzo wolniej traci lepkość i ciśnienie w porównaniu do konwencjonalnego oleju przy wysokich obrotach i wysokich temp.

Chodzi Ci o parametr Longlife 0W30 PLusa w 40st.C ?

Komentarz

• natash
                              RS
                              • 2011
                              • 2599

Co oryginalnie leją w O2 TDI?

Komentarz

• zak14
                                Rider
                                • 2011
                                • 605
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Supersyn 0W30 Sl łyka go w całości
                                Ja się bardzo cieszę, ale póki co mam gwarancję, więc jeżeli przed zimą mam zalać 0w30 to z aprobatą 506.01. Do wyboru na rynku mam całe dwa oleje.

Chodzi Ci o parametr Longlife 0W30 PLusa w 40st.C ?
                                Dokładnie tak, dzięki.

Zamieszczone przez natash
                                o oryginalnie leją w O2 TDI?
                                Wieść gminna niesie, że Castrola LL Pro = Edge.

Komentarz

• Pidziek
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1845

Zamieszczone przez zak14
                                  Do wyboru na rynku mam całe dwa oleje.
                                  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A co dokładnie producent u Ciebie pisze w księdze mądrości którą dołącza do pojazdu jesli chodzi o klasyfikacje i normy oleju ?

Pozdrawiam

Komentarz

• zak14
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 605
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A co dokładnie producent u Ciebie pisze w księdze mądrości którą dołącza do pojazdu jesli chodzi o klasyfikacje i normy oleju ?
                                    Nic czego by nie wałkowano piardylion razy na forum:
                                    QG1 506.01, 507
                                    QG2 505.01

Znasz więcej niż 2 dostępne na rynku PL oleje 0w30 przynajmniej z deklaracją producenta, że spełniają: 506.01, 507 lub 505.01, to podziel się informacją.

[ Dodano: Pią 18 Maj, 12 10:03 ]
                                    Z innej beczki: może ktoś ma lub widział VOA oleju Motul X-clean + 5w30 ?

Komentarz

• wojtass
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 473

Na razie poszukuję. Jak znajdę to napiszę
                                      a ja testuję oleje/marki w silniku samochodu żony :twisted: Teraz była kolejna wymiana i zobaczymy co z tego wyniknie za 2-3 mce. Narazie jest lepiej niż na poprzednim - ciekawe na ile to zasługa świeżego oleju a na ile zmiany na inną markę.
                                      W mojej Octavce też niedługo będzie wymiana - już trzecia i nadal ta sama marka. :szeroki_usmiech Dopiero na jesień będzie zmiana marki (chyba).
                                      PAOLO ESCO czy nie chodzi o Lazerway-a ? :wink:

Komentarz

• zonk
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 31

witam kolegów, jestem nowy mam nadzieję że ktoś mi pomoże i bedzie wyrozumiały
                                        kupiłem octavie 1.9 tdi bxe, niestety jestem trzecim właścicielem :?
                                        auto z książką serwisową, zmienne okresy przeglądów QG1, pierwszy właściciel jezdził na castrolu edge 5w-30
                                        niestety po kupnie dopatrzyłem się że ostatni olej który wlał drugi właściciel to mobil 10w-40 :cry:
                                        oczywiście dopatrzyłem się tego po kupnie że nie spełnia wymaganej normy dokładnie nie jestem pewny jakiej 505.01, 506.01 507.00 ????
                                        podstawowe pytanie, czy narobi się jakiś bałagan za chwilę z silnikiem ?, czy po zmianie oleju na właściwy będzie go żarł :cry: albo będzie z niego lecieć jak z kaczej dupy :cry:

czy sensowny jest mój pomysł jezeli chodzi o zmianę oleju na
                                        castrol edge turbo diesel 5w-40
                                        castrol edge turbo diesel 5w-30 (na tym octavka jeździła od początku swojego życia)

tak na marginesie to dopiero poczatek moich problemów bo auto kupiłem z "karetkowym" turbo 9 co wiedziałem podczas zakupu)
                                        i chyba padającą dwumasa (czego nie wykryłem podczas jazdy próbnej) bo po trasie 700 km na 4 i 5 biegu podczas przyspieszania wpada w lekkie wibracje autko

coś mi się zdaje że wywalę sporo kasy na doprowadzenie auta do ładu :evil: i bedę częstym gościem na tym forum
                                        ale to już chyba kwestie na nowe wątki w innych tematach

proszę o jakieś pocieszenie nowego użytkownika skody :cry:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez wojtass
                                          czy nie chodzi o Lazerway-a
                                          w mojej O II Tur 1,4 16V mam LazerWay 0W/30 (teraz trzecia wymiana). Natomiast w watku olej do benzyny pisałem:
                                          Ja za jakiś czas dodam moje info na temat oleju M obserwowanego w silniku innej marki. Na świeżym oleju po wymianie, potwierdzam wstępnie w/w spostrzeżenia rOBERTO795 ale u mnie to jest Motul vs Millers
                                          Zamieszczone przez zonk
                                          proszę o jakieś pocieszenie nowego użytkownika skody
                                          zawsze mogł poprzedni właściciel zalewać 15 W/40 - teraz czujesz się lepiej wiedząc że miałeś 10W/40 ? :lol: ...a tak poważnie zmieńten olej bo turbinie on nie służy i zalej 5W/40 z odpowiednią normą. Wybór marki oleju wg własnego uznania - masz dużo opinii o olejach w tym wątku.

Komentarz

• natash
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2599

Do BXE lepiej 5W-30 czy 5W-40? Nie chodzi o firmę. Norma 505.01 (czyli zmiana co 15k km)

Komentarz

• Pidziek
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1845

Zamieszczone przez zak14
                                              Z innej beczki: może ktoś ma lub widział VOA oleju Motul X-clean + 5w30 ?
                                              Ja widziałem ale DPF wypaczył wynik kompletnie i auto musiało jechać na lawecie (Mazda 6)

Zamieszczone przez zonk
                                              oczywiście dopatrzyłem się tego po kupnie że nie spełnia wymaganej normy dokładnie nie jestem pewny jakiej 505.01, 506.01 507.00 ????
                                              podstawowe pytanie, czy narobi się jakiś bałagan za chwilę z silnikiem ?, czy po zmianie oleju na właściwy będzie go żarł albo będzie z niego lecieć jak z kaczej dupy
                                              Niec się nie stanie jeśli stosujesz wysokiej klasy olej 10W40 o dobrej pompowalnosci ale zimą powinieneś zmienic olej na 5W40 bo krzywki nie bedą dosmarowane i szybko skonczysz górę silnika.
                                              Mobil 10W40 to nie jest nawet dobry olej w mojej ocenie więc tym bardziej bym go szybko zmienił.

Przede wszystkim płukanka obowiazkowo i dobrej jakosci olej, najlepiej 5W40.
                                              nie musi to być topowy syntetyk ale musisz zrobić płukankę bo Mobil lubio pozaklejać kanały i pierscienie.

Sprawdz filtr powietrza czy nie masz filtrona jak tak to równiez szybko wymień bo lubi puszczać lewe powietrze i kup MANN-a lub KNECHT-a na których się nie zawiedziesz.

Komentarz

• zonk
                                                Classic
                                                • 2012
                                                • 31

dzięki bardzo koledzy za pomoc
                                                mechanik poleca mi castrol edge 5w-30 i wymianę co 15 tyś

zaznaczę też że na takim oleju jeżdzę służbową fabią axr z przebiegiem 227 tyś i żre go tylko ok 0,3 do 0,5 l na 15 tyś km

czy 5w30 może być też do prywatnej octavki bxe

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez zonk
                                                  czy 5w30 może być też do prywatnej octavki bxe
                                                  tak - do BXE możesz lać olej ze specyfikacją VW 505.01 ( SAE 5W/30 lub 5W/40) lub możesz zalać olej ze specyfikacją VW 507.00 SAE 5W/30 (olej LL - mimo wszystko jest dobrze go szybciej wymienić po tych 15 tys km).

Komentarz

• alxxx
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 1823
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

PAOLO ESCO, a jaki nalać do 1.9Tdi 90KM alh? teraz mam castrola magnateca półsyntetyk 10W40 ale zmiana nadchodzi i chciałbym zalać coś z motula? lać tą samą specyfikacje? Zapewne też jakiś chip się szykuje więc też pod tym kątem patrze
                                                    VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                                                    Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

Pracuję...