Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kalin20
    Classic
    • 2016
    • 1

Witam, gdyż to mój pierwszy post na forum

Zakupiłem niedawno octavie 1.9 TDI z 2007 roku. Chcę wymienić olej bo wypada właśnie wymiana.
    Poducent zaleca 5w30, ja jednak nie wiem co było wlane wcześniej czy 10w40 czy to co zaleca producent.
    Co polecacie zrobić, wlać 5w30 czy dla bezpieczeństwa 10w40 ?

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez kalin20 Zobacz wpis
      ... no cóż, widać że to Twój pierwszy post na forum... ŻADNE 10W40 ! Ma być olej z 5W30 lub 5W40 o specyfikacji VW 505.01 - wymiana co 15 tys max lub 0W30 o specyfikacji VW 506.01 lub o specyfikacji VW 507.00 i też polecam wymianę co 15 tys km max.
      Ostatnio edytowany przez PAOLO ESCO; 5404.
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• shok
        RS
        • 2009
        • 2070
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

O jakim bezpieczeństwie mówisz. Jak silnik zdrowy to możesz przechodzić na rożne gęstości i oleju brać nie będzie. Lej tak jak Paolo Ci radzi.

Komentarz

• tomek evo
          Rider
          • 2013
          • 474
          • Superb II combi (3T5)

Większość popularnych 10w40 to po prostu słabiutkie oleje a 10w40 to nie jest najlepsza lepkość na zimę. Bezpiecznie to jest właśnie stosować oleje 5w40, 5w30, 0w30 czy 0w40, no chyba, że dla kogoś ryzyko ewentualnych wycieków czy brania oleju będzie większym ryzykiem niż uszkodzenia silnika.

Komentarz

• leonn
            RS
            • 2011
            • 2726
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kalin20 Zobacz wpis
            Równie dobrze możesz wlać 15W40 z marketu przynajmniej będzie taniej

Komentarz

• intolerance
              Classic
              • 2014
              • 12

Heja,

Przez przypadek zamiast Valvoline MaxLife 5w40 zamowilem 5w50 vr1 racing.... silnik 1.9 tdi na VP i zastanawiam sie czy zalac ten olej. Obecnie od 3 wymian jezdze na Motulu 5w40.
              Na temat 5w50 znalazlem informacje, ze jest to olej do benzyniakow. Jesli go nie uzyje to co innego zamowic w rozsadnych $ ?

Komentarz

• tomek evo
                Rider
                • 2013
                • 474
                • Superb II combi (3T5)

Generalnie jest to olej do benzyn. Do tego lepkość 5w50 na zimę nie koniecznie jest najlepsza (niby 5w ale parametry na zimnym będą ciut słabsze). Jak kupiłeś przez neta to masz prawo do zwrotu towaru albo niech ci go wymienią. Za przesyłkę pewnie zapłacisz Ty. Dobre i tanie będą Specol Gold 5w40 albo Lotos Synthetic 5w40. Spróbuj po prostu wymienić to co kupiłeś. U mnie tak można zrobić i u innych pewnie też.

Komentarz

• intolerance
                  Classic
                  • 2014
                  • 12

Dzięki za odpowiedź. Wymienić pewnie, że mogę ale jednak zdecyduje się już zalać ten olej. Przez zimę na nim pojeżdżę i na wiosnę zaleje Specol Gold bo widzę, że jest tani. Mam nadzieje, że przez te 4-5 tyś km nic się nie stanie

Komentarz

• dragster
                    Elegance
                    • 2009
                    • 895
                    • Honda

Muszę pochwalić Specola 0W40. Wprawdzie nie ma jeszcze konkretnych mrozów, ale przy innych olejach zdarzało się świszczeć turbo już w takich temp., a tu cisza
                    Silnik R18A2.
                    http://www.dadrl.org.uk
                    http://www.lightmare.org

Komentarz

• intolerance
                      Classic
                      • 2014
                      • 12

Wracam do tematu. Zapomniałem powiedzieć koledze mechanikowi, że w bagażniku jest płukanka LM. Jak zadzwoniłem do niego to stary olej już został spuszczony . A więc, zostanie zalany ten Valvoline 5w50 i płukanka, a zaraz po tym Valvoline MaxLife 5w40, który kupiłem w magicznie wysokiej cenie u siebie na miejscu. Jeśli zauważę różnice to podzielę się spostrzeżeniami na forum

Komentarz

• pedros
                        RS
                        • 2009
                        • 1958
                        • Volkswagen
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

2 kkm minęło na Shell AV-L 0w30 + Ceratec

Pacjent TDI CFGB

1. Przechodziłem z Millersa XF LL z 507.00 plus AR9100 ( fajny zestaw, mam jeszcze zapas na jeden wlew)
                        2. Płukanka: Valvoline VPS ( w mojej ocenie jedna z lepszych w niskich rejestrach cenowych)
                        3. Filtr oleju zygzakowaty Purflux - wkład (L418 jakby ktoś potrzebował)

No i wleciał Shell

Na początku po zabiegu od razu było czuć znaczną poprawę momentu i kompresji ( płukanka?)
                        Trudno odnieść mi się do Millersa w kontekście nagrzewania się ponieważ temperatury systematycznie zaczęły spadać i nie miałem punktu zaczepienia do obiektywnego porównania.
                        Praca silnika: znacznie "twardsza" na ucho i odczucia wibracyjne. Odpalanie bezproblemowe bo nie było prawdziwych mrozów ale samopoczucie 10 z uwagi na 0W30.
                        Spalanie - kompletnie do zmierzenia - brak takich samych warunków testowych. Moim zdaniem duży udział miała płukanka którą przetrzymałem ok 30 minut i wachlowałem obrotami trochę.
                        Wisienka na torcie jest Ceratec, dodany po ok 100-200 km ( nie apmietam dokladnie) od wymiany.

Na zimę jestem przekonany ze zestaw ok!

Jak stan oleju podniesie się odsysarka ściagam całość i zalewam świeżutkim takim samy Shelem

Komentarz

• Pidziek
                          RS
                          • 2011
                          • 1845

Zamieszczone przez dragster Zobacz wpis
                          Muszę pochwalić Specola 0W40. Wprawdzie nie ma jeszcze konkretnych mrozów, ale przy innych olejach zdarzało się świszczeć turbo już w takich temp., a tu cisza
                          Super to dobra opinia zwłaszcza że olej jest w cenie "pasztetu"

Daj znać jak później się sprawdza.
                          Ja mam same pozytywne opinie i w tej cenie chyba konkurencji brak.

Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                          http://www.zmienolej.pl/
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• tomek evo
                            Rider
                            • 2013
                            • 474
                            • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez Pidziek Zobacz wpis

Ja też mam same pozytywne "relacje" z użytkowania Specola Golda 0w40. Klienci są zadowoleni. W tej cenie z 0w40 faktycznie konkurencji brak. Jak byś go porównał do 0w40 Shella?

Komentarz

• Klima
                              Ambiente
                              • 2014
                              • 239
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Pidziek Zobacz wpis

Czekam, na kolejną paczkę od Ciebie ze Specolem i kilkoma innymi fantami. Tym razem 5W-40. Teraz mam zalanego 5W-30 i jest wszystko OK

Komentarz

• pedros
                                RS
                                • 2009
                                • 1958
                                • Volkswagen
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Jeździ ktoś z Was na Specolu z 507.00 i może opisać ?

Komentarz

• cytrynowiec
                                  L&K
                                  • 2015
                                  • 1056
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez pedros Zobacz wpis
                                  Jeździ ktoś z Was na Specolu z 507.00 i może opisać ?
                                  VOA z minimalną dawką AR9100 niezłe, sam mocno się zastanawiałem zanim wróciłem do Shella:

VOA spec VW 9100-page-001.jpg

Komentarz

• Pidziek
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 1845

A nie mówiłem ze Specol to dobry olej...
                                    Jak zwykle znowu mam rację co wartościowe i Polskie warto inwestować a cena jest za to bardzo atrakcyjna.
                                    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                    http://www.zmienolej.pl/
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• ajoter
                                      Ambiente
                                      • 2012
                                      • 152
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czołem, Zbliża mi sie wymiana oliwy. Aktualnie ( trzeci raz z rzędu) zalane enviro+ 5w40 i złego słowa nie powiem o tym oleju. Ale, niestety zmiana roboty, długie trasy to i 15 tys km pęka po 4 miesiącach, Wiec nie uśmiecha mi sie troche wydawac 200 zł za oliwe. Jest cos godnego uwagi teraz do pompek zastanawiam sie na tym specolem. Jak sie ten olej sprawuje przy pompowtryskach? Chyba ze cos innego polecice co jest aktualnie na topie

Komentarz

• tomek evo
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 474
                                        • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez ajoter Zobacz wpis
                                        Czołem, Zbliża mi sie wymiana oliwy. Aktualnie ( trzeci raz z rzędu) zalane enviro+ 5w40 i złego słowa nie powiem o tym oleju. Ale, niestety zmiana roboty, długie trasy to i 15 tys km pęka po 4 miesiącach, Wiec nie uśmiecha mi sie troche wydawac 200 zł za oliwe. Jest cos godnego uwagi teraz do pompek zastanawiam sie na tym specolem. Jak sie ten olej sprawuje przy pompowtryskach? Chyba ze cos innego polecice co jest aktualnie na topie
                                        W przystępnej cenie (poniżej 120 zł/5l) masz sprawdzony olej Meguin Low Emission 5w40 (odpowiednik Top Tec 4100 5w40) bardzo dobry do pompek. Ale Specola też mogę polecić. Może być ten :

lub ten, którego VOA zostało tu wrzucone albo C3 5w30.

Komentarz

• pedros
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 1958
                                          • Volkswagen
                                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez cytrynowiec Zobacz wpis

VOA z minimalną dawką AR9100 niezłe, sam mocno się zastanawiałem zanim wróciłem do Shella:

VOA spec VW 9100-page-001.jpg
                                          W sumie przy takim stosunku jakości do ceny można znacznie częściej ogarniać wymiane

podoba mi się to stwierdzenie z BS na analizie ze: "AR 9100 Always gets TBN".

Czyli jest patent na relatywnie słabe wartości w C3/ 507.00

A sam olej niczego sobie - dobrze mieć wybór

Ps. Pidziek, owszem, mówiłeś

ps2. Jakim jestem ciężkim gamoniem: po zmianie oleju ma Shell AV-L 0W30 plus Ceratec wydawało mi się ze silnik pracuje głośniej - w każdym razem trochę inaczej.
                                          wystarczylo poprawić osłonę silnika i powrócił japoński, delikatny mruk silnika

Komentarz

• cytrynowiec
                                            L&K
                                            • 2015
                                            • 1056
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez pedros Zobacz wpis

W sumie przy takim stosunku jakości do ceny można znacznie częściej ogarniać wymiane

podoba mi się to stwierdzenie z BS na analizie ze: "AR 9100 Always gets TBN".

Czyli jest patent na relatywnie słabe wartości w C3/ 507.00

A sam olej niczego sobie - dobrze mieć wybór

Ps. Pidziek, owszem, mówiłeś

ps2. Jakim jestem ciężkim gamoniem: po zmianie oleju ma Shell AV-L 0W30 plus Ceratec wydawało mi się ze silnik pracuje głośniej - w każdym razem trochę inaczej.
                                            wystarczylo poprawić osłonę silnika i powrócił japoński, delikatny mruk silnika
                                            Ten Specol ma też dość wysoki HTHS - 3,8 , cały czas kusi aby zalać . Póki co 8 kkm na Shellu z mixem AR za mną i oprócz tego że olej zrobił się już mocno ciemny z braku płukanki przed wymianą i mniejsze zmienionej ilości (aso) nie mam żadnych negatywnych uwag. Miękko, cicho, silnik mruczy fajnie, zużycie jak zwykle coś ok. 200-300 ml. Ciekawie jest z temp oleju, do prędkości 140 / 6b nie osiąga nawet 100C, 97-98 max, dopiero potem 160-180, 100C ,może deko więcej ale nie dużo, - zima?

Komentarz

• pedros
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1958
                                              • Volkswagen
                                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ja Shella do 107 stopni podciagnąłem ... ale fakt ładnie odprowadza ciepło.

Komentarz

• Roberto18
                                                Rider
                                                • 2016
                                                • 262
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

A jak wy sprawdzacie temp oleju w o2 na maxi docie?

Wysłane z iPhone 6s za pomocą Tapatalk

Komentarz

• toomasz
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 909
                                                  • Volkswagen
                                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Podziękowania dla kolegi PAOLO ESCO za polecenie oliwy Mobil One New Life 0w40 do 1.9TDI PD AXR, na mrozie -13st silnik odpala i pracuje równo, w porównaniu do 5w40 Millers-a

Komentarz

• etr
                                                    Ambiente
                                                    • 2014
                                                    • 132

O1 1.9 TDI AXR z 2008, na blacie 215k km, zalewana http://www.mobil.pl/Poland-Polish-LC...-xe-5w30.aspx# takim olejem. Coś zmieniać? Auto mam od niedawna, po kupnie wymieniłem olej na ten właśnie.

Komentarz

Pracuję...