Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DarioBla
    Classic
    • 2014
    • 28

Ok. Nadal mnie nurtuje problem zalania 5w40.
    Chciałbym się dowiedzieć jakie jest ryzyko po zmianie z 10W na 5W. Jakie są zagrożenia takiej zamiany. Jest opcja że silnik będzie nadawał się do remontu , bo cieknie tu, cieknie tam.
    Co koledzy sądzicie?

Komentarz

• b-bar01
      Elegance
      • 2007
      • 985
      • Octavia I (1U2)
      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez DarioBla
      jakie jest ryzyko po zmianie z 10W na 5W
      ryzyko jest straszne.... twój silnik bedzie mozna uruchomić w niższej temp.
      SAE Każdy olej czy to mineralny, półsyntetyczny czy syntetyczny możemy rozróżnić za pomocą różnych oznaczeń na opakowaniu. Jak pods...

Zamieszczone przez DarioBla
      Jest opcja że silnik będzie nadawał się do remontu
      jeżeli silnik jest do remontu to nie pomoże mu nawet olej z jedwabiem i dodatkiem zielonej herbaty.
      DarioBla, wyluzuj :wink:
      PD potrzebuje 505.01 i tyle... patrz l strona tego tematu
      *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• xcracer
        Elegance
        • 2014
        • 851
        • Octavia II (1Z3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Nie ma żadnego ryzyka. Zalewaj śmiało.
        Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• Radis
          Drive
          • 2007
          • 51

Zamieszczone przez kristofer55
          Ja w tym sezonie wybrałem olej: Statoil LazerWayC3 5W-40, zakładam zmieniać max co 13-15tys
          Na jakim śmigałeś do tej pory?
          Była Octavia I FL 1.9 TDI ASV Elegance
          Jest Octavia II FL Kombi 1.9 TDI BXE Elegance 138 KM & 332 NM by TUNE-UP

Komentarz

• Pazdz
            Classic
            • 2014
            • 2

Mam nadzieję, że nikt mnie nie zlinczuje, bo przyznam szczerze, że nie przeczytałem 177 stron tego tematu, a potrzebuję porady od bardziej kompetentnych osób w tym temacie.

W moim aucie stuknęło niedawno 13000 km, więc czas pomyśleć o zmianie oleju. Co prawda przegląd przewidziany jest na 30000 km, aczkolwiek ja będę zmieniał co 15000 km.

Na pewno muszę wlać olej 5W30 o normie 507.00. Tylko pytanie jaki? Cały internet zachwala produkty firmy MOTUL. Chciałbym zalać dobry i sprawdzony produkt, cena nie jest aż tak istotnym wyznacznikiem, gdyż ASO i tak za litr oleju Castrol liczy sobie 72 zł.

W moim samochodzie siedzi silnik 2.0 TDI CR 135kW o oznaczeniu CUPA.

Komentarz

• BroHen
              Ambiente
              • 2013
              • 125
              • Superb II (3T4)

Pazdz, ja nie jestem kompetentny, ale udało mi się przeczytać to i owo no i te 170 pare stron .....
              Fachowcy milczą, to powiem tak: lej z normą 507.00 i wymieniaj jak zamierzyłeś. Można się chyba pokusić o stwierdzenie, że sprawdzone to LM, Millers, Lazerway, Amsoil. Są miłośnicy Castrola, Mobila. Ale moim zdaniem co byś nie zalał to na dystansie 10-15kkm się sprawdzi. Skoro zażyczyłeś aż tyle koników, to ciśniesz prawy pedał; pewno trasy? Patrz na temp. zapłonu .... i może zalej tańszy i zlej po 10tys. ??
              Powodzenia.

Komentarz

• Nexus6
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4847
                • Volkswagen

Pazdz, pozostań przy Motulu Specific VW504.00/507.00 i zmieniaj max co 15 kkm
                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez BroHen
                  co byś nie zalał to na dystansie 10-15kkm się sprawdzi. Skoro zażyczyłeś aż tyle koników, to ciśniesz prawy pedał; pewno trasy? Patrz na temp. zapłonu
                  można ... można
                  Zamieszczone przez Pazdz
                  Chciałbym zalać dobry i sprawdzony produkt, cena nie jest aż tak istotnym wyznacznikiem
                  pisz do forumowych sprzedawców i nie przepłacaj ! Ofertę masz na forum taką, że niejedna wielka sieć handlowa wpadłaby w kompleksy.
                  Dostaniesz świeży olej w dobrej cenie, przy okazji też kup za jednym zamachem filtr oleju.
                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Lucas1981r
                    Classic
                    • 2014
                    • 21
                    • Octavia I (1U2)
                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Witam!

Jestem nowy na forum,a takze swiezym uzytkownikiem Octavi 1.9 TDI 81kW AHF '03r.,
                    wlasnie przyszedl czas na wymiane oleju (przebieg ok185000 - przy okazji chce wymienic wszyskie filtry), z tego co wiem od poprzedniego wlasciciela (1 wlasciciel - kupil w salonie) jezdzila ciagle na Castrolu 5W-40,a przy ostatniej wymianie (z polecenia mechanika) olej zostal wymieniony na Texaco Havoline Synthetic 5W-40 - teraz juz sam nie wiem po przeczytaniu tylu stron...zostac przy ostatnim...wrocic do tego co byl...czy moze inny?

Z góry dziekuje za odpowiedzi.

Komentarz

• Nexus6
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 4847
                      • Volkswagen

Lucas1981r, Motul X-Cess 5W40 i nie bedziesz chciał zmianić na inny
                      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Lucas1981r
                        Classic
                        • 2014
                        • 21
                        • Octavia I (1U2)
                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Serio az taka roznica?
                        Znacie mzoe jakis sklep gdzie dostalbym go w dobrej cenie z filtrami? :wink:

Komentarz

• rafiki
                          RS
                          • 2012
                          • 15975
                          • Superb III (3V3)

Lucas1981r, tak, znamy. Znajdują się one w dziale "Ogłoszenia komercyjne" na tym forum
                          رافال
                          Spoty
                          Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• kristofer55
                            Rider
                            • 2012
                            • 272

Zamieszczone przez Radis
                            Zamieszczone przez kristofer55
                            Ja w tym sezonie wybrałem olej: Statoil LazerWayC3 5W-40, zakładam zmieniać max co 13-15tys
                            Na jakim śmigałeś do tej pory?
                            Amsoil AFL 5W40

Komentarz

• DarioBla
                              Classic
                              • 2014
                              • 28

Zamieszczone przez b-bar01
                              jeżeli silnik jest do remontu to nie pomoże mu nawet olej z jedwabiem i dodatkiem zielonej herbaty.
                              DarioBla, wyluzuj :wink:
                              Kolego b-bar01 silnik w moim samochodzie jest w porządku , i nie potrzebuje remontu. Chodzi mi oto czy po zalaniu syntetykiem nie rozszczelni się, i wtedy narobię sobie bigosu. Wiem że w\g producenta powinienem zalać olejem z symbolem VW /505.01. Cena za olej nie gra większej roli. Najbardziej nurtuje mnie problem przejścia z pół. na pełen syntetyk. Ilu mechaników tyle opinii . Każdy ma swoją teorię na ten temat.
                              Pozdrawiam

Komentarz

• patryg
                                Classic
                                • 2014
                                • 38

Wetuje temat i czytam o rozszczelnieniach po zmianie oleju i pukanach... dla mnie to bujda
                                Zrobiłem płukankę w sprinterze 2,9td który ma na licznik ponad 420 tyś(pewnie więcej bo kupiony jako 8 letni z przelotem niby 120 tys) 300 tys zrobił na delvacu 15w40(moze podróba) z beczki zalałem mu 1,5 pukanki Liquid molly pro line pojeździłem z 50 kilometrów i stwierdziłem ze nie zmieniam oleju tego dnia.

Zmieniłem następnego dnia ale pochodził jeszcze 20 min zęby złapać temperaturę i pojechałem 500 metrów na kanał.

Odkręciłem korek oleju leciała jakaś olejo podobna maz zostawiłem auto na godzinę i zalałem go. uwaga 1 LIQUI MOLY Super Leichtlauf 10W40

Nić się nie rozszczelniło leci aby tam gdzie leciało przy turbinie nie mam ochoty tego uszczelniać .

Przez 4 tyś spalił/zgubił z 700ml oleju chyba większość zgubił auto jeździ w ciężkich warunkach i ze sporo większym ładunkiem niż przewidział producent.

Żądnych negatywnych skutków wręcz przeciwnie cichsza praca i nie trzęsie przy gaszeniu auta

Za 1 zamachem zmieniłem olej w moście wlałem castrola Axle EPX 90
                                Kupiłem dwie bańki i do każdej dałem po 1 tubce mos2 od liquid molly 2652

Efekt most który wył tak ze bałem redukować sie biegu pod górkę z ładunkiem ze wybuchnie zamilkł.. z tym ze nie wiem czy to sprawka mos2 czy oleju z normą producenta zamiast hipola którego zalali w warsztacie.

Przed wymiana zdjąłem dekel i wymyłem ropa i karcherem most

Więc nie bać sie markowych dodatków/płukanek jak nie pomogą to na pewno nie zaszkodzą

Vito 112 cdi z 2000roku po dolaniu ravanola2t/liquid molly 2t ożyło i znów łapie 175 na szafie
                                tu jest analiza spalin po jakiś 2 tyś km na oleju 2t w paliwie 1;200
                                Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

Na dniach mam przegląd a dolałem do vito cerateca od liqid molly to znów sprawdzę spaliny ciekawe czy coś poprawił na pewno wyciszył motor

Chyba się rozpisałem :roll:

Bo Zadałem pytanie w wątku do benzyn i odopowedzi brak

Ten mobil 0w40 new life jest ok? che go zalać do vito 112 cdi mam gwarancje oryginału i cena jest dobra 120 zł za 4l w gordonie od ręki (przy 2 bankach pewnie urwą chłopaki po 5 tce od banki)
                                czy brać motula 8100 x max 0w40 ?

I jaki olej do volvo xc 90 2010 d5 185 koni z filtrem cząsteczek?
                                Teraz mam zalany taki dokładnie aral cena na ebayu przystępna

tu jest Statoil o którym wspominał Kolega niżej http://www.statoillubrica...Way_V_0W-30.pdf
                                a tu motul który juz kupiłem w pro-choice i czeka na wymianę http://www.motul.com/syst....pdf?1329304743

Komentarz

• sw29l
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 209

Potrzebna porada.
                                  Kolega ma SAAB 93 sportwagon 2.0T benz. 174 BH, teraz jest na Castrolu - porada znajomego mechanika.
                                  Poleciłem mu oleje Statoil i Neste - on zna te marki tylko nie wie, który będzie do jego furmanki.
                                  CZYM MOŻE TO ZALAĆ?

Komentarz

• rafiki
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 15975
                                    • Superb III (3V3)

sw29l, o olejach do benzyny jest osobny topic
                                    رافال
                                    Spoty

Komentarz

• sw29l
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 209

Zamieszczone przez rafiki
                                      sw29l, o olejach do benzyny jest osobny topic
                                      Wiem, ale ponoć tam nikt nie odpowiada jak w "dizlach"

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez sw29l
                                        ponoć tam nikt nie odpowiada jak w "dizlach"
                                        :chytry

o olejach do benzyny jest osobny topic
                                        dokładnie TAK.

W jednym i drugim wątku pewne pytania powtarzają się "setki" razy ... jeżeli ktoś nie umie czytać to trudno.
                                        Inna sprawa, że jeżeli ktoś zadaje pytanie to należy to specyzować a nie "walnąć posta" i czekać na gotowca.

Zamieszczone przez sw29l
                                        CZYM MOŻE TO ZALAĆ?
                                        olejem... silnikowym...świeżym ... najlepiej :szeroki_usmiech

saab 93 manual

page 298

Approved oils
                                        For all gasoline engines - synthetic engine oil - approved
                                        against the GM-LL-A-025 specification.
                                        To benefit from Saab´s
                                        specified service intervals, pleasure ensure to select a synthetic
                                        engine oil approved against GM-LL-A-025.
                                        For optimum performance Saab recommends the use of Saab
                                        Long Life Turbo Oil SAE 0W-30, 0W-40, 5W-30 or 5W-40.
                                        ACEA A3 API SJ-SN

--- > If specified oil is not available, Saab recommends using an ACEA A3/B3 oil.

Mobil 1 0W40 będzie odpowiedni http://www.mobil.pl/poland-polish-lc...ife-0w40.aspx#
                                        Jak nie olej z SAE 0W40 to ew coś z 5W30 - 5W40 też z ACEA A3 np http://www.mobil.pl/poland-polish-lc...a-g-5w30.aspx# (choć akurat w tym przypadku specyfikacja Dexos 2 jest zbędna) ... producent wg uznania. Saab preferuje/promuje Mobila :wink:

Zamieszczone przez sw29l
                                        Poleciłem mu oleje Statoil i Neste - on zna te marki tylko nie wie, który będzie do jego furmanki.
                                        np:
                                        z Neste http://olejeklimowicz.pl/neste-city-pro-ll-5w-30/
                                        ze Statoil http://maxoil.eu/pl/oleje/1169,2990,...erWay+G+5W+-30
                                        Załączone pliki

Komentarz

• Lucas1981r
                                          Classic
                                          • 2014
                                          • 21
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Lucas1981r, tak, znamy. Znajdują się one w dziale "Ogłoszenia komercyjne" na tym forum
                                          OK
                                          a Ty na jakim oleju jezdzisz w swojej Skodzience?

kurcze - kogo nie zapytam inne odpowiedzi/zdania - jeszcze zeby niektore sie powtarzaly opinie ;p

Komentarz

• rafiki
                                            RS
                                            • 2012
                                            • 15975
                                            • Superb III (3V3)

Lucas1981r, w czwartek zalałem świeżutkiego Motula 8100 X-Clean+ 5w30. Poprzednio Mobil 1 5w30, na ten moment silnik pracuje troszkę ciszej, ale może to być kwestia tego, że się oliwa dopiero układa w silniku
                                            رافال
                                            Spoty

Komentarz

• rodro
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 238
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                              Do mnie przyszły bańki dobrze zabezpieczone. Co do samego oleju to na spodzie baniek mam datę sygnowaną na 2010r. Co wcale nie musi oznaczać że jest to data produkcji oleju a jedynie data kiedy opakowanie zostało wyprodukowane - tak twierdzi Valvoline i dodaje, że dla olejów tak zapakowanych okres ważności wynosi 5 lat ale oznacza to że przez 5 lat od daty produkcji/pakowania olej musi zachować wszystkie swoje parametry bez zmian
                                              Również kupiłem ten olej, rok produkcji opakowania to 2009, ale w górnej części nadrukowany jest numer partii produkcyjnej, u mnie jest oznaczenie P. 6659. A jakie oznaczenie jest nadrukowane na oleju Kolegi?
                                              Pozdrawiam

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez rodro
                                                u mnie jest oznaczenie P. 6659.
                                                też mam takie samo oznaczenie
                                                Zalałeś już ten olej? Ja dopiero za 4 tyg zmieniam.

Komentarz

• rodro
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 238
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

[ Dodano: Pią 09 Maj, 14 10:33 ]
                                                  Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                                  Zalałeś już ten olej? Ja dopiero za 4 tyg zmieniam.
                                                  Jeszcze nie, wymiana na początku lipca, przed wyjazdem do Hiszpanii.

Komentarz

• dragster
                                                    Elegance
                                                    • 2009
                                                    • 895
                                                    • Honda

Dwa dobre polskie oleje: Lotos Quazar 0W30 i Orlen (z tej nowej czerwonej serii) 0W40, nie widać ich masowo w sklepach. Czyżby to jeno na eksport szło?
                                                    Silnik R18A2.
                                                    http://www.dadrl.org.uk
                                                    http://www.lightmare.org

Komentarz

Pracuję...