Ostatnio kolego zakupił Golfa 1.4. Pierwszy mechanik wlał mu 5W50 drugi 10W40 bo przebieg już ponad 100 tyś.
Mojemu teściowi ASO przez długi czas lało 5W50(takie sa wpisy w ksiażce) do Fabii 1.4, a teraz mechanik że Fabia ma już 10lat zalał 10W40, bo auto jest już stare Więc tok rozumowania mechaników podobny :wink:
Ja również stanąłem przed wyborem oleju, niemiec podobno lał Castrol GTX Professional 10w40, a moje pytanie dotyczy tego co teraz kupić? Silnik w mojej Octavii to 1.9 TDI 90KM (ALH) rocznik 2004, przebieg 215000km
Panowie który orlenowski olej lepszy?? Ten w czerownej butelce classic czy w złotej premium czy jakoś tak? Oczywiście 5w40. I jakie ceny macie ich? W leclercu jest za 97zł czerwony a złoty 107zł;/
Panowie który orlenowski olej lepszy?? Ten w czerownej butelce classic czy w złotej premium czy jakoś tak? Oczywiście 5w40. I jakie ceny macie ich? W leclercu jest za 97zł czerwony a złoty 107zł;/
Ja również stanąłem przed wyborem oleju, niemiec podobno lał Castrol GTX Professional 10w40, a moje pytanie dotyczy tego co teraz kupić? Silnik w mojej Octavii to 1.9 TDI 90KM (ALH) rocznik 2004, przebieg 215000km
Ja do swojej O1 ALH '02, 346,5kkm wlalem jakieś 2,5kkm temu Castrol Magnatec 10W40 semisyntetic i tylko wyciek z EGR'a chyba sprawił, ze musiałem dołąc jakieś 150ml wczoraj. Pozatym wszystko OK.
Ja od jakiegoś czasu wlewam do kilku samochodów valvoline max life 5w-40 i jestem zadowolony. Olej ten ma ciekawą cechę: wpływa pozytywnie na konserwację wszelkiego rodzaju uszczelnień znajdujących się w silniku (w tym gumki zaworowe itd). Moim zdaniem przy starszych autach to spora zaleta. Ze swojej strony mogę też polecić motula z odpowiednią specyfikacją .
Ja od jakiegoś czasu wlewam do kilku samochodów valvoline max life 5w-40 i jestem zadowolony. Olej ten ma ciekawą cechę: wpływa pozytywnie na konserwację wszelkiego rodzaju uszczelnień znajdujących się w silniku (w tym gumki zaworowe itd). Moim zdaniem przy starszych autach to spora zaleta. Ze swojej strony mogę też polecić motula z odpowiednią specyfikacją .
...Tour naprawdę działa ten olej tak pozytywnie jak napisałeś?
Chodzi mi o to, czy sam to stwierdziłeś i napisałeś, a nie napisałeś bo napisali tak na etykiecie? :P
Na poważnie... odczuwalna jest różnica na tym Valvolin, którym zalewasz swój silnik w porównaniu np. do Castrol'a jakiegoś czy innego Mobil'a?
Powiem tak: miałem auciocho innej marki z silnikiem, że tak powiem, które swoje miał już za sobą i potrafił łyknąć co nie co. Valvoline polecił mi znajomy (nie sprzedawca). Po dwóch wymianach w tym samym aucie zużycie oleju spadło, a co więcej zniknął irytujący niebieski dymek po odpaleniu. Tyle z moich spostrzeżeń. Ktoś powie, że wymyślałem, ale ulotka ulotką a co zauważyłem to moje. Ulotka za to wskazuje, że jest przeznaczony szczególnie dla silników powyżej 100tkm czyli moim zdaniem dla większości. I co ważne nie jest tak drogi bo kosztuje ok. 120-130zł/5L. Dodam jeszcze, że nie jestem sprzedawcą ani pracownikiem w/w firmy. :roll: Robię lub robiłem mnóstwo kilometrów, a co za tym idzie trochę wymian mam już za sobą. Bardzo dobre zdanie mam również o Motulu. Kto jeździł ten wie na czym polega różnica....wymieniam olej co maks. 10tkm.
Zamieszczone przez rytcher
jak orlen ma kosztować 110zł a motul 135zł to wole kupić sobie motula w takim razie.
Nie śmiałem Ci proponować Rozejrzyj się też za valvoline.
Panowie poszukajcie u tego gościa: http://allegro.pl/valvoline-maxlife-...919925576.html (przykładowa aukcja) ja zamierzam u niego kupić bo też szykuje mi się wymiana (jeszcze 4tkm). Nie widzę negatywów, ale może się mylę. Tylko pamiętajmy do diesla z oznaczeniem C.
witam
Jaki olej polecicie do 1.9tdi axr przebieg 98kkm. Do 70kkm jezdzil na mobil formula esp 5w30 potem valvo durablend 5w40 , ostatnie 15tys Millers xf 5w40. Czy warto wracać do 5w30? jest cos bardziej lepszego od millers^a?
toomasz, Kolego, mój AXR ma 200kkm, jeździ na ESP i silnik żyje. Nie daj się zwariować. Lej dobry olej z pewnego źródła najlepiej LL i wymieniaj co 15kkm i będzie git
O tym wątku można doktorat napisać z lokowania produktu i marketingu ;-)
Cześć drodzy Octavianie!
Mam pytanie.
Mianowicie po zakupie auta wlałem olej Castrol Edge Professional Longlife III 5W30 http://www.kolegaberlin.pl/product-p...-5W-30-4L.html i przejechałem na nim niecałe 30 tys. Taki doradził mi mechanik Skody ze względu na DPF i QG1.
Wczoraj odstawiłem auto w celu kolejnej wymiany i mimo, że informowałem mechanika, że ma wlać ww. olej, to okazało się, że wlał inny http://www.kolegaberlin.pl/product-p...-30-5L-EU.html
Mechanik twierdzi, że ten olej też jest LL III mimo że na opakowaniu nie jest to napisane.
Czy ma rację? Czy na tym oleju też mogę przejechać 30tys? Wg strony producenta oleju wynika, że też jest do przebiegów 30tys. ale wolę się Was zapytać. Czyżby Castrol zmienił nazewnictwo na opakowaniach i nie pisze już "Professional LLIII"? Na stronie Castrola nie ma nawet takiego rodzaju, jak Edge Professional, tylko jest sam Edge. O co tu chodzi?
Komentarz