Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez pacocases
    Jak to ugryźć:
    nooo plissss przecież widać różnicę od razu :
    - to olej z VW 505.01 i C3 w dodatku opisany jako LowSaps
    - olej z VW 507.00 i to w "starszym i słabym wydaniu WIV III"
    Jeżeli już to na nowocześniejszą formułę wygląda ten RAVENOL HLS SAE 5W-30 (z VW 505.01) i wg mnie ma też lepsze parametry (bynajmniej na papierze).

Tutaj masz "Revenole rozpisane" ---> http://www.oil-club.ru/forum/topic/916-916/page__st__15 łącznie z analizami przepracowanego oleju.
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• zak14
      Rider
      • 2011
      • 605
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
      olej z VW 507.00 i to w "starszym i słabym wydaniu WIV III"
      Starsze i słabsze nie musi oznaczać gorsze. Fuchs XTL to pięt nie dorasta "starszemu i słabszemu" LLIII.
      Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• b-bar01
        Elegance
        • 2007
        • 985
        • Octavia I (1U2)
        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Jeżeli już to na nowocześniejszą formułę wygląda ten RAVENOL HLS SAE 5W-30 (z VW 505.01) i wg mnie ma też lepsze parametry (bynajmniej na papierze).
        i do tego cena nienajgorsza 21.90 1l, 121,50 5l.
        *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• REXAX
          Rider
          • 2013
          • 453

Pamiętam że ktoś się tutaj pozytywnie wypowiadał o tym Mobilu tylko problemem były opakowania 20l:

teraz pojawił się w 4 litrówkach - http://galonoleje.pl/sklep/1823-mobi...e-5w30-4l.html :wink:

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez REXAX
            ktoś się tutaj pozytywnie wypowiadał o tym Mobilu tylko problemem były opakowania 20l:
            dokadnie taki sam "problem" jest z Statoil MaxWay Ultra 5W30 ...a parametry - oceń sam :hmm - polialfaolefiny >60% http://www.msds.dk/statoil/Poland/Au..._5W-30_1.0.pdf
            Te dwa oleje dobrze się sprawdzą w autach eksploatowanych na dłuższych trasach i pod mocniejszym obciążeniem (kiedy wszystkie dodatki w tym oleju uaktywnione zostaną pod wpływem temeratury), niekoniecznie dobre wyniki np. z badań przepracowanego w/w oleju uzyskasz kiedy będziesz jeździł "wokół komina" - warto to uwzglednić przy doborze oleju.
            Na temat tego Mobila Delvac 5W30 jak i MaxWay 5W30 słyszałem od użytkowników bardzo pochlebne opinie dotyczące ochrony podzespołów silnika i jego czystości.

Nawet kilka dni temu "męczyłem konkona" o pewien w/w olej ...pewnie zgadniesz który :wink:
            Załączone pliki

Komentarz

• ksyniu22
              Ambiente
              • 2010
              • 119

jak już gadacie o ravenolu to ostatnio rzucił mi sie w oczy opis tego z normą 505.01: http://allegro.pl/ravenol-vmo-5w40-5...115190866.html

możliwe że to prawdziwy syntetyk z PAO czy tylko chwyt marketingowy?

Komentarz

• REXAX
                Rider
                • 2013
                • 453

dokadnie taki sam "problem" jest z Statoil MaxWay Ultra 5W30 ...a parametry - oceń sam
                - znam :wink: znajomy Touranem z silnikiem BMM z usuniętym dpf-em zrobił już na nim ponad 150kkm i szczęście z jego twarzy nie zanika olej zamawia właśnie w 20l opakowaniach do kilku busów a przy okazji Touranowi się udało :wink: jak na razie jakoś nie znajduję przeciwwagi dla MaxWay

Komentarz

• sw29l
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 209

Możecie coś powiedzieć o oleju Quantum?

Komentarz

• abstinent
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4842
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PAOLO ESCO, takie pytanie mam na szybko

castrol magnatec professional 5w40, co o tym sądzisz ?
                    olej z beczki, produkcja czy tam rozlewane niby "germany"

na przepłukanie silnika nada się :?:

Komentarz

• adr_ad
                      Classic
                      • 2012
                      • 25

Zamieszczone przez abstinent
                      na przepłukanie silnika nada się
                      Chyba raczej się nie nada, bo to magnatec.
                      Poszukaj czegoś zwykłego.

A tak w ogóle co wlać do jazdy wokół komina? Diesel/taxi. Już miał być MaxWay, ale brak temperatury w silniku go zdyskwalifikował.

Komentarz

• abstinent
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 4842
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak się nie nada jak ma 505.01

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez abstinent
                          na przepłukanie silnika nada się
                          jak ma VW 505.01 to się nada. Choć osobiście wybrałbym naszego Lotosa http://www.lotos.pl/321/p,420,c,55/d...hermal_control .

Petronas z VW 504.00/507.00
                          właśnie mi dziś dojechały bańki z tym olejem http://www.engenoil.com/downloads/pr...05000%20AV.pdf
                          Zaleję go na czerwcowo-lipcową trasę PL-Włochy-PL ponad 3 tys km a potem max przy przebiegu 6 tys km olej pójdzie do wymiany (przed drugim wyjazdem do Włoch w sierpniu). Jestem ciekawy jak silnik na nim będzie pracował.
                          Baza wykazana w Karcie Charaktertstyki dla Petronas 5W30 VW 507.00 to mix 75+80% w tym CAS 68037-01-4 ( E: Poly-olefin - 1-decen, homopolimer, uwodorniony ) - PAO 6 klasy - wg Mobila.

Komentarz

• b-bar01
                            Elegance
                            • 2007
                            • 985
                            • Octavia I (1U2)
                            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez ksyniu22
                            możliwe że to prawdziwy syntetyk z PAO czy tylko chwyt marketingowy?
                            oficjalny dystrybutor
                            Znajdź sklep, w którym kupisz oleje przekładniowe, silnikowe oraz pozostałe produkty Ravenol do Twojego samochodu.
                            *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• ksyniu22
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 119

no ale czy można wierzyć opisowi na 100%?
                              ma ktoś kartę tego oleju?

Komentarz

• D2mian
                                Rider
                                • 2010
                                • 551
                                • Toyota
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

proszę

[ Dodano: Sro 16 Kwi, 14 21:23 ]
                                Powiedzcie mi koledzy do 1.9TDI BXE czyli bez DPF'a obecnie leję Motula Specific 505.01
                                i teraz moje pytanie:
                                Co będzie lepszym wyborem obecny specific 505.01 czy 506.01 wymiany oczywiście co rok lub max 15tys km
                                Ewentualnie możecie mi podać inne oleje do mojej kury? Najważniejsza jest jakość i ochrona silnika. Dodam że dużo kręcę się po mieście na krótkich odcinkach. Jeśli trasy to rzadko ale za to długie.

Z góry dziękuję za wyczerpanie tematu.
                                120,1KM/269,7Nm --> 146,8KM/332,7Nm

Smarowanie zapewnia

Komentarz

• dimpas
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 56
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Baza wykazana w Karcie Charaktertstyki dla Petronas 5W30 VW 507.00 to mix 75+80% w tym CAS 68037-01-4 ( E: Poly-olefin - 1-decen, homopolimer, uwodorniony ) - PAO 6 klasy - wg Mobila.
                                  W odróżnieniu od większości producentów Petronas w kartach charakterystyki podaje z czego produkuje swoje oleje.

Super sprawa, przynajmniej zainteresowany klient wie za co płaci i co faktycznie kupuje.
                                  PAOLO ESCO, gdzie kupowałeś ten olej i w jakiej cenie? W tym sklepie, to cena jest konkretna jak za 4l, ale to chyba jest cena bazy, dlatego że 5000 XS (HC) jest o prawie 100PLN tańszy za 4l.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez dimpas
                                    gdzie kupowałeś ten olej i w jakiej cenie?
                                    ---> http://allegro.pl/olej-petronas-synt...135777722.html 75 zł 4L - firma solidna, przesyłka w 24h i konkretne informacje na @ o przyszykowaniu i wysłaniu przesyłki, bardzo dobry kontakt z obsługą.
                                    Do mnie przyszły bańki dobrze zabezpieczone. Co do samego oleju to na spodzie baniek mam datę sygnowaną na 2010r. Co wcale nie musi oznaczać że jest to data produkcji oleju a jedynie data kiedy opakowanie zostało wyprodukowane - tak twierdzi Valvoline i dodaje, że dla olejów tak zapakowanych okres ważności wynosi 5 lat ale oznacza to że przez 5 lat od daty produkcji/pakowania olej musi zachować wszystkie swoje parametry bez zmian.
                                    Petronas dobrze zabezpieczył olej dwoma zabezpieczeniami - pierwsze "standardowe" na korku a drugie pod korkiem po wysunieciu "lejka" trzeba zerwać drugą plastikową "plombę" - mała rzecz a jednak ciesz.
                                    Sam olej - zapach całkowicie inny niż pewnych marek z naszego forum. Nie czuć " zapachu superolu" a właściwie gdybym nie wiedział, że to olej to trudno by po zapachu było poznać. Bardzo neutralny zapach i nawet mniej drażniący niż Neste - właśnie specjalnie przed chwilą dwa sprawdzałem :wink:
                                    Co do "tłustości" to może nie jest tak to odczuwalne jak na V 0W30 z 60% PAO ale czuć że "jest śliski" więc jest szansa że karta nie kłamie i olej ma w sobie PAO.
                                    Jestem pozytywnie nastawiony ... no i teraz mam zagwozdkę - co zalać za miesiąc na trasę PL -Włochy - PL (ponad 3 tys km) Petronas 5W30 czy Neste 0W40 - oba mam już kupione.
                                    Chyba jednak na "pierwszy strzał" pójdzie Petronas a Neste zachowam na drugi sierpniowy wyjazd :roll:
                                    Jedną bańkę dam ojcu na zalanie na dniach do mojej byłej O1 1,9 TDI AXR - zobaczymy jak silnik TDI będzie pracował na tym oleju.

ps jak kupowałem na aukcji jako pierwszy to było 20 baniek ... teraz już zostało "tylko" 9 sztuk ... przyznać się kto jeszcze kupił :diabelski_usmiech
                                    Załączone pliki

Komentarz

• D2mian
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 551
                                      • Toyota
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PAOLO ESCO, czy doradzisz coś na moje pytanie 3 posty wyżej?

Z góry dziękuję
                                      120,1KM/269,7Nm --> 146,8KM/332,7Nm

Smarowanie zapewnia

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

D2mian - 0W30 z VW 506.01 to nie wiem akurat czy to najlepszy wybór do silnika BXE - obniżony HTHS z 3,5 na 3,1 (mowa o Motulu - tutaj juz trzeba konkretne produkty porównywać) i obniżona lepkość przy problemach, które pojawiją się w tym BXE (sam wiesz o co biega, bo jak widziałem piszesz w wątku http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=850 )
                                        Jeżeli już mowa o BXE to 0W30 napewno na zimę na lato jednak bardziej bym się skłaniał ku olejowi z wyższą lepkości SAE 5W30 z HTHS 3,5 wydaje się bardziej optymalne i do tego szukałbym oleju z jak najwyższą temeraturą palenia. Przy Motulu 0W30 masz 218 i HTHS 3,1 C przy Motulu Specyfic z VW 507.00 masz temeraturę palenia 242 C i HTHS 3,6 - "tylko lub aż" 24C różnicy.
                                        Odnośnie oleju LL z VW 507.00 i problemów z BXE w wątku "BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody" - gdyby faktycznie cała wina leżała po stronie tylko oleju z tą specyfikacją to przecież wszystkie silniki benzynowe VW też borykały by się z tym samym problemem... Nie ma co skreślać tej specyfikacji, bo po pierwsze olej z VW 507.00 przechodzi bardzo rygorystyczne testy VW - 650h, po drugie baza dla tego oleju jest przeważnie lepsza niż dla VW 505.01 (trafia się dodatek PAO - typowa baza olejowa grupa III, IV) a po trzecie aktywne dodatki dla VW 507.00 wynoszą od 15 do 20% przy 12-15% dla oleju z VW 505.01.
                                        Bez dwóch zdań tryb wymiany oleju LL nie sprzyja żywotności silnika ale zastosowanie oleju LongLife przy stałych wymianach nie zniszczy silnika (pomimo stosunkowo niskiemu TBN olej ten ma wyższy procent detergentów, antyutleniaczy, przeciwzużyciowych modyfikatorów tarcia, modyfikatorów antypiennych i modyfikatorów temeratury co rekompensuje wyjsciowo niższy TBN dla olejów z C3 czyli około 7-8 dla 505.01 vs 6 dla VW 507.00.
                                        Który olej bym wybrał - wszystko zależy od danego produktu i jego parametrów ew bazy jeżeli jest możliwość wglądu w kartę charakterystyki.
                                        Ja w swoim BXE musiałem swojego czasu dolać na odcinku +- 800km prawie 0,7L oleju 0W30 z VW 506.01 ... w AXR zrezygnowałem z 0W30 po obejrzeniu od spodu okolic turbo ...
                                        Po przejściu na 5W30 i na 5W40 nie było większych problemów. Ja bym na Twoim miejscu szukał 5W30 z VW 505.01 lub VW 507.00 ale oczywiście wymieniał max co 15 tys km lub co roku.
                                        Jak ma "Ci" korba wyjść bokiem to sam olej silnika nie uratuje... :wink: Oczywiście, życzę, by silnik jak najdłużej pracował bez "przygód"!

... jak ja się cieszę, że problem BXE już mnie nie dotyczy :P

Komentarz

• BroHen
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 125
                                          • Superb II (3T4)

Przejechałem 15tys.km na Amsoil 3000 series HDD, z archoil 9200.
                                          Na zimnym w mrozy silnik był wyraźnie głośniejszy niż na AFL-u. Po rozgrzaniu i w cieplejsze dni cicho. Trasy, codziennie po 50km w jedna stronę; znikome kilometry w korkach i w mieście; 1600-2500rpm, najczęściej ca 1800. Silnik i obrzeża suche, żadnych hałasów (czasem coś słychać, ale to ze skrzyni), pobór oleju mniej niż 0,5l na tym dystansie, poziom pod max. Spalanie śr. 4,7, wcześniej 4,9.
                                          Czyli można zaryzykować tezę, że takie smarowidło służy. Choć rewelacji (typu wyraźnie mniejsze dźwięki, dużo mniejsze spalanie - nie ma.
                                          Do ar9200 nie wrócę (to raczej dla >3000rpm) a do HDD jak stanieje.

Komentarz

• pacocases
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 576
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PAOLO ESCO,
                                            Ja bym na Twoim miejscu szukał 5W30 z VW 505.01 lub VW 507.00 ale oczywiście wymieniał max co 15 tys km lub co roku.
                                            Paolo ale czy w tej kolejności?
                                            5W30 z VW 505.01 lub VW 507.00
                                            [ Dodano: Czw 24 Kwi, 14 12:29 ]
                                            Czy przy tej samej gęstości (5W30) lepszy dla BXE jest z normą 505.01 czy 504-507 ?

[ Dodano: Czw 24 Kwi, 14 12:47 ]
                                            zapomniałem wspomnieć że wymiana 1 raz w roku.
                                            pozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm

Komentarz

• DarioBla
                                              Classic
                                              • 2014
                                              • 28

Witam
                                              Czytam i czytam głowa już mnie rozbolała od tej wiedzy. A mam problem z którym się borykam. Jestem posiadaczem od kilku dni Octavii I 1,9 TDI 130KM silnik ASZ przebieg 230 tyś. Poprzedni właściciel przekazał że jest zalany olejem Mobile 10W40. I co teraz , czym mam zalać czy 10W40 czy jak każe producent 5W40.
                                              Jakie zagrożenia na mnie czekają po zmianie oleju na syntetyk.
                                              Może zostać na półsyntetyku.
                                              Proszę o radę

Komentarz

• samtech84
                                                Elegance
                                                • 2008
                                                • 988
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zmieniaj na 5w40

Komentarz

• elemenateur
                                                  Elegance
                                                  • 2007
                                                  • 803

I to czym prędzej

Komentarz

• kristofer55
                                                    Rider
                                                    • 2012
                                                    • 272

Zamieszczone przez pacocases
                                                    PAOLO ESCO,
                                                    Ja bym na Twoim miejscu szukał 5W30 z VW 505.01 lub VW 507.00 ale oczywiście wymieniał max co 15 tys km lub co roku.
                                                    Paolo ale czy w tej kolejności?
                                                    5W30 z VW 505.01 lub VW 507.00
                                                    [ Dodano: Czw 24 Kwi, 14 12:29 ]
                                                    Czy przy tej samej gęstości (5W30) lepszy dla BXE jest z normą 505.01 czy 504-507 ?

[ Dodano: Czw 24 Kwi, 14 12:47 ]
                                                    zapomniałem wspomnieć że wymiana 1 raz w roku.
                                                    Ja w tym sezonie wybrałem olej: Statoil LazerWayC3 5W-40, zakładam zmieniać max co 13-15tys

Komentarz

Pracuję...